Nejste přihlášen/a.
Nevím,kde se pohybujete, ale v našem městě se to elektrokoly jen hemží, je tu i několik půjčoven. Jezdí na nich mladí staří všichni a nikdo se tomu nediví.
Kritika elektrokola prameni u nekterych lidi zrejme z toho, ze kolo vnimaji jako sportovni nacini. Je to pak pro ne stejne, jako by jsi se napr. v posilovne pritahoval na hrazde privazany na provazu, ktery Te vytahne pokazde, kdy zaberes.
U lidi, kteri vnimaji kolo jako dopravni prostredek se s kritikou urcite nesetkas.
Ona ta kritika není ani tak o elelktrokolech, jako o blbech, kteří je někdy sedlají. Já třeba pracuji pro italskou firmu, jezdím tam často služebně a tak jsem elektrokola zažil už před dvaceti lety, kdy osmdesátileté babky tam sviští městem s nákupem v koši. Nikomu nepřekáží, rozhodně neohrožují tak, jako pověstné italské skůtry.
Ta averze u nás není rozhodně o závisti - to je blábol, mnohé kola cenově násobně převyšují elektrokola. Podle mě je to o tom, že se vždy najde nějaký trouba, který místo 250W si nechá namontovat 1kW a pak jezdí jako blb a ohrožuje ostatní. Je to stejné jako s auty - pro většinu lidí je auto bedna, která je přemístí z bodu A do bodu B, ale existuje i množina těch, kteří si za volantem masírují ego.
To je prostě problém lidí a ne elektrokol.Samozřejmě jsou kola za 100 000Kč.To je ale pouze pro vyvolené
z 95% kolařú (jak jsem napsal) Tak je to potřeba rozlišovat No a platí že ze 100 lidí slušných se najde vždy jeden blbec- který Vás srazí.
Takže to není o tom 1KW, ale o lidech.S tím bych souhlasil.Pokud by jste nabídl kolaři elektrokolo za přijatelnou cenu
tak si ho 70% lidí koupí.A s tím 1 Kw nic neporušují.Záleží na lidech.
Už jste jel někdy minimálně na pionýru, o motorce ani nemluvím? Ten rozdíl je obrovský, srovnatelné snad s Babetou.
Jde o to že na blbou babetu potřebujete řidičák. na různých elektro kolech,koloběžkách a podobně které můžou jezdit rychleji naž babeta nepotřebujete nic. U některých uživatelů těchle vozítek je vidět že nepotřebují ani mozek ...
Oni hlavně nevědí jaký je zákon.A tak žvaní ,jenom aby prodali.Žádný zákon jak ho nazývate/ zákonem/
totiž neexistuje.
Samosebou, že zákon je. Silniční. Podle něj je to jednostopé motorové vozidlo - motocykl. Pak je ještě jakýsi EU papír, který říká, že pokud to nejede nad 25 km/h, ma výkon pod 250 W a další parametry - pak se to nazývá jízdní kolo. Pokud je to motocykl, nesplňuje to spoustu parametrů (včetně ZR a patřičného řidičáku) a tedy to nesmí do silničního provozu. Majitel se s tím může prohánět po poli na uzavřené trati ..
Není to pravda!Spíše je to utržkovitě vytržené z kontextu.Jako to dělají prodejci .
Existuje směrnice EU,Národní zákon- respektive vyhláška o provozu kol s pomocným
motorkem.Takže je potřeba rozlišovat směrnici EU a Národní zákony.No a právě Ti prodejci( a většina lidí)
mají takzvaně vymytou hlav s EU a 250W.Někteří propadají i Eurohujerismu, jenom aby prodali.Takže je potřeba
prostudovat Národní zákony respektive vyhlášky a správně to právně vyhodnotit.Nic víc a nic míň.
@monk
a co tak uvést patřičný odkaz a ne jen co se zrovna hodí? taky jsem našel pro provoz na pozemních komunikacích omezení 250 W a 25 km/h , pro vyšší parametry je třeba mít registrační značku.
Není to opravdu o závisti - viděli jste někdy cyklistu jak vypadá po držkopádu ve 40 km/h? nemluvě o šněrování mezi pruhy,myškách v křižovatkách...Motorkáře aspoň obvykle slyším ...
Nunici, přesně toho bych se bála. Že to prostě neukočíruji a sletím z toho někomu pod auto. Ale docela ráda bych si to někdy vyzkoušela.
A na tom elektrokole se nešlape? Ptám se, protože jsem asi nikdy nepoznala kdo na čem jede. Mopeda bych poznala, ale elektrokolo asi ne. A k čemu je to dobré, když teda nešlapu? Já jsem viděla sportovat i na takových divných koloběžkách. Ten člověk tam stál, držel se řidítek a ono to jelo samo. vrtalo mi hlavou, co to má za smysl.
Šlape a elektrika při tom šlapání pomáhá, některá kola mají myslím přepínání, že pak jedou úplně sama.
No já jsem si pak vyhledala na internetu a jsou teda pěkně drahá. Já také jezdím na kole, ale zatím pořád hlavně proto, že mám pohyb. Ne teda žádné štreky, ale když jedu na nákupy, tak vždycky na kole. Ale už nejsem nejmladší a tak jsem si říkala, že možná, až nebudu moci tak šlapat do pedálů. Ale doufám, že to ještě dlouho nebudu potřebovat. A navíc mám trochu strach, že kdyby to jelo samo, tak si na tom rozbiju čumes.
Na e-kole mi nevadí nic, pokud ho používají senioři, ženy, aby držely krok se svým partnerem nebo normální lidi kteří ho používají jako dopravní prostředek. Vadí mi pouze někteří e-cyklisti, kteří nikdy dřív na kole nejezdily a teď se "řítí" po uzkých ztezkách bez základníh znalostí pravidel slušného chování.
Elektrokolo má i moje 1O let vnučka, má kolo i obyčejné,volí podle trasy. Ještě se nikdo nesmál.
Měla jsem několik let Babetu, ale s elektrokolem po městě a okolí jsem mnohem spokojenějš a to celoročně, nemá to chybu.
To že někdo kritizuje elektrokola je jen bledá závist normálních kolařů,kteří si toto kolo nemohou z finančních
důvodu dovolit(ale rádi by).Není to ani motorka a není to ani moped.Je to kolo s pomocným motorem a basta.
Má oporu v legislativě, ale né tak, jak zde bylo uváděno a znovu uvedeno.Styl jízdy je jiný než na kole a je potřeba
se ho učit.To platí hlavně pro Dálkaře kteří musí šetřit energií.Takže elektrokolaří je zvláštní druh, stejně tak
jako galuskáči.No a právě těch 95% kolařů jim závidí.Nezmínil jsem pravé Motokolaře s benzinovým pomocným motorem.
To je zvláštní druh kolařů kteří nejsou tak obvyklí.Podporu v zákoně mají také.Takže si račte vybrat co chcete dělat.
To se mi nezdá, že by to byla otázka financí, před pěti lety jsem za své elektrokolo dala 14 tisíc a to má i funkci, že jede samo, když nešlapu. Jsem na něm denně a slouží bez chyby.
Tak to je pěkná blbost, většina e-cyklistů má levné kolo z Mountfieldu. Cena kol sportovních kolařů se pohybuje úplně někde jinde. Ale máte pravdu v jednom: "Není to ani motorka a není to ani moped" takže v za chlast o papíry nepříjdete a přitom to jede samo od sklípku ke sklípku.
Teď si uvědomuji, že halekám na elektrokolistku něco o baterce, je ale mladá. Elektro- pomáhá v kopcovité krajině, to zcela určitě. Jinak si konzervativně myslím, že je to těžký krám (co když ta baterka dojde) a ochuzení o kus sportu, neboť současné přehazovačky jsou výkonné a v pohodlí se dá vyšlápnout i "střecha". Samozřejmě ke starým cyklistům /-tkám sedne elektrokolo jako ulité, ale nemuselo by být horské, ty obrpneu jsou skoro nesympatické. Také na toto posadit všechny hendikepované, co to jde, neboť si jinak nezajezdí a to šetření kolen na cyklo- je bez debat.
Problém lepení - nelepení byl spíš ve vaší osobě než v elektrokole, hádám.
Elektrokolo za 14 000,- to bylo asi z toho Globusu,ne? Vypadalo spíše jako moped,vážilo 45kg. a dojezd s bídou 20 km,néééé? A vůbec se na něm nešlapalo.Takové ani zadarmo. My s manželem máme ekola kde bez šlapání rozhodně nejede a baterií si pomůžeme do kopců.Už nám není 20,30,40... Já má dojezd 100 km-vyzkoušeno a už se mi zdá že jsem si měla koupit s delším dojezdem. Stálo skoro 40 tis. a manžel má dojezd 130 km. a za skoro 50 tis. a to je spíše střední třída,jsou mnohem lepší a drahší ekola. Nám to ale stačí. Hmotnost obou je kolem 20 kg. Shodli jsme se oba na nejmenované značce-vyrábí je v Českých Budějovicích.
Klasická kola máme ale taky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.