Nejste přihlášen/a.
Pamatuji zde Vášnivou debatu o (ne)vhodnosti elektromobilů.
Vzpomněl jsem si na to, při čtení článku:
Jaký na to máte názor?
Děkuji, prosím slušně, bez urážek druhého.
Článek mě nepřesvědčil, není v něm jediný argument pro to, abych začal uvažovat o elmobilu. Ekologie a podobně mě nezajímá, mám svých starostí dost. Dva pedály a spousta elektronických pomocníků - nezájem, mě řízení baví... A navíc - kupuji staré vrány za pár kaček, podle toho se k nim chovám. Nevěřím, že někdy bude na trhu ojetý elmobil za současných dvacet litrů, který mě odveze bez potíží 500km na jeden zátah... Jen můj soukromý názor.
Milane, za mě, slušně ne. Je to slepá cesta. S ekologií to má společného tolik, co uzený sýr s opravdovým dýmem. Baterie- lithium, kobalt, drahé kovy. Vytěžíme ze země, nacpem do baterií. Pak baterky dojdou na konec své životnosti a co pak? Likvidace? Skoro nemožné. Zůstanou tady po baterkách ohromné množství odpadu. Emise se u el.aut přesenují z města do komínu elektrárny. Infrastruktura? Nemožné vybudovat. Požár elektrického vozidla? Těžko uhasitelné. Máme tu město, sídliště. To každý bude tahat prodlužku z okna do auta? Nebo přijedeme ke kauflandu a píchneme auta do zásuvky a jdeme nakupovat? Tak to jsme po tmě. Prostě, jednoduše řečeno, celé to je ještě v plenkách. A připomíná mi to režim. Kdyby byly jen elektroauta, tak to je za režimu. 4 auta v ulici. Jo a ještě, podívej se, kolik emisí se vyprodukuje při výrobě spalovacího auta. A kolik emisí se vytvoří při výrobě elektromobilu. Obyč auto najezdí 150 tisíc km a pak teprve dožene výrobu elektroauta co se týče vyprodukovaných emisí. Hezký den.
Spousta otázek od Vás, ale jistě se najdou odborníci, kteří Vám většinu vysvětlí, popřípadě i vyvrátí.
Já jsem laik, tímto problémem nepolíbený..
Děkuji zdvořile.
Milane, jaký odborník mi vysvětlí, jak se tahají prodlužky z oken bytů ven na parkoviště? Že likvidace lithia je skoro nemožná je známý fakt. A dělám v energetice. Není možné vybudovat takovou infrastrukturu aby to pokrylo požadovaný příkon pro nabíjení elektromobilů. Na to si můžu odpovědět sám. Ty otázky nejsou pro mě, ale pro lidi. Aby si ji přečetli a sami nad tím zauvažovali.
Milane, jaký odborník mi vysvětlí, jak se tahají prodlužky z oken bytů ven na parkoviště?
Nejsem odborník, ale proč prodlužku? Vždyť jsou i jiná řešení..
Dneska se snad tahají prodlužky?
No, to se dostáváme k té infrastruktuře. Panelák, 7 pater, 8 vchodů. Velké parkoviště. A tam 50 elektroaut. Neřešitelné. To prostě nejde výkonově uživit. Proto jsou i prodlužky, elektro auta ta slepá cesta. Jo někde, kde je elektrická energie z vody, turbín a málo obyvatel, budiž. V evropě těžko.
Jsou sice jiná řešení, ale pozor - ta prodlužka je hodně běžná věc. Vysvětlím. Občas se vyskytuji i v Norsku a pod, kde ty prodlužky, pravda, proklínám - kolikrát je kumšt se jim vyhnout a prokličkovat daným úsekem dez toho, že se do toho zamotáte a padnete na dr.. - no na ústa. Je ale pravdou, že tam prodlužky vedou někdy i ke spalovákům - ohřívají si vodu v motoru a dobíjí aku.
Ale k věci - ano, lze dobíjet i jinak, to je pravda. Jenže už dnes, kdy je EV spíše raritní, je vidět problém s velkým příkonem rychlonabíječek. Někteří (i já ) ještě pamatujeme uzkostlivé sledování čtvrthodinových maxim v podnicích, kdy se třeba nesměly zároveň spouštět stroje s vysokým příkonem. A přesně tohle rychlonabíječky dělají - prostě se najednou připojí . Čili je to slušný náběh na blackout. Ale i bateriím tento druh nabíjení nesvědčí. Kdo cosi ví o Li technologiích v akumulátorech, ví, že je spolehlivě zabíjí právě rychlonabíjení.
Je sice pravda, že dnes už prakticky zrušili ekonomickouvýhodu nočního proudu, ale i tak je fajn, pokud to jde, nabít si auto přes noc, pomalu, šetrně a hlavně - ráno je nabito a jede se. Představte si, že pospícháte do práce, potřebujete dobít a nabíječka buď nedobíjí naplno (protože špička) nebo tam stojí někdo jiný, který už byl rychlejší. Budete čekat hodinu, než to nabije?
Proto je prodlužka dost dobrý nápad.
Ten článek je fakt snůška blábolů a podkuřování GreenDeal
Já nejsem proti elektromobilům jako takovým, jistě jsou vhodné pro městský provoz, krátké trasy a pod. Třeba u nás máme firmu, která se zabývá FVE a mají sami 3 Hyundaie, které nabíjí z velké FVE na střeše jejich sídla. To beru, tomu fandím.
Ale jsem rozhodně proti tomu co dělá slavná EU - tedy ukončení výroby spalováků a direktivní nahrazení všech aut elektromobily. A to za mohutné podpory dotací - tedy pokřivení trhu. Krom toho směřujeme přesně tím směrem, co jde Kuba. Tedy nekončící oprašování starých aut, aby bylo čím jezdit.
Je možné, že dojde k nějakému průlomu v oblasti baterií a tím se elektry stanou šířeji použitelné. V současném stavu tecniky jsou použitelné jen velmi, velmi omezeně,.
Nejsem ani pro ani proti, Vadí protěžování elektroaut.
Ano elektro kolem komína, kde nevadá že zatopím -li si v zimě v autě že dojedu třeba jen 150km. Spalovák když jedu na výlet třeba jen 200-300km daleko a nemusím hlídat zda zatopím, že mi to zkráti dojezd na polovinu, a hlídat kde natankuji neboť spalováky mají akční radius cca 800km (u našich je to cca synovo 1000km 800km manželka s dcerou a moje rodinné pak asi 1600km při plných )
Ono, až se na elektřinu pro nabíjení elektroaut uvalí stejná spotřební daň jako je na benzín a naftu, tak to už vůbec nebude dávat smysl.
Byla by neobyčejně dětinská myšlenka, že si stát nechá peníze za spotřební daně z paliv utéci a nebude je chtít vybírat. Jak známo, peněz není nikdy dost a erár je bezedná černá díra. Tam je třeba stále sypat a škoda každé korunky.
Máme prý na ten vývoj čas do r. 2035. Jen my tady v Evropě se pro samou ekologii přetrhneme, odepřeme si, vyčerpáme se a přes 80 procent světa bude dál zaneřáďovat planetu, spalovat uhlí a jezdit dál na naftu. Má to takhle smysl? Nebo že by Čína a Indie v tom jely paralelně s námi? ..
Lisko. Byla si nekdy v Cine? Evropa si muze nechat zdat o tom, jak daleko v elektromobilite jsou.
Samozrejme Cina je velka a lidnata jak dve Evropy, s mnoha oblastmi na urovni dejme tomu Rumunska talze nelze primo srovnavat, ale na mnoho technologii, ktere bezne ve vsednim zivote pouzivaji, my tady zatim stale cekame, nebo je jako nove objevujeme a chlacholime se u toho, jak je zapad moderni, progresivni a na technologicke spici.
Posluchala jsem rozhovor dvou odborníků. Moc tomu nefandili, že nejsme připraveni a auta budou drahá. Shodli se, že v zimě bude třeba nabíjet dvakrát častěji a nebude kde! To prý musí být velice hustá síť nabíjecích míst a to není a dlouho nebude.
Paní Liško, já jsem kdesi četl, že to bude jinak, přijedete k benzince, dáte si třeba kávu, oni Vám dodají nabitou baterku. páč ta co je v autě, nebude Vaše. Jedete dále. O stav baterek se bude někdo starat.
Prosím, která země to již zkoušela? Páč já to četl, že se to teprve připravuje...Tedy v cizině, nikoliv u nás.
Moc děkuji
petrovic, děkuji, ale to je 10 let staré...dnešní možnosti technologií jsou asi jinde,
Čas ukáže, ale nevím, zdali se ho dožiju.
Odkaz již nemám, ale co si pamatuji, tak jeden z důvodů ztrátovosti nebyla způsobena technologií, ale lidmi, kteří nevraceli baterie v dobrém stavu.
kteří nevraceli baterie v dobrém stavu.
Ale i to lze přeci vyřešit...když vracíte rozbitou láhev, prasklou přepravku, nebo jiný poškozený obal, paletu, tak Vám jí taky nevamou, nebo za poplatek...
Opět, nejsem odborník v elektromobilech..
Tak asi, když se chce, tak lze prakticky vše vyřešit. Já si detaily už nepamatuji, každopádně se jim to nevyplácelo a tak to ukončili. Já si myslím, že by bylo ideální přijet k pumpě a jen nechat vyměnit baterku a zase pokračovat, ale už vidím ty právní tahanice, pokud by pronajatá baterka zplála a schořelo celé auto. Jak by se dokazovalo. zda požár vznikl vadou baterie, nebo nevhodným zacházením s baterií.
...právní tahanice...
ale i to lze vyjasnit odborným vyšetřením, nicméně se jako laik domnívám, že nebude tolika požárů z této viny.
Milane, ano, 10 let stary clanek. Ale prakticky do dnes se toho moc nezmenilo. Neni to ani tak o technologii baterii, nybrz pristupu lidi a stroskotani na tom samem, jak pred 10 lety.
Ale to by se muselo prosadit, že všechny baterky budou stejné, aby nebylo XY druhů a upevnění baterek..
Ale vše je o čase a sjednání lidí.
ano, sjednotit některé výrobky, aby byly univerzální, třeba nabíječky telefonů a podobných hraček, autíček...
Samozřejmě, všechny argumenty proti EV jsou to snůšky nesmyslů, Štír má opět pravdu, EV přece nemohou hořet a u nás, kde jich je stopové množství už vůbec ne...
Jasně, hoří i auta se spalovákem, což není nic šokujícího, vždyť jezdí na hořalé palivo. Jen je rozdíl v tom, že benzín, nebo naftu uhasí za pár minut jedno hasičské auto , přičemž ani mnohdy hasiči nejsou potřeba, v začátku se to dá uhasit i běžným hasičákem.
Naproti tomu - když jsem dělal před x-lety papíry na ještěrku, komisař položil otázku v tom smyslu, že spadl klíč na trakční baterii a zkratoval ji, začíná žhnout. Správná reakce byla - utéct pryč a volat hasiče. Nehasit, jen zdrhnout. Přičemž, jak známo, manipulační technika používá Pb baterie - ty, na rozdíl od Li baterií samy o sobě nehoří.
On totiž pan Štír spoléhá na to, že málkodo ví, co vlastně Li články umí . Jenže třeba modeláři létají a jezdí na tyto články už dlouhá leta. Ještě mám formu na betonovou krabici s víkem na bezpečné nabíjení těchto článků, ony totiž hoří velmi ochotně a krom toho, že se při explozi chovají jako raketa (vyletí velmi razantně kam to jen jde a pak třeba zahoří pod skříní) uhasit to běžně fakt nejde, jedině to utopit v kýblu vody. Což jde s modelářským akupackem, který se vejde do dlaně, u baterie do kola, či klobrndy už je to problém, u EV prakticky neřešitelné - tedy je, utopit v kontejneru vody, ale to vyžaduje na místě jeřáb, kvanta vody + ten kontejner a to vše proložené manipulací s hořícím autem .
@stir "chybí chytrá hlava, která by umožnila platit na nabíječkách normální platební kartou." Ale to je přece legislativní věc, taková ojebávka toho, že by jinak museli přijímat i hotovost. Tak to dělají takhle, aby nemuseli zavádět automaty na příjem nejen karty ale i hotovosti (jako má třeba Benzina). Kdo by tam chodil vybírat hotovost?
takže tvou chytrou hlavou může proběhnout chytrá myšlenka, že půjdeš za svým poslancem, a vysvětlíš mu to, aby zařídil výjimku, Že nebude povinné přijímat hotovost při běžném plnění. To jsi nevěděl, vid?
No já v tom nevidím ani úkol pro chytrou hlavu, natož nějaký legislativní oříšek. Dneska už lze platit kartou i v blbým automatu na kafe
takže třeba u nás v bezkontaktní myčce doinstalovali podobný terminál , takže lze platit mincemi, čipem s předplaceným kreditem, nebo právě tou bankovní kartou.
Takže to není nic komplikovaného, složitého, nebo problematického. Jenže kolem EV se srocuje dost kuriózní komunita, takže bych se nedivil, kdyby vyžadovali platby v bobřích kožešinách
@promon - Tak to zkusím ještě jednou vysvětlit: při provozování elektrických dobíjecích stanic by se velice prodražilo, kdyby tam někdo chodil vybírat mince. Víš kolik by těch mincí taky mohlo být?
pokud se bavíme o běžné čerpací stanici, anebo stroji na prodej kávy, no tak tam vždycky někdo musí docházet na údržbu té stanice a doplňování, ne tak U dobíjecí stanice na elektromobil, tam nikdo docházet nemusí přece.
takže provozovatel jednoduše nechce, aby tam musel posílat někoho vybírat mince, proto se jedná o prodej distančním způsobem, nejde to objednat a zaplatit kartou. pokud by to totiž tak šlo, tak tam legislativně musí být i automat na mince, no a to provozovatel nechce, z výše popsaného důvodu
Gumi, nikde jsem nepsal, že by se na nabíječkách mělo plati mincemi. Psal jsem, že není absolutně žádný problém osadit na dané zařízení terminál za nemnoho peněz, který umožní platby platební kartou.
Tak jeste po treti, nevim zda se vyjadruji srozumitelne anebo mate nejake snizeni vnimani:
1) prodavajici MUSI prijimat hotovost v zakonne mene, tedy stojan by musel byt vybaven vedle karty i automatem na MINCE - proto se to nyní odchází či pama a fakturaci, na místě stojanu tak není prodejní ani platebni místo vy mudrcove!
2) jedine, jak to lze obejit je, ze prodej se neuskutecni na miste stojanu (je vice zpusobu), a proto ta faktura a proto ty cipy... tzn nelze umoznit zaplatit anonymne na prodejnim miste stojanu (kde dochazi k poskytnuti sluzby) kartou a pritom soucasne neumoznit zaplatit i v hotovosti... To je jako kdyby tebe v Tescu rekli: vypadni, mince a bankovky neprijimame! Pakarna co? Tak si o tom neco zjistete vy radcove, kdyz chcete radit!
Verim, ze ted se mi to povedlo vysvetlit uz tak, aby to pochopil uplne kazdy, kdo se dostane k internetu. Nebo ne?
Stire, nebudu Vám vyvracet všechno, co jste napsal, tzo fakt nemá cenu. Tedy jen stručně - Jágr měl poměrně lehkou nehodu, měl prakticky jen pomuchlané dveře řidiče, náraz nešel ani do struktury vozu. Co byste teprve řekl třeba na takovou nehodu , kdy dva kamiony doslova sešrotovaly osobák (a ano, měl spalovák a ne, nehořel )
Prostě osobáky jsou dnes konstruovány lépe, než před třiceti lety a dokáží absorbovat i dost rozsáhlé poškození - bez rozdílu pohonu.
Jenže tady není řeč ani tak o haváriích - ono prorazit Li-Ion článek zase není až tak jednoduché, problém je v tom, jak jste správně napsal, že často stačí triviální problém v elektronice a je o požár postaráno.
A k tomu Baworu - ano, má otevřenou kapotu. Jenže - pokud jste zažil hasiče v zásahu na vozidle byť i po triiviální havárii, tak byste věděl, že POKAŽDÉ odpojí akumulátor - ano i u spalováků a ano i Pb aku. Nebyl jsem u toho, ale nemyslím, že by hasiči byli takoví idioti, aby zbytečně bawora za několik mega máchali jen tak z plezíru v konejneru vody. Kdybyste si přečetl ten odkaz, tak byste věděl, že to auto vzplálo v oblasti baterie, vyvlekli jej z dílny, napřed to zkoušeli hasit podložené paletemi, ale jak víme, Lithium ochotně hoří, tak to museli prostě utopit.
Ostatně - stejné články používají i elektrokola a koloběžky - ty hoří taky ochotně a ani zde nejde často o žádnou havárii
no jenže auta mají daleko větší akumulátory, takže i ten požár je pak o to větší
o autobusech ani nemluvě
a všimněte si - nikde nešlo o havárii v smyslu nárazu vozidla do čehokoliv, šlo prostě o zahoření LI akumulátorů
Gumi klídek Když už máte tak brilantní vnímání, zajisté jste zaregistroval, že se toto vlákno nazývá ,,Elektomobily ano ,či ne ´´ To vidím jako velmi zásadní otázku, zejména v situaci kdy ,,vodbornící´´ z EU protláčí EV silou mocí.
Upřímně řečeno, je mi zcela lhostejný, jestli se u nabíječek platí mincemi, nebo kartou, nebo jakkoliv jinak. To je naprosto OT.
Ale jinak Vás docela chápu, je jasné, že ,,keš je keš´´ že jo Asi i třeba takto, že
@jenyk, bankovky nebo mince, v prodeji musis akceptovat oboji, kdyz jde o zakonne platidlo, tedy CZK... Nemuzes vyloucit zakaznika proto, ze NEMA PLATEBNI KARTU, chapes? A ja bych jako vlastnik konektor7 fakt nechtel chodit vybirat kasicky, vis kolik ta sluzba stoji? Ze se vyplati akorat na sluzbach - vysoce ziskovych vecech s marzi 70+%...
@promon uz to zacina chapat, pomalu ale prece...
Tak aspon tri kluci uz nebudou mit blbe kecy o komplotu konkurence, ze na dobijecce nejde platit platebni kartou, kdyz duvod je pouze LEGISLATIVNI
Kazdy stojan by prece velice rad umoznil zaplatit i promontovi i komukoliv jinemu, kdyby mu nehrozily SANKCE
No, s tím svítáním u Vás je to asi hodně pozvolné, že . Tak ještě jednou a zkusím psát pomalu:
TADY NEŘEŠÍME JAK SE BUDE PLATIT U NABÍJEČEK !
Spíš by mne zajímalo, jak naroubovat elektroautíčka na Síkelův přídělový stropní systém.
Nebo se autíčka stropovat nebudou?
štíre - znovu se ptám - bude se stropování nákladů vztahovat i na eletroautíčka? A stropované budou i veřejné nabíječky?
Nejde jen o to ze stojan bude diky mincomatu drazsi, ale ze nekdo ty mince musi chodit vybirat... A to samozrejme zadny provozovatel relativne bezudrzbove site dobijecek platit nechce ) To mas totiz dalsi desitky milionu korun rocne na mzdovych nakladech.
anebo snad je dnes mozne na prodejnim mist odmitnout hotovost? Podle jake vyjimky? Never vsemu co se pise.
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]
Mě by zajímal důvod proč elektroauta tak jak jsou dnes tlačená.
Dojde ropa? Ano, ale postupně, tak jak se vyčerpají nejvýhodnější zdroje, budou se vyplácet otevírat méně výhodné = postupně se zdraží ropa tak, že začnou být výhodné elektromobily, ale celé to bude trvat desetiletí ne-li staletí.
Za tu dobu budou elektroauta zase někde jinde. Říká se tomu přirozený vývoj.
Emise? Ano je třeba to řešit, ale.. Vezměme třeba CO2.
EU produkuje 8% světových emisí. Z těchto 8% připadá na dopravu 1/4 tzn 2% z toho silniční doprava je 70% to je 1,4%
Do roku 2030 chce EU 50% snížení a od 2035 nulové emise CO2 v dopravě.
To znamená, že my (EU) pácháme ekonomickou sebevraždu v přímém přenosu pro to, abychom celosvětově snížili emise CO2 o 1,4%.
Dává vám to smysl?
Řešit (nesmyslné) emise CO2 osobními automobily je něco jako zakázat v ČR uchošťoury kvuli záchraně světových oceánů.
štíre - ano, elektromobil v hustě osídlené aglomeraci je přínosem. Problém ovšem je, že ho tam nelze provozovat.
V Horní Lhotě ho můžete snadno nabíjet, ale jeho přínos čistému ovzduší je minimální.
A pkud jde třeba o prachové částice - u dnešních automobilů jsou nejhorší otěry pneumatik a brzd. A ty mají eletromobily přinejmenším stejné ..
S tichým motorem mám problém.Auto ( ale i třeba kolo,koloběžka) musí být slyšet.Hlavně u přechodů,škol,školek a podobných zařízení
Tak zrovna Tesla je hodně, hodně špatný příklad pro propagaci elektromobilty
Ségra ji má, žije kousek od Floridy, takže pro ně je FVE jasá volba, ale to auto proklíná - ono je to pořád dokola, pěkně je to shrnuto zde
Jinak na kratší trasy to jede slušně, ale to provedení mi fakt připomíná můj první služebák - tedy Š1203. A pro dlouhány na delší trasy fakt nic moc. On každý má svoje, já nikomu jeho volbu nehaním, kdo chce, ať si s elektrou jezdí, ale podobný ódy o autu jiného věku jsou absolutní nesmysl, je to normální auto, pravda rekuperace je fajn, ale zase člověk je furt ve stresu, jestli to ještě dojede k nabíječce, jestli tam bude zrovna volno atd.
Stejně tak je blbost ta legenda o bezporuchovosti - jsou to auta nabušená elektronikou stejně jako spalováky, takže se to se*e naprosto stejně, navíc třeba u Peugeotů mají za opravu elektromobilů stanovené více jak dvojnásobné hodinové taxy - a to se vyplatí
Plánujeme odstavit uhelné elektrárny (s několikrát prodlužovanou životností) i těžbu uhlí, palivo do jaderných elektráren nám pokoutně vozí ti hrozní Rusové, opradvu nevidíte problém?
Neměli jsme špatný energetický mix. Měli jsme jediný levný. Všechny ostatní budou násobně dražší. A tudíž je Evropa odepsaná.
Evropské technologie s ruskou energií - to byl soupěř pro USA. Už není a nebude.
Ra, proč tedy rusové neobchodují?
To jako Biden zavolal do Kremlu a řekl Vladimíru Vladimíroviči, hele,vlítni na Ukrajinu a udělej ze sebe před celým světem pitomce. A báťuška tam s radostí vlítnul... Nebo to bylo celý úplně jinak?
Elektromobilita nas v budoucnu ceka at se to komu libi nebo ne.
Bud se usili muze zamerit na donkichotsky boj proti tomuto faktu a nebo se muze vynalozit jinde a jinak. Treba zrovna na to, jak prekonat vsechny nebo alespon vetsinou problemu s elektromobilitou spojenych.
Technologie ale musí postoupit takovým způsobem, aby elmobilitu lůza finančně utáhla, což se nebojím, že nebude (i když nejspíš ekologicky to nepůjde vyřešit líp než spalovací motory). Pokud ovšem na zemi bude víc jak 1mld lidí, tak elektromobilita maybe neuspěje a ve hře by možná byla vakuová hra o magnetech. Vodík nikoliv.
Myčka nádobí byla vynalezena v roce 1886. A kolik z Vás ji po 100 letech, tedy v roce 1986 mělo doma? Naprosté minimum lidí a pár % na západě, přestože dnes bez ní mohou být snad jen důchodci (s nadbytkem času a vysokým důchodem nepotřebujíc šetřit pitnou vodou).
S ELEKTROMOBILY JE TO STEJNÉ
Jen s tím rozdílem, že se k tomu vyjadřují převážně ti ekonomicky neaktivní.
EV byly znovuvynalezeny teprve nedávno a v současnosti na ně my průměrný plébs s příjmem do 4 násobku příjmu ekvivalentu průměrné mzdy (tedy s úlevou na daních) těžko dosahuje. Jsou předražené, jako každá novinka, na které je třeba zaplatit vývoj a zisk, ale není důvod, aby byly drahé i za 15 let. Výrobně jsou daleko jednodužší.
Pokud se nějak vyřeší problém baterek, pak za 10 let si umím představit, že na EV dosáhne každý i s průměrným příjmem.
Druhá věc je zdanění a čím EV krmit. Ti s domky nebudou mít problém, když budou mít 3-4 EV doma a FVE na střeše. EV bude suplovat i zálohu domu. Ti s bytama v panelácích? No to je otázka, odkud budou dobíjet. Z kandelábrů (po přechodu la LED světla kapacita kabelů kandelábrů bude volná
Presne tak. Za me vsichni sousedi maji asi 4-5 aut uz ted a skoro s nima nejezdí..
presne jak je v te reklame na carsharing - ze auta 95% casu stoji na dvore.
Za mne neni duvod, aby v budoucnu EV nestal do 10 nasobku prumernyho prijmu i s baterkama.
A co se týče práce, tak to se během 10 až 15 let taky radikálně změní... Na Covidu jsme si to vyzkouseli i u low level zamestnancu, pred 20 lety letal vrtulnik do srubu akorat tak pro top managera, programatora.
Otazka je, co kamiony, zda se podari za 10 let vyresit energetickou hustotu?
No, on ten elektromobil je asi tak starý vynález, jako ta myčka. Ještě začátkem dvacátých let minulého století jezdilo v USA víc elektromobilů, než čuďáků. (A po Londýně jezdily elektrické autobusy s dojezdem přes 100 km s rekuperací.)
Ale potom v Texasu našli ropu a Ford přišel s Modelem T, začal se používat elektrický startér místo kliky a bylo jasné, co je po všech stránkách lepší.
... od dob, kdy auta jezdi 1000 km na jedno cerpani starymi EV nikdo nechtel jezdit... tak jednoduche to je...
konspirace o olejarich znam a neverim jim za mak, film o tech tusim ruzovych autech jsem videl ty jedny prapra EV myslim ani nebyly na prodej, ale jen v najmu od automobilky, pokud se nepletu. Ale historie EV neni me hobby
Nevim, no 2-3 stoji na dvore a 2-3 jezdi. Uz to nemaji kam parkovat.
na druhou stranu chapu, ze prodat dnes auto je hloupost
Ale ja jsem podal jen svuj nazor na vec. Cas ukaze.
Za me urcite lepsi baterka v aute (ale musi byt 2-4 auta, aby doma vzdy 1-2 zbylo pres den), nez v baraku. Dual pouziti.
Problemem dneska je cena (baterek).
Nutno si uvedomit, ze clovek s prijmem do 4nasobku prumerneho prijmu byl je a bude ta chudina, ktera nenaskakuje na novinky mezi prvnimi. Stredni trida vzdycky byli burzousti, majitele mensich tovaren, producenti, ne my s normalnima prijmama
To uz fakt musi byt fanda nebo ekonomicky strelec, kdo si koupi na rodny cislo s mene nez 3nasobkem prijmu treba Teslu. Co ja znam tak vetsina majitelu to odepisuje v nakladech a jeste oreze DPH a ... treba to soucasne pronajima na kseft...
Neumim si predstavit nekoho, kdo si ji koupi jako zamestnanec, a to ani kdyz ma 5 nasobek prumernyho prijmu jako (statni) zamestnanec a ze jich par znam, jo pan Niedermayer, tak ten ma EV a 10 nasobek jako euro poslanec a i tak si koupil ojetiny.
Leda houby Opět příspěvky zcela o ničem.
Nedělám si iluze, že jsem zažil opravdový začátek elektromobility, ale první auto na elektropohon jsem řídil v roce 1985. Ne, nebyl můj, ale tyhle úpravy se dělaly v osmdesátkách nezřídka - byly konstruovány tehdy populárním stylem CDD (co dům dal) a jelikož byl nedaleko Let Kunovice, byly vcelku dostupné dynamostartery z leteckých motorů a olověný baterie taky nebyly nedostatkové. Vypadalo to asi takto:
Ten traboš byl našeho mistra, jezdil s ním 14km do práce a 14 z práce, přičemž to nabíjel prodlužkou z dílny - což mu umožňovalo si auto vytopit teplovzdušným větrákem. Jinak řečeno - auto za pár kaček, nabíjení zadáčo, v zimě sedal do vyhřátého aut. A dojezd o málo menší, než mají ty dnešní auta za ukrutný balík s elektronikou žijící si svým životem.
Jinak někdy v té době jsem viděl ve Zlíně Š1000MB předělanou též na elektro pohon -a ta měla dokonce i řečeno newspeakem uctívačů elektroboha - range extender. Česky řečeno - motor z Babbety spojený s alternátorem, čímž se to dalo dobíjet i mimo dosah sítě.
Ono to, co tu předhazujete jako ,,úžasný technický pokrok nového systému pohonu´´ je ve skutečnosti záležitost daleko starší, než pohon spalovacím motorem. Neb v roce 1835 o žádném spalováku fakt nikdo ani nesnil
a ani potom ten ,,rozvoj´´elektromobility nebyl nijak překotný
Jenže - oni ti naši předci měli něco, co se jmenuje selský rozum. A tudíž nechali na trhu, aby se ukázalo, co je životaschopné, prodejné a fungující.
Tak to asi plánujete hodně dlouhý život, protože myslím, že toho všeho se jen tak hned nedočkáme
Ale ano, dá se říct, že za podobných podmínek bych EV bez probémů akceptoval taky, dokonce i v té ceně bych byl velkorysejší - klidně 400.
Jenže - naše generace už zažila podobných líčení světlých zítřků ,, Až Ty, pionýre, budeš dospělý, budeš létat na dovolenou na Měsíc... ´´
Aha - takže Autoforum je fuj, Autozive je rovnez fuj, Idnes je fuj , prostě shrnuto , každý, kdo nehýká blahem nad autem na baterky je špatný, že?
Proč mi tento přístup k faktům silně připomíná postoj soudruhů v 50 letech ke kolektivizaci?
Teda promon, tz si fakt myslis, ze toho fanatika presvedcis nejakymi argumenty, ktere se mu nehodi do kramu? To te obdivuju
Ale kdepak, jen z něj mám takové déja vu - osmdesátá léta, já v zeleném a kapitán Foltanovič, coby politruk. Přesně stejný způsob práce s argumentací. Co neodpovídalo marxleninskému světonázoru, to byla kapitalistická propaganda, kterou se přece nebudeme zabývat a šmahem od ní pryč. Byť by v tom bylo mnoho pravdy - nebo spíše právě pro to, že je v tom pravda, ale nám se to přece nelíbí, protože to podvrací tu jedinou, správnou a ideově čistou pravdu nadiktovanou odněkud shora.
Podobnost s elektromobilitou a EU a jejími vlezdoprdelky je, pochopitelně, zcelka náhodná...
No, tak pokud se nepletu, tak biosložky zavedla v roce 2007 Topolánkova mafie, to těžko přišijete Babišovi, že
Nicméně Vaše logika je vskutku úžasná - i dnes nečtu, protože Babiš. A ten má dokonce podle Vás tak dlouhé prsty, že zřejmě ovládá portál Bloomberg za louží, který je zdrojem toho článku o Američanech a jejich Teslách stojících v garážích.
Co mě nedochází je jak jste dospěl k souvislosti mezi americkými EV a českou řepkou Jako že když Babiš očerní prostřednictvím harvardských ekonomů IQ zákazníků kupujících za louží auta na baterky, tak u nás prodá víc biořepky?
V Některých ceníkách už je kWh i za 20 Kč !
A jak jsme se smáli, když byla na těch jedněch super chargerech (teď nevím ten jejich název) 1 kWh za 20 Kč už před rokem nebo dvěma lety )
Ale zase výhoda elektro vozítka je, že si můžete dobíjet ze sluníčka, Ale zatím je to pro milionáře ( velký pozemek, velká střecha, alespoň dvě elektro vozítka, a velmi objemná autobaterie)
Asi by o chtělo oponenturní názor, aby to nebyl jako zavádějící článek pana Martin Duplák, Města odklízí neexistující sníh.
Ve kterém světě jsou ceny srovnatelné se spalovákem? Většina vozidel, které ve spalovací verzi začínají kolem 400 tisíc, jsou v elektro verzi někde u milionu. Jsou věci, které elektro nikdy mít nebude.
Náš panelák má 60 bytů a tři firmy. Před ním je parkoviště pro 24 aut. Do vzdálenosti 1 km máme dvě čerpací stanice. Mají tolik stojanů, že u nich nikdy nikdo nečekal ve frontě. Kdyby mělo dojít k naplnění snů bojovníků za auta na uhlí - jak a kde budou všichni tankovat? A kdy se stihnou vyměnit rozvody elektřiny? Rozkopeme celou Prahu, abychom zjistili, že je to stejně k ničemu?
Tak Tesla je tak řemeslně odfláknutá, že lepší je snad kdeco jiného. Ale je pravda, že Štírem zmíněnou akceleraci to tedy má - a to i když dotyčný za volantem po akceleraci nijak netouží
a ne, nepsali to na autoforu
Ale někteří lidé jsou velmi nápadití a tak je vidět, že Štír má opět pravdu - elektromobily se vyvíjí a není tak velký problém vylepšit mizerný dojezd
pravda, fušerské zpracování zůstává i nadále...
ale pozor - vypadá to, že i takový etalon diletantství jako je komise EU už zjišťuje, že se zákazem spalováků hodně přestřelila a tak řadí zpátečku. Ano, zní to až neuvěřitelně, ale i tak tleskám
Článek řeší, jak to nepůjde, ale co když někdo najde během 5-8 let, že to půjde. Věřím tomu, že zastánci elektroautomobilů budou pomalu přibývat, a najdou řešení, jak na to. Asi nikdo nepředpokládá během 15 let, že panelák s 60 rodinami, bude mít každý elektromobil a bude chtít nabíjet u paneláku. Ale třeba se najde plocha, nikoliv u paneláku, kde lze zřídit dobíjení. Představa, že každý si zajede ke svému bytu co nejblíže, aby viděl na auto z obýváku, to asi nehrozí.
Spíše by bylo dobré hledat, kde u Vás najít místo pro 50-100 aut na parkování a dobíjení.
To, že budou vyhražená parkování jen pro elektromobily, to bude samozřejmé.
Děkuji za článek.
Parkovací dům se stovkou aut na baterky bude hořet několk dní a zamoří sídliště. Pak se bude muset zbourat, vykopat, odvozit a odpat ekologicky zabezpečit ..
Přidám jen titulek ze seznamu elektromobily dostaly další ránu...
Kdo chce, si to lehko najde. Myslím že není potřeba dodávat, že v Evropě stála kilowata elektriky na nerozšířenější předplaceně kartě 8 korun už před válkou na Ukraině , kolik stojí dneska se rači ani neptám. Teď ještě bude problém v zemích, kde se začne urputně šetřit. Tím pádem se rozsype i systém dotací na nákup a ty autíčka na baterky budou zase za dobrou cenu akorát v hračkárně.
Ale baterkáři to myslí tak, že na sloupech budou zásuvky. Jenom tak nějak při pohledu z okna na okolní parkoviště nevidím sloupy v blízkosti aut.
...Bereme v úvahu stávající rozvody...
a to je špatně, berte v úvahu, že jednou se bude dělat oprava, rekonstrukce, nové tratě a tam výhledově přeci lze udělat cokoliv, co třeba ještě dneska neznáme, neumíme...
Já věřím tomu, že i mnozí místní odborníci by dokázali najít řešení...
Kolik že megawatt má ta super nabíječka v tom článku? Na konci devadesátých let se ve vesnicích musely dělat rekonstrukce vedení jen kvůli elektrokotlům a tam se bavíme řádově o stovkách kilowat. Už vidím na kolika místech v republice se takové monstrózní nabíječky dají postavit bez problémů. A to ani nemluvím o tom, kde se ta elektrika vezme. Pan Štír tady popisuje, jak budou elektrikáři šťastní za vyrovnávání denních a nočních špiček ale trošku naráží na to, že v noci slunce nesvítí a ostatní eko modly... škoda mluvit. Zkuste někde postavit bagr na kopec a rozhlásit že tam bude větrník. Do rána u něj budou řetězy připoutaní demonstranti.
V našem městě se už asi deset let provádí kompletní rekontrukce silnic, elektřina má jít do země, zušlechťování hlavních tahů a celkového zkrášlení města. Už stihli asi 3 ulice, ta první se jim za tu dobu ale nějak rozpadá, jelikož rezignovali na průběžnou údržbu a z malé prasklinky v asfaltu už je asi metrová díra. Elektrické vedení šlo do země jen na dvou ulicích, co vím, plus ty nově postavené s krásnými developerskými projekty řadovek. Jednu ulici mají rozkopanou už asi tři roky a sliby na dokončení se stále oddalují a mezi tím se na další rok rozkopala ulice nedaleká. Jelikož jsme město, přes které projíždí velké množství aut, slubuje se obchvat. Akorát už tak přes dvacet let. Celé se to mělo financovat z celorepublikově známých radarů na dálnici a několika radarů ve městě a okolí. Co jsem měl možnost slyšet od lidí, jak to tu chodí s financemi, nemám nejmenší pochyby, ty peníze už dávno neexistují. Řekněme, že do deseti let bude nutné vybudovat kompletní síť pro masivní rozmach elektromobility, dostatečné kapacity nabíječek, zásuvek, zajištěná kapacita a stabilita sítě. Neznám nikoho, kdo by si byl jistý, že tu za pár let taková situace bude. Něco jiného je také napájet si nějakou nákupní tašku z fotovoltaiky a uživit obrovskou firemní flotilu, rychlonabíječky, sídliště atd. Už dnes dochází třeba v takovém městě, jako Brno, k občasným výpadkům v místě s nejvyšší koncentrací elektromobilů a nabíječek.
Pánové, narazil jsem na tuto vaši debatu a připojím se ke skeptikům. Dnešní doba elektromobilitě moc nenahrává, řeči o tom, jak se mávnutím proutku budou rekonstruovat el. sítě, aby snesly větší zátěž... Stačí si přečíst, co řeší podstatně vyspělejší ekonomiky, než ta naše a přestanete snít o nabíječkách na každé lampě ( budem možná rádi, když ty lampy budou aspoň svíti). A odkaz máte tady idnes.cz/...
No to je pravda. Ovšem občas to auto dopadne stejně, jako ten mobil (těch už taky pár odešlo při nabíjení)
Základní problém je jinde. Průměrné stáří osobního vozového parku v ČR je 15 let. Běžný občan kupuje ojetinu za cca 100 - 150 tisíc. Za nadcházejícího úpadku se to jistě zlepšovat nebude. Čili příšerně předražené vozy nacpané úřednickými nesmysly se nestanou základem vozového parku. To se netýká jen baterkářů.
Tak jinak. Průměrné stáří 15 let znamená, že ke každému novému vozu máme jeden 30 let starý. Čili, že se vyřazují vozy 30 let staré. Vzhledem h tomu, že nové vozy jsou v důsledku úřednických nesmyslů mnohem dražší a tomu, že nás čeká poněkud kolaps ekonomiky, budou vozy ze služby odcházet ještě později. A nevím, zda jsou v tomhle baterkáče nejlepší.
Tak jeden nám tu vytrvale tvrdí, jak jsou elektromobily úžasně bezpečné. Zejména prý je fámou, že často a vytrvale hoří
No a představte si, že i Norové, kteří jsou fandy elektromobility už asi pochopili, že je něco špatně
Příteli, onen propagátor jediného správného řešení elektromobility tu oznámí, že Autoforum už dávno nikdo nečte.
Ano, to je velmi, velmi pravděpodobné.
Jenže - ono to není jen na českých webech, které přece ,,nikdo nečte´´
Bingo, Milane ! O tom to je. Je skutečně možné, snad i pravděpodobné, že se díky pokroku v technologiích EV stanou v dohledné budoucnosti plnohodnotou náhradou za auta se spalovacími motory. Ovšem problém vidím v neskutečně krátkozrakému přístupu EU, která prostě určila hranici, rok kdy skončí výroba spalováků. Přitom je to velmi, velmi prosté - pokud takovýto pokrok nastane, zákazníci sami budou takovýto výrobek preferovat a kupovat. Tomu se říká tržní hospodářství, bohužel EU zatím předvádí direktivní plánování, proti kterému byla i RVHP slabým odvarem
Kdyby byly elektromobily jednoduché a levné, tak věřím, že by se jistě prodávaly i teď přes jejich mizerný dojezd. Jenže Vaše informace jsou naprosto mimo - elektromobily jsou drahé, s komplikovanou elektronikou, mnohé se SW problémy.
Takže se nelze divit, že reálná situace je asi takováto :
Přidám ještě citát z jiného článku "Jen přesun Spojených států směrem k elektromobilům by si vyžádal třikrát více lithia, než se v současné době těží pro celý svět," .To je opravdu neskutečné množství jen pro jednu zemi s asi 3 procenty globální populace. Ovšem i tak administrativa amerického prezidenta Joe Bidena za elektrifikaci výrazně bojuje.
Pane Stir, nechete si udělat výlet do Davosu? Představte si, že ti lstiví Asiaté od Toyoty absolutně neznají Vaše, zajisté naprosto přesné údaje o lithiu a jeho obsahu v bateriích a šíří paniku, že jej bude málo !
Případně jim tam můžete přehrát nějaké poučné video od ElectroDad, to jim jistě hodně pomůže.
To je tak dlouhý, že se mi to ani nechce číst. Stačí mi cituji - buďto bez nás,anebo s námi, pokud ho rozumně stihneme nahradit něčím jiným.Kdybys si sundal ty růžové brýle a vzal to trošku s logikou, došlo by ti, že elektromobilita není uhlíkově neutrální. Jakkoli se nám to propaganda snaží vnutit. O nějaké bezemisnosti se taky nedá mluvit. Ty káry jsou těžké, takže se víc drbou gumy a to je na autech druhý největší zdroj emisí. To že při výrobě autíček na baterky vzniká víc emisí co2 než za celou životnost spalováku mluvit nebudu, to je ohraná písnička.Připouštím, že časem za pár let pokročí vývoj na tolik, že budou k dispozici lepší technologie, lepší baterky a hlavně...lepší elektrárny. Dneska ale direktivním zavedením elektrokár NIKDO PLANETU NESPASÍ. Jen uděláte z Evropy žebrotu, kde auto bude pro normální lidi nedostupný luxus.
Cituji :
Otěru pneumatik ano, to mají všechny vozy podobné, ale otěry brzd, spojky, motoru, úkapy oleje, výpary paliva, dále nutnost měnit oleje a filtry, což je další ekologická zátěž, stejně jako plné dpf filtry a výfuky, tak to elektromobil nemá. Takže to číslo předčasných úmrtí kvůli zamořeném ovzduší ve městech bude docela určitě nižší
.Ano, to je velmi, velmi vypovídající názor. Loni tu hořelo a shořelo naprosto nekontrolovaně České Švýcarsko, nedaleko od našich hranic se válčí s naprosto tristními dopady nejen na ekologii, ale zejména na životy lidí, ještě kousek dál Rusové vyrábí desetitisíce aut bez jakýchkoliv eko záležitostí a elektrofans se hroutí z otěru spojek z osobáků se spalováky. Velmi typické
To Jenyk : Noc není pro solárníky přece žádný problém, to je už dávno jasný
Ovšem netřeba koukat až za Pyreneje, i v českých luzích najdeme krásné příklady jak jsou ty EV ekologické
Bude to těžké, ale pokusím se slušně a bez urážek . Vím, že pan redaktor má za úkol lidi přesvědčit, mě ale nepřesvědčil. Hlavním úkolem elektromobility je produkovat drahá auta, na která nebude mít zdaleka každý a na kterých bude automobilová lobby víc vydělávat.
1. Proč se řeši emise jen u aut? Jedna kontejnerová loď produkuje stejně emisí jako 58000000 osobních aut. Je sice pravda, že přes Prahu taková loď nejezdí, ale jezdí do mnoha přístavních měst a to nikdo neřeší. Proč nikdo neřeší leteckou dopravu? Valná většina letcké dopravy je za účelem, aby se někdo někam podíval, nebo aby se vykoupal v moři. není to bezohledné?
2. Dovedete si představit nabíjení elektroaut až ho bude mít každý? Řekněme, že síť nabíjecích stanic bude stejná, jako je nyní síť čerpacích stanic. Vtip je ale v tom, že plnou nádrž načepujete za cca 2 minuty a EA budete rychlonabíjením nabíjet hodinu. Nutně budou vznikat fronty a když před vámi budou pouhá 4 auta, budete čekat 5 hodin. To už můžete zůstat doma. Krom toho si troufám tvrdit, že rozvodná soustava ČEZu to neutáhne.
3. EA má vyšší emise než auto se spalovacím motorem a vyšší uhlíkovou stopu. Jedinou výhodou je, že ty emise neprodukuje uprostřed města. Nebylo by lepší spíš řešit obchvaty aby do města jel jen ten, kdo musí? Dnes má valná většina aut katalyzátor a přestože aut je mnohem víc, emise jsou nižší (možno třeba srovnat starou a novou normu na větrání hromadných garáží).
4. Hluk? Při rychlosti 50km/h nepoznáte, jestli kolem vás projelo EA nebo auto se spalovacím motorem. EA je těžší, tak bude dělat spíš větší hluk, jde o hluk pneumatik, nikoliv motoru. EA je dnes už vidět celkem běžně a nikdy mi nepřipadalo nějak zvlášť tihé oproti běžnému autu. BTW při velmi pomalé jízdě jsem zvuk žádného reproduktoru neslyšel.
Jistě by šlo vymyslet mnohem víc argumentů a napsat mnohem delší článek v neprospěch EA. Každopádně já jsem proti.
Gratuluji, jste jeden z mála, kterému to logicky myslí a nepřistupuje k EA jako věřící k Bohu a povrchně. Dá se ještě přidat otrocká práce např. afrických dětí při dobývání vzácných kovů pro výrobu baterií. To je teprve hnus velebnosti. EA považuji za užitečná zvláště do měst a na krátké trasy, tady mají smysl, jinak ne... Spalovací motory bych nerušil, ale přeorientovával bych se ve větší míře na vodík, ve kterém vidím budoucnost.
Vodík výhodný jen na první pohled. Ano energeticky náročná výroba, je výbušný + problém s utěsněním (malá molekula co proleze "všude". To už spíš metan, je ho dost a jde použít i v normálním motoru.
Beztak je cesta nemuset jet vůbec, tj. nebydlet 20 km od práce/ školy.
Ano kecy o ekologii a zaříznutí malých lehkých aut moc dohromady nejdou. Jen na surovinách - jedno tunový auto s životností 15 let X dvě dvoutunový monstra z toho 500 kg baterky s lithiem - jen tohle je vyrovbit tunu surovin X 4 tuny surovin. Nevěřim že rozdíl tří tun surovin/ výrobků vyjde líp než spálení 12000 litrů benzínu (příp. ekvivalent plynu)
O tom že elektromobil na jakoukoliv delší cestu obzvlášť v mrazu je v podstatě nepoužitelná kokotina nemluvě. Sedni ráno do vymrzlýho auta, jeď 100 km na lyže, večer sedni do znovu vymrzlýho auta a dojeď zpátky. Nabít neni kde - u vleku stojí 200 elektromobilů a atomovej reaktor a 200 nabíjecích míst tam fakt nenajdeš. Takže dojedeš tam, vytahneš centrálu a necháš jí dvě hodiny vrčet. Jinak jsi v řiti Vyčíhaj si to cikorky a budou centrály čórovat a prodávat u parkáče o středisko vedle
Je pravda, že výroba a skladování vodíku jsou nyní problém. I když... výroba by problém být nemusela, využít můžete geotermální energii např. na Islandu nebo, když už máme ty fotovoltaiky, tak při přebytcích z FV. Co se týče skladování... Kdyby se chtělo, řešení se najde, např. speciální vnitřní povrchy nádrží z nanovláken a nebo speciální vrstvy složené z takových sloučenin, přes které atom vodíku prostě neprojde... A já nevím co ještě... plácám do větru, vím, ale věřím, že řešení existuje, jen by se prostě muselo chtít. Jestli se nemýlím, byla to Mazda, která celkem úspěšně laborovala s vodíkem v osobním autě? Některé autobusy jezdí na vodík a jde to...
štíre - píšete, 98% nabíjení bude probíhat doma. Kolik procent obyvatel bydlí v bytových domech? Jak vypadá to "doma" v jejich případě?
To bude ráj pro cikány, až budou chodit po sídlištích a krást prodlužovačky, co povedou z každého balkonu.
A pak ten kšeft prodavačů těch prodlužováků
Proč k balkónu kabel, že najdete jiný způsob, jak si zapojit auto na parkovišti?
Ne dnes, ale zítra, nebo pozítří?
a dokáže někdo zařídit, aby k těm lampám byl přívod celý den? Když jich je málo, tak postaví distributor, nebo velký dodavatel elektřiny "univerzální sloupek", který bude dodávat Váš proud pro Vaší potřebu, odpoledne sousedův proud pro jeho potřebu?
Taková automatická benzinelektrikanka, kde si natakujete proud, dle svého tarifu a možností? Jednodušší jak normální benzinka?
Jako nápad třeba dobrý, ale bude u těch sloupků někdo celý den sedět a hlídat, aby někdo nekradl ty nabíjecí kabely a nebo se bude muset sedět v autě a hlídat si to sami? U benzínek je obsluha a koukají tam kamery, auta se postupně vystřídají, ale na sídlišti aby se střídali členové rodiny a hlídali, až se místo uvolní, pokud by tam vznikaly fronty, tak by se stalo parkoviště neprůjezdné.
Jak je to s baterkama, u benzínu se navrtají nádrže, nebo se i dá vycucnout u některých starších aut benzín hadičkou, ale u elektro aut by se nedalo někde dostat ke kabelům nebo kontaktům baterky a napojit se na ně a trochu vycucnout část její kapacity?
Na sídlišti je na to v noci času dost
Pak se ještě zeptám, když třeba měsíc nepojedu s autem na benzín, tak se může stát jenom to, že nenastartuju, protože baterie a samovybíjení, chytnu někoho, kdo jde k autu a kabelama nastartuju a jedu, jak to mají elektro auta, ty nemají samovybíjení? Pokud ano, tak to abych radši pro jistotu parkoval hned vedle toho nabíjecího sloupku, tam se ale moc aut nenacpe.
Podle tohoto zdroje: archiweb.cz/...
je v ČR 2.16 milionů bytů v bytových domech, z toho více než půlka v panelácích. Řekněme milion rodin, auto má řekněme každá druhá. Pokud nabíječka obslouží 2 auta, tak na sídlištích musíte vybudovat 250 tisíc nabíječek, aby si mohli "nabíjet doma".
To je stejná fantasmagorie, jako myšlenka v Británii na zákaz plynových kotlů v horizontu několika málo let. Podle nějakého odborníka by to všem topenářům co v UK jsou a kdyby nedělali nic jiného, trvalo 50 let.
Zaseja: Ono to samovybíjení u Li baterií není až tak veliké. Ale je přesto pravdou, že s rostoucími počty EV rostze i počet těch, co potřebují nouzově nabít - některé EV jdou nabít tažením za silným dieselem, ale to nejde praktikovat třeba na parkovišti se stovkami aut - prostě jej nevytáhnete. Řešení je - spolužák žije v Norsku, z recese koupil jakýsi obludný RAM, nebo něco takového, na to hodil centrálu z armádního výprodeje - nějaký Cummins, no a s tím začal poskytovat nabíjení v nouzi. V praxi to vypadá tak, že přijede, nastartuje tu dieselovou obludu, co hulí jak lokomotiva a za cca dvacet minut je EV schopen aspoň odjet.
A to je to pravé, ekologické, to co EU potřebuje a prosazuje.
Pěkná blbost...
Do všech dobíjecích stanic v síti PREpoint je dodávána stoprocentně zelená energie pocházející z obnovitelných zdrojů.
a dále počet stanic
V tuto chvíli má Pražská energetika ve své síti PREpoint 505 veřejných dobíjecích stanic,
Může mi to někdo po lopatě vysvětlit, jak je to provedeno technicky, technologicky?
Řekl bych, že by to měl vysvětlit pisálek tohoto příspěvku... a pak, kde vznikají DEZINFORMACE...nebo je to jen METAFORA? Nebo něco úplně jiného?
mám dojem že nejčistší elektrika je ta co jde optickým vysokonapěťovým vedením, tam se nemá kde zašpinit...
Přesně tak. On to ten Musk myslí s automobilisty velmi dobře a má na mysli jen a jen jejich dobro. Takže řeší i zastaralý vozový park. Jestliže v současnosti je průměrný věk aut provozovaných v ČR někde okolo 13-14 let, tak vězte, že Elon se postará, aby to tak už nebylo - potvrzují to tak i jeho právnící :
Neboli jinak řečeno - koupíte si Teslu za nějakých 1,6Mkč a za sedm osm roků máte nepoužitelný vrak.
To je jejich pojetí ekonomiky a ekologie.
Byl jste rychlejší, kolego. Je to pozoruhodné, ale asi fakt existují jedinci, kteří věří i takovým pitomostem.
Ale zní to hezky, že - kdyby nám někdo PHM dotoval...
Bohužel, pravda je přesně opačná, stát má z každého litru patřičný desátek - bližší třeba zde
Štíre, zkus to rozchodit. Taková večerní procházka na čestvým luftě člověku jen prospěje. Hlavně hlava se vyčistí, jedinec přijde hnedle na jiné myšlenky.
To nevadí, že neodpoví, jistě sem místo toho zase lípne nějaké video od Electrodad, nebo jiný propagační materiál elektro jehovistů
Jaký je rozdíl mezi benzínem použitým pro pohon vozidel a eletřinou použitou pro pohon vozidel? Že to u jednoho jde a u druhého ne?
To by nešlo do nabíjecího kabelu zabudovat nějaký elektroměr? Nějak se mi to při současné technice nechce věřit.
Jednoduchý bezúdržbový elektromobil... Tak ten byl dobrej
Jakmile vypadne spotřební daň z ropy tak se to vybere jinde, nejspíš se to přehodí na elektriku a nijak se nebude rozlišovat jestli to je do žárovky nebo do auta... Dotovaná ropa je taky dobrej vtip, a nejvíc to určitě dotujou arabský šejkové. Tvl to je fakt jak sekta.
Dotace státního charakteru - bože to je blábol. Takže stát do toho napřed napere dotace a pak si to zdaní? |To myslíte vážně?
BTW - když už hodláte lhát za každou cenu, proč ne, ale uvědomte si, že některé lži jsou velmi lehce ověřitelné . Třeba ta délka života v Nigérii fakt není 40 let
stejně tak ,,bezúdržbový elektromobil´´ je jen mokrý sen elektro jehovistů - už jsem i do tohoto vlákna dával několk odkazů na technické problémy Vámi opěvovaných Tesel
Věřím že další odkazy si najdete sám. To jen kdyby tady zase někdo psal, jak děti dobrovolně někde vykopou pár kg kobaltu. V Nigérii se dodnes vraždí, je tam otrávený vzduch, voda a půda. Přesto že je Nigérie z hlediska přírodních nalezišť nejbohatší země, panuje tam největší chudoba. 90 procent lidí nemá přístup k základním lidským potřebám, nemají pitnou vodu a žádný užitek, všechno berou ropné společnosti a tam nechávají jen zničeno zemi, kde se rodí již nemocné děti. Užitek z toho má zkorumpovana vláda. To je jen kapka v moři, ropnym společnostem jde jen o zisk.
Štíre, až se splní vlhký sen ekoteroristů, tak to bude úplně stejný jako teď. Jen místo ropy, plynu a uhlí tam bude lithium, mangan,nikl, kobalt - jehož cena se za posledních šest let čtyřikrát zvedla.
Stříbra pro výrobu solárů je ještě na třicet let. Co bude potom?
Firemní auta by mohla být od roku 2030 pouze elektrická. Zatím je to nápad, který míří do Bruselu. Některé firmy už se ale k tomuto cíli zavázaly.
zdroj: MF DNES
Martin Šidlák
spolupracovník iDNES.cz
Jasně, pokud budu mít firmu, řešící rozvoz pizzy po městě, nebo něco podobného, nevidím v tom problém. Problém nastane, až to nějaký pitoma z Bruseli nařídí direktivně všem, tedy i těm firmám, jejichž auta jezdí stovky km denně. Jde o to, jak nám tu předvádí nejmenovaný kolega rádce, že tito ekoteroristé žijí v tom, že průměrný denní nájezd není ani 50km. Což možná statisticky vychází, ale v praxi je spousta firem, co potřebují daleko větší dojezd, než současné EV poskytují
Ani to - vedle řeší borec Yarise jestli plyn, taky rozvoz jídla a najezdí za den 240 km = to auto jezdí celej den, neni kdy nabíjet, mu to chcípne v poledne a má po rozvozu. = Musí mít ty auta dvě a to se vyplatí, místo Yarise za 400k vysolí dvě mega jen na začátku To vymejšlej fakt lumíci... A Tobě zabere zajet vyměnit šroubek dva až tři dny
Nedávno nám tu jeden kolega celou sérií odkazů demonstroval, jak jsou diesely fuj, ve městech přímo fuj fuj - a helemese - soudruzi z NDR přiznali chybu !
Krásný pokus. Na Babiše byla taky podána žaloba a teď je osvobozen, tedy nevinný. Tohle nám Štíre předhoďte, až proces vyhrají, ano? Zbytečný příspěvek z Vaší strany.
Oni to ti ekoteroristé snad mají direktivně nařízeno podávat žaloby na všechny a všechno. Třeba Přerováci by mohli dloouze vyprávět.
Ovšem pravdou je, že nás často přesvědčují o tom, že to nejsou ,,nejostřejší tužky v penálu´´ a s přemýšlením je tak často u nich zásadní problém. Přesvědčují nás o tom dnes a denně - dnes tedy třeba toto
- i kdyby si tu hubu nerozbila, nejsem si jistý, jestli ten olej je to pravé pro ekologii. Nemluvě o tom, že se na tom oleji mohl taky někdo nevinný rozsekat a zabít- to však evidentně přesahuje inteligenční horizont aktivistů
Včera jsem zrovna testoval s kamarádem. Má malý EV a jezdí s ním ve městě. Ideální. Jinak je zcela tichý. Což mě zaujalo. Zhruba před 15 lety jsem četl, že kdosi vyvinul EV a instaloval do něj reproduktory simulující zvuk fosilu, aby byl bezpečnější (byl slyšet) - to už se dnes běžně nedělá, nebo ano?
Ale dělá - někde jsem četl, že snad to mají nařízený povinně vydávat zvuk při jízdě ve městě z bezpečnostních důvodů - aby je chodci slyšeli
Ty nové by to mělo být a u některých se dá ten zvuk nastavit, nemusí to být jen zvuk dieslu. Většinou ten zvuk je zvenku a dovnitř není slyšet. Po překročení 30kmh se vypne nebo jde vypnout i ručně, pak už převažuje valivý hluk.
Já to beru spíš jako reklamní latinu. Při vysokých rychlostech je hluk motoru (i spalovacího) to nejmenší, při nízkých zase vydávají zvuk komponenty měničů a další součástky. Však si poslechněte tramvaj nebo metro, o cyty elefantech s jejich turbovětráky ani nemluvim.
Auta bývají slyšet i při relativně nízké rychlosti, a rozhodně to neni motor, co je slyšet, spíš odvalující se kola.
Když jsem četl o tomhle nařízení, přišlo mi to jako pitomost srovnatelná s praporkovým zákonem (v počátcích automobilizmu musel před automobilem běžet posel s praporkem, který varoval okolí, že se blíží ďábelský stroj).
Namísto, aby bylo ve městě ticho, tak se vymýšlí nařízení, za účelem zachování hluku. Je to prostě blbost, ale tím spíš věřím, že takové nařízení platí.
Ano, nečte
Třeba tenhle článek by si ale měl přečíst jeden pán, co tady lkal nad Nigérií, znečištěnou ropou.
Nikomu to neříkej, ale s masovým nástupem výroby elektroaut taktéž násobně vzroste těžba těchto kovů. Už současná těžba je dost peklo, natož až se vše dostane do několikanásobných objemů.
...
se počet elektrických a hybridních aut ve světě více než zdvojnásobí...
Zdroj: idnes.cz/...
Vůbec Milane netuším, jak to dopadlo... Ale když už teď z toho mají takový vítr, jak to bude vypadat za chvíli?
Jj, Stir má opět plnou pravdu - v Itálii už to pochopili
shodou okolností pracuji nyní se čtyřmi italskými kolegy, takže to mám z první ruky. Oni jsou na svou premiérku hrdi, já se za toho našeho poseru hodně stydím.
Ano, tak jak to píšete, to vypadá skutečně impozantně - zdvojnásobení počtu
Ovšem svět je relativní prostředí, takže z pohledu celkového počtu vozidel to vypadá zcela jinak. Takže - v ČR máme 5 milionů osobních aut - zdroj ct24.ceskatelevize.cz/... a počty elektromobilů jsou řádově jinde ekovozy.cz/... nějakých 14 tisíc?
Neboli jde o zlomeček procenta.
Ale to je nepodstatné, problém já vidím v tom, že se EU chová daleko hůř než celá bývalá RVHP. Za mě nevidím problém i kdyby se počty EV zdesetinásobily - proč ne, kdo chce, ať si to koupí, když mu to vyhovuje. Ale za současného stavu techniky jsou EV pro mnoho lidí zcela nepoužitelné, pokud se vyřeší nejbolavější problémy - tedy baterie (kapacita/životnost) a elektronika pak by se dalo uvažovat o rozmachu elektromobility, tak jak ji líčíte Vy. Jenže realita je taková, že za cenu často přes mega dostanete něco, co má dojezd jako běžné auto na rezervu paliva.
Stejně tak je pitomost ten Váš argument o špatném startování dieselů. Ono diesely udělaly dost značný pokrok od dob PV3S, která v zimě startovala na hořící Rudé Právo v sání. Dnešní diesely startují na drc, ostatně jinak by těžko mohly mít Start /stop, že...
Zrovna jsem koukal na poměrně výstižný pořad na naše téma
takže jsem podcenil další aspekt - krom mnou zmíněných problémů s bateriemi, elektronikou a SW nám k elektro-ráji plné EV mobility chybí ještě jedna ,,maličkost´´ - 5 (slovy pět) dalších Temelínů. Což v našich podmínkách do roku 35 přece bez jakýchkoliv problémů postavíme, že ,,,,,
Takže fronty byly, ale článek je bagatelizuje a bere jako normální mezi elektromobilisty... Prostě tendeční článek? To už mě ale fakt nijak nemůže na idnesu překvapit...
Ještě doplnění... Nemám premium, takže jsem nečetl celé. Pokud dále vypadal článek jinak, tak se omlouvám za nařčení o tendenčnosti. Může někdo, prosím, volně doplnit zbytek, kdo má premium? Díky
Tak vám nevím: když vezmu na co přijde výroba baterek, na co přijde jejich likvidace, netuším kolik to bude CO2, vozím s sebou 500kg baterek místo užitečného nákladu a dojedu max 500km, oproti dodávce ropy, vároby nafty nebo benzinu, plná nádrž řekněme 50-60kg, odpad jen CO2 a dojezd si doplňte, já nemám autí, opoměl jsem dobíjím několik hodin, tankuji v minutách, tak to elektro je fakt akorát pro zajet na nákup a ke kadeřníkovi,výhodu jsem jinou nenašel...o ceně nemluvě...
no a když se to masivně rozšíří, tak postavíme nové elektrárny=náklady, musíme natahat silnější dráty pro VN a VVN ale také v domech=další náklady, zvýšit jističe z 25A odhadem na 40A=zvýší se paušál, to se trochu prodraží, no a když to neuděláme tak bude blackaut..a bude po srandě. Kdo to všechno zaplatí , hlavně ti co autí nemají.. Jo a budeme budovat dobíjecí místa=další love v háji...
A když to tak shrnu, nevídím v tom nic ZELENÝHO...zeleně to vidí ti blbci v EU
A včil si počtu jak mi to vyvrátíte...
Já Vám dávám palec nahoru a gratuluji k umu zapojit selský rozum. Toho se v posledních letech jaksi moc nedostává a pak to tady tak vypadá...
mohu se mýlit, mě ještě splodiny u auta neměřili... ale opoměl jsem ještě započítat vodu co je třeba pro výrobu..
no připojil jsem jen názor, nechce se mi číst celý vlákno, není to doufám povinnost...
No a takhle pak vypadá ta ekologičnost EV v praxi . Ale to je až někde v Indonésii, tam přece nedohlédneme, takže z našeho pohledu jsou EV naprosto vzorově ekologické
A nejlepší byl ten o topení při stání v koloně
Jste si jistý, že jste vložil příspěvek do správného vlákna? Tohle je i na Vaše měřítka dost mimo souvislost ...
Teda je fakt, že co se Němci zbavili neomarxistky Merkelové, tak začínají jednat značně rozumněji.
Co se týče té regulace nabíjení - to je přece jasný, vždyť v situaci, kdy ČEZ pokutuje za překročení čtvrthodinových maxim podniky byť jen tím, že se zapne nějaký stroj o 20kW není možné ustát nahodilé připojování tak masivních odběrů, jako jsou superchargery. Resp - je to možné, pokud je jich málo, s narůstajícím počtem narůstají problmy
Stíre? Nejste už vážně navedenej? Jasně se tam píše, že síť by to nedala kapacitně Tesla netesla, kapiš to?
Jawacek350 - ano,, on má trochu specifickou argumentaci A i v tomto případě opět zcela mimo. Protože právě ty typicky Teslácké super hyper výkoné rychlonabíječe jsou největší problém pro rozvodné sítě. Prostě najednou naskočí obrovský odběr.
Pokud si totiž budete nabíjet EV z 230V prodlužky, tak je ten odběr srovnatelný s běžnými domácími spotřebiči ( trouba+pračka a pod) a zpravidla to neznamená problém. Pravda, zatím se bavíme o relativně malých počtech aut, jak jsem psal, s násobením počtu aut se budou násobit i problémy.
Ale je pravda, že i to se dá řešit a umí to i Tesla. Ségra má Teslu S, přičemž ji nabíjí ze solárního systému + teslácké baterie v baráku. Jenže - ona žije kousek od Floridy, tudíž v našich zeměpisných šířkách by to vyžadovalo ,,trošku´´ jiné HW řešení
A čekal někdo něco jiného? Oni se ty peníze do státní kasy musí nějak dostat zpět, když zrušíte příjem z pohonných hmot! A nejsem si jistý, jestli už to nezavedli i v Kanadě nebo se chystají...
https://motorguru.cz/nejnovejsi-zpravy/dulezita-zmena-pro-ridice-kontroverzni-dan-zdrazi-tankovani-brusel-ji-schvalil/danielsimek/#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Pravda ! Jak vidím EL na RZ, tak si dávám obzvláštní pozor, už i průzkumy potvrzují poměrně jasný fakt
Kromě rozsáhlých pravidel upravujících používání elektrických zařízení v komerčním i soukromém sektoru zahrnuje seznam zákazů také položky týkající se motorové dopravy. Na dálnicích má být maximální rychlost snížena ze 120 na 100 kilometrů za hodinu a v dodatku se rovněž uvádí, že "soukromé používání elektromobilů je povoleno pouze pro nezbytně nutné cesty, například za účelem výkonu zaměstnání, na nákup, k lékaři nebo k soudnímu jednání"...
...podobného omezení nabíjení baterií se dočká i Německo, a dodává: "Pokud budeme síť zatěžovat rychleji, než ji dokážeme vybudovat, bude muset být nabíjení elektromobilů prováděno způsobem šetrným k síti. To ale znamená, že nabíjení nemusí nutně probíhat v době, kdy to řidič potřebuje, ale v době, kdy je k dispozici dostatek energie."
Počet stanic k nabíjení baterií elektromobilů roste v Olomouckém kraji rychleji než počet nových vozů na elektřinu.
Zdroj: idnes.cz/...
Čím se tedy bude jezdit?
Mnoho lidí je rádo, že dá dohromady 200 či 300 tisíc na nákup ojetiny, tudíž logicky nemá půldruha milionu na elektroauto. Takže to bude zpátky na koně?
Ano, podobné to bude, někdo měl kravku, jiný se na ní nezmohl. Někdo měl chaloupku, jiný žil v pastoušce,
Možná že to tak bude, nonku. To se nedá vyloučit, ale ani potvrdit, za ty roky se může stát prakticky cokoliv. Ovšem co zůstává stále stejné je fakt, že všechny ty zhůvěřilosti mají jedinou příčinu...přání "lidu". Vlády (a to se týkalo v určité míře i monarchie, za feudalismu to ještě tak hrozné nebylo, byť ne vyloučené) v rámci fungování a toho, čemu se dnes říká sociální smír dělají věci, které mají vyhovět plebsu a dovolit vládám vládnout. Tak si přestaňme vymýšlet blbosti a vlády je nebudou realizovat.
Jenže - kam bylo potřeba jezdit? Většina lidí dělalo buď přímo ve vesnici, nebo byli schopní se v rozumném čase dostat do práce :Na nákupy do Jednoty na kole, občas s dvoukoláčkem . A dnes?Když bych měl jet 15 km do práce, mám to na 3 hodiny se 2 přestupy.V práci jsme celý den v poklusu,takže na kole opravdu ne ...takže tenhle argument zelených mozků je poněkud mimo
Elektromobil by mi stačil,ostatně má ho i šéf firmy.Problém je v momentě kdy potřebuje nabíjet- musí se vypnout topení na halách ...
Souhlas s Break. nemám problém s cyklisty jako takovými, dá se říct, že mám pochopení i pro to, že se na 100% neřídí všemi předpisy a paragrafy, ale považuji za nutné, aby se chovali aspoň předvídatelně a nevysírali. Tedy přinejmenším dát znamení při obočování a nejezdit vedle sebe.
ale to lze řící i o řidičích aut, dokonce to je i zde na poradně časté, že řidiči se chovají nehezky a neznají pravidla.
Pěkná hračka jen tam chybí reálné dojezdy při běžné ostřejěí jízdě...nebo to zase bude na dálnici brzda s rekuperací z kažého sebemenšího kopečku?
Jaká je reálná spotřeba při průměrné rychlosti 150 - 160 km/h?
makak, že " je to jediný auto na světě, co má karbonem potažený elektromotory" !. Co to znamená, netuším, na googlu jsem nic nenašel...
Skvělé v tom, že se klukům tesla podařila prosadit do pořadu jako autosalon a dokonce zdarma. Vic takových videí a hlavně lidí, kteří je umí nejen kritizovat, ale i pochválit. To pak chybí v podvědomí diváků. Pepa ať si jezdí ty svoje tripy, tam mu to jde líp a taky se občas podívám, protože mě různé kultury zajímají a hlavně aspoň nemusí kritizovat ty vysavače
Autosalon je opravdu moc kvalitní pořad
Jako hračka asi dobrý, jako auto bych to nechtěl a to ani zadarmo. Možná jako druhý auto kolem komína, to bych ještě přežil, ale muselo by být opravdu zadarmo a k tomu mi platit garážování hlavního auta aby přes týden nestálo venku.
Místo menšího lehkýho jednoduchýho auta s dobrou životností a opravitelností se vyrábí těžký složitý neopravitelný krámy, to mi "eko" opravdu nepřijde. A pakárna při jakýkoliv delší cestě tomu už jen nasazuje korunu..
Jaká osvěta mi osvětlí, že je výhodnější složitý, velký a drahý auto na baterky, nežli jednoduchý malý spalovací auto na ježdění dejme tomu do dvaceti kilometrů?
Elektromotor jednodušší je, akorát baterka X nádrž to převažuje na druhou stranu a to dost výrazně, cena, životnost, hmotnost, praktická použitelnost... Stir by mohl vytáhnout baterku s kterou ta suprTesla ujede 600km i po dvaceti letech a v mrazu. A ne "na doraz" ale běžně tj. s rezervou. Typicky jednodenní výlet na lyže - ráno u baráku vymrzlý auto, zaparkuješ nabíjet neni kde, večer zase vymrzlý auto a musíš dojet zpátky. Už vidim jak najdu v Bedřichově na parkáči 300 nabíječek. Takže centrála a jeden musí zůstat u auta aby tam byla i odpoledne. Vlastně to se budou vozit skládací panely, rozloží se a nabije to slunce
Jediný ekologický na tom je, že finančně auto bude mimo možnosti většiny lidí tak je bude mít pár bohatších a plebs na tom s autama bude jak před 50 lety...
asd1, dříve v Bedřichově taky nebyla sněžná děla a te´d jsou, proč by provozovatelé se nedomluvili s distributorem elektriky aby tam společně neudělali stojany na dobíjení.
Pokud vám někdo zadá studii, že jí zvládnete udělat, jak to udělat?
To by měl vysvětlit sluníčkovej ekolog.. Čumí jen na CO2 zbytek "nevidí" protože to pak jaksi nevychází..
Jednotunový X dvoutunový - a to má ještě poloviční životnost, takže je to jedna tuna "železa" oproti 3 tunám železa a 1 tuna vzácných surovin. Nevěřim tomu že spálit palivo za životnost vyrovná rozdíl ve výrobě a zpracování tří tun materiálu navíc...
V podstatě celkově i Trabant bude ekologičtější než elektromobil, elektromobil jen nečudí pod nos tak je zdánlivě čistější.. Jet kamkoliv dál je logistický nesmysl, to znamená druhý auto nebo spíš lítat letadlem...
Asi proto, že auto používám a sluníčková kokotina to stávající za aktuálních podmínek nenahradí.
Mě trápí, že mi nikdo není schopen říct jak dlouho vydrží jet TESLA po dálnici průměrnou rychlostí 150 km/h bez rekuperace
Nunici a jak chceš jezdit ty? Okolo komína 150? Pamatuješ rekord za 24hodin s teslou 3? Jezdili po dálnici 180-190, teplota v noci mínus 3, den plus 3 stupně, plné auto a spotřeba 30kwh na sto. Cca 3litry paliva . Tak který spalovak to umí? Myslím že žádný, ani jednotunovy A když se ptáte na drahé kovy, víte kolik tun zlata jezdí po evropských silnicích? Nebo třeba platina a jiné příměsy v katalyzatorech a dpf filtrech. Nezapominat, že zhruba polovina hmotnosti baterie tvoří její obal a ten že zlata není a není ani z jiných drahých kovů. A u drahých kovech v LFP baterii se můžeme bavit. NMC má jiné přísady, lithium je všude, od cobaltu se ustupuje a je ho čím dál míň a o recyklaci se můžeme bavit za třicet let. Kolik má životnost DPF a katalyzátor? Cobalt jak už jsem psal se vesele využívá k rafinaci ropy a chudáci děcka v Kongu
) Po zákazu spalováků přijdou o živobytí.
Stire, můžete nám, prosím, objasnit, jak jste dokázal přepočítat 30kWh na 3 (slovy tři) litry paliva? Sám jste zmínil, že s tou Teslou jeli za 30kWh, nabíjeli u Ionity. Tam, pokud vím, účtují okolo 21Kč za kW (v závislosti na kurzu) s permicí to vyjde na 9Kč/kW. Tedy jen za nabíjení vyplázli okolo 600 Kč/100, dobře,při permici by to bylo 270Kč. Takže vy kupujete benzín za tak šílený ceny, nebo to zase je nějaká speciální ekokalkulace?
BTW - ono je sice fajn spočítat cenu jen za elektřinu, nicméně, když už kalkulujete spotřebu, bylo by fér připočíst amortizaci baterie. Pokud budeme hodně optimisticky počítat s 1000 cykly, cenou někde okolo 200tKč tak na každý cyklus by to bylo okolo 200 Kč.
Jednoduše Promone, litr paliva cca 10kwh energie, takže tři litry. Účinnost spalovaku je mizerná a nedokážu odhadnout spotřebu paliva při 190kmh. Jinak nabíjení bylo u superchargeru tesly. V té době mohla být cena kolem 6kč. Nabíjení probíhalo někde od 6%- 35% , nevím už přesně, šlo o překonání rekordu km za 24hod protože začátku je nabíjení nejrychlejší. Celý cyklus je 0-100%. Jinak oni ty tesly mají na testování a půjčování a je to stejný Ondra, který teď půjčil toho plaida do autosalonu. Mimo jiné jezdí i závody s e-citigem, kde dává na frak spalovakum
To je názor kterým jsem se řídil 15 let. Jezdil jsem na kole do práce i v zimě. Do 40 let jsem měl řidičák akorát na pionýra. Dneska stojí léky na následky takové "politiky" zdravotní pojišťovnu ročně víc peněz, než dám za 3 roky za benzín. A stejně dopadne i Unie s prosazováním elektromobility. Těžká auta na baterky napáchají na silnicích škody, jejichž řešení bude dražší a složitější než kdyby se CO2 řešilo jinak. ( Když už teda někdo rozhodl, že za oteplování může CO2 )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.