Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jedu na 2 týdny kamionem - co s sebou?

Od: misicka odpovědí: 28 změna:

Dobrý den, za 3 dny jedu s tátou, který jezdí s kamionem, na svou nejdelší cestu - 2 týdny do Norska na Trollí stěnu, možná tam potkáme i nějakého skřítka trolla :) naposledy mi táta tvrdil, že mu v noci počůral návěs *smich* No nic, k otázce, chtěla bych od vás poradit, co by se na takovou cestu hodilo, oblečení, kosmetika, zábava...prostě vše a já mám dnes úplně vykouřenej mozek *haha* Moc mi pomůžete a předem nastotisíckrát děkuji ;) Vaše misicka *srdce* *srdce*

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kangaroo*
hodnocení

0x

Pokud vynechám základní věci, tak si vzít foták/kameru a dostatečně velkou pamět kartu a celou cestu pořádně nahrát, ať máte o zimě a za X let na co vzpomínat :)

pb®
hodnocení

0x
Co bych si určitě vzala já. Kvalitní pohodlné boty a oblečení vůbec, pláštěnku a holínky nebo voděodolné outdoorové oblečení, polštářek do auta na podložení krční páteře, vlhčené ubrousky na dětskou prdýlku, když není kde, dá se tím spáchat jakás takás hygiena. Krém s vysokým UV faktorem, kšiltovku nebo klobouk a sluneční brýle. Z léků alespoň analgetika a antidiarhoika. Papírové kapesníky.

lmgify
hodnocení

0x

Jak se jezdi do Norska? Trajektem Hirtshals - Kristiansand (Dansko - Norsko)? Nebo se to jezdi pres Svedsko a most pres Oresund?

Je to nejaka pravidelna trasa, co ta firma jezdi, nebo je to jednorazovka? Co se vozi do/z teto oblasti Norska?

Prekvapilo me, ze je ta cesta rozpocitana na 2 tydny. Podle mapy to vypada blize.

hodnocení

0x

Kosmetiku nech doma, ta do kamiónu nepatří. Kamioňáci jsou drsní lidé a na nějaké šminky si moc nepotrpí. Raději běžné hygienické potřeby, šampón, mýdlo, nezapomenout zubní kartáček. Vůni jen decentní, nevtíravou.

Zábavu nech taky doma. Nebudeš přece koukat na nějakou obrazovku či luštit sudoku, když se před Tebou bude odvíjet pásmo nádherné krajiny, jakou doma neuvidíš. Koukala bych pořád jen z okna a snažila si co nejvíc zapamatovat.

Jinak - hygiena asi nebude moc na úrovni, zřejmě sprchy na benzínkách, za poplatek. Prát také nebude možné. Proto si vezmi dostatek spodního prádla, ať ho můžeš denně měnit. I oblečení, spíš takové, jako na čundr. Pohodlné kalhoty, mikiny, dobré boty sportovního rázu, klidně dvoje, dobře rozchozené, pláštěnku, kapesníky. A pokud v té době očekáváš menses, přibal dostatek vložek a nějaké gatě navíc. Ale nepřála bych Ti to na cestě.

No a potom kvalitní foťák, abys mohla cestu zdokumentovat. A dát nám na Poradnu nějaký pěkný obrázek. Hned bych jela taky. *:)* Jaga.

misicka
hodnocení

Děkuji vám všem moc :) Jinak, ta společnost, co trajekty dopravuje náklady z Německa (konkrétně z Hamburku nebo z Rostoku) do Norska, Dánska, Švédska, Finska se jmenuje Scandlines (dříve Starlines). Cesty mají různě pojmenované, a to podle přístavu, kde mají zakotvit (třeba do švédského Jetteborggu nebo Trelleborggu se cesta jmenuje třeba krátce Jett nebo Trelle, no, holt si to zkracujou aby v tom neměli guláš *smich*) Já to znám, dříve jsem jezdila do těchto zemí pořád, ale dnes už holt není čas a jedu tam poprvé po dlouhých 9 letech *sok* Takže uvidíme.

Jinak, my jezdíme po CELÉM Norsku, ne jenom kousek, jak zde někdo psal. Táta mi říkal, že se to občas protáhne skoro na měsíc a čtvrt, než se vše vyloží a naloží *sok* Ono berte v úvahu také náklady do Česka (třeba papír, obytné kontejnery nebo zemědělské stroje :)

lmgify

Kdybych jezdil s kamionem, tak myslim, ze jezdit Norsko a Svedsko by byla moje oblibena trasa :) Je to muj sen a u snu asi i navzdy zustane. Bohuzel cesta k takove praci je dost dlouha (nekolik let, nez firma sveri zacatecnikovi kamion a vysle ho na samostatnou jizdu do zahranici, navic jeste na tuto jiste exkluzivni trasu).

Mozna se mi nekdy povede se s nekym svezt, stejne jako se to ted podari tobe. :) Zavidim *palec*

Tusim, ze @martinaa tady popisovala cesty kamionem do Svedska.

lmgify

Neco popisuje tady.

misicka
hodnocení

Hele, toho se bát nemusíš. Nic netrvá dlouho, trvá to asi jenom týden, než ti svěří kamion. Já znám celou firmu jako svoje boty a se šéfem si dobře rozumíme, takže to vím. Když máš jet právě tyhle trasy Norsko - Švédsko (někdy i Finsko nebo Dánsko) tak s tebou většinou jede někdo zkušenější, takže si můžete navzájem pomáhat. Občas to s tátou taky tak děláváme, že jezdíme s nováčky :)

lmgify

Dansko je po ceste do Norska nebo Svedska, takze se to nepocita. :) Nejezdi se do Finska pres Pobalti (trajekt z Estonska)?

Ta firma zni velice solidne *palec* Jeste tak vedet, jak se to jmenuje, at se muzu uchazet rovnou u nich :) Podle toho, co tady lidi pisi o zacatcich dálkařů a firmách, tak to je naprosty otřes, který mě od toho doteď dost odrazoval. Mimojiné to vyžadovalo 2 roky předchozí zkušenosti na náklaďaku (jenže firmy ti jako zacatecnikovi bez zkusenosti svěří nejvíce tak dodávku Eurocargo, kdyz jsi novy ridic) a i pak už s kamionem člověk prý první 2-4 roky vyžírá dožívající trosky a jezdí strašné trasy, které by normálně nejezdil.

To jsou minimalne 4 roky (a 50 tisíc za C+E), než bych se dostal na Skandinávii a to možná ještě kdoví jestli vůbec. Ta tvoje odpověď mi dává alespoň naději, že bych se přece jenom ještě neměl svého snu zbavovat. Díky *palec*

misicka
hodnocení

Ano, to s těmi trasami máš pravdu, i s těmi zkušenostmi. Spousta kamioňáků si u nás ve firmě stěžují, hlavně kvůli dodávkám, penězům a speciálním řidičákům. Ano, Scandlines je dneska trošku na pokraji bankrotu, co jsem tak slyšela. Ale to ještě nic neznamená. Náš šéf hodně spolupracuje se skandinávskými linkami na kamiony a letadla a vzhledem k tomu, co jsem se od něj dozvěděla, je zatím vše v pořádku, jak peníze, tak náklady. Takže se určitě svého snu nezbavuj. Já mám také velký sen, a to podívat se na závod Formule 1 *ua* Ale přijmi svoje sny. Táta také snil o tom, o čem teď sníš ty, a splnilo se mu to. Takže se nevzdávej a jednou třeba usedneš za volant kamionu a vyrazíš do té nádherné severské krajiny :)

Ano, do Finska se jezdí přes Pobaltí :)

lmgify

Diky za povzbuzeni. Jak jsem psal, nechci tomu venovat 4 roky zivota a skoncit tak, ze budu jezdit starym kamionem vychodni a jihovychodni Evropu pro sefa, ktery me nuti prekracovat zakonem dane prestavky.

Ma ten vas sef nejake webove stranky, kam bych se mohl podivat?

Rikam si, ze kdyz muzou dostat kamion a jezdit s nim sami do zahranici mlade holky, tak pro starsiho chlapa by to snad nemel byt az takovy neprekonatelny problem. Snad v tomhle neni situace v CR nejak vyrazne odlisna. *ee*

misicka
hodnocení

No tak to doufám, že ne *smich* no jo, Češi *haha* Jinak si dej do vyhledávače ttv hlavacek (je to hnedka úplně to první okýnko,když se ti to rozklikne) a mrkni se tam. Chlapi jsou tam docela spokojený, plat dobrej, kamiony dobrý, náklady bez závad. Takže přeji hodně úspěchů :)

lmgify

Dik za info *palec* *placni*

Koukal jsem na jejich pozadavky *klik* a maji tam ty 2 roky predchozi praxe. Snad se mi to nekde podari ziskat.

Jestou jednou diky.

P.S. Jestli jsi koukala na ta videa vyse, tak ta Estonka jezdi s kamionem jenom 9 mesicu a uz jezdi Estonsko - Skandinavie. Tomu rikam vlitnout do prace rovnyma nohama! Proste chtela to delat, dostala sanci, dokazala, ze je dobra a ted jsou vsichni spokojeni - ona vydelava penize a jeji sef ma spolehliveho a dobreho ridice, ktery mu vydelava penize. Jak jednoduche. *palec*

misicka
hodnocení

No skvěle, to jsem ráda, že se ti firma líbí :) No to jo, ta do toho opravdu vlítla :) Jinak, táta v téhle firmě už jezdí přes 20 let a furt si to nemůže vynachválit :) a mám tam také spoustu kámošů, jak mladejch tak starejch *smich* Kamionem teď budu jezdit skoro pořád, protože holt neni co dělat *smich* V Estonsku už jsem byla asi 4 krát, jaká náhoda *smich* Jinak ti přeju, abys sis svůj sen splnil *pusa*

misicka
hodnocení

Ano, táta občas jezdí trajektem Hirtshals vedle Dánska přímo ke Stockholmu, občas i přes ten Oresund...jak říkám, cesty jsou různorodé a jednorázovka to rozhodně není :) ale pravidelné tam jsou taky :)

Z Norska se vozí většinou papír, náhradní díly do aut, obytné kontejnery, vodní skútry, elektronika (hlavně notebooky, mobily a tablety) a také kosmetika značky Fa.

lmgify
hodnocení

0x

Na Youtube jsem narazil na tohle video. Takze jestli se ptas, co s sebou, tak si nezapomen ridicak jako ceska slecna ve videu *smich*

Taky jste si vsimli, s jakou lehkosti tam hazi rychlosti mezi 0:35 a 00:59? Ja vim, plne synchronizovana prevodovka, ale i tak ...

misicka
hodnocení

dobré videjko *smich*

lmgify

Jestli se nekomu libi ta pisnicka, tak je to Kabát - Burlaci. :)

hop®

To bych chtěl, mít upatlanej volant od meruňky (nebo co to je)... *zed* :-D

lmgify

Vypada to spise na broskev. Jestli jsi si vsiml, tak si utira prsty do toho rucniku, na kterem sedi. I tak ale bude mit opatlany volant a fofrklacek. Ono se neda jist ani stavnate jablko, aby to nepustilo šťávu :(

lmgify

Na tom videu neni bohuzel videt, kdyz tam hazi tu jednu rychlost za druhou mezi 0:45 a 0:59, jestli slape na spojku. Jsou 3 moznosti:

1. spojku seslapuje, ale neni to videt (video je dost tmave)

2. v tomto typu tahace se spojka slapat nemusi (dela to nejaka hydraulika za ni)

3. radi rychlosti podle otacek bez pouziti spojky

Kdo vi a podělí se?

hop®

Nevím, jen u starých autobusů bývala planetová převodovka, kdy se řadilo kdykoli a zvolená rychlost tam "spadla" sama po ubrání plynu...

hop®
hodnocení

0x

První, co mne napadlo po přečtení nadpisu byl "návěs" ! :)

Ale pročítám odpovědi, asi vše už tady bylo řečeno, tak mi jen zbývá popřát šťastnou cestu bez nehod a krásné zážitky ! *slunce*

A asi nejsem sám, kdo by byl rád, kdyby ses s námi po návratu podělila o své zážitky ! :)

misicka
hodnocení

Samozřejmě, až se vrátím, tak vám vše napíšu, můžete se těšit :)

hop®

DÍK za všechny ! *pusa*

misicka
hodnocení

Můžu přidat i fotku ;) a nemáte zač ;)

misicka
hodnocení

V naší firmě už máme několik nejnovějších modelů kamionů značky Volvo, které nemají převodovku *smich*

lmgify

Tak to jsi se spatne koukala, protoze prevodovku maji na 100% *smich*

Mozna ale nemaji řadící páku v kabině, protože mají automatické převodovky, nebo mají čudlíky někde na palubní desce (o čudlících na volantu nebo pod ním jsem ještě neslyšel, ale nevylučuji, že už i tohle u komerčních náklaďáků existuje).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]