Nejste přihlášen/a.
> pouze 18km [...] pro mne autem nechce do Kysaku
Koukám, kde je Kysak a je to ta železniční rozbočka mezi Prešovem a Košicemi (obojí asi 15km daleko). To musí být nějaká rozvinutější oblast, takže v oblasti musí jezdit linkové autobusy pro místní. V nejhorším bych si předem zjistil spoj.
Z Olomouce je to 6h/380km jízdy autem mimo dálnice (4:30-4:45 po dálnicích). Výhoda je, že s autem se můžete v cílové oblasti pohybovat, jak chcete, ubytovat se třeba v Prešově, zajet na hřbitov, kdy chcete, podívat se na hrad a památky v okolí dle vůle a s příbuznými se setkat třeba jen v restauraci na oběd.
Jednou za rok si o dlouhém víkendu prostě uděláte 4-denní výlet autem na uctění památky rodičů. Nemusíte se měsíce stresovat plánováním, prostě zavoláte příbuzným, že jedete, jestli mají zájem se setkat, sednete s manželem do auta a uděláte si pěkný, pohodlný výlet a bude vás to stát 2 tisíce za benzín (z Olomouce) za oba. To nemůže být výrazně dražší než vlakem. Za ty ušetřené nervy vám to stojí.
Tak jestli to jsou tokoví ftipálci, tak jim z nádraží zavolej, žes jim něco přivezla a protože je to k nim daleko, tak jim to necháš na nádraží na lavičce.
Mladšího bratra můžeš přesvědčit tak, že cenu za taxík zaplatíš přímo jemu, pokud pro tebe přijede. Jemu se EURa určitě budou hodit a po cestě si zlepší i jízdní návyky. Kromě toho může klidně jezdit i pomalu a bezpečně.
Připadá mi to jako hra, když sourozenci zkouší kdo "vyměkne". Takže bych možná zkusil toto: přijedu na nádraží, zavolám sestře a požádám ji o odvoz.Když ne, tak zavolám bratrovi a požádám ho o odvoz. Když taky ne, tak si vezmu taxik s tím, že jsem přijela pouze na otočku a za dvě hodiny mi jede vlak zpátky.
Prostě musíš udělat něco, co nečekají. Snad si potom uvědomí, že když jste rodina, tak byste si měli pomáhat (vždycky).
V normálních rodinách to funguje normálně. Pokud si pozvu návštěvu a nic k nám nejede, zajedu pro ni já, nebo někdo z rodiny na nádraží. Je to výraz úcty k hostu a není to nic, co by hostitele zruinovalo. Za nějaký poplatek v rámci rodiny bych se nesmírně styděla, dokonce by mě to uráželo.
Pokud má sestra vzadu 3 sedačky pro děti, můžete si sednout dopředu, vedle ní /vedle řidiče/. Tam sedačka být nesmí.
Nechápu jen dvě věci:
1/ proč Vás zvou k návštěvě a potom Vám s chutí připravují překážky?
2/ proč k nim vlastně jezdíte na návštěvy, když vidíte, že i Vaše dovezení k nim domů je jim na obtíž?
Radši bych seděla doma, vypečené sourozence opravdu navštěvovat nemusím. Jaga.
Zvou Vás na návštěvu, nemají zájem pro Vás přijet na nádraží, nemají zájem Vám poskytnout oběd. Řešila bych to jinak.
Na co tam jezdit koukat se na náhrobek rodičů? Co z toho máte? Pokud chcete rodičům dát něco na vyzdobení hrobu, vyberte třeba nějaký svícen či věneček, kde nebudou živé květy. Zabalte, pošlete, poproste sourozence, aby tím vyzdobili hrob rodičů. Pokud vztahy nejsou dobré, nemá cenu tam jezdit. Co z toho máte? Pokud pošlete nějakou výzdobu, víte sama, že jste na rodiče nezapomněla. Jaga.
Na sourozence se vyprdněte, jeďte autem s manželem, ubytujte se v penzionu, zajděte si na hřbitov, na hrad, udělejte výlet po okolí. Sourozence můžete pozvat na oběd, někam kam by se museli dopravit autem. Jezte a pijte, pak si zaplaťe svoje, zvedněte se a odejděte. Když budete chtít být mrcha, zvednete se jakože na toaletu, odejdete a necháte zaplatit i za sebe. Jak vy na nás, tak my na vás.
Máte asi v rodině pěkné vztahy, prostě vás tam nechtějí a hledají výmluvy.
Kysak je v pohodě, to je někde za Popradem, vím že to slýchám z nádražního rozhlasu na konec hlášení vlaku Praha-Košice (vždycky to končí Kysak a Košice). Neni to přes celou republiku, ale dokonce přes dvě celé republiky (teda pokud nejedete z Moravy, pak by to byl kousek na hranice a pak přes celou republiku). Takže tam dojedete vlakem, jen si musíte vybrat jestli přes den nebo přes noc a jestli zeleným nebo žlutým dopravcem. Noční Košičan jakožto vlak hrůzy (známému v něm dokonce ukradli boty a vypráví se i další legendy) bych radši neriskoval. A žluté vlaky na tom nejsou o moc lépe, taky několik okradených znám. Také jezdí autobusy Praha-Košice, ale ty jsou podle toho, co jsem slšel od slovenských kolegů ještě "lepší" (oni to tehdy absolvovali kvůli cenám, kdy mezinárodní jízdné ČD bylo zlodějské a autobus stál celkem normální cenu).
No a pak těch posledních 18 kilometrů (počítejte, že když se řekne 18 je to aspoň pětadvacet). To přece neni tak zlé, to se dá dojít i pěšky. No ale to asi nebudete absolvovat, pokud teda nejste zdatná turistka.
Nabídněte příbuzným, že jim ten benzín zaplatíte, na 36 kilometrech to bude benzín tak možná za 2 nebo 3 eura ale i kdyby to bylo 10 pořád to neni tolik a víc určitě neprojede. Dětské sedačky bývají problém, ale když jedeme na návštěvu, tak se prostě holt vyndají. A bratr si přece může předem tu cestu nacvičit, aby se nevyznal u sebe doma, to je spíš ostuda, nechcete po něm přece, aby jel za váma do Prahy... (Taky teda může sestra jet jeho autem, kde zřejmě sedačky nejsou když má o bráchu strach.) Taky teda mohou oni objednat taxi, oni jako místní přecejenom dojednají lepší taxu a taxikář vás nepoveze okolo celého slovenska, aby nahnal kilometry na taxametr.
Prostě vás tam sestra nechce a hotovo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.