Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.
Mám asi hloupý dotaz, ale zajímalo by mě to.
Jaké se Vám líbí jméno? Třeba i jak se jmenujete Vy. Maminy a budoucí maminy, to je nejspíš pro Vás... Ale ostatní ať píšou také!
Mě se líbí Rebeca, Tereza, Ondra, David.
Ač jsem mladá, tak už teď uvažuju, kdybych náhodou jednou měla dítě. Líbí se mi neobvyklá jména, která nemá jentak každý.
Klučičí: Alexandr, Kristián, Maxmilián, Leopold, Antonín
Holčičí: Šarlota, Antonie, Liliana
Jednu Lilianu jsem mela ve skolce, deti se ji posmivaly "liána" Sarlota se mi libi moc... samozrejme je nutno volit jmeno, aby ladilo s prijmenim, treba Maxmilian Skocdopole neni nic extra:D Kamaradka se jmenuje Daniela Kratochvilova a kdyz se rychle potrebuje podepsat celym jmenem, tak by vrazdila:D
Jak pise dole "kolikokoli", krasna jmena... ale ve spojeni Alex Zelená, Charlie Dvořáková, Leonard Puk, Lee Komárek nebo Zachary Zatloukal to dopadne silene:D Jak kdysi uverejnovali seznam techto nejhorsich spojeni... treti misto Pětiletka Koniprdová, druhe misto Joshua Zrzavý a prvni Vinnetou Chlupatý:D:D Uzasne... uz chybi jen Půlnoční bouře, Meruňka (prijmeni si nevzpominam) a Tekla Řídká:D:D
Ale zase je hezký u Liliany říkat Lily Nj, příjmení, ale já mám taky dlouhý jméno i příjmení a zvykla jsem si a dokonce to zní i hezky, ale zase...musí to hezky ladit
)
Tak něco je hodně velkej extrém :D :D
To je náhodička. Minulou středu ( 11.5. ) se mi narodil vnuk a jmenuje se Alexandr. Ale když rodiče vybírají jméno pro dítě, měli by mít trochu soudnosti a zejména u kluka by mělo korespondovat s příjmením - většinou s ním bude procházet celým životem. Exotické křestní jméno k ryze českému příjmení je zhovadilost, naopak to celkem jde. U krátkého příjmení může být delší křestní a naopak, když zní příjmení tvrdě, křestní by mělo být jemnější a samozřejmě i tohle platí opačně . Taky doporučuji si ta jména několikrát vyslovit nahlas, občas se stane, že křestní jméno končí stejnou slabikou jakou začíná příjmení a pak to vypadá, jako když koktá. Na tohle téma vyšla moc dobrá knížka Miloslavy Knappové "Jak se bude jmenovat". Autorka působila ( nevím jestli ještě působí ) jako arbitr pro schvalování neobvyklých křestních jmen, neuvedených v našem kalendáři. Ale daleko důležitější než jméno je, aby děťátko bylo zdravé a dělalo rodičům jen radost. Patronka
Mam to v nicku Ale nijak zvlast sve jmeno rada nemam. Nicmene pro deti uz mam vymysleno, pokud se nekdy zadari, chtela bych deti tri. Pro kluky - Adam, Stepan, David nebo Dominik a pro holky Eva, Eliska a Dominika nebo Elena
Přisámbohu, jestli se mi narodí někdy dvojčata kluk holka, budou to LUKE a LEIA! :D Krásná jména jsou podle mě taková, která nosí lidé, které máte rádi. Třeba Miroslav - jméno na první zdání obyčejné, ale je to můj tatínek, proto je to krásné. Ale obecně se mi líbí (ne nutně v tomto pořadí) Jiří, Jakub, Václav, William, Anna, Elena, Kateřina, Alžběta i Elisabeth, Marie, Jana, Barbora, Claire a spousta dalších... hlavně chci jednou dětem, budou-li, dát dvě křestní jména (hrozně se mi líbí Anna Kateřina).
Dobrý večer, no, já se jmenuju Debora, je to hebrejské jméno a já ho zbožňuju! Dobře, teď možná trochu přeháním, ale jsem za něj strašně ráda. Není obyčejné, jako Lucka, Anička, Katka, Bára apod., těch je tu plno. V Americe je to možná oblíbené a obyčejné jméno (v mnoha podobách, jako Debbie, Debby, Debra, Deborah...), ale u nás ne, já osobně tedy znám jen další 2 Debory z ČR. Jinak mně se líbí exotická jména (asi mě to mé nakazilo), takže: Ella, Ellen, Lilian(Lily), Claire, Demeta, Melanie, Isabelle, Angela, Dellena...apod.
Samozřejmě je potřeba brát ohled na příjmení dítěte, já mám naštěstí příjmení stejně divné, jako jméno, takže no problem.
Jo a Denita je pěkné
Deborko, jen tak nápad - Debor je víc, seznamte se - ´ spoluzaci.cz/... - těch stran na Spolužácích je víc
Ahoj Mrnousku, přečetl jsem si pár reakcí, a občas z toho mám husí kůži.
Nejde jen o to co se líbí rodičům, je docela důležité, že ten nový človíček s tím bude muset pár let žít v kombinaci s příjmením. Holka do vdavek, kluk navždy (pominu-li zanedbatelné výjimky).
Kluk s příjmením Schinko a jménem Richard je hezký do doby, než se někde bude muset představit jako "Ríšašinko".
Delší příjmení by potřebovalo kratší jméno a naopak, odstrašujícím příkladem je moje bývalá ředitelka ze základky - "Drahomíra Hoffmannová".
Je nepraktické, aby se syn jmenoval po otci a dcera po matce. V době pouze pevných telefonních linek nkdo zvedl telefon a následovala debata: "Je doma Honza?" "Kterej" Starší, mladší, prostřední...
Jsem zastánce klasických čských jmen, máne jich dost různých, aby se pak ve škole v jedné třídě nepotkalo 10 Patriků a 20 Hugů.
Osobně se mi velmi líbí klučičí Martin, Tomáš, Petr. Michal.S Ondrášem i "Dejvem" souhlasím! A holčičí Eva, Jana, Petra. Samozřejmě i další...
S tim stejnym jmenem - nejmenuji se stejne jako mama, ale mame stejny hlas. Zhruba od 10 let se hlasim jako "mladsi". Pritel je z rodiny, ktera byla kdysi nejakym starobylym rodem, je uz sedmnacty Jan v rade, muzsky potomek vzdy nese toto jmeno Ted jsou soubezne tri - deda, tata a pritel, a neni s tim zadny problem
Nejhezčí jméno? Každý rodič si pod tímto pojmem představuje něco jiného. Někdo dává jména moderní, někdo klasická. V dnešní době se rozmohlo pojmenovávat děti co možná nejzajímavěji - Charlota, Zoe, Vanesa, apod. Mně se toto nelíbí, jsem pro klasiku. Jo a někteří rodičové nemají cit pro výběr jména. Nehledí na své příjmení a pak vznikají takové hrůzné kombinace, že ty děti lituji. Např. k ryze českému příjmení dají jméno anglické. To je prostě jako pěst na oko.
Každé jméno je hezké když se hezky říká. Já jsem Lidmila (to I není překlep) doma mi říkali Dunko nebo Liduško, dcera Zuzana, to bylo řečí od tchýně, že se tak jmenuje každá koza v dědině, její dcera Kateřina , to jsem zase měla řeči pro změnu já. Dát dítěti s příjmením Zápotocký jméno Antonín nebo Husák jméno Gustav mi příjde vrchol nevkusu a chudák kluk ve škole, ale ony si děti najdou něco na každé jméno. Nemám ráda jména jako Zlatuška, tak se jmenuje jedna známá a v jejich 60ti letech to působí komicky.
Debata se trošku rozvinula, tak přidám něco na odlehčení:
Pán odchází od doktora a přemýšlí: musím si zapamatovat jeho jméno, doktor Lunda, je to jako sprosté slovo, akorát je na začátku "L". Přijde druhý den a ptá se: Je tady doktor Líča?
A další krásná souhra náhod, v Praze na Zahraďáku v ulici Zvonková je na zvonku jméno Zvonková...
Dobrý den, moje babička říkávala, že každé jméno je hezké, záleží jen na tom, aby se hezky vyslovilo. Jsem Marcela, mám děti Petru a Libora, vnoučata Vendu, Adélku a Kačenku. Dneska bych svým dětem dala jména Magda / či Markéta/ a Jan. Taky se mi moc líbí staročeská Tonička. Ten vkus se prostě nějak během života mění. Hlavně si uvědomte, že řada z nás má poctivá česká příjmení: Polívka, Vomáčka, Kačer, Píchal , Zajíc apod, a k tomu se cizokrajná jména z televizních seriálů nehodí. Když jsem byla nemocná, ráda jsem podrobně studovala telefonní seznam. Bylo to k popukání. Věřte nebo ne: Laurencie Kačenová, Harold Tvaroh, Andělín Umlauf, Hortenzie Lopatová. Nevěříte? Jen se začíst. Pokaždé jsem se pořádně vychechtala. A navíc mi vadí, že u těch exotických jmen se jen těžko hledá krátka a výstižná zdrobnělina. Jak volat na maličkou Kordulu, Fleur, Noemi, Konráda, či Christiana? Na to jsme ale vyzráli - říkali jsme mu Ronku /Ronečku/ - trochu jako psovi.
Jak říkám - v naší české kotlině jsou dosti svérázná česká příjmení, proto se sluší vybírat k nim opravdu pěkná a poctivá česká jména. Takovou Andulkou, Honzíkem či Jirkou rozhodně nic nepokazíte. Jaga.
A Češi dokážou vymyslet ty nejstrašnější zdrobněliny. Slyšela jsem už oslovovat malého Dominika DOMEČKU a malého Samuela SAMEČKU! Vážně, nekecám, bylo to k popukání.
To je uplne jednoduche: Kordi nebo Kordulko, Kodiku, Kori - Fleu, Fleri, Flerinko - Cony - Christí, Tínka, a mnoho dalsich...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.