Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opraváři pravopisu

Od: krkovicka* odpovědí: 43 změna:
Přeji dobrý den.
Tak tohle je vzkaz přímo jim.Všímejte si podstaty otázky a neopravujte a nekritizujte pravopis tazajiciho.On se nikdo nenarodil s taškou na zádech.Děkuji.

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kojot
hodnocení

0x

To se nad tím povzneste ,takových závistivců,škodolibců je u nás hoooodně...a doma překračují lejna třeba...

Pěkný den.

karelxii*
hodnocení

0x

KRKOVIČKO ...Tak na to aby lidi znali kde se píše i a y,nebo slovo :vjeděl se píše věděl atd.snad stačí i základni vzdělání a není třeba narodit se s tašku na zádech*smich*.Nejsem žádný génius,ale tluče mne to do očí.Vás ne?*smich* Zdravím.Karel

hodnocení

0x

Uznávám, Krkovičko, že máte pravdu, důležité je zaměřit se na otázku.

Na druhou stranu ale jsme Češi a měli bychom se umět česky vyjadřovat. Už toho moc nemáme. Naše češství je v háji, co bylo české, je zničeno, rozkradeno, prodáno...prostě v čudu a tady máme jen vše čínské, japonské...

Myslím si, že bychom aspoň správným používáním českého jazyka mohli ukázat na své smýšlení. Já vím, hrubka se podaří, i mně se podařila, nikdo nejsme neomylný, ale když pak tady čtu "pobit, mislým si, kvůly, výřivka, chvýly" a podobné perly, nemohu si pomoci a běsním. Vím, že troubu stejně nepředělám a vyjmenovaná slova se kvůli mně nenaučí, ale prostě za to nemohu. Nejsem sama. Dlouho tady pozoruji ty některé výtvory a pak je toho moc a bouchne to ve mně.

Je pravda, že nikdo se nenarodil s taškou na zádech, ale každý měl možnost školní docházky a každý se to mohl naučit. Bohužel. Ale nejsme všichni stejní. Kdo je úplně tvrdý na češtinu, zase třeba dobře opraví auto. Jo jo.

Budu se snažit to s přehledem přejít, ale pokud toho bude moc, omluvte mě. Nakonec je za to zodpovědný každý sám, písemný projev ukáže jeho celkovou úroveň před ostatními rádci. A ukáže i to, zda chodil řádně do školy, nebo za ni. Jaga.

lidus*
hodnocení

0x

Krkovičko, chybu udělá každý ale pokud je dotaz plný chyb, vadí mi to. Nejvíc mi to vadí u dotazů na sex neboť tazatel ví, že to jde jen s tvrdym ale kde se píše I-Y netuší.

limetka*
hodnocení

0x

Krkovičko, tohle nemá řešení, už se to tu řešilo mockrát (služebně starší poradci si jistě vzpomenou) - prostě někomu to vadí a někomu ne, já už se taky nad tím moc nepozastavuju, až tak mě to neštve na poradně, ale když mi do práce přijde úřední dopis od někoho s tituly vpředu vzadu a plný hrubek, tak si leccos o něm pomyslím. Prostě k určitému vzdělání by psát a vyjadřovat se správně česky mělo automaticky patřit.

doplněno 05.03.12 09:40:

Víc než pravopis mi tady vadí, když někdo cituje celé dlouhé pasáže doslova opsané z internetu a zaplevelí odpověď spoustou podrobností, které nejsou k věci. Přiznám se, že to ani občas nejsem schopná dočíst.

krkovicka*
hodnocení

Limetko, vím, že se to tu řešilo mnohokrát, ale od te doby přišlo sto nových a jich se to týká...
Např.Zkuste mi tedy najít jestli Kapka někoho napomenula a to odpovídá na hrozné hrubky, ale co je důležité odpoví k věci.
Oproti tomu otevřu otázku, čtu,dočtu a prvních pět odpovědí padne: Dělejte něco, to se nedá číst...Se nedivím že se stebou rozešla, když píšeš s hrubkama...
Jednou jsem už musela nahlásit někoho kdo rovnou napsal pod otázku : Prvni si to oprav, pak poradim...A bylo mi vyhověno.Nejvíc mě ale mrzelo že to byl stálý rádce s nejvyšším postem.
Kopírování z internetu taky nedoctu, stačí dát odkaz a za kopírování ani body nedávám, dokáže si to najít každý, za odkaz poděkuji.Limetko víte, mám jen výuční list, dvě zaměstnání, domácnost a rodinu.Nejsem jako většina z Vás tady,30 let praxe, výška, maturant...Proto tohle beru jako nefér jednání.
Je pravda, že občas narazím na české hrubky perly.Moc se mi líbil písemný projev pána, který hulil trávu a chtěl se toho zbavit, psal jak to cítil.Někdo píše s emocí a proto to takhle dopadá.Musime být aspoň trochu tolerantní.
doplněno 05.03.12 14:44: Jednou jsem si dovolila na cizím fórum (vím že tohle není fórum, ale pro ukázku) reagovat na objed, že se píše oběd a pomalu mi vyskočili oči z důlku.Dostala jsem žlutou kartu od administrátora s proslovem, že tu nejsem od toho abych napominala.Tak asi takhle ;)

pecenkav*
hodnocení

0x

Plne s tebou souhlasim,nikdo se nepta na to, jestli pise dobre cesky, ale na to, jak ma co opravit.

Ale jeste vic mi vadi, kdyz nekdo skoro doslova opisuje odpovedi, ktere jiz byli napsane, tim take moc neprispiva k vyreseni problemu. Jestli nejaka odpoved je stejna s jeho nazorem, tak at da jenom bod a nebo at v tichosti zase odejde.

hodnocení

0x

Chybička se vloudí nám všem. Ale nezlobte se, když je to přes míru, prostě řeknu. Myslím si, že chybujícímu jen prospěje, když si dá pozor a když píše pečlivě. Nikdo nikomu hlavu neutrhl, výtka by neměla být problémem. Je to o celkové kultuře, která je mnohdy v čudu. Tak jako upozorním, ať si někdo nechá sprosťačiny, tak upozorním, že se něco nemá. *jasne* Prostě menůžu se tvářit, že je to vpořádku. Nemůžu!

ladinpraha*
hodnocení

0x

Jsme v Čechách a tak každý, kdo proleze alespoň základní školu, by se měl jakž takž umět česky vyjadřovat. Ledacos se dá tolerovat, ale někdy to prostě nejde. To, že si tazatel není schopen svůj písemný projev po sobě přečíst a podívat se, co vyplodil, je současně projevem neúcty ke všem potenciálním rádcům.

Totéž platí i pro Moravu a Slezsko ;).

buss
hodnocení

0x

Obhajovat nevzdělání není zrovna moc šťastné. Takové chyby nedělají ani cizinci. V jistém smyslu dostávají rady, mohou pak být úspěšnější. Ber to jako jednu z forem vzdělávání. Nejde o překlepy. Mezi svými mluvím jak mi zobák narostl a jak se tady mluví, ale veřejně...
Všímejte si podstaty otázky, U některých nelze tu podstatu nalézt, mimo chyb dlouhééé věty, ve kterých se člověk ztratí. Kdo se takto vyjadřuje by se měl stydět, jenže oni o tom neví, Ono už se chyby vyskytují i jinde, od redaktorů, i v knize už jsem našel, v TV se mluví...
Psala by jsi si takto s někým?

limetka*
hodnocení

0x

Jedna z nejčastějších chyb i v oficiálních, jinak jazykově dost ucházejících dopisech : "Jestli by jste mohl..." :(

arakain77*

Limetko,čumím jak puk a nevím,o jakou chybu jde.Já bych to tak určitě napsal taky.

limetka*

Správně je :"Jestli byste mohl..." Bych, byste, bychom...

arakain77*

Dobrá blbina.Stejně si to nezapamatuju.Ale možná jo.

ladinpraha*

arakain77*
hodnocení

0x

Syna za to ,,jebu" po každém domácím úkolu.Ale proč bych to měl tahat do diskuzí zrovna tady?Jo,příčí se mi ty hrubky,ale každý není profesorem.Já teda taky ne.Jo,holt někteří lidi mají mezery v pravopisu.No a co? Hlavně že umí aspoň něco napsat.Už jsem zažil v naší republice lidi,kteří psát neumí vúbec.A nejsou to občané tmavší pleti.Náš stát se po dlouhé době zase vrací k tomu,že někteří lidi budou opět negramotní.

S krkovičkou naprosto souhlasím.

paaja*
hodnocení

0x

Hrubky v textu jsou jako hřebíky zatlučené v obrazu Poslední večeře, aspoň já to tak vnímám. Ale protože jsem člověk tolerantní, většinou si jenom pomyslím něco o nedoukovi a nereaguji. Často ale bývá text plný hrubek spojený s hrubým útočným stylem a(nebo) se autor vyjadřuje k problému ve stylu brouka Pytlíka. Právem je pak odeslaný do patřičných míst s doporučením, aby si nejdříve doplnil vzdělání, než zase něco plácne

pt®
hodnocení

0x

Ahoj krkovičko, je pravda, že by se měl člověk zaměřit na otázku a ne na chyby. Jenže, je zde to jenže. Někdo má tolik gramatických chyb, nepíše čárky ve větě, aby oddělil myšlenky, že otázka nedává žádný smysl. Ať se člověk snaží sebevíc, nevydedukuje o co tazateli jde a to je ten problém. Jinak chybu a překlep udělá skoro každý.

hop®
hodnocení

0x

Krkovičko, dovolím si připojit se k této debatě za začít citací z jedné Vaší starší reakce na toto téma:

Opravdu řešíte balbosti!Jestli někdo bude chtít upozornit na hrubky v textu,tak to prostě udělá!Každý jsme chodily do školy na hodiny Českého Jazyka,kde nám vštěpovaly do našich dutých hlav vše možné co k tvorbě textu chybí.Mého češtináře p.KALOUSE byste neradi chtěly mít.Býl sverázný pán již v důchudu,který se opravdu ale opravdu dokázal rozčílit nad psaním nesmyslů v textu.Např.vyvolal si mou spolusedící lucku a přikázal jí napsat na tabuli-Zmije se mihly po mýtině... No jo ale s Lucinkou bylo už ámen již při prvním slově kdy napsala Zmiě se mihly...A to opravdu KALOUS řádil jak smyslu zbavený,málem ho trefila pepka...A pro MAŘENKU,Nesnažte se zastírat to co děláte všichni.A co tak jsem PAULU upozornila na Ú a Ů.Jiné přehlížím.to co jiní nevidí-druhý přehlíží,třetího chytne rapl.Možná i já mám furt vítr s pana češtináře KALOUSE. )

S touto citací stále souhlasím, jak už jsem někde psal, chyby mne mlátí do očí a mnoho chyb mne odradí od toho, abych dotaz vůbec četl, možná se k němu vrácím později, když vidím kdo reagoval... Už jsem za těch pár týdnů (co se účastním místního dění) dost otrlý vůči chybám, ale pokud nemohu poradit, snažím se vyvarovat se kritiky gramatiky dotazu. Pokud poradím, občas si nemohu odpustit na chybu upozornit.

Ale na jednom svém názoru trvám a neustoupím z něj:

Pokud rádce odpovídá, soustředí se na odpověď, na její faktickou správnost, a občas mu ujede překlep či gramatická chybička. Pokud to není zrovna téma o češtině a gramatice, naprosto to chápu a toleruji, přiznávám, že se mi to stává také.

Pokud ale autor otázky není schopen před odesláním dotazu po sobě přečíst a zkontrolovat svůj "výtvor", pak mi to opravdu vadí. Netvrďte mi, prosím, že je většina tazatelů tak debilních, že při čtení nepozná napsaný naprostý nesmysl, tomu snad sama nevěříte. To už opravdu zavání pohrdáním snahou a časem rádců.

Ani zapnutá T9 v mobilu snad není omluvou! Sám ji nepoužívám, i pro podprůměrně nadaného uživatele mobilního telefonu by neměl být problém ji vypnout. Když už se tedy tento "podprůměrný" uživatel umí připojit na net a psát na poradnu...

krkovicka*
hodnocení

Ajéje, kaju se.Ano, ale od te doby mlčím.Pokud dobře vzpomínám, Lidus napomenula a pouze jsem se bránila.Byla to doktorka a pověstne U totálně zničila.Otázka byla někdy z května, to jsem tu byla dva měsíce, od te doby jsem se hodně toho naučila.
Díky za příspěvek.Můj ucitel Kalous ;)
hop®

Krkovičko, asi jste pochopila, že to byl takový trošku "rejpanec" v dobrém. Všichni, kteří zde aspoň chvíli vydržíme, se měníme. Časem více tolerujeme pravopis, přestáváme objednávat trička i když máme nárok na mikiny, přestáváme nahánět body, prostě se hlavně snažíme poradit. Snad si nějakým tímto vývojem musí každý "trvalejší" projít, asi by to jinak nebylo "to pravý vořechový"! :)

uska*
hodnocení

0x

Víte co mně štve daleko více? Dotaz např. na deset řádku a to v jedné nebo dvou větách, navíc bez použití diakritiky . Ztrácím se v tom, k pochopení dotazu musím jej přečíst alespoň dvakrát. Spíše tohle nedočtu ani do konce. Psaní se zapnutým Caps Lockem se mi také špatně čte (asi musím k očnímu):)

Jen mi vrtá hlavou proč lidé zde píší bez diakritiky, pokud nepíší z mobilu. V čem je to lepší? Kdyby dotyčný psal rukou, takt háčky a čárky psát bude, nebo se mýlím?

pecenkav*

Treba proto, ze ty pismena bez diakritiky jsou vetsi a lip se hledaji, kdyz nemam zatim bryle na pocitac.

Písmenka bez diakritiky jsou větší? A já myslel, že je to právě naopak ;)

A - Á = C - Č = s - š = e - é - ě

pecenkav*

Tak jeste jednou pro blbý, ty pismenka bez diakritiky vytisteny na klavesach klavesnice jsou vetsi, protoze jsou tam samotna a ne s dalsima znakama, takze je na ne lepe videt.

Vzkaz od těch blbých lidí:

To bude patně tím, že ta písmenka bez diakritiky jsou psána velkou abecedou, kdežto ta s diakritikou malou. Asi si toho ti blbí lidé nevšimli.

hop®

Asi jsem ještě blbější, co je to diakritika? ;)*smich*

Opraváři pravopisu

Diakritika je pojem pro označení háčkovaných a čárkovaných písmenek. Například ěščřž, ale i ýáíéůó apod.

Diakritika - správně by se mělo říci diakritická znaménka - jsou znaménka v okolí (nad, pod nebo vedle) písmene, která nějak pozměňují význam písmene. V češtině se používají znaménka nad písmeny: čárky, háčky nebo kroužek. Jan Hus zavedl dnes již nepoužívané nabodeníčko.

hop®

Strejc, Bruno2: pravděpodobně jste nepochopili moji ironii, asi neznáte mé názory na dodržvání gramatických pravidel, anebo fotka klávesnice mého NB pro vás není úplně čitelná, za což se omlouvám! *hi*

Zkusím pořídit výmluvnější foto...:D

doplněno 06.03.12 21:11:

Takhle je to lepčí? *haha*

Opraváři pravopisu #2

Klidně foto udělej, ale i ty tam máš pár písmen se znaménky ;)

hop®

Jj, mám, přiznávám. Akorát i ty jsou někde jinde než mají být... ;)

Hopíku, že nevíš, co to je diakritika, mi nevadí, každý neví všechno, ale co ten popelník vedle té klávesnice? Ten je teda fůůůůůj!*smich* Jaga.

hop®

Jaguško, opravdu vím, co je diakritika, moje reakce (s fotkou mé klávesnice) byla na nějakou odpověď, kde se rádce vymlouvá na to, že na "háčkovaná" a čárkovaná" písmena nevidí, proto píše bez diakritiky. Kdybych psal to, co na klávesnici vidím, asi by to nebylo příliš pochopitelné a čitelné...

Jinak ten popelník, to je jeden z mých nepostradatelných pracovních nástrojů! ;)

snehulak*

Když mi jedna uchazečka o zaměstnání poslala životopis psaný bez diakritiky, zeptal jsem se jí, co to má znamenat, že pro mne to jsou pravopisné chyby, odpověděla, že to tak píše vždycky. Samozřejmě jsem ji nepřijal, nemám zájem, aby písemná dokumentace vypadala, jak ten její životopis.

majsterjoe*

Zdravim, ja to mam od zvyku a od nutnosti. Mam jine kodovani jazyku, a tak bych tezko lovil hacky nad ruzna pismena. Za druhe je to pro me rychlejsi. Na druhem stolnim PC pisi i s diakritikou. Verim, ze nekterym to muze dat zabrat, aby nekdy pochopili text, ale v dnesni dobe si nemyslim ze by to byl jeste zas tak velky problem.

Zdravím, já to mám od zvyku a od nutnosti. Mám jiné kódování jazyků, a tak bych těžko lovil háčky nad různá písmena. Za druhé je to pro mě rychlejší. Na druhém PC píši s diakritikou. Věřím, že některým to může dát zabrat, aby někdy pochopili text, ale v dnešní době si nemyslím, že by to byl ještě zas tak velký problém.

kazdoapdne to nikdo nemuze brat jako pravopisnou chybu, nebo jako poruseni internetove etiky, jako je napriklad psani SE ZAPNUTYM CAPSLOCKEM. POPRIPADE DREZENIM SHIFTU. *smich*

dzordz*
hodnocení

0x

Když se teda už řeší i to, co se špatně čte - mně se strašně špatně čtou odpovědi jednoho rádce, nevím proč, přežiju překlepy i hrubky i nesmysly, s větším odhodláním i dlouhou zeď textu, psanou jednou větou, ale když narazím na odpověď, která je psaná určitou specifickou formou, prostě ji nedokážu přelouskat, čtu to jak v první třídě. Oproti diakritice to je vlastně jen prkotina, ale díky té drobnosti se text nedá snadno v rychlosti přelétnout. Kdybych jen věděl, jak napsat, co tím myslím, aniž by bylo okamžitě jasné, o koho jde :)

krkovicka*
hodnocení

Vím, koho myslíte... ;)

buss
hodnocení

0x

Navrhuji pro ty méně češtinářské, aby to napřed napsali ve wordu a třeba i s automatickou opravou chyb, nebo pak pustili na text pravopis a pak teprve zkopírovali.
Ale co když nepoznají, jak to má být, když jim word nabídne varianty opravy?

hop®

Néééééééééééé! *plac*

Kopírování z wordu bez použití filtru tady dělá docela velké grafické brikule!

Než číst nesmysly, které mi skoro rozhodí nastavení monitoru, tak radši přežívám úlety v gramatice!

hop®
hodnocení

0x
Občas i "zanedbatelný" překlep docela radikálně změní význam sdělení (citace z lamer.cz): *smich* Miláčku, víš to, že za 20 minut sexu s Tebou spálím třetinu toho, co s ním? Co prosím?! Nechtěl by jsi mi něco říct? :O Ups, chybička! Mělo tam samozřejmě být: toho, co sním! :)

hodnocení

0x

K nutnosti používat správně interpunkci nám ve škole dávali příklad, že na čárce ve větě může záviset i život člověka.

Vězení, odsouzenec čeká na popravu. (Odsouzenec - někdo jako Kozina nebo Jánošík, to aby nám ho bylo líto.) V poslední chvíli přichází telegram od guvernéra provincie a v něm jen tři slova: Propustit nelze popravit.

Tak, a co teď? Podle toho, kdo doplní čárku před nelze a pustí vězně na svobodu a kdo za nelze a popraví, se prý také pozná charakter člověka :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]