Nejste přihlášen/a.
Viděl snad někdo v posledních dvaceti letech, že by třeba v Praze jel někdo na nákup nebo na úřad na kole?
@ra252: Jeden takovej se u toho nechal i fotit, jinak pár takovejch (normálních) jsem znal. A překvápko, není jen Praha. V Hradci, Pardubicích, Kolíně a pokud koukneme dál, třeba v Kolíně nad Rýnem nebo Düsseldorfu je kolo naprosto normální dopravní prostředek.
Jsme malé město. Nákupní centrum skoro uprostřed města. Bylo pondělí, žádný shon, sobotní nákupy za náma. Napočítal jsem 67 automobilů a dvě jízdní kola. Jedno bylo moje.
Určitě však se ti automobilisti zúčastní veškerých demonstrací za lepší životní prostředí.
Nedávno jsem zjistil, že někteří se opravdu starají o své zdraví. Našel jsem kostku másla. Bylo to Bio máslo. Viděl jsem to poprvé. Naprosto neporušené. Ovšem mělo mírně prošlou doporučenou dobu spotřeby. Pochopitelně pro občana již nepoživatelné. Vyvstala Nerudovská otázka. "Kam s ním". Skončilo v tříděném odpadu. No naším slepicím to bylo fuk.
Ampére - já po léta jezdil na kole do práce (v Praze). Začal jsem za povodní, kdy jsem byl rychlejší, než MHD. Když autobusy dostaly svůj pruh na magistrále, byl jsem stejně rychlý nebo rychlejší. Jenže jsem jezdil ze zamčené kolárny do zamčené kolárny.
Mimochodem, i naši zamčenou kolárnu letos vykradli, škoda za 250 000 Kč.
A ani zmiňovaný soudruh ministr nezaparkoval své kolo před ministerstvem, že ...
Za své elektrokolo jsem opravdu moc ráda, jezdím na něm cca čtyři roky celoročně. Je mi 70 a normální kolo jsem do kopců již špatně zvládala, nyní jsem nadšená, po městě se rychle dostanu, kam potřebuji, výlety jsou také v pohodě.
Pro koho je elkolo vhodné? Pro každého, který nemíní jezdit kolem komína a chce se podívat dál, což by na normále nezvládl.
Nejprve jsem měla elkolo já, protože jsem nestihala manžela. On na mě ochotně vždy počkal, ale bylo vidět, že ho to nebaví. Po zakoupení elkola jsme zvětšovali trasy a já bych za chvíli manžela uštvala, proto si manžel koupil elkolo také. Nyní máme v garáži každý 2 kola. A teď něco úsměvného.
Na Lysou horu bych se na kole nevydala, ale elektrokolo to zvládlo bezvadně se střední asistencí. Předjeli jsme partu upocených mladých kluků, pak jsme zastavil, nasbírali hříbky a pokračovali v cestě. Předjeli jsme tu samou partu podruhé a jeden udýchaný, upocený mladík prohlásil - babi ještě jednou mě předjedeš, tak tě z toho kola sundám.
Nahoře jsme si dali společně po pivíčku. Takže elkolo je pro každého, kdo nemíní sedět doma na zadku , není mu 20 - 40 let a protože nejezdí samo, je to i bezva tělocvik.
To tě vyvedu z omylu, jízda na elektrokole není o mnoho těžší, než na tom obyčejném. A jet třeba po kruháči rychlostí souměřitelnou s auty je obrovská výhoda, protože ti nikdo neudělá myšku a neohrozí tě. Už jsem viděl dva smrťáky na kruháči, protože cyklista byl ignorován. Je dobré mít na sobě reflexní vestu, a to nejen v noci.
Martine nezlob se, ale takové škatulkování, jaké zde předvádíš je neuvěřitelné. Napiš rovnou, že prostě nesnášíš ebiky a je to. Zřejmě máš tak max kolem 40, to jsem vlastně o elektrokole vůbec nevěděl. Teď mám podstatně víc, ale naštěstí ( pro mě) ještě nedosahuji té tvé cifry 65, kdy bych už podle tebe na to ekolo mohl sednout. Ale neodporuješ si tak náhodou? Pokud je opravdu tak těžké na tom ebiku jezdit, tak v těch 65 to budou lidi zvládat podstatně hůř než v mladším věku ale to už vlastně nebude problém, protože už zase splní ten "magický" věkový limit. Sranda je, že jezdím na normálním horáku i na ebiku, kam bys mě teda zařadil? Rada do života - nech druhé žít a dělat je, co je baví. Zkus je nevychovávat. A učit už svoje dítě ohrnovat nos nad někým, kdo jede na něčem "podřadném" - pěkná blbost.
@kepler: A jet třeba po kruháči rychlostí souměřitelnou s auty je obrovská výhoda, protože ti nikdo neudělá myšku a neohrozí tě.
Jen za včerejšek mi 2 "takyřidiči" nedali přednost. Jednou jsem jel smykem a ubrzdil, jednou to řidič "zvládnul včas" ale jen díky tomu, že jsem místo postavení se do pedálů zvolil podřazení a neměl tak patřičnou rychlost. Jak bych asi dopadl na kole s elektrickým pohonem a stejnými brzdami? Rychlost není vždy výhoda a bohužel pády ve větší rychlosti víc bolí. Mých 9 šroubů je toho důkazem.
Obdobně jako Martin vidím problém elektrokola v tom, že klade jiné, větší požadavky na cyklistu. Kdo neumí na kole, nemůže umět ani na elektrokole. S ohledem na vyšší rychlost je pak elektrocyklista nebezpečnější svému okolí i sám sobě. Skoro každý den potkávám párek důchodců na elektrokolech. Pán je celkem v pohodě. Nespoléhá tolik na sílu pohonu, drží se u kraje. Paní je větší střelec. Pořád vepředu, motá se mezi krajnicí a jízdním pruhem - tu v pangejtu, tu 1,5 metru od středové čáry. Průjezd křižovatkou, to je problém u obou. Chovají se, jak kdyby jeli autem, ba hůř. Prostě to tam pošlou, zprava nic nejede. Že doleva nevidí a když nevidí oni, nevidí ani ten druhý, to jim jaksi nedochází.
Tedy elektrokolo je vhodné pro lidi, kteří umí jezdit dobře na normálním kole a mají dostatek sebekázně a pudu sebezáchovy, aby dojeli v pořádku zpět domů.
Na motorce se nemusí šlapat, na el- kole pořád, jinak nefunguje tzv. asistence. A tě popostrkuje. Jak moc, to si sám našteluješ, zapínáš a vypínáš podle terénu..
Ano, také nemusím na el. kole šlapat, přepnu a nešlapu-kolo jede. Používám tuto funkci výjimečně, hlavně na rozjezd do kopce. Myslela jsem, že to mají všechna el. kola. Mám takové docela levné, čínskou skládačku.
Takové přepínání nemají všechna kola, ale dají se kola upravit. Za mne je to na nic. Mám kolo, kde na nabitou baterii ujedu 90 - 120 km s asistenci v horách, pokud bych měla "přepínátko " a jela bez šlapání, tak ujedu možná 10 - 20 km a baterka bude prázdná. Na takovou vzdálenost nepotřebuji těžké, drahé ekolo. Mám jej na to, abych si zajela dál, tam, kde to na normálu nezvládnu.
Není potřeba hledat při používání el. kola nějaké problémy. Jsem stará, posledních deset let jsem se všude dostávala na obyčejném kole, pak jsem plynule přešla na el. kolo a nikdy jsem nemela žádný problém, přesto, že jsem technický antitalent. A to jezdím i na výlety po horším terénu a je to v pohodě.
Já jsem elektrokolo právě teď pořídil z toho důvodu, že mi už nohy ani pajš neslouží a řidičák nemám. Pro důchodce je to ideální řešení. S motorem o povoleném výkonu 250 W bych potřeboval příšlap, zvláště do kopce, takže jsem zvolil 750 W, které mě vyvezou do každého kopce. Poliši stejně prd poznají, štítek na motoru není. Pro mladé zdravé lidi je to zbytečnost.
Asi zaleží jak kde, ja bydlím v horách a tady je cyklistika fakt naročná sám jsem dost jezdil na kole a udělat tady po lesích par 10km nebo i měně nebylo nic pro netrenováneho jedince. Sám, ač nejsem žadný důchodce a kondici nejakou mám o něm uvažuji jelikož se tolik nenadřu a vyjíždku si více užiju a dojedu i tam kam bych normalně nedojel... ale tak kde jsou roviny apod se asi bez něj dá obejít ale chapu lidi co si ho pořídí i tak a opravdu proti tomu nic ja osobně nemám.
Mám obojí. Víc najezdím na trekingovém. Je lehčí, nikde mi nechcípne, jsem na něm obratnější a jistější. Elektrokolo jsem si pořídila po 68. roce věku, protože jsem jezdila pracovat do pořádného kopce a zlobil mne kyčelní kloub. Letos už mám vyměněné oba kyčelní klouby, a jelikož elektrokolo váží 25 kg, tak ho zatím nevytahuji /schody/. Ale na léto mám plány na cesty...
Jinak pro laiky: šlapat se na el-kole musí, jinak nejede. A musí se pravidelně nabíjet. Já tak jednou týdně. Kdo se nechá více postrkovat motorem a hodně najezdí, ten i denně. Přes zimu má být baterie v pokojové teplotě a co 2 měsíce se musí dobít / neúplně/. Taky je dobré vědět, že el-kolo se hůř ovládá, zejména v zatáčkách z kopce, kvůli jinému těžišti a váze. Problém někdy je, když se musí náhle zastavit. Proto prý je na něm dost pádů. A taky, že když dojde baterka, tak je to strašná dřina to došlapat... . Dětem a mladým bych ho nedoporučila. Když to vezmu zpětně, tak bych si el-kolo pořídila zase až v důchodu. .
Původně jsem měla také oboje, postupně jsem obyčejné kolo odstavila. Často se mi stává, že když se s nákupem vrátím ke svému elektrokolu, čekají tam u něj nějací lidé a zpovídají mě, jak jsem spokojená atd. že si chtějí také pořídit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.