Nejste přihlášen/a.
Zdravím
Za celý svůj život jsem měl jen jednoho panáka vaječňáku, pár panáků vodky s limonádou a trochu rumu, nic víc (pivo jsem nikdy neměl). Nejde mi o to že bych měl chuť na alkohol ale spíš jde o to že všichni kolem mě pijí a já jediný ne. Třeba jdu ke kámošovi a prostě se spolu neopijeme, na nový rok si nepřipiju nebo na různých akcích a přijde mi že o dost přicházím protože nemůžu najet na tu jejich vlnu a prostě se tolik nebavím jako oni. Takže mě napadlo jestli po dvaceti letech začít s pitím, ale jen třeba když bych byl na nějaké akci nebo s kámoši apod.
Někteří lidé v mém okolí jen kroutí hlavou že nepiju a někteří zase říkají že je to tak dobře, tak nevím. Co si myslíte vy, začali byste s tím?
Máte ale přece svůj rozum, proč podléhat ožralům jenom proto, že je to rodina. Sklenku vína občas si můžete dát i sám doma, ale jinak když vám alkohol nic neříká, tak proč by jste měl začínat a to jen proto, že někdo má podprůměrné názory. Když tak se vymluvte na žaludek a máte pokoj.
@niky0 - Někteří lidé v mém okolí jen kroutí hlavou že nepiju a někteří zase říkají že je to tak dobře
Úplně stejně by kroutili a říkali, kdybyste např. ne/konzumoval maso, mléko, vajíčka, nudle, marjánku... doplňte cokoli libo. A možná byste měl i pocit, že o dost přicházíte
Zkušenost ze života - není špatné, když je alespoň jeden ze zúčastněných střízlivý.
taky nepiju , pokud teda nepocitam sem tam za mesic nejake pivo, co si mysli ostatni mi je fuk, to jako zijes podle toho co si mysli ostatni? kdyz se dostanes do party ktere pojede v drogach tak taky honem zacnes?
To jeden z mého okolí pil denně a ještě byl samá lumpárna. Pak se rozhodl změnit životní styl. Nakonec se z něj stal cyklistický závodník, co vyhrával léta místní i vzdálené amatérské soutěže. A když řekl, že nepije, tak prostě nepije! Asertivně, jasně a všem, aby dali pokoj s tím vnucováním. Prostě je sprdl! A po čase byl najednou dáván za vzor, jak se z hospodského raubíře stala sportovní hvězda, která má vše pod kontrolou a alkoholu se ani nedotkne.
Najděte si vliv alkoholu na organizmus a uvidíte, že je lepší nepít. Alkohol nepřináší kromě stavu opilosti nic pozitvního. A stav opilosti není nic, co by Vám mělo chybět. Takže v podstatě samá negativa. A ještě zbytečně utrácíte. To co byste propil, tak investujte.
souhlas s @jenda22
dyž to lidi říkaj, tak to tak musí být!...V roce 2028 leta páně bylo normální, že lidé začali požírat psí výkaly a nad těmi, co je požírat nechtěli, jen bezmezně kroutili hlavou. Kroucení hlavou bylo natolik časté a intenzivní, že i hrstka těch nepožírajících se stala požírajícími
Proč jste šel pane Majer v prosinci ve sněhu v trenýrkách do lesa do háje? Manželka mi u večeře řekla, že mám jít do háje...
Tehdy byla internetová výzva-požírat mýdla z pisoáru
Já jsem pro to, abys začal. Zkusit by se mělo všechno.
Nepít samozřejmě ale není žádná ostuda.
Chápu to dobře, že je ti dvacet let?
Pokud se párkrát do roka rozumně opiješ, tak v tom nevidím nic špatného.
Ze zkušenosti vím, že s alkoholem se člověk prostě lépe baví.
Problém je trochu v tom, že u každého člověka může působit jinak. Můžeš být po něm veseléjší , ale i třeba agresivnější, způsobuje ztrátu zábran a sebekontroly, což v rozumném množství v dobré společnosti také není na škodu.
Pokud ale zjistíš že neznáš míru, tak se mu radši vyhýbej.
Negativa z jeho nadužívání jsou (NE " můžou být") ze zdravotního hlediska dost vážné.
Přesně! Nejsem normální. Víte jaké to je být v rodině kde všichni pijí? To je pořád "Pojď, dej si taky jedno" a když slušně odmítnu, že přeci nepiju. Tak jen dostanu pár kousavých připomínek typu: "Moravák co nepije, co potom seš? Pražák!?" nebo "Akorát děláš před návštěvou ostudu!" apod. A to je jen ze strany mé rodiny, kolikrát mi přijde že by mě nejradši svázaly a nalily mi pivo přímo do chřtánu(btw. tímhle jsem myslel to kroucení hlavou). Kámoši sice to že nepiju respektují, a bavím se s nimi a oni zase semnou, ale prostě není ono, když třeba někam jdeme a začne se chlastat, připadám si tam takový navíc. Takže jestli vám v takové situaci připadá uvažování o tom začít pít nenormální, tak jo, nejsem normální. Nemám chuť pít a ani nechci začít ale zároveň k alkoholu nemám vyloženě averzy. Jenže mi přijde že v dnešní době, člověk nemůže normálně žít jako abstinent, společnost mu to prostě nedovolí. Nebo se pletu? Takže, jak pravý jedno krásné přísloví: "Když je nemůžeš porazit, tak se k nim přidej,,
Žiju normálně jako abstinent od mala. Jen na Silvestra a narozeniny si dám sklenku na přípitek. Někdy (6x do roka večer jedno pivko před spaním napohodu). Jinak nic. Ve 30ti, moravák. Mám vlastní názor a jsem normální. Neptám se na takové věci jiných lidí, protože vem si, že je to stejně zbytečné ve tvém případě.
Rodina tě kazí? Tak se odstěhuj a nebo si s nima o tom promluv. To i tvoje máti tě nutí chlastat?
...
Když je nemůžeš porazit, tak jdi dopr---ele svou cestou a hledej jiné kamarády a společnost.
Ne nadarmo se říká, moudřejší ustoupí.
"Když je nemůžeš porazit, tak se k nim přidej, se dá chápat i tak, že v zaměstnání, když tě budou nutit dělat práci, která tě nebaví, tak se i přesto přemůžeš a nebudeš hledat lepší cestu? To jsi těžkej chudák... Měl by jsi si to srovnat v hlavě (a najít koule).
Není to tak těžké. Držím palce.
Tedy musím říci, že nechápu okolí tazatele- do jistě doby jsem měl období kdy jsem dost konzumoval, po půl litru rumu na mne téměř nebyl znát že jsem popil.. Pak asi 3? 4 roky zpět jsem si řekl a dost.Od té doby jsem si pak dal dva tři panáky toulavé morky v rodinném kruhu ,kdy se dcera vdala. a podruhé pak když se jí narodil syn.
V práci když pak byl alkohol-nabídli a já odmítl? Pokrčili rameny s tím, že na ně zbude víc a dál neřešili,ani to že najednou nechci-vzali to jako samozřejmost!
Za celý svůj život
to je jak dlouho? 20let, jak píšete?
Já jsem v tomto století ještě taky neměl panáka kořalky, taky se to nehodlám již učit. Chválím ty, co Vám říkají, že je to dobře, že nepijete.
Koukněte se před nálevny, jak to tam občas vypadá.
Zdroj: poradte.cz/...
Bydleli jsme u hospody, pozorovat některé opilce povídající si se smrčkem je opravdu dobrá škola života
Píšete, že pozorovat opilce povídající si se smrčkem je opravdu dobrá škola života. Já chodím občas na Pilsner Urquell s kamarádem, který se jmenuje Jan Smrček a nemohu si stěžovat.
Děkuji všem za odpovědi. Koukám že většina se přiklání k tomu nepít. Takže asi s tím nezačnu jak tak čtu, pokusím se najít jiné řešení. Sice některé odpovědi trochu zamrzeli, ale co. Těší mě že je tu víc abstinentů a i někteří co přestali a že se s tím dobře vypořádali.
Jinak, jestli vás zajímá důvod proč nepiju napříč tomu že všichni kolem mě jo, je to prosté. Můj otec byl věčně v hospodě nebo do večera v práci, má matka sice byla většinou doma ale byla taky věčně zlitá (a nebo mě a mladší sestru nechala samotný doma a šla do hospody). Takže od nějakých šesti-sedmy let jsem tahal matku z hospody (u otce jsem si to nedovolil, akorát by mě za to pak zbil), uklízel po ní doma nebo dělal jídlo. Taky k nám domů vodili známé a chlastali s nimi (myslím že párkrát nalili i mně, ale to nevím jistě) V té době toho na mě bylo už moc, kdyby nebylo sestry tak bych utekl z domu nebo něco i horšího... Ale tak zase nebudu dělat nějakou chuděru. Vsadím se že spousta jako malých doma vařilo, uklízelo a staralo se o sourozence když rodiče nemohly. Sice uklízet zvratky nebylo zrovna dvakrát příjemný, ale nejvíc mi právě vadilo jak se chovaly když byly opilý. Tak jsem si zkrátka jako malý slíbil, že nikdy nebudu jako oni (že nebudu pít) Sice ten slib bych řekl že už neplatí a už nepiju spíš kvůli tomu že nemám potřebu a taky vzhledem k tomu jak na tom jsem psychicky(možná bych pak chlastal deně)( (dokonce jsem kvůli depresi moc nejedl a nakonec jsem i zkolaboval (to bylo pár dní po tomto dotazu poradte.cz/... ))
Mám-li být k vám upřímný, tak mám tolik problémů že ani nevím který mám začít řešit první. Popravdě už na to nemám energii pořád dokola je kvůli tomu poslouchat, pro mě by bylo snazší začít s pitím (možná bych díky tomu pak přestal na všechno myslet) a bylo by o jeden problém míň. Jak jsem psal, nechci pít a za rok dodělám střední, takže teoreticky bych mohl za rok a půl z baráku když na přijde, ale i tak... Ani nevím proč to píšu, nemá to cenu...
Každopádně ještě jednou všem děkuji
Jak jsem psal. Měl by jsi začít svůj život a najít si kolem sebe správné lidi. Když vyrůstáš kolem ochlastů v rodině i známích, tak se nedivím.
Divím se jen, že na tebe mají takový vliv a uvažuješ o tom, že dopadneš jako oni (není to pohodlnost? Ono se to řekne najít si práci a odlifrovat se z hnízda a jednodužší je chlastat a žít v pohodlí?)
Dávno bych se odstěhoval a vykašlal se na ně.
niky0
Je to moc smutné čtení, ten tvůj příběh. Zarážející je, že jsi prakticky celý dosavadní život prožil s ožralcema, kteří jsou, bohužel, tví rodiče. Ale ty si nikdo vybrat nemůže.
Takže jsi na vlastní kůži poznal, kam to s alkoholem vede a věř tomu, že alkohol ještě nikdy žádné problémy nevyřešil, naopak prohloubil.
Snaž se postavit se na svoje nohy, najít si třeba nějaký podnájem se spolubydlícími, jak to dneska studenti dělají. Najít si nějakou brigádu. Obklopit se přáteli, kteří NECHLASTAJÍ. Máš celý život před sebou.
Držím ti palce, aby se ti vše podařilo. Věř, že jsou v životě ještě mnohem horší věci. Hodně lidí je nešťastných.
Mockrát jsem uvažoval o tom odejít z domu(nejste první co mi to říká), jenže to nejde (aspoň teď ne) mám povinnosti, mám pocit že když odejdu tak se tam vše zhroutí. Možná je to naivní přístup který mě ničí, ale nemůžu je tam nechat jen tak na vše samotný(aspoň ne do doby, než dostuduji). Možná že mě jenom využívají ale co, mně je to už jedno(taky u nich bydlím prakticky zadarmo). A s tím pohodlím...vlastně jo, máte pravdu, jednoduší by bylo odejít, někde se zašít pod most a chlastat co hrdlo ráčí anebo ne, co se rovnou už zabít abych to měl z krku.
Hele, tohle všechno začíná být trochu mimo téma téhle diskuze, ale i tak si vážím vašich poznámek a připomínek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.