Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Používáte dozimetr na měření radioaktivity?

Od: petraaa odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má někdo zkušenost s dozimetrem na měření radioaktivity a jestli je ho občas ze zvědavosti používá, aby zkontroloval věci v domácnosti a kolem domů? Vrátila jsem se z Rakouska a dozvěděla se od známých, že tam dozimetr dost lidí má a občas si kontroluje své okolí. Máte ho někdo a jaký typ je nejvhodnější? děkuji Petra

zámek
administrátor uzavřel tuto otázku

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Ano, dřív jsem používal vlastnoručně vyrobený, teď mám koupený dozimetr. Prošel jsem s ním místa v domě, sbírku minerálů, sklep, studnu..
Občas ho kontrolně zapnu. Tuším, že se ještě bohužel bude hodit.
A ne není to nějaká paranoia, bydlíme v poddolované oblasti a navíc blízko Dukovan. Probíhalo u nás i nějaké organizované měření radonu. No a k tomu teď třetí světová válka..
doplněno 04.06.23 23:21: To @petraaa: Zatím ukazoval jen běžné nezvýšené hodnoty (krom testu s jakousi lehce radioaktivní testovací síťkou). Ale zapínám ho jen sporadicky, takže nějaké krátkodobé zvýšení radiace (např. pokud by k nám vítr něco zanesl z údajného zásahu ukrajinského skladu střel z ochuzeného uranu v Chmelnyckém) bych jistě nezachytil.
petraaa
hodnocení

a ukazoval Vám nějaké hodnoty? v Rakousku ho mají kvůli přírodnímu uvolńování radonu a k měření věcí.

petrovic

Nestras tady treti svetovou valkou! Nijak, ale opravdu nijak to neovlivnis i kdyby ses na hlavu stavel. A pokud to vypukne nejaky dozimetr Ti bude uplne k hounu.

Jak nestraš, i náš předseda vlády prohlásil, že jsme ve válce. A jedná se o válku sjednoceného západu proti Rusku a jeho spojencům. Vy si snad myslíte, že označení druhá světová válka se začalo používat už po přepadení Polska?
A představte si hodinky mám, i když čas nezastavím, sleduji teploměr, i když nic nenadělám s mrazem, nebo horkem, sleduji barometr, i kdyż nic nenadělám s příchodem fronty. No tak mám i dozimetr, vadí vàm to?
petrovic

Ne, urcite mi to nevadi. Jen pojem dozimetr, treti svetova valka... kombinace mi prisla ponekud nestastna. Proc se do obycejneho dotazu musi zase michat nejaka valka

petraaa
hodnocení

a jaký máte typ? budu ho taky kupovat.

Mám velmi levný minimalistický typ z Allíka GMV2, skoro hračku. Ale funkční to je, zdroj VN napětí, GM trubice a čítač realizovaný atmelem. nemá to žádné extra vymoženosti.

aliexpress.com/...

Na Alíkovi je potřeba si dávat pozor, co kupujete, protože pod označením radiation detector často prodávají obyčejný detektor EMG záření.

riva

Díky za odkaz na něco funkčního. Už před časem jsem nad něčím takovým uvažoval a je lepší, aby to doma leželo nevyužité, než abych to potřeboval a nebylo možné se k tomu dostat.

cernobil

Myslis ze je zase zamknou jak v osubdesatymsestym?

Tak já to kupoval ještě před válkou, to nebbyl problém, ale jak začala válka, velmi rychle se vyprodaly ze všech skladů. Teď už zase jsou, ale dá se čekat, že po prvním použití jaderné zbraně se zase vyprodají. Ono si to naštěsťí kupuje jen zlomek lidí, většina netuší, co s tím.
Přibližně kdo a kdy použije jadernou zbraň? Proti komu?
To nemůžu vědět, nejsem Sibyla, ale už se o jejich použití otevřeně mluví, dokonce je snaha bakatelizovat použití těch "malých" taktických. To riziko jejich použití je nepochybně nejvyšší za posledních několik desítek let a bude tím vyšší, čím více bude jedna ze stran konfliktu zahnána do kouta. Asi nikdo normální si to nepřeje, ale je to prostě dnešní realita.
tom239k

Za 1160 mi to zase tak levný nepřijde, nakolik je to citlivý a přesný? Reaguje to třeba na CTčko nebo rentgen?

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, dozimetr nemám, ale uvažuji o zakoupení kanárka - dokud bude zpívat, tak to bude dobré (když funguje v dole, bude fungovat i nahoře). Jinak, dotaz vtipný a některé odpovědi take . Zdravím!
doplněno 05.06.23 10:24: Já se nejvíce těším na odpověď paní Drábové, která tu diskuzi zde snad sleduje .

hodnocení

0x
Dozimetr mám, onehda jsem ho získal vyřazený za levno. Je to sovětský G-M počitač.
Doma jsem ho jednou zkoušel a zjistil jsem že je vše zamořeno stejnoměrně.

asd1
hodnocení

0x
Tak ověřit v baráku radon z podloží nebo svítící tvarnice není úplně od veci,podobně třeba smolinec ve sbírce minerálů:)

A že se tak ptám..

Když zjistíte, že Vám podloží domu (což třeba u nás je naprosto běžná záležitost) a tvárnice "svítí", co s tím budete dělat?

asd1
Buď to nebudeš řešit nebo se přestěhujes;)
Otázka o kolik to zvýší riziko raka,jestli to nakonec není jedno...
No právě..

Hlavně si tam nedáš postel, protože tam trávíš půl dne.

Minimálně může častěji větrat. Nebo:

svepomoc_radon_te/...

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]