Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvláštní jména pro miminka - co si myslíte?

Od: khetti* odpovědí: 26 změna:

Zajímalo by mě, jestli ostatní taky žasnou nad některými v dnešní době zvláštními jmény pro děti jako já.

Například Ricardo, Lucy, Rosalia, Sarah Ellen, Nicol, Andrés, Lindsay,...*bzum*

Doplňuji, že miminka jsou české národnosti.

Pročpak dávají rodiče dětem tyhle jména? Copak nemáme plno hezkých českých jmen? *modla*

Nebo proč dávají rodiče - a to jsem taky našla na netu - dětem prapodivné kombinace jmen s příjmením?

Uvádím příklad - Jakub Kuba, Karel Králík, Pavel Petr, Kryštof Kristián, Karolína Karlíková, ...*nevi*

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

0x

Já ani nevím, možná to je takové to být ve všem nejlepší, nejoriginálnější? *nevi*

Tohle jsme zrovna probíraly s babičkou a její připomínky k dnešní době byly více než zajímavé. Náš hovor začal tím, že kamarádky holčička musela mít nožičky ve strojku, kvůli kyčlím. Na to babička řekla. "To je dneska čím dál víc, já dávala tři plíny, problémy jste neměl ani jeden. Pořádně jsem vás uvazovala do zavinovačky, spali jste jak zabití, v klidu." Ani opruzeniny babička neznala a myslí si, že je to dnešní módou, oblíkat už kojence do riflí. Nás oblíkala hezky do bavlněných dupaček. ;) Takhle mohu pokračovat dál, když si vezmu dnešní maminy, luxusně oblečené, jdoucí s luxusně oblečeným malým Georgem :D na pískoviště, aby potom pořád nebohé dítko hlídaly, aby si nezničilo nové drahé boty nebo soupravu? My jsme domů chodili jak čuňata. *smich* Děti už nemají dětství. Můj názor.

doplněno 25.08.10 12:04:

Jéé, na takové dorty vzpomínám *ua*A ještě na polévky z žížal, brouků a bezinek *smich*

Na druhou stranu, ve třídě jsem byla jediná Marie, ale malé Marušky u nás ve městě znám už 3. ;)

jsem*

Tak to s váma, Mařenko, souhlasím. Každý dělá hogo - fogo a stejně máme všichni stejný počet děr do těla... Soused má 3 děti, který si hrajou s bahnem, dělají "dorty", které zdobí kytičkama, jsou večer jak prasata, ale táta jim před spaním pravidelně čte pohádky. Maj sice peněz málo, ale... Myslím, že z nich budou kvalitnější lidi, než z těch, co chodí ve značkovejch hadrách, atd... A za ty jména jim jednou děti poděkujou. Ono nikdo neví, co z dítěte vyroste, ale být hlupák s americkým jménem, to je nadělení. *bzum*

doplněno 25.08.10 12:06:

Art: To by byl mazec, kdyby Ricardo Hruška neuměl pořádně R. To by měl už ve škole o zábavu postaráno...

já bych řekla, že ony "luxusně oblečené děti" jsou jenom optický klam *nevi* já třeba bydlím v praze a jsem navyklá děti brát ven slušně oblečené, i na hřiště. nezřídka totiž k přepravě na hřiště používáme i hromadnou dopravu, podle toho, na jaké hřiště by děti rády (různé hřiště - různé atrakce na nich). jenže ono to luxusní oblečení v pohodě nakoupím v sekáčích za pár korun a fakt neřeším, jestli děti domů půjdou jako čuňátka nebo ne anebo jestli si třeba nějaký kus oděvu při hře nezničí.

mmch ještě k nožičkám - řekla bych, že dneska se nožičky vyšetřují ve větší míře a lepšími prostředky, než když jsem byla mimino já. není tedy divu, pokud se toho víc zachytí. mně jako miminu nikdo ultrazvukem kyčle v porodnici nevyšetřoval - mým dětem již ano. jinak co jsem se ptala na tři plíny ortopedů, kteří vyšetřovali moje děti, ak dle nich je to zbytečnost - sice nic nepokazí, ale pokud je opravdu problém, tak ten samy o sobě nespraví. a prventivně prý nepůsobí o nic víc, než obyčejná jednorázovka. i když tedy vím, že jsou i ortopedi, kteří doporučují na papírovky přidávat i látkovku... ale takové znám pouze z doslechu, já sama jsem se s nimi nesetkala a to mám děti tři.

ar*
hodnocení

0x

Khetti ,ano žasnu nad tím jak někteří snobové dokáží vybrat jémno pro svého potomka a někdy mám pocit, že se snad děcku chtějí pomstít. Někdy to zní opravdu báječně Sarah Ellen Vomáčková a nebo Ricardo Hruška:D

hodnocení

0x

mít 2 jména, to byl můj sen, Pavel Petr by se mi líbilo... povedla se mi jen 1. část :-D

eulalie*
hodnocení

0x

Je to móda a česká povaha, kdy vše české není dost dobré. Proto se opičíme - hlavně tedy ze západní části Evropy a Ameriky. Proto po zemi české běhají Benjamínové, Dominikové, Nikolky apod., stejně tak jako jejich maminky přijímají po svatbě manželovo příjmení v mužském rodě. Takže se pak jmenují např. Božena Novák Kameničková. A někdy taky nemají rodiče cit pro výběr jména dítěte ke svému příjmení a mají dojem, že co je cizí, je dobré a světové. Já sama jsem zastánce českých jmen. Ale toto přijímání nečeských jmen se netýká jen této oblasti. Je spousta jiných věcí, resp. zvyklostí, které se k nám importují - viz různé svátky typu Sv. Valentýn, Sv. Patrik, Haloween, způsob organizace svateb, naopak ústup od tradičního pohřbívání (vždyť stačí přece mrtvolu dědečka jen spálit, na co dělat pohřební obřad a hostinu po něm, to je přeci vyhazování peněz, ne? apod.) Nelíbí se mi to. Myslím si, že to české, co budovaly generace před námi, bychom měli uchovat.

khetti*
hodnocení

Ano, to s Vámi naprosto souhlasím. Neslavím svátek svatého Valentýna, protože se mi zdá kýčovitý. Všude samá srdíčka, červená a růžová barva... lásku můžu dokázat i v jiných dnech. A navíc pro mě je svátek lásky 1.máj - pusa pod rozkvetlým stromem je stokrát lepší a sladčí než červeně zabalená bonboniéra :), i když tou taky nepohrdnu ;)

pb®
hodnocení

0x

No ja si myslim, ze tedy nemame plno hezkych ceskych jmen. Spousta jich je ohranych a nudnych, z celeho kalendare bych jich vybrala jen par pouzitelnych. At si rodice daji jmeno jake chteji, nikdo jim do toho nema co mluvit. Jestli chteji mit Jana Novaka, kterych je po rebublice tisice, nebo vybrat jmeno, ktere po predstaveni nikdo nezapomene. Ja jsem spis pro tu druhou variantu, nez abych zavolala a otocilo se pul piskoviste. Ja treba zase nechapu, proc lide davaji detem jmena, kterymi je pak nikdy v zivote nebudou oslovovat. V rodnem liste napsano treba Kateřina, Jan, Alžběta ale rodice ani pribuzni tohle jmeno nikdy nevyslovi, to to bude Kačenka, Honzíček a Bětka. A nekdy to dojte tak daleko, ze nekomu reknete treba Alžběto a ona se na vas osoci, ze neni Alžběta ale Bětka.

marenka*

K těm Vašim posledním větám.. Marie mi říkají snad jenom na úřadech, když přečtou mé jméno. To je pravda. Ale zase tohle jméno roste se mnou. ;) Malá jsem byla Maruška, větší Manka, na škole Mařka... A miluju své jméno kvůli jeho kouzlu v komunikaci s lidmi. Ono je rozdíl, jestli mě někdo osloví Maruno, nebo Mařenko *hi*

lucinkaf*
hodnocení

0x

Nebo Petr Pavel, Petr Petr, Jana Janů apod. Dokonce jsem znala jednoho Svatoslava Svatého. Nehcápu. Jsem pro hezká česká jména, stejně pak na výstřední rodiče doplatí akorát dítě

khetti*
hodnocení

Svatoslav Svatý? *bzum* kdo byli jeho rodiče?

lucinkaf*

Paní byla Květoslava Svatá a tatínka jsem neznala*frajer*

doplněno 25.08.10 13:26:

a on byl prostě Sváťa*smich*

jarmik*
hodnocení

0x

Mně se to naopak líbí, když se dávají v posledních pestřejší jména, to je přirozená součást otevřenější společnosti. Občas pracuju s Němcema a u nich už dlouhou dobu docela dost lidí dává neněmecké verze jmen. Třeba jsem dělal s chlápkem, co jsmenoval Marek. A rodiče mu nedali Markus, což by byla německá verze, ale dali mu polskou verzi, přestože to byli Němci a naprosto nic s Polskem neměli, jenom že se jim líbilo to jméno trochu ozvláštněné. A nikdo to neprožíval.

Navíc tedy většina těch jmen, která uvádíte, jsou a budou výjimkou. Podívejte se na statistiku, zvláště klučičí jména se prakticky nemění ani ve srovnání s generací otců dnešních novorozeňat. Holčičí se mění, tam to podléhá módě víc, ale taky nic dramatického, jak by naznačoval Váš příspěvek. Když se podíváte na statistiku jmen letošních novorozeňat (k dispozici zde), tak tam nevidím nic alarmujícího.

Obecně jméno je samozřejmě statusový znak a - byť ne z českého prostředí - jsou studie, které ukazují, jak módy jmen začínají u nejvyšších vrstev a postupně to prosakuje dolů, až se původně neobvyklé jméno stane masovkou, ale tou dobou už elity zase závají jiná jména. Pokud Vás zajímá sociologie křestních jmen, tak si kupte knížku Freakonomics, je dostupná i česky, tam je o tom studie.

lidus*
hodnocení

0x

Když naši mladí přišli s tím, že dají děvčátku jméno Kateřina nejásala jsem. Přesvědčovala jsem je aby to aspoň byla Katy nebo nějak podobně, to víte všechny kamarádky-babičky mají Emmu, Sabrinu, Nikol, Yvonne,Adelain, Hanah kluky Tristan, Jonas a já se mám předvádět s Kačkou. Ale je to naše Kačenka a nedali bychom jí ani za nic a kamarádky-babičky tiše závidí, že mladí dali takové hezké jméno.Sice jí trošku lituji, má i v příjmení R ale Adelain Zápotková to také nebude mít snadné.

binka*

My jsme naší první dceři dali jméno Šárka. V porodnici se mně ptali, jestli si to nechci ještě rozmyslet, prý za posledních pět let se žádná Šárka nenarodila... chápete to? Pražská porodnice ...*bzum*

marenka*

Já mám ségru Šárku *ua*1983 ;)

malvinka*

Liduš,*plac* jsou horší případy. Znám rodinu kde chlapeček dostal jméno Jakub Kubásek a další dali Tomáš Valeš / doufám, že při představování moc neprskájí a nešišlají.:D

lidus*

Když já dala dceři jméno Zuzana tak jsem si musela vyslechnout, že se tak jmenuje každá koza v dědině. Na základku semnou chodil Vratislav Vašulín, co ten chudák vytrpěl, dnes je to uznávaný lékař a jméno mu nijak nevadí. Každé je hezké, když se hezky říká.

miljan*
hodnocení

0x

Pěkné je např. Michal Vápno a nebo Tomáš Marný. *vtip*

khetti*
hodnocení

*smich*

a nebo Blanka Protrhlá a nebo Prokop Tunel...*haha*

luckapucka*

Tak teď jsem se opravdu zasmála až na mě všichni koukají jak na blbce proč se tlemim na počítač :Blanka Protrhlá a Prokop Tunel *palec**smich**haha**uf*

Moje dcera to taky chudinka nevyhrála ale jméno jí vybíral přítel takže to mám na koho svést *hi*

hop®
hodnocení

0x

Dokážete si představit, že dcerušku pod vlivem (jeden čas) oblíbeného seriálu pojmenujete Esmeralda, a ona pak bude mít problémy se zrakem? Jsem zastáncem klasických českých jmen, je jich dost i méně častých.

elbarto*
hodnocení

0x

To taky nechápu, ty rodiče nechápou, že ty děti budou mít kvůli svým jménům peklo třeba ve škole já sice mám v rodině jednu Sarah ale ta se píše česky, Sára, to bych pochopil ale takle ne

camelot*

Dobrý den :)

Ptáte se proč někteří rodičové dávají pro nás nevšední jména.. No do jisté míry také proto, že se nám otevřely nové možnosti a je to i do určité míry dáno povahou člověka, vlastenectvím a pohledem na jména celkově.. Jméno je hodně důležité, to si někteří rodičové ani neuvědomují když vidí svá dítka malinka..

No a koneckonců podívejte se sama na sebe, proč se titulujete "Khetti"? Předpokládám, že se tak nejmenujete a už zde máte prvotní apel lidí "chtít se lišit", být originál.. Důležité je vychovat spořádáné lidi, vlastence! Hezký den, Camelot

chelsi*
hodnocení

0x

Někomu se prostě česká jména nelíbí, to je každého volba, dřív se taková jména nepoužívala, protože nebyla známá, kdyby je lidé znali, tak je třeba používají a někdo z vás tady by se mohl třeba nějak exoticky jmenovat. Česká jména jsou i hezká, ale na moc jich tedy nepřijdu, bohužel. Já třeba měla být Klára, to chtěla matka a babča udělala "Kráááááva" a bylo po jméně :D A teď jsem Sabina a co? A na základce jsme byly dvě Sabiny. Akorát jsem poslouchala, samé, pro mě tedy urážlivé věci. Asi jsem citlivka, ale na to nerada vzpomínám, takže i s takovým "normálním" jménem se moc dobře nežije, protože se moc nepoužívá. Jsem jen ráda, že se kámošce nenarodila holčička a nedala jí jméno Sabina, což měla v plánu, bo prý je to nejkrásnější jméno na světě. A v tom to bude, každý na to máme jiný názor, proto jsou různá jména i cizá ;)

horsik*

naprosto s tebou souhlasim ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]