Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Byste, by jste nebo by ste?

Od: raadek* odpovědí: 8 změna:
Mám psát - měl by jste, měl by ste nebo měl byste? Jestli mi někdo neodpoví s logickým vysvětlením, tak se psychicky zhroutím. Dík. R.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Tady vypomůže Wikipedie:

cs.wikipedia.org/...

doplněno 19.07.11 19:54:

Dále ještě doplňuji:

mojecestina.cz/...

pravidla.cz/...

georges*
hodnocení

3x

V každým případě byste a nikdy jinak. Logicky Vám to nevysvětlím, ale je to prostě tak. Když čtu by jsme, by jste (někdy dokonce i bychme), by jsi a podobné patvary, tak mi z toho teče voda ze zubů. A taky se z toho psychicky hroutím. Ale to log. vysvětlení se pokusím přes strejdu G. najít, nasadil jste mi brouka do hlavy.

doplněno 19.07.11 19:57:

Tak mě zase předběhli. Já by jsem se z toho zbláznil.

tlapka*
hodnocení

2x

Byste! Prostě šetřete čas a klávesnici. *smich*

hodnocení

2x

Jednoznačně byste. To je prostě podmiňovací způsob přítomný sloveda býti, užívá se :

a) Ve větách, jejichž děj je podmíněný: Kdybych věděl, jak ti mám pomoci, ani chvíli bych neváhal.

b) Ve zdvořilých žádostech: Mohl byste prosím otevřít okno?

c) Vyjadřujeme-li přání: Já bych tak rád jel letos k moři; kéž by už přišla.

d) Jako prostředek zdvořilosti a skromnosti ve větách a konstrukcích typu navrhovali bychom..., mohli bychom..., co byste si přál? (v obchodě)aj.

e) Ve spojení se spojovacími výrazy: Nechtěl, aby se to opakovalo; kdybychom si objednali předplatné, mohli jsme noviny dostávat až do domu apod.

( prirucka.ujc.cas.cz/...)

Tvary bysme a by jste jsou nespisovné.

doplněno 19.07.11 20:18:

y jste: jste je normální přítomný čas a by tam stojí osamoceně a nic neznamená. A by ste? ste vůbec nic není.

hodnocení

2x

Logické vysvětlení:

Slovo "bys" nevzniklo ze spojení slov "by" a "jsi".

Tyto tvary (bys, bych, bychom, byste) jsou pozůstatkem z aoristu, což byl zvláštní typ času.

Vemte si třeba slovo "dát". V aoristu máte hned:

1. os. j. č.: dach 1. os. mn. č.: dachom

2. os. j. č.: da 2. os. mn. č.: daste

3. os. j. č.: da 3. os. mn. č. dachu

Jediné sloveso, u kterého se aorist stále používá, je sloveso být a používá se v rámci podmiňovacího způsobu. Proto když ho dáme do tvarů podle výše zmíněného příkladu, tak nám hned vznikne.

Bych, bys, by, bychom, byste, by :)

jabraka*
hodnocení

0x

Měl byste si dát pozor,nic logického na tom nelze vypozorovat.Jen si člověk pomyslí,jak se čeština vyvíjí.Porovnáním textů,starých 100 let.

JABRAKA

hodnocení

0x

Přišla jsem pozdě, ale jasně že "byste", škoda *plac*já jsem známá tím, že miluji "zelené hokejky". ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]