Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velmi špatná paměť - dá se vylepšit?

Od: libornik odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

již od mládí mám velmi špatnou paměť, nemohu si toho moc zapamatovat ikdyž chci.

Nevíte jak pomoci? Jde s tím něco dělat? Je mi 21let. Jak si paměť vylepšit?

Děkuji L.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michalov*
hodnocení

0x

To je cvik.Prostě se něco učit.Pořád se něco učít nazpaměť. Básničky,nějaký jazyk,sanžit si zapamatovat některé věci z různých oblastí života.Jsou různé druhy paměti u každého člověka různě rozvinuté podle toho jak je používá.Somelier má chuťovou pamět určitě více rozvinutou než,třeba kriminalista,který dává do kupy nějaký případ z toho co viděl na důležitých místech.Hmatovou pamět mají bezkonkurenčně rozvinutou např. slepí lidé a rovněž sluchovou či hudební.Lidé kteří se učí jazyky,tak se mnohem lépe učí vždy novému jazyku než člověk,který se jde učit novou řeč prvně.Většinou je nějaký zapamatovaný vjem spojen ještě s nějakou představou,jiným vjemem či emocí a to umocňuje udržení v paměti.Kdy dávají tvůj oblíbený pořad v televizi si pamatuješ,nebo ne? Je to stejný mechanizmus jako v ostatních případech.

zima*
hodnocení

0x

Zkuste paměť procvičovat. Např. hledejte rozdíly na obrázcích, prohlédněte si skupinu obrázků např. po dobu jedné minuty, obrázek otočte a snažte se vyjmenovat co nejvíce věcí na obrázku, luštěte křížovky, sudoku apod. Paměť můžete zkusit podpořit gingo, lecithin nebo vitamíny B 8, B 12.

w1dowmaker*

Pomáhá na zlepšení paměti také čtení knížek?

des*

Na špatnou paměť je marihuana,né žeby to pomohlo,ale dotyčnému je to po ní docela jedno.

kocourovec*
hodnocení

0x

Odpovím Vám to, co jsem slyšela od neurologa po operaci mozkové příhody. Je to 5 roků, když jsem se se štěstím probrala, nevěděla jsem, kdo jsem a kde jsem, docela rychle se mně stav zlepšoval. Od neurologa jsem dostala příkazy ty, co Vám píší ti nade mnou (křížovky, SUDOKU atd.), navíc mně říkal, že když si nemůžu vzpomenout, tak si musím vzpomenout. Ne, jak lidi chvilku přemýšlí a pak řeknou: Já nevím, já si nemůžu vzpomenout. Mně říkal, vy si MUSÍTE vzpomenout. Neurologa jsem poslechla a nebudu přehánět, když vám řeknu, že teď toho vím daleko víc než před operací. Sice mně to, bohužel, víc trvá, ale to je po té operaci. Vy jste mladý, zdravý a opravdu procvičujte a za každou cenu si vzpomeňte, co chcete vědět. Já teď vím kdy se kdo narodil, pamatuju si čísla aut, jména všech možných známých, kde jsem kdy byla, co se komukdy stalo, fakt to procvičování je potřeba a co nejvíc. Dostala jsem se až k tomu, že mně známí volají, jestli nevím to a to, že si nemůžou vzpomenout. Držím vám palce na zlepšování paměti. *jasne**cteni**zed*

honzek*
hodnocení

0x

Taky s tim mam problem, a to chodim jeste do skoly. No ono je to taky trochu o tom, co si vduchu rikate.

Treba si chcete na neco vzpomenout a hned si na to vduchu reknete "jeej, ted si nebudu moct vzpomenout" . Takovy myslenkovy pochody, ktery navozuji pred tim, nez zacnete premyslet nad necim, co chcete.

zacnete si vduchu rikat, ze nemate problem a ze se zlepsujete.

Snazte se nemyslet na to, ze s tou pameti mate problem. Zkuste to cvicit tak, ze si zacnete vduchu rikat, ze nemate problem a ze se zlepsujete - myslet vuci tomu problemu pozitivne. Vzdy kdyz predem vite ze si nebudete moct vzpomenout, tak se soustredte na to, aby jste si vzpomnel co nejdriv a zadny negativni myslenky kolem.

Me to trochu pomaha

doplněno 01.09.11 22:46:

Jeste doplnim, ze udajne na pamet ma spatny vliv pocitac - s cimz souhlasim, jelikoz je to logicke. Bezna prace na pocitaci pry prilis mozku ulehcuje praci pri premysleni. Priklad, treba kdyz hledam v abecedne razenem seznamu film "Litam v tom", neznam abecedu - ale nevadi, zmacku prvni pismenko z nazvu filmu "L" a najde se mi sam. Takze procviceni mozku zde moc velke neni.

Takovych a podobnych situaci je na pocitacu vicero, kde se mozku ta prace ulehcuje.

Toto co jsem napsal jsem si nevymyslel ani tak sam, ale slysel jsem to v poradu od nejakeho doktora

dzordz*

Pff, kdybych měl některý věci, co dělám na pc, dělat na papíře s propiskou, případně kalkulačkou v ruce, hrabat se v hromadách knih a štosech dalších papírů, tak se najednou minuty a hodiny změní na týdny a měsíce a asi bych se ani nedobral konce, protože bych si z toho dřív skočil. Neříkám všechno, taky si něco vytisknu a rozložím po stole a maluju si v tom, nebo třeba různý prvotní čmáranice začnu se spoustou škrtanců, je to pohodlnější, až pokročilou podobu teprv dodělám na pc.

Taky jeden příklad, pokročilé programování, když se snažíte vyřešit nějaký komplexnější problém nebo zjistit příčinu určitého jevu a nedaří se uspět hned, tak během několika hodin jste tak vygumovanej a unavenej, že akorát padnout obličejem na postel a ležet, ani se nehnout. Jestli byste raději cvičil mozek třeba počítáním odmocnin z hlavy nebo dělením polynomů na papíře, budiž :)

Doktor možná mluvil spíš o koncentraci a přesycení informacemi, viz poradte.cz/...

Myslím, že to byl Louis CK (standup bavič, hrál v seriálu Lucky Louie, prý dávali i u nás), kdo v jednom ze svých výstupů popisoval, jak tříletá děcka sedí metr od obří televize a valí se na ně animáci a teletabís a hromady barev a zvuků, reklamy s účelem šokovat co nejvíc, další barvy a mihotání a záblesky, všechno mu to září přímo do xichtu a dítě sedí jak přibitý. Rodič vypne televizi a dítě okamžitě začne řvát, protože normální svět je šedivej a nudnej.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]