Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obědvat v 19:00

Od: kluk770 odpovědí: 51 změna:
Je v pořádku obědvat v 19:00 nebo je něco špatně?
Když jdu ze školy domů, tak čekám do 19:00 abych se naobědval.

51 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

maukycz*
hodnocení

4x

Dobrý den, hochu - netuším, kolik ti je let, ani zda nejsi troll a nechodíš se sem bavit, jak ti lidé skáčou na lep. Berme, že nejsi troll a opravdu jsi v těžké situaci, jak píšeš. Pak ovšem tví rodiče hrubě porušují zákon, protože ten nařizuje vyživovací a výchovnou povinnost rodičům vlastním a výchovnou povinnost rodičům nevlastním do doby, než je dítě schopné samo si zajistit životní potřeby (zpravidla do 18 let, u studujících do 26 let, výjimečně déle - třeba u postižených). Jestliže ti ještě nebylo 18 let, jdou všechny povinnosti za rodiči s výjimkou dětí zplnoletěných mezi 15 - 18 rokem.

Shrňme to: jsi neplnoletý a rodiče neplní řádně vyživovací povinnost, přestože na tebe pobírají peníze a matka může zažádat v případě nouze o další dávky - příspěvek na bydlení, dětské přídavky aj. Po sečtení vašich příjmů vychází částka 24 000 čistého, což není pro tři lidi mnoho a jistě byste na dávky měli nárok. Sirotčí důchod patří pouze tobě a tvá matka má povinnost ti také na živobytí přispívat, i když má malý příjem. Jestliže by matka ze svého příjmu pro tebe hradila bydlení, sirotčí důchod ve výši deset tisíc by měl bez problémů pokrýt tvou stravu, oblečení i náklady na školu případně dopravné. Ovšem tvá matka zřejmě považuje sirotčí důchod za SVŮJ příjem - v tom se ovšem velmi mýlí, ale to by jí měl vysvětlit důrazně někdo jiný než ty.

Jak to řešit...Chápu, že nemá smysl tě posílat na sociálku nebo dávat rodiče k soudu, to prostě dítě není schopné. Doporučuji tedy se ve škole obrátit na někoho, komu aspoň trochu důvěřuješ. Může to být třídní, výchovný poradce nebo klidně i tělocvikář - důležité je, že to musíš prostě někomu říci! Pak by se do toho mělo vložit vedení školy (a výchovná komise) a vyvolat jednání s tvými rodiči - pokud je vedení školy jen trochu rozumné, pak jistě nepadne ani slovo o tom, že sis stěžoval ty, klidně o to i požádej. Dá se to navléci tak, že učitelé si všimli, že celý den nejíš, nenosíš si jídlo, jsi unavený, hladový, na obědy nechodíš a vypadáš podvyživeně (při převlékání na tělocvik) - škola má povinnost nahlásit podezření na zanedbání výchovy nebo týrání dítěte. Škola by si pak měla pozvat tvé rodiče, s nimi věc řešit a pohrozit jim oznámením na sociálce (OSPOD) se všemi důsledky. Už to by mělo pomoci, tví rodiče jsou zřejmě přesvědčeni, že si mohou s tebou dělat, co chtějí, ale není to tak a je potřeba, aby jim to někdo naplno řekl! Pokud by se situace nelepšila, pak škola sama bude kontaktovat OSPOD a tví rodiče budou čelit nepříjemnému úřednímu řízení. Věřím ale, že k tomu nedojde, protože už to jednání ve škole naprostou většinu rodičů vystraší, že na ně někdo "vidí", a situace se zlepší. Pokud bys neměl nikoho důvěryhodného ve škole, je možné se svěřit i jiným pracovníkům - vedoucím kroužků, trenérům apod., i oni by měli umět pomoci. Ovšem nejvhodnější je pracovník školy.

kluk770
Už je vše v pořádku, díky klokánku
liska5

hodnocení

3x

Ve škole bych se svěřila třídnímu, případně kterémukoli učiteli, ke kterému máš důvěru. Nevím, do jakého věku, ale někdy hradí dětem školní obědy stát (možná město, ale to je jedno). Učitel by mohl pomoci i s brigádou. Může znát někoho, kdo potřebuje zrýt záhon, naštípat dřví... Z toho může být nějaká koruna i svačina. Pak pravděpodobně případ zaujme sociálku. A v tom případě hrozí, že ti rodiče nějak jinak znepříjemní život, protože z jejich pohledu to bude tvoje vina. Škoda, že se tě máma nezastane. Normální máma si raději "od huby utrhne", než aby dítě strádalo.

Odkud sem píšeš? Máte doma internet? Nebo máš nějaký lepší mobil? To by se jaksi vylučovalo s jedením z kelímků od Perly.

kluk770
hodnocení

Na intru minulý školní rok, jsem dostal od spolužáka mobil a wifinu mám od souseda, kvůli úkolům
tebi
Já bydlím daleko, ale tip na brigádu bych mela- roznos letáků, novin- to bys musel brzy ráno, měl bys tak 1500-2000 měsíčně. Letáky víc, ale je to těžká práce, letáky váží dost. Úklid v době, vytírání, zeptej se mámy, kdo je v domě předseda, ten by ti řekl. Zeptej se v nejbližších potravinách, jestli nehledají někoho na úklid, vybalovánį.
kluk770
hodnocení

Brigáda není dobrý nápad, protože brigáda pro nezletilé tak tam musí být zákonný zástupce a tím pádem si výplatu z brigády vezme k sobě.
liska5

A to nemáš ani ve škole obědy? Pokud se Ti doma nedaří získat jídlo nebo peníze na obědy, zajdi na sociálku, konkrétně na OSPOD na městs úřadě, pod který spadá Tvé bydliště a zeptej se, co máš pro to dělat, abys měl na jídlo. Pokud se Tvá matka rozvedla, když jsi byl na světě, tak tam budou mít na Tebe zavedený spis. Tam by tohle měli řešit. Jdi tam určitě. Od toho tam jsou, aby hájili zájmy dítěte.

lee*
To o brigádě je blbost. Pokud je ti 15 nepotřebuješ nic od rodičů, leda bys pracoval s penězi (odpovídali by za manko). A výplata jde na tvůj účet
nov

Wifi od sousedů? Na jiném portálu píšete, že máte Tv a Internet (1.890 Kč), je to tak, Mirku?

kluk770
hodnocení

Jak na jiném
nov

Tak jinak, co třeba TWIX? A těch dotazů je tam víc na stejné či podobné téma.

kluk770
hodnocení

Twix? Myslíš tu tyčinku
nov

Ne, tvůj nick TWIX. Vezmi brigádu na roznos letáků jako tvůj starší brácha a budeš mít peněz dost.

Na ty rohlíky mít bude..a na paštiku taky.. Můj synovec je rozežraný jak Americký teenager a brigádu za 800kč denně plus jídlo odmítá..A stále brečí,jak se má špatně.Jídlo doma mu nevoní.. potřebuje denně sushi,pizzu,kebab atd... Doufám, že to není tazatelův případ..
kluk770
hodnocení

Wtf vždyť burgery zabíjí, proč bych jedl taková tučná jídla která jsou předražená.

hodnocení

2x

Myslím, že si z nás tady střílíš. Maminka vydělá 4 tisíce, nevlastní tatík 10 tisíc. Takže Vaše tříčlenná? rodina žije měsíčně ze 14 tisíc? To snad ne, hochu.

Jinak už děti z MŠ vědí, že VEČER SE VEČEŘÍ. Oběd bývá zpravidla od 11 do 13 hodin. Takže v 19 večer nemůžeš v žádném případě obědvat. *nene*

Obědváš zřejmě ve školní jídelně. Zajímalo by mě, zda Ti Tví povedení rodiče obědy platí a zda je jíš. Stejně ale nějak Tvému dotazu nevěřím. Jaga.

kluk770
hodnocení

No tak neobedvam ale pouze večeřím. Obědy ve škole nemám.

hodnocení

1x
To je spíš už večeře ale nejsi sam kdo takhle ji ja občas mam prvni jidlo i v 8 večer
Ideální to neni leč pokud ti to tak vyhovuje neni co řešit
kluk770
hodnocení

Právě že nevyhovuje, já bez svačiny do školy, kručí v břiše nemohu se soustředit a nakonec jediné jídlo v 19:00 někdy i ve 21:00 a to je vše. Prostě během 24 hodin jím jedno jídlo a to není porce ani do talíře, ale do misek od margarínu (Perla)

hodnocení

1x

Trolíte nebo máte takové hodné rodiče, že nechtějí abyste byl obézní ale ničí Vám tímto zdraví?

kluk770
hodnocení

Netrolím, ale mám takové rodiče kteří chtějí abych trpěl podvýživou. 190 cm a mít 60 kg to asi není pěkné
tebi
Tak chod na brigády a zbytek si financuj sám - jedno jídlo denně je opravdu málo. Chudáku, můj syn má cca 190/64 kg, jí málo, protože prostě víc nechce, ale 3x denně si něco dá...
tomaso
Oni vás je připravují na zle časy. Jednou to oceníte.

Pokud mmáte opravdu tak milé a hodné rodič-pohiovřte si s nima o tm, a pokud nepochopí, že musíte mí větší přísun energie=potravy, pak se obrátit sociálku nebo kam že se o vás řádně nestarají tedy dle věku-pokud plnoletý tak pryč z domova!

kluk770
hodnocení

Hledám 3 měsíce, ale ještě nic jsem nenašel, pokud znáte nějakou brigádu v okolí Rumburk budu rád.
A doktorka už nadávala když jsem byl na preventivní prohlídce
kluk770
hodnocení

Pane Diesel, ani bych neřekl. Milý ani nejsou, když jsem byl na intru, tak mi bylo dobře, intr jsem si platil ze sirotčího za zemřelého otce, ale máma když skončilo bráchovo sirotčí tak máma již neměla na nájem, tak mě musela dát jinam na školu. A k tomu musejí kouřit.

Milí a hodní myšleno ironiocky. To že kouří a Vám nedají najíst je tedy přímo na to opravdu se obrátit na dětskou limnku bezpečí, na ospod ... nevím jak se toto vše jmenuje kdy by se tímto měli zabývat!

michalverner
hodnocení

1x
Jde také o to kolik Vám je let (pokud jsem to nepřehlédl).Pokud jste plnoletý tak Vám nezbude než jít pracovat.Pokud jste nezletilý není problém se obrátit na sociálku.Třeba byste v nějakém zařízení byl šťastnější.
Také netuším zda doma máte potraviny nebo jde pouze o onen oběd.Aby to nakonec nebyla pouze lenost něco si vzít sám.
kluk770
hodnocení

Něco si vezmu sám a nevlastní otec začne křičet, že v večer bude jídlo, prej mám vydržet
tak

Jestli to takto máte opravdu v rodině, tak si musíte k jídlu vzít něco prostě nenápadně tajně, aby to nikdo neviděl a někde si to o samotě sníst. Jedno jídlo denně je fakt málo. I zdravotně to není dobré. Celý den prázdný žaludek a potom jenom jedno jídlo a ještě k tomu na noc.

break
hodnocení

0x
A důvod je jakej? Rodina nevyjde s penězma?
kluk770
hodnocení

Máma má brigádu 4000 Kč a já sirotčí 10 000 a potom nevlastní otec 10 000, který si nechává pro sebe.
Takže důvod je nevlastní otec.

Mohli byste mít nárok na dávky - paní matka si nezjišťovala?

kluk770
hodnocení

Říkala že nemá nárok protože bydlí pod Vietnamkou (jako majitelka) a podle mě lže.

hodnocení

0x

Nepsala sem už Tvá maminka, že nemá na jídlo?

poradte.cz/...

kluk770
hodnocení

Protože si kupuje cigára, tabák atd.. kdyby si to odpustila ušetřila by mnoho peněz.

Určitě je nějaký program pro žáky, co nemají peníze na oběd ve školní jídelně. Zjisti si to a snaž si to zajistit. Jdi si přidat, k obědu se dostává ovoce a sladkost, tak si to nech na svačinu. Když by jsi šel třeba na návštěvu ke spolužákovi, nedostal bys nějaké občerstvení? Poohlédni se po okolí třeba po jabloni. Sousedé by Ti nějaké jídlo nedali? Když by ses někomu svěřil, tak určitě.

hodnocení

0x
A to opravdu nemůžeš sehnat pár korun denně a koupit si rohlíky a nějaký salám nebo paštiku? Škoda, že bydlíš daleko.. Můj otec je totiž chorobný nakupovač jídla a neustále vaří ikdyž to sám nejí a rozdává to všude kolem sebe. .Je to nějaká porucha.. Takže já nosím denně do práce spousty jídla a rozdávám to..Co nerozdám,tak dostávají toulavé kočky v práci . Nedělám si legraci..Ale Poštou se jídlo posílat nedá.. Rád bych ti nějaké jídlo daroval .
kluk770
hodnocení

Sehnat? Jak? Vím že sehnat peníze se dají na brigádě a Ru hledáme 2-3 měsíce.

Máš nějaké příbuzné? Komukoliv se svěříš s tímto problémem (kamarádům, sousedům, spolužákům), tak Ti to jídlo dají.

kluk770
22.10.22 13:11
hodnocení

Zkusím to
Zkus to a nestyď se si o jídlo klidně říct..V dnešní době spousta lidí jidlem plýtvá a vyhazuje ho doslova oknem..viz můj otec.. Takže nebude ostuda se poptat někde a jídlo ti dají..I ve školní jídelně se klidně svěř se svým problémem.Není to ostuda . Dají ti nějaké přebytky..né zbytky shrnuté do kýble jako zvířeti..to se neboj . Klidně jim tam můžeš nabídnout svou pomoc s úklidem v té jídelně za trochu normálního jídla..Zkus to a nestyď se;)Pokud bych měl hlad jako ty,tak by mi i nevadilo, že se mi někdo vysměje s tou pomocí v jídelně

liska5
hodnocení

0x

Nezlobte se, ale jestli kluk nekecá, tak je vlastně obětí šikany, zejména ze strany otčíma. Na sociálku by měl jít a co nejdřív.. Nebo požádat o radu třídní nebo výchov.poradce ve škole, jak tohle má řešit. Rodiče mají vůči němu vyživovací povinnost. Tu neplní. Kluk chodí do školy hladový. I kdyby si někde vyžebral rohlík s paštikou, tak to věc z principu neřeší. Co to je za matku, která má na cigarety a na jídlo děcku už jí nezbyde? *alene*

km
A chceš udat vlastní matku? Hmm… To je až ta krajní možnost.
Musíš podepsat reverz

Udat matku, že mi nedá najíst? to není udání to je moje ochrana, jde o mé zdraví respektive o tazatele=zakladatele dotazu! a jaký revers? to se dělá při nemoci ...

km
na policii ze opravdu jdeš proti příbuzným nevím jak se to předně nazývá…
Ať ji udá, ze bude “vyděděn” mu je asi jedno, vzhledem k okolnostem.
Já ty okolnosti neznam a proto rady nemohu dávat… dobře bych di zo promýšlel, zda zo stojí za to, než se to vyřeší bude zletily s vykopnou ho z domu.
kluk770
Bohužel, pokud by mě třeba dali do nějakého zařízení TAK PO DOBU STUDIA MUSÍM BÝT UBYTOVÁN NEJPOZDĚJI DO 26 LET
liska5

Ad Km. O policii mluvíte Vy. Já píšu sociálku- OSPOD a nebo zavolat dotaz, co dělat, na linku bezpečí.

hodnocení

0x
Obědu v 19 hod. říkáme my Češi večeře.
kluk770
Tak tedy večeře a to je celé jídlo za jeden den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]