Nejste přihlášen/a.
Dobry den. mam takovy dotaz... kdyz se odpovida na otazky tady na poradte.cz tak je vhodnejsi vykat nebo tykat...diky
je to těžké...
např. ti slušně vychovaní nebo ti starší byli zvyklí neznámým lidem vykat... kdekoliv.
nejen tady na poradně, ale na internetu všeobecně se dost ujalo tykání, zřejmě se to trochu přeneslo z angličtiny, kde pokud vím, nějaké to Vy a Ty nerozeznávají... je pravdou, že já osobně se rozhoduji dost intuitivně, podle charakteru a obsahu otázky, taková solidní, rozvážná, k věci mne ponouká vykat, na některé uletěné nebo od velmi mladých hned od začátku tykám... vím, že je to ne celkem košer, bohužel, každý máme nějakou vadu...
dále si tu tykám s některými uživateli po určitém seznámení a vytvoření určitého vztahu, třeba i přes vnitřní poštu, byť na dálku a nikdy nevidění... když jsme si vykali, byli jsme na nože, po určitém čase se vztah a myšlenky vyjasnili a docela dobře padne slovo ty umíš nebo máš pravdu...
a někdy na hrubý pytel dávám hrubou záplatu...
záleží na každém, co preferuje, vhodnější je vykání, dokud nedojde k potykání...
Hejkale s tímto vyjádřením naprosto souhlasím, nenapsal bych to lépe.
A jsou i kolegové rádci, se kterými si zde na poradně vykám, ale ve vnitřní poště tykám.
jsou lidé, kteří si na to potrpí a to i zde a i si o to napíší. pak jsou lidé, kterým je to jedno, jako jsem já. mám radši rovné jednání s tykáním.
Vážený pane kolego, neřekl bych, že tykání je projevem přímosti a rovnosti. Vykáním projevujete úctu k diskutujícímu partnerovi.
Taky bych to mohl chápat tak, že pan kolega má raději rovné chování s tykáním než vykajícího podrazáka či hulváta.
přesně tak jsem to myslel. např. v obchodě Vám budou vykat, tvářit se jak bozi a přitom Vám nacpou nějakej šunt a k tomu si v duchu budou říkat " vem si to a táhni"
Jelikoz je to tady v podstate chat a v chatech a na internetu to je takovy zvyk,povazuju tykani za normalni vec.
no nevím, také tápu, ale poradna jak poradna ... Když přijdu do právcnické poradny, tak si nedovolím byť sekretářce tykat a nebo právníkovi, od kterého potřebuji radu. Snad s tykáním (u zletilých oso) by měli souhlasit obě strany, ne?
Nesrovnaval bych to s pravnickou poradnou, kde vesmed odpovidaji lide, za to placeni.
Ano, na takove poradne, nebo poradne lekaru budu vykat.
Doufala jsem, že doba kdy budem si tykat a říkat si soudruhu je pryč. Tykání si cizímí mi tu dobu dost připomíná. Internet byla kdysi dost soukromá záležitost, na netu bylo pár lidí, kteří se znali, odtud tykání a pověra. Někdy si vykám i se svými dětmi.
No treba me vychovani, ma povaha nedovoli v osobnim zivote tykat nekomu, kdo me o to nepozada.
A to vykam i lidem, kteri mi tykaji... A to mi neni 20.
Přesně tak. Vykání je tu prezentováno jako projev úcty, tykání naopak. Dám jiný příklad. S majitelem naší firmy si většina lidí tyká. Když jim to šéf nabídnul, přijali to a berou to jako bonus. Já mu ale nikdy tykat nebudu, ať chce sebevíc. Beru tykání jako projev přátelství, o čemž v našem vztahu nemůže být z mé strany řeč.
Ano, tak to je. V práci jsem dělal šéfa a všichni mi tykali. těch pár, co mě neměli rádi (za to, že jsem po nich chtěl práci), mi vykali a byli to ti nejhorší pracovníci. Věčně nespokojení a neschopní. Samozřejmě to není mířeno proti Vám, Vás neznám.
Olafe, v pohodě. U nás to je trochu naopak. Takže já nechápu lidi, kteří mu tykají a ještě mu přikyvují i na věci, s kterými nesouhlasí a pak pomlouvají za zády. Ono, když máte plat i o 3 měsíce opožděně, ještě sražený na minimum s výmluvou na krizi a panáček si koupí loď, jede 5x ročně na dovolenou do zahraničí a fůra jiného, zatím co člověk za poctivě odvedou práci doma suší... A kamarádit se s někým jen pod tou falší, že třeba mě dá tu výplatu, když už ne ostatním, děkuji nechci. Takhle to bohužel funguje.
Dobry den, pokud odpovidam nekomu, kdo takto jako vy pozdravi, tak budu vykat.
Jsme ovsem na internetove poradne. A protoze internet je velmi anonymni a uz z principu vetsinou vsem budu tykat.
doplněno 31.12.11 14:41:V obecných (lidových) internetových diskusích obvykle převládá tykání nad vykáním. V oficiálních diskusích (např. stránka "Otázky a odpovědi" na webu obce nebo firmy) a v některých odborných a akademických diskusích může být standardem vykání
cs.wikipedia.org/wiki/Internetov%C3%A1_diskuse
V dřívějších dobých bylo vykání znakem úcty. Kdo jste četl Malého Bobše či Babičku, jistě víte, že v těchto dílech /a mnoha dalších/ děti svým rodičům vykaly. Ale že by vykali rodiče svým dětem, o tom jsem nikdy neslyšela. Po mně třeba manželovi rodiče vyžadovali vykání. Dnes je babička v takovém duševním rozpoložení, že jí to je úplně jedno, ale ze zvyku jí vykám pořád. Zato moje mamka sama nabídla mému muži tykání. Záleží na každém z nás. Já si se svým zetěm také potykala. Snad i proto, že je jen o 6,5 roku mladší, než já.
Na táboře si tykal veškerý personál. Má mamka se pak doslova "chytala stropu", když za mnou přijeli mí dvacetiletí přátelé, táborníci a mně, důstojné čtyřicítce tykali. Mamka si mě vzala stranou a s vykulenýma očima se ptala: Proboha, takoví cápkové ti tykají? Povídám jí: To ale nejsou cápkové, to jsou mí kamarádi.
Na Poradně někdy tykám, třeba když tazatel uvede, že mu je patnáct, jindy vykám. Někdy asi tykám i starším, nevím proč, asi mě k tomu vede položení té které otázky. Komu to vadí, omlouvám se. Proto ani mně nevadí, když mi někdo v odpovědích tyká. Nikdy jsem nebyla "SOUDRUŽKA", plyne to spíš z toho, že jsem celý život měla spoustu přátel, kamarádů, známých, kde tykání patřilo k samozřejmostem. Proto mi nevadí ani v mém starém věku. Jaga.
Vykáním se určitě nedá nic zkazit a je to etické.
Ale jinak třeba autobusáci motorkáři nebo kamioňáci si určitě mezi sebou nevykaj.Také patřím do sféry lidí co tykaj i o dost starším a cizím a neptám se jestli můžu.Na stavbě je to mezi řemeslníkama normální.
Tak na poradně by se to dalo brát stejně,jako že máme něco společné,ale pokud vim že píše třeba 60ti letá paní tak budu určitě vykat.
To že někomu tykám neznamená že se k němu budu chovat neslušně.Ono slušnost je i pozdravit ale téměř všichni co odpovídají tak taky nepíšou dobrý den.Prostě je to na netu jinak než osobně takže pokud mě to vyloženě netáhne k vykání tak tykam.
Snažím se vykat a vykám, jen někdy to cítím jinak a tykám a nebo tykám pokud je to někdo opravdu mlaďoučký. - stařenka
Ano na tohoto "ptáčka"si dobře vzpomínám, i na svůj komentář...
Pokud někdo netuší o co jde, tak: poradte.cz/...
Podle mě je lepší tykání. Je osobnější a jako by "pouštíte daného člověka do svého prostoru". Lépe si tím získáte důvěru a nepůsobíte tak "oficiálně".
Vykám jen o dost starším lidem a těm, které nemusím. Občas vykám ze strachu, aby se na mne ten druhý nenaštval, že mu tykám.
Vykání nepovažuji za projev úcty, ale za projev toho, že si daného člověka držím od těla.
Kolikokoli: Ano, tykání je osobnější. Ovšem toto je poradna a jako rádcové musíme působit trošku oficiálně, aby naše rady byly trošku důvěryhodné. Pravděpodobně i sama budete víc důvěřovat radě, kdy Vám člověk řekne "doporučuji Vám to udělat tak a tak, z tohoto důvodu", než kámošovi z chatu, který řekne "udělej to takhle a neřeš to...". Alespoň já to tak chápu, a vlastně s Vámi souhlasím, rád si mnoho lidí (nejen zde) držím trošku od těla...
Nakonec, je na každém, jaké oslovení preferuje...
Asi by mi bylo milejší číst "doporučuji ti" než "doporučuji vám", ale je to každého věc, jak oslovuje ostatní. Pro někoho je výrazem úcty vykání, pro mne je to tykání. Proto když tykám, tak tím neříkám "hele, brácho, seš jako já a je mi putna, že je ti o 40 let víc", ale říkám tím "pustil jsem si tě do svého osobního prostoru, ergo beru více na vědomí, co říkáš"
Cizím lidem samozřejmě raději vykám a to občas i na této poradně, ale je to spíš právě z toho důvodu, abych následně nebyla napadena, že vykám, i když mě ten člověk nezná.
no tak pravda, jsou takoví, co v internetových diskuzích mluví jak dlaždiči, primitivové kteří nemají co říct, případně urážející ostatní a podobné existence se vyskytují. Já jsem se proto rozhodl, že na netu budu mluvit jako kniha. Pokud si nejsem jistý školním věkem diskutéra či zdejšího tazatele, pak vždycky vykám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.