Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím si zlepšit paměť?

Od: venacz* odpovědí: 7 změna:

Zdravím všechny. V poslední době mám problémy s pamětí a vůbec s koncentrací. Někdo mi něco řekne a já za pět minut nevím o čem mluvil. Dříve to tak nebylo. Jeden známí mi poradil, že je na tohle dobrá Gynko biloba. Máte s tím někdo zkušenosti, popř. neznáte něco lepšího, co by mohlo pomoct? Je mi 20 let, což není tolik.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

3x

Moje zkušenost tak nějak odráží zatím vše co tu bylo napsáno. Před pár lety jsem zpozoroval, že mi nějak neslouží pamět byl jsem i víc impulzívní a podrážděný. Mohl za to stres. Moje obvoďačka - modrá lidská paní doktorka- my řekla at se vykašlu na prášky, přestanu úplně s tv a víc relaxuju a doporučila mi následné postupy a můžu potvrdit že se vše celkem dobře upravilo.

CHodit na procházky do přírody a mobil nechat doma. Začít hrát na nějaký hudební nástroj - třeba na kytaru nikdy není pozdě, cokoliv dělám - jakoukoliv činost- soustředit se jen a pouze na tu činnost. Spát při otevřeném okně a alespoň 7hodin. Před spaním nepít alkohol a usínat v tichu. Před spaním číst jen odpočinkovou literaturu. Hrát pamětové hry, ale ne na pc. Sportovat intenzivně 1 hodinu denně..

To jen moje zkušenost, snad vám to bude k užitku...

dzordz*
hodnocení

1x

Můžu mluvit jenom za sebe a z vlastní zkušenosti, takže .. Za snižování pozornosti a koncentrace může nadměrná "konzumace" televize (to u mě ale nehrozí) a pak zejména nadměrné vysedávání u počítače. Má to něco do činění s mozkovou aktivitou, vlnami, nabuzením .. nevím, řek bych to asi tak, že když budu do tří ráno hrát nějakou akční hru a pokřikovat na sebe se spoluhráči na skypu a pak půjdu spát, tak ještě hodinu budu ležet a neusnu. Když budete zvyklý na intenzívní zrakové i sluchové vjemy a rychlý děj, bude vám pak všechno ostatní připadat nudné, pomalé a nezáživné.

Trénování koncentrace může napomoct poslech hudby, tím myslím jenom sedět a poslouchat a nedělat nic jiného, nemít to jako kulisu při práci nebo při cvičení. Je už jedno, jestli to bude klasika, 80s rock nebo dubstep, jde o to, aby se vám to osobně líbilo a soustředil jste se na to. Pak samozřejmě pomáhá čtení (knih, případně pdf), pokud pravidelně nečtete, tak u toho asi budete usínat v jakoukoli denní dobu, příjem informací a děje z textu funguje úplně jinak než třeba z filmů. Dále různé logické hry nebo hříčky, křížovky, puzzle, rubikova kostka a podobné aktivity. Nebo počítání příkladů do školy, cokoli vás udrží u jedné aktivity delší, souvislou dobu.

Co se týče paměti, výborné je drillování kanji, ale pokud se neučíte čínsky nebo japonsky, tak je to rada docela na nic :) (možná můžete nahradit pexesem :)) Zkuste se ale běžně soustředit na obyčejné věci a všímat si, když jdete po městě, koukat se kde co lítá, zkoušet si pamatovat obličeje a oblečení všech lidí, co potkáváte, číst nápisy všude možně, a třeba večer nebo druhý den rekapitulovat a snažit se krok po kroku rozpomenout, kde kdo byl a co jste viděl. (Pokud se vám dostane do ruky nějaká knížka o lucidním snění, pak v podstatě všechen "trénink pro rozpoznání skutečnosti", který provádíte automaticky během dne, zároveň cvičí vaše soustředění a paměť.)

To by asi bylo všechno, co mě teď napadá, berte to jen jako subjektivní poznámky, někdo možná bude mít lepší náhled nebo podložené psychologické informace.

buss
hodnocení

1x

Troška brzy aby mozek oxydoval..., číst, učit se řeč cizí, mluvit, řešit problémy, složení stravy, cvičení (jóga?), zkřížovky, zájmy... podobně. Vzpomínat, vybavovat co kdy bylo, i si to psát a pokud je to akutní, hupky k doktorovi. A jinak prostě mozek honit,

eulalie*
hodnocení

1x

Hm, nejste tak trošku ve stresu? Stres může způsobovat špatnou paměť. Gyngo biloba asi není až tak špatná, pak ještě bych doporučila lecitín. Ale zkuste spíš jíst než prášek, tak jídla, která přírodní lecitin obsahují. Např. ořechy a tak.

bena*
hodnocení

0x

Tak Jinan dvoulaločný určitě špatný není, mají ho v tabletkách Lecithin, užívám to jednou týdně /ve středu/ jako doplněk.
Když ovšem máte problémy s koncentrací, zkuste si třeba dvakrát denně v klidu správně sednout ke stolu /nohy rovnoběžně ruce též/. Ruce dejte v pěst a pomaličku otevírejte z té pěsti prsty. Každý prst zvlášť a každý otevírejte 20 vteřin nebo aspoň 10-15.

erikch*
hodnocení

0x

látky podporující mozkovou činnost se jmenují nooreptika-dr.Husák by bez nich už koncem 80.let ani nechodil),nevím jak je to s jejich volným prodejem,takže zuste nahodit dotaz v lékárně...

georges*

Dovolím si Vás opravit - jmenují se nootropika. Říká se jim také chytré drogy. U Husáka to konkrétně byla látka DMAE, taky se jí říká Deanol. Pod názvem DMAE se to dá koupit i v některých lékárnách.

Ale jinak jsou všechny tyhle přípravky - bez ohledu na účinnou látku - na prd. Alespoň u mě to tak je - vždycky jsem si ty přípravky na zlepšení paměti zapoměl brát. *bzum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]