Nejste přihlášen/a.
Bydlím se svým přítelem v západních Čechách, rodiče a sourozence mám na Moravě. Navštěvuji je 2 x do roka v zimě a v létě. Cesta je dosti daleká a dostaneme se v současné době letních prázdnin jen do Brna. Tam už je na přestup v pokračování další kratší naši cesty na vesnici problém. V době letních prázdnin je omezené autobusové spojení, které vůbec nenavazuje na náš příjezd vlakem do města. Navíc je vlaková výluka i v této trase. Náhradní doprava s ohledem na nevytížený spoj není zajištěna. Jediná možnost je dostat se 20 km. autem do vesnice. Moje sestra, která bydlí společně s rodiči v baráku na vesnici má auto, ale požaduje za odvoz nemalou finanční sumu (1.500 Kč) za benzín, spotřebu oleje, amortizaci pneumatik a čas strávený na cestě. Přesto, že jsem ji koupila pěkný a cenný dárek na uvítanou, tak nekompromisně se nedá přemluvit na slevu. Kdybych měla navíc, možná bych ji dala, ale cesta z Plzně do Brna a zpáteční jízdenka nás něco stála a tak už nám moc peněz nezbylo. To ona vůbec nebere v potaz, že už máme jen malou rezervu. To, že je výluka a omezený provoz ji spíše nahrálo do karet, jak na své vlastní sestře vydělat, když nemají jinou možnost, jak se domů k rodině dostat. Poradila mi, když nemám na benzín, ať si vezmu rychlou půjčku. Připadá mi to celé nefér a cítím se žalostně. Jak se řeší náklady-finance u Vás v rodině, odvoz členů rodiny a příbuzných při vyjímečné návštěvě nebo v situacích podobných, kdy rodina uvízne někde poblíž bydliště a nemá jak se dostat domů, třeba kvůli zrušenému spoji? Co říkáte na můj případ?
Dobrý den, ta sestra je asi sestrou nevlastní - jinak si to nevysvětluji (patrně taxi je levnější). Zdravím!
erikam - o té nevlastní sestře to byla nadsázka, resp údiv nad jejím chováním. Nevím, proč tam vůbec jezdíte, ale já bych tam za těchto podmínek nejezdil. Ani si nedovedu představit, jak by potom probíhal pobyt v takové rodině a hádat se jen o finance není asi nejlepší způsob, jak využít dovolenou nebo volný čas (měl bych pocit, že jsem tam za trest a ještě dostanu fakturu za návštěvu).
Je to vlastní sestra a peníze jsou u ni nejdůležitější v životě. Je tak vychovávaná a rozmazlená, vše v rodině dostala od malička co si řekla a vydupala- mazánek maminky. Nikdy nic neuměla nikomu nic dát, ale jenom brát. Já jsem v rodině ta nejméně oblíbená dcera, protože jsem povahově jiná. To se neodpouští nebýt sv..ě.
Zdravím. Napadá mě ještě jedno řešení. Vy jste zřejmě v této vsi v domku rodičů vyrostla spolu se sestrou. Tak jistě znáte fůru místních lidí ještě ze školy. Možná by nebylo od věci, kdybyste večer s přítelem zašla do místního hostince. Tam byste pohovořili s místními a dozvěděla byste se, proč se sestra takto chová. Co se doma stalo, jestli sestra třeba nemusela zůstat z práce doma s rodiči (na malém státním příspěvku) a má pocit, jak vy si žijete, zatímco ona živoří a ještě třeba rodiče dotuje a vás to vůbec nezajímá. A vy se na péči nepodílíte, staráte se jen o sebe a ona je v tom sama. A nikde žádný vděk ani uznání. No a pokud je sestra jen vyčůraná, i to budou místní vědět. A třeba vám někdo nabídne, že vás příště z Brna odveze. Třeba i nocleh se najde u někoho z mládí. A nemusíte se u sestry doprošovat a jí platit. Ida
A co na to rodiče? Sestře bych určitě žádné dary nekupovala a do vsi bych si vzala taxi, určitě by Vás těch 20 km vyšlo lépe.
Rodiče drží při sestře. Ta je navedla ať zaplatíme za nocleh i stravu. Oni též chtějí něco přispět. Můj přítel tam velmi nerad jezdí, protože vše se jen točí u nich kolem peněz a hmotných věcí. Chybí tam láska, cit, porozumění, tolerance a vážit si druhého s úctou. Já mám též pochybnosti, jestli se dají nazvat vůbec rodinou.
Jako dovětek řekla mému příteli po telefonu " Jinak než s nadupanou peněženkou ani nejezděte domů k rodičům "
Dobrý den, no to je hnus, já s ježděním k sestře nemám problém, sestra zavolá například "ahoj co mám dělat mě kape kohoutek a nemám na to vercajk" (bydlí ve městě v bytě a já zůstal v rodném domě na vesnici) tak já naložím půl dílny protože nevím co je to za kohoutek a jaký přesně potřebuju klíč či hasák nebo šroubovák? sednu do auta a jedu padesát kilometrů opravit kohoutek tam zjistím že není těsnění tak ho jedu koupit do obchodu opravím to pokecáme a tak dále dostanu zaplaceno to těsnění a jedu zpátky padesát kilometrů a nedovolil bych si žádat nebo dokonce vyhrožovat tím že pokud mi nezaplatí benzín že už nepřijedu pak sestra zase přijede ke mně pomůže něco na zahradě zase pokecáme dostane oběd nějakou výslužku a jede domu taky ale ji cestu neplatím a to kafe dostane taky zadarmo a napadlo mne že pokud chtějí vaši platit i to kafe tak si ho příště vezměte sebou do termosky pokud teda máte touhu tam ještě jezdit a ještě teda si opravdu dejte pozor na přítele protože já osobně bych jako přítel tam nejel ani náhodou prostě u mě takový "výlet" prostě nejedu nikam neexistuje hotovo jeď si kam chceš ale já nejedu a celý den bych se žral tím že miláček jel kamsi z prominutím do řiti kde z něj vysávají jak peníze tak energii, večer se vrátí otrávená s tím že sestra zase čekala draší dárek a vy jste dovezla jen věc za tisícovku přitom domu jste nekoupila na večeři ani tu tlačenku a tak dále tak aby to opravdu neskončilo ten vztah a vy jste se nakonec nemusela vrátit do toho domu, zařiďte si svůj život se svým přítelem hleďte si vybudovat svoje, takový sourozenec který chce při návštěvě zaplatit i kafe co vám dali to je prostě konec, takový vám jen kazí život nervy, vznikou z toho nějaké deprase a podobně to pak je nanic a rodiče? buď vám zavolají a nebo ne co už a dědictví na to se vykašlete ať se sestra poéměje ale dá vám pokoj a ten je nejdůležitější
no nic přeju pevné nervy a hlavně ať ám to s přítelem klape
Tak tomuto vyznání nemohu uvěřit, že se toto děje v rodině. Placení za přespání, za dovoz? Tohle se vše přece poskytuje zdarma v rámci rodiny. Vy dáte přece sestře sami od sebe nějakou pětistovku na benzín, a bez říkání. To je neomalenost.
Zkusili jste pronájem auta v autopůjčovně? Pokud odečtete cenu za lístky, cenu za Váš čas a nervy. Přičtete pohodlí a klid bez stresu, bez tahání zavazadel, tak bych se zkusila poohlédnout. Koukejte sami na svoje pohodlí.
Za rodinou bych necestovala dvakrát ročně, ale jenom jednou za 8-9 měsíců.
Jenom mě také napadla myšlenka, nechce Vás opravdu sestra vyšachovat z dědictví?
Též mne to napadlo o tom vyšachování z dědictví, tak se chová. Já vím pojem rodina by mělo něco znamenat úžasného, ale na světě existují i vyjímečné případy, kdy cizí lidi více pomohou a jsou oporou než vlastní rodina. Ten, kdo se narodil v dobré rodině má štěstí. Já patřím bohužel mezi nechtěnou dceru, ale přesto jsem mámě vděčná za to, že vůbec tady jsem na světě. Jsou i horší případy. Sestra to je kapitola sama pro sebe. Hraje si na velkou dámu, nosánek nahoru.
Nezlobte se na mě, ale já se nějak špatně orientuji. To, co popisujete, to je váš pohled, vaše vyprávění. Vůbec ani netušíme, proč tomu tak je. Vůbec netušíme, v jakém stavu jsou vaši rodiče a jestli o ně vaše sestra nepečuje, beze slova uznání z vaší strany a také, jakým způsobem jste požádala o odvoz a jaké si děláte nároky na servis, když přijedete. To, co vyprávíte, to může být pouhý zlomek nějaké tragedie, kterou vy berete jako křivdu. Omlouvám se, nechci být protivná a urážet vás, ale už jsem tady i v životě viděla, jak se nakonec ukázalo naprosto něco opačného, než bylo vyprávěno "ukřivděným" člověkem. Jestli se mýlím, omlouvám se ještě jednou.
já především nechápu, proč tam musí tazatelka jezdit, když za to musí platit a ještě ji tam - podle jejího vyprávění - nechtějí ! - a to zřejmě ani rodiče.
Byla bych ráda, že mám partnera, se kterým si rozumím a nenutila bych ho k návštěvám, které se mu protiví, s rizikem, že ho to nakonec natolik otráví, že se na mne vykašle.
Spousta lidí má příliš hluboko zakořeněno Cti otce svého i matku svou...ale to je jen katolický blábol. Pokud se ke mně nebudou chovat láskyplně, taky si nezaslouží mou lásku.
Nemusím, ale pokuď nepřijedu, tak budou uražení, naštvaní a nebudou chtít semnou vůbec komunikovat. Oni se už těší na nás, že každému něco pěkného přivezeme a uděláme jim radost.
Takže vy jezdíte, vozíte, platíte... a když ne, tak se rodina urazí. Navíc sama říkáte, že jezdit k nim nemusíte - tak proč to proboha děláte a ještě tím obtěžujete partnera?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.