Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úkoly do školy

Od: rajskyprotlak odpovědí: 13 změna:

Milí kolegové rádci, nevím, jestli je to věkem nebo menší mírou tolerance k něčí neschopnosti, ale taky máte podobné pocity, když čtete některé příspěvky (žádosti) o radu odeslané školní mládeží? Když pominu to, že neumí pořádně svůj dotaz zformulovat, vadí mi, že neumí ani požádat, poprosit, poděkovat, chybí tomu nějaká základní úroveň, mnohdy slušnost. Dokonce si často dovolí kritizovat, když se jim rada nehodí nebo nesplňuje jejich představu. A to nemluvím o tom, že jsou úplně neschopní/líní hledat odpovědi na internetu, vložit heslo do vyhledavače, snažit se dobrat vlastním úsilím. Já jen lituji učitele, jestli s takovým materiálem musí pracovat v hodině, když jejich svěřenci neovládají základní dovednosti a jen čekají, že někdo za ně úkol udělá a oni to pak jen nějak převezmou za své. Vyplývá mi z toho jediné, že část z těch školáků dnes čeká (a je tak naučena), že to někdo udělá za ně a strčí jim to pod nos, vlastní aktivita minimální. Ale abych nebyl nespravedlivý, je tu i spousta těch, kteří jsou slušní a potřebují jen ujištění, že postupují dobře. Dobré, tak už jsem to vydýchal. :)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

4x

Souhlasím! *palec*
Můj názor je takový, že bychom zde měli slušným lidem poradit s řešením úlohy, zkontrolovat postup a výsledek. Ale už jsem to vzdal, protože se vždy najde nějaký kolega, který napíše kompletní řešení úlohy i s výsledkem. Někdo prostě nechápe, že to není moc výchovné a autora dotazu to nic nenaučí... *plac*

Je to marný, je to marný, je to marný.
Co já se tu už narozčiloval.
Zatím žádný zastánce počítání příkladů nevysvětlil, co to žáčkům přinese, když to jen bez zájmu opíše. A asi se toho ani nedočkám.

liska5
hodnocení

2x

Vrchol byl včera, kdy se kluk ptá, mimo jiné běžné věci, i na druhy dopravy. Podle nicku je mu 12. To by věděl i můj čtyřletý vnouček. Tenhle se ani nezamyslí a hodí to na nás.. Dostal odpověď, ať nějaké vyjmenuje, že mu to opravíme..Zatím nic. Nesamostatnost, nezájem o nic, lenost zapojit hlavu... Je jich hodně poslední dobou...

hodnocení

2x

@rajskyprotlak - že prokazují medvědí službu, to jim asi vůbec nevadí
Proč by mělo? Jejich děti to nejsou. Vždycky mi to připomene

Úkoly do školy

id
hodnocení

2x

Proč rádci vypočítají úlohu bez nápovědy? Proč jim nevadí, že někdo neumí pozdravit, požádat a hlavně poděkovat? Protože si navenek honí triko, musí si něco dokázat a především si zvedají ego. Především mají strach, aby z těchto žáků nevyrostli odborníci a oni by byli v pr.eli. Neumí dotlačit nápovědí žáka, aby začal přemýšlet, umí jen příklad vypočítat. Vypočítat je snažší.

Vůbec netuším, proč takový RÁDCE je na PORADTE.CZ, když poradit neumí.

Jen se obávám, že žádný z řešitelů tady nenapíše, jaké pohnutky ho k tomu vedou. Třeba k tomu má vážný důvod, který neznáme. Ale nevím, jen se domnívám.

@jenyk: Jsem taky zastáncem metody: "Já ti napovím a ty se snaž!" Tahle metoda tu není preferovaná, to jsme si mohli vyzkoušet nesčetněkrát oba. Metoda: "Já ti příklad vypočtu" je preferována zřejmě současným školstvím, domnívám se, že ti, kdo ji tu používají jsou mladší ročníky, mnohdy mají zřejmě pedagogické vzdělání. Metoda sama o sobě není špatná a používala se i za nás. Špatné je její používání, resp. nadužívání. Za nás to bylo tak, že nás buď nechali si lámat hlavu nad rozdělaným příkladem nebo že jeden příklad učitel spočítal jako vzorový a my pak spočítali dalších 5-10. Teď je to bohužel tak, že tahle metoda v učebním procesu (soudě dle mých zkušeností s oběma dcerami) naprosto převažuje. Všechno je metodou tady máš vzor a zbytek vyplň podle něj. Doplň chybějící slovo, atd. A tuhle metodu jaksi pedagogové dostali do krve takovým způsobem, že je jaksi netrkne, že za žáka spočítali ne 10 nebo 20% domácího úkolu, ale rovných 100%. Lenoch či tupec tak řešení prostě opíše a bystrý žák nemá prostor si úlohu procvičit. Výsledek je předem jasný, vědomost v hlavě nikdo dlouho neudrží. Není to jen vina pedagogů v první linii, je to dáno systémem (způsob výuky pedagogů, osnovy a předepsaný rozsah látky ), zkrátka je celý proces vzdělávání prohnilý skrznaskrz. Kdybych byl příznivec konspiračních teorií, tady bych viděl obrovský prostor.

holubsprilohou
hodnocení

2x

Naprosto souhlasím. Tohle je poradna a ne žádné Udelamzatebeukol . cz

Já chápu, že třeba tomu učivu nerozumí. Chápu, že rodiče nemají úplně čas se s nimi učit. Ale včera byl v rubrice čeština dotaz, jak se jmenuje bůh blesku - což by měl ten kluk rychleji nalezené, kdyby to prostě zadal do Googlu. Generace narozená pomalu s počítačovou myší v ruce a nezvládají tohle.

Rubrika škola tímhle trpí dlouhodobě. Žác jsou líní, zároveň ale očekávají, že jim do pusy vletí pečený holub i s přílohou.

Souhlasím také s koncem úvodního příspěvku, když třeba odpovídám na dotaz, který je položený slušně a součáští dotazu je snaha o vlastní řešení, tak vždycky snahu chválím :)

id
hodnocení

2x

Toto téma se stále zde opakuje. Nejsme majitelé, jsme tu je hosté a nic s tím nenaděláme.

Ale nezoufejme. Třeba nám některý z rádců, který neumí poradit, pouze udělat kompletní úkol za žáka nám napíše, proč to dělá. Může mít tisíc důvodů, na které jsme nepřišli.

Najde někdo odvahu napsat PROČ zpracovává úkoly?

id

Tak asi umřu nepoučená. Když něčemu nerozumím, tak po tom pátrám. Ale rádci zpracovávající úkoly bez nápovědy mi neobjasní svůj čin, ach jo .

Že by přece jen někdo prozradil svůj důvod?

hodnocení

2x

Tato problematika se tu promílala už x-krát dávno před tím, než se zavedla on-line výuka. I já se hlásím do party těch, kterým vadí jednak přístup dětí školou povinných, které se ani nenamáhají vypracovat nějaký dotaz, nedejbůh se namáhat s aspoň pokusem o řešení dané úlohy.

Nevím z jakých důvodů (údajně proto, že jakýsi otec zde hledal řešení pro syna) je zde ze strany admina tlak proti těmto ohlasům ,, ukaž co jsi spočítal, my Ti to opravíme´´. Prostě jedině full service - spočítat, zdůvodnit na stříbrném tácku podat ...

poradte.cz/...

Mě osobně to vadí. Velmi vadí. Ono už tak je úroveň absolventů základek, ale i středních škol k pláči, nejsem zrovna senior, ale to, co se dnes hlásí o odbornou práci, je z 95% nepoužitelné - i když, mnozí se nezajímají ani tak o práci, jako o to, jestli dostanou ,,aspoň pade´´

Takže se domnívám, že tím, že někteří z nás zde na sebestupidnější kopii úkolu okamžitě vypláznou řešení se vším všudy, dělají nesmírně medvědí službu mladým, kteří nemají ani důvod se vůbec o cosi snažit.

Velmi mě těší, že tu jsou i jiní, kteří to vidí podobně.

Úkoly do školy #2
28.03.21 14:06

rajskyprotlak
hodnocení

Děkuji za ujištění, že nejsem žádný škarohlíd, ale že to vidí někteří z vás stejně. Taky vůbec nechápu, co sledují ti, kteří jim poskytnou kompletní odpověď. Asi si na veřejnosti potřebují potvrdit, že jsou dobří, ale že prokazují medvědí službu, to jim asi vůbec nevadí. A jak píše liška5, na druhé straně ta neskutečná lenost zapojit hlavu, to až bolí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]