Nejste přihlášen/a.
Ahoj. S bratrem jsme od mala bydleli s prarodiči. jako děti a teenageri jsme dost zlobili, jako každý. Třeba jsme si vzali prkýnko, utrhli nezralé jablko ze stromu a odpalovali ho. I když jsme si vzali jedno nezralý jabko (nebo třeba naklovaný, červivý, shnilý, prostě nejedlý), dostali jsme vynadáno, že jsme sráželi jabka ze stromů. Děda si asi myslel, že jsme sráželi kdejaký jablko přímo ze stromu. To bylo asi tak jediný co jsme dělali. Vždycky nás za to sbil. I za omyly. Třeba když jsme přenášeli těžké kameny, které nám sám nařídil přenést zepředu dozadu, spadlo to na tulipán, protože se to špatně drželo že jo, tulipán zničený a zbil nás i za to. Od tý doby nijak dědovi nepomáháme, protože se něco může stát a zase to bude naše vina.
I si pamatuji, že přijely sestřenice na návštěvu na víkend. Byly malé, asi 6 let. Bylo jim smutno, tak utrhaly všechny kytky na zahradě, které děda pěstoval. Tulipány, růže, narcisky a já nevím co ještě. Udělaly z toho velkou kytici, kterou chtěli dát mámě až si pro ně přijede. Samozřejmě děda hned zbil nás, že jsme mu to naschvál zničili. Asi po hodině se ty holky přiznaly, že to byly ony.
Pak jsme přenášeli skřín ze spodního patra do horního. Skřín byla velká, těžká, děda měl hlídat vršek, jestli se netrefíme do stropu/lustru. Samozřejmě jsme se trefili do lustru, rozbili ho a hned zase naše vina a zbil nás.
Když jsme u toho lustru, v kuchyni byl takový stahovací. Děda ho stáhl, přetrhlo se lanko, lustr spadl dolů a vysel jen na pružince. Samozřejmě zbil zase nás, že jsme to naschvál nařízli.
Teď už jsem dospělý, jezdím se tam ukázat tak jednou za 2 měsíce. Ale i tak dostanu pokaždé vynadáno, že jsem něco naschvál zničil, i když moc dobře ví, že jsem tam nebyl. Třeba se mu rozpadl krmítko pro ptáky v týdnu. V sobotu přijedu, bavím se s babičkou, přijde děda a začne nadávat že jen přijedu a hned mu ničím věci.babička se mě zastala, protože jsem vysedl z auta a šel rovnou do kuchyně, že proč to svádí na mě. Na to si vymyslel, že jsem to udělal už minule, že si toho všiml až ted. Když jsem se podíval do popelnice proč to je rozbitý, bylo jasné, že se to rozpadlo protože je to dřevo ztrouchnivělé.
Přes Koronavir jsem tam nebyl už aspon 4 měsíce. Ale sestřenice (kterým je ted 20) tam jezdí a poslali mi video, kde děda nadává, že jsme mu zničili bledule. Já nevím, proč si musí furt tak vymýšlet. Na zahradě dělám jen to co mi řekne, když řekl, vykopej tady jámu, já ji vykopu, a pak si stěžuje, že jsem mu z tama vyházel i cibulky tulipánů, tak za to fakt nemůžu (sám nevěděl, že tam ty cibulky jsou a já nebudu zkoumat co všechno v tý hlíně je).
Vystudoval jsem IT, ale počítač jsem jim opravil jednou a naposled. I když by to potřebovali jak sůl, nechávám je, at si pozvou odborníka. Už nevím co to bylo, myslím opravit v pohodě šablonu. Tu jsem opravil, samozřejmě pak každý problém na pc byl mojí vinou. Dělal jsem novou wifi, jakmile začne trochu foukat, ztratí se signál (jsou na dědině). A hned je to moje vina, že předtím jim to fungovalo. Pokaždé im s tím volají. "Miláčku, je bouřka a nám nejde internet, okamžitě přijeď to opravit, já potřebuji pracovat, tys to zase pokazil". Samozřejmě jsou 400 km daleko, nikam nepojedu. Ale po půl hodině volají, že přijela sestřenice jim to opravit, že ta je aspon hodná. Když se zeptám jí, co s tím udělala, řekla že nic, že to fungovalo.
Dědovi se nějak uvolnila řadící páka v autě, protáčí se, samozřejmě je to na mě, protože jsem si to auto před 3 lety půjčil abych mu mohl převést psa k veterináři. Jak jinak.
Jo a ještě jedna, vtipná. Záchod na horním patře je pod střešním oknem, zarůstá řasou, protože tam nikdo nechodí a jen se na něj paří. Samozřejmě děda jde po roce nahoru, podívá se a hned volá, že jsme prasata, že si neumíme udržovat záchod, co jsme s tím udělali, proč je to zelený. nechápu proč mi to vůbec říká, copak neví, že je to řasa, která tam je z toho okna, který oni odtahují, aby tam bylo světlo? a proč to vubec volá mě, nahoře jsem nebyl už dobrých 5 let.
Fakt, to video co mi poslali mě tak vytočilo, proč to svádí na mě, když jsem tam pomalu půl rok nebyl? nechápu...
Na závěr bych se chtěl zeptat, jak to je u vás, když jste vyrostli, co se stalo s dětským pokojem? Mě už fakt nebaví tam pořád jezdit vysávat, že je to můj pokoj, do kterýho nechodím. A jak často jezdíte k rodičům? Pro porovnání, mě je 25, bydlím ve svém, mám svou přítelkyni, svého psa. Ale děda mi pořád volá, at přijedu, že potřebuje naložit pnebumatiky do auta. Ve středu. Já pracuji a on to ví, že nemůžu jen tak přijet. Cesta tam trvá 4 hodiny. Nebo taky, že potřebuje aby mu někdo vyzvedl oběd, že on jede k doktorovi. Ono jim nedochází, že bydlím daleko? Jinak jejich syn bydlí 20 minut od nich a nevolají mu o pomoc. Asi proto, že by přijel a pomohl. A to oni nechcou, jen otravovat a pak moc nadávat, že nepomáhám. A když mi volají, at přijedu pomoct, tak přijedu, ale ne ve středu, ale třeba v sobotu. A to tam jen sedím, ne mobilu být nemůžu, a jen čekám, až bude čas odjet, protože s ničím pomoct nepotřebují. I se ptám dopředu, s čím bude v dalším týdnu potřeba pomoct, at jim to aspon nachystám ted. (už znám ty jejich finty, že se budou lisovat jabka, připravovat panely k bazenu..). Ale to je vždycky, že nic. Když něco, tak to udělám, když to neudělám, volají o den později, at přijedu znovu pomoct. Proto nejezdím víc než 1x za 2 měsíce. Čím víc jezdím, tím víc po mně budou chtít, at jezdím a přitom nic nebudou chtít. jen blbosti. Uklid si v pokoji. převleč si peřiny (přitom tam nikdo nechodí a nikdo nespí), utři si prach v pokoji,... v pokoji ted už mám jen postel a prázdný stůl.
Sice neznám názor druhé strany, ale na vašem místě už bych tam dávno nejezdil. A dědovi bych to předem řekl: Buď se ke mně začneš chovat slušně a lidsky, nebo k tobě přestávám jezdit!
@lolipop: Jasně jsem ti napsal, že když nepřestane, přestaň tam jezdit. A nebudeš žádné kecy poslouchat.
Pokud jsi psal před časem o lhavé a problematické babičce a teď zase o pošahaném dědovi, máš opravdu bujnou fantazii.
Musím napsat, že Tví rodiče byli na baterky, pokud Tebe a bráchu strčili k prarodičům. Uměli jenom skotačit, ale starost o děti žádná.
Babka s dědou tě vychovali, i když své už měli splněno. Jak vás vychovali, to ponechme stranou. Ale neměl by ses jim odvděčovat pomluvami.Jak člověk stárne, mění se jeho myšlení, občas začne vystrkovat růžky ten potměšilý Němec, který všechno bere a všechno schovává...Mladí a staří si prostě občas nerozumí.
Za tu jejich výchovu bys měl být rád, vděčný a pomoci jim s tím, co nezvládnou. Ale: sedněte si všichni, uvařte si kafe a nastavte si mantinely, co a jak bude, jak se k Tobě a Ty k nim budeš chovat.
Pokud to prarodiče nezvládnou, nějaký čas tam nejeď. Prostě si to "pohnojili" oni.
Dříve jsem byla občas taky hrrr, ale dnes, jak stárnu, vidím, bohužel i na sobě, že se občas chovám tak, jak jsem dřív odsuzovala. Snažím se toho vyvarovat, co to jde.
Tak se nad sebou i jimi zamysli, domluvte se, abyste se mohli společně setkávat a aby to probíhalo bez hádek a emocí. Jaga.
A pokud cesta k nim trvá skutečně 4 hodiny, ať si děda všechno píše do sešitku, co bude třeba udělat, aby se to udělalo najednou a nemusel jsi tam jezdit obden.
Jago, máš jistě pravdu. Obdivuji tvou asertivitu.
Ovšem bohužel musím konstatovat že: Starého psa novým kouskům nenaučíš. Nedokážu si představit, že by se z nerudného starého pána mohl mávnutím kouzelného proutku stal rozumný děda, přístupný dohodě u kafe. Věřím, že tazatel by to uvítal, ale ten děda už nikdy jiný nebude. Ba co víc, s vyšším věkem bude situace ještě horší.
Takže se na mě nezlob, ale podle mého tudy cesta nevede. A to už jsem taky dědek, občas i nerudný
To je nemoc. Je to paranoia. Člověk nemocný paranoiou trpí představami, že mu někdo chce ublížit. Může se jednat o sledování, chorobnou žárlivost nebo vztahovačnost.
V práci jsme měli jednu paní, která nás, svoje spolupracovnice, stále napadala, že ona to ví, že jsme jí to udělaly schválně, dokonce na mne žalovala řediteli, že jsem někomu předala některá data, která jsou víceméně tajná atd. Naštěstí ředitel jí nevěřil a zavolal si mne do ředitelny, kde jsem mu to vysvětlila. Jinak by to pro mne byla Okamžitá výpověď.
Chtělo by to léčení od psychiatra.
Nepomohl. Vzhledem k věku tazatele odhaduji dědu tak na 75 let a jednak ho k tomu psychiatrovi nikdo nedostane a jednak v tomhle věku už může ten psychiatr pouze konstatovat stav. Ale nevyléčí.
Zřejmě se s tím opravdu nedá nic udělat, vzhledem ke stáří a podle mne je to už chronický stav. Ale možná babička (jeho manželka) mohla zasáhnout, když byl mladší a děti bil.
Ona pak šla mimo podnik, asi lepší flek, my byly šťastné jako blechy, ale dověděla jsem se, že tam to dělala také, tam jí to neprošlo a skončila na nemocenské, pak už nevím.
Zavolat tomu synovi a domluvit se s ním, že rodiče už nezvládají a volají jenom mě, ale pro tu dálku, že to nedáte tak často, máte práci, přítelkyni, psa, a nemáte ani peníze na ty cesty.
Jestli by nezajel častěji a dědovi a babičce více nepomohl.
Také bych to viděla na nějakou nemoc ve stáří, kdy se hodně zapomíná, plete a podobně.
Nezlobte se, ale Vy máte opravdu problém s tím, co zde popisujete? To o čem zde píšete, je přece normální život asi tak 89% populace. A buďte rád, že máte zatím takovéto úplně běžné a triviální "problémy". Hodně mne teda pobavila ta "děsná hrůza", že musíte jezdit luxovat nějaký pokoj, kde jste trávil dětství. Ale jestli je Vám teprve tak 14 let, tak to chápu a jediné co Vám k tomu mohu říci je to, abyste byl rád, že můžete ještě prožívat takový normální život. Protože podle všeho, jak se to jeví, budete ve svých 40 letech ještě s láskou vzpomínat na to, na co si tady dneska stěžujete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.