0x
Tomkk po nehodě v Černobylu-tedy HNED jak to pustili do světa na ORF 1 tak tehdy útvarový "yperit" (chemik) hned každý den 3x měřil radioaktivitu. Víte co naměřil? Velké kulové, samo dozimetry které měl jako takový pod palce ktaky kontroloval a zase nic (jeden nosil u sebe a pár jich porůznu nechal položené na vnějších okenních parapetech atd.
pak u CO zase chemici museli každý den měřit (po dobu cca5 roků, pak nevím zda pokračovali) a opět normální běžné hodnoty RA pozadí pro danou lokalitu, které je o asi 5% vyšší než třeba v Praze, a to díky tomu že se v H.Radouni těžil uran. Stejně by bylo třeba v Příbrami, D.Rožínce. Prostě v místech těžby uranu...
Ale to je zcela logické. Uniklý radioaktivní prach byl dny a týdny nesen atmosfèrou po nějaké trase a postupně se rozptyloval, takže "hned" nenaměříte nic, to by to od vás muselo být epicentrum na dohled. My jsme už velmi daleko, spad byl velmi slabý s tak se žádné výrazné zvýšení radiace nenaměřilo, což je dobře. Problém může trochu nastat, pokud se takový plošný spad někde koncentruje z větší plochy, např. to prý umí houby.
Co hledáte, jsou "zářiče". Prach, kameny, předměty, které silně září. Nyní je najdete např. na skládkách uranových dolů. A cílem je, zdrżovat se v dosahu těchto zářičů co nejkratší dobu a logicky hlavně je nevdechnout, nebo nepozřít, protože pak jste dlouhodobě vystaven silnému uzáření. Intenzita klesá s druhou mocninou vzdálenost, takže je sakra rozdíl, jestli jste od takovèho zářiče 10 m, 1 m, nebo ho máte v kapse, či ma plících.
Taže polovina okresu JH, další celý okres Příbram a kus dalšího okresu kde leží D.Rožínka (ZR) vystěhovat někam pry kde nejsouony ZÁŘIČE !Víte co je nejhorší smrt z vyděšení a vy k tomu asi skvěle spějete!
Nevím jak jiní, ale opravdu není moji vášní prolézat skládky bývalých uranových dolů.
Ale je samozřejmě možné, že mnoho jiných to má jako víkendovou zábavu. Neberu jim to, ať si dělají co chtějí. Jejich věc. Ostatně, kdesi kdysi jsem četl, že více než třetina Čech leží na uranu. Takže se budeme stěhovat na místa bezuranová. Ale tam je třeba nebezpečí popílku z klasických elektráren, nebo měsíční krajina po těžbě uhlí.
Prostě všude je něco a úplně nejhorší je moc to prožívat. Nejkratší cesta na oddělení doktora Chocholouška. Ale tam si už Arnošt s Arnoštem nějak poradí.
Jediný, kdo to tu "prožívá"jste zde vy, "odmítači dozimetru".
. Mně to prostě přijde zajímavé, tak to občas vytáhnu a něco změřím. Bydlím na poddolovaném území, radon nám tu prý taky hrozí, ale ten je spíš o dlouhodobé plošné expozici. Taky se koukám na hvězdy a fotíval jsrm je , nebo se občas projdu s minohledačkou. Proč ne? Jako malej jsem si třeba udělal projektor na Slunce a asi dva roky zakresloval sluneční skvrny. ![:) :)]()
Tady se prošli s profi dozimetrem:
idnes.cz/... Ale já neodmítám dozimetr. Pro mě za mě, kdo chce, ať si koupí třeba tři dozimetry. Já k nákupu domácího dozimetru nevidím sebemenší důvod.
Já si radši koupím šedesátku vrtulník.
Hmm, odmítač dozimetru? Hezky jste nás pojmenoval ale jinak úplně špatně.Nikde jsem nepsal, že odmítám dozimetr ale beru to jako zbytečnost, navíc, je k tomu ještě "čtečka " která vyhodnotí úroveň co jste dostal. A jak ho "jednou za rok a vytáhnete a změříte"? Ten dozimetr funguje stejně ve skříni jako když jej máte v kapse! Tedy pokud skříň není třeba v Písku a vy pojedete do Bednárečku prolézat tehdejší překladiště uranové rudy!
Rozhodně je snad stotisíckrát pravděpodobnější že Vás v dohledné době porazí auto nebo budete mít DN a... než že dostanete extra dávku záření a propukne nemoc z ozáření.
A když se tu někdo otevře dotaz na astrodalekohled, taky se tam půjdete vypsat z toho, že si myslíte, že koukat na hvězdy je zbytečnost?
Já myslím, že ne, ale ten "tajemný zbytečný dozimetr" zřejmě některé provokuje. ![:) :)]()
Náhodou, astronomie je moc zajímavá věda. Tomu fandím.
Jak jsem již psal. Někoho baví astronomie a celé noci tráví u dalekohledu.
Další chodí s minohledačkou po polích, jiný chodí po polích s dozimetrem. Zvláště paranoidní jedinci si u baráčku staví protiatomový kryt.
Kdo chce, ať si koupí dozimetrů do zásoby. Podle mě to jsou zcela vyhozené peníze.