Nejste přihlášen/a.
V každým případě byste a nikdy jinak. Logicky Vám to nevysvětlím, ale je to prostě tak. Když čtu by jsme, by jste (někdy dokonce i bychme), by jsi a podobné patvary, tak mi z toho teče voda ze zubů. A taky se z toho psychicky hroutím. Ale to log. vysvětlení se pokusím přes strejdu G. najít, nasadil jste mi brouka do hlavy.
doplněno 19.07.11 19:57:Tak mě zase předběhli. Já by jsem se z toho zbláznil.
Jednoznačně byste. To je prostě podmiňovací způsob přítomný sloveda býti, užívá se :
a) Ve větách, jejichž děj je podmíněný: Kdybych věděl, jak ti mám pomoci, ani chvíli bych neváhal.
b) Ve zdvořilých žádostech: Mohl byste prosím otevřít okno?
c) Vyjadřujeme-li přání: Já bych tak rád jel letos k moři; kéž by už přišla.
d) Jako prostředek zdvořilosti a skromnosti ve větách a konstrukcích typu navrhovali bychom..., mohli bychom..., co byste si přál? (v obchodě)aj.
e) Ve spojení se spojovacími výrazy: Nechtěl, aby se to opakovalo; kdybychom si objednali předplatné, mohli jsme noviny dostávat až do domu apod.
Tvary bysme a by jste jsou nespisovné.doplněno 19.07.11 20:18:y jste: jste je normální přítomný čas a by tam stojí osamoceně a nic neznamená. A by ste? ste vůbec nic není.
Logické vysvětlení:
Slovo "bys" nevzniklo ze spojení slov "by" a "jsi".
Tyto tvary (bys, bych, bychom, byste) jsou pozůstatkem z aoristu, což byl zvláštní typ času.
Vemte si třeba slovo "dát". V aoristu máte hned:
1. os. j. č.: dach 1. os. mn. č.: dachom
2. os. j. č.: da 2. os. mn. č.: daste
3. os. j. č.: da 3. os. mn. č. dachu
Jediné sloveso, u kterého se aorist stále používá, je sloveso být a používá se v rámci podmiňovacího způsobu. Proto když ho dáme do tvarů podle výše zmíněného příkladu, tak nám hned vznikne.
Bych, bys, by, bychom, byste, by
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.