Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zjistěte jestli jste potkali nakažené

Od: klera* odpovědí: 70 změna:

Používáte aplikaci mapy.cz? Už by ji mělo mít přes půl milionu lidí...můžete díky ní zjistit, jestli jste se pohybovali v blízkosti nakažených koronavirem. Narazila jsem na to až teď a jdu si to hned nainstalovat...

70 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Abychom nedopadli jako v Itálii, nebo ve Španělsku musíme dodržovat ochranná doporučení. Tahle aplikace je jenom hračka, která nic nevyřeší. Co mi bude platné, že budu vědět, že byl v mém okolí nakažený člověk? Akorát to v lidech může vyvolat pocit neklidu a slabší jedinci mohou podlehnout panice. Před nedávným časem jste tady doporučovali nepodléhat panice, že vlastně o nic nejde a teď už chcete vědět, jestli se ve Vaší blízkosti ocitl nakažený člověk. No a co dál? Aplikace zabliká a co budete dělat dál? Poletíte si honem nechat udělat test? Nebo co budete dělat, když vůbec nevíte kdo to byl a kde konkrétně to bylo. A co kdyby Vám to začalo blikat v obchodě plném lidí? Tak to abyste ihned šla a žádala o uzavření prodejny a zadržení všech lidí v té prodejně a pak by se "viník" musel odhalit. Na základě čeho byste ho chtěla odhalit? Podle mne to je blbost.

klera*
hodnocení

Ono vám to v obchodě plném lidí blikat nezačne. Spíš až nějaký nakažený doma nahlásí, že má koronavirus, pak vám to zabliká, že jste před třemi dny byla ve stejném obchodě jako on. Nehledáme stoprocentní lék, ale hodně malých věcí, co může pomoct. Třeba až vám nebo někomu jinýmu ta aplikace "zabliká", vezmete si příště do obchodu navíc i rukavice nebo si spíš to jídlo objednáte, abyste nenakazila ostatní. Četla jsem příspěvek člověka pracujícího na nádraží, že tu aplikaci má...tak třeba až mu to zabliká, tak se definitivně na tu práci vykašle. Pro jistotu. Aby tu nemoc neroznášel.

klera*
hodnocení

Jinak není to nic povinnýho...kdo ví, že by se z toho složil, si to samozřejmě stahovat nemusí. Duševní pohoda především.

id

suzy - Tahle aplikace je jenom hračka, která nic nevyřeší.

Když něco neznám, nemám vyzkoušené, nemohu to kritizovat a nazývat hračkou. V této situaci si asi nikdo s virem nehraje. Je to dobrovolné, vás se to s hloupým telefonem týkat nebude a ani není třeba, pokud jednou za 10 dní jsi půjdete dokoupit zásoby. Každý nemá možnost se uzavřít doma.

Je lepší tato apka jako nic. Každý si udělá sám závěry s používáním této apky.

vilik*
Klero, až se ten člověk na nádraží na svou práci vykašle, a nebo pokladní v Kauflandu, nebo doktor, nebo dodavatel zeleniny, řezník, chcípnete hlady, uvědomujete si to?

Id, já jsem byla mezi prvními, kteří tento virus nebrali na lehkou váhu, i když jsem se zrovna tady kvůli tomu stala dost nepopulární . Ale i tak budu pokračovat nadále v rozumných opatřeních. A tohle se mi zrovna nezdá jako něco, co by bylo zásadní v této situaci. Ale je to můj názor. Vy si samozřejmě dělejte to, co připadá rozumné Vám. Nakonec je jedno kdo, čím a jak. Důležitý bude výsledek. A já doufám, že se z toho všichni dostaneme.

id

suzy - znovu opakuji- Když něco neznám, nemám o tom potuchy, nemohu to zatracovat a kritizovat.

@id - dovolím si souhlasit se @suzymon. Netvrdím že to je úplně zbytečné,ale význam by mělo něco co by fungovalo preventivně. Chystá se "chytrá karanténa" - jistě,do určité míry je možnost vystopovat kontakty dotyčného 5 dní zpátky.Ale kolik lidí které může nakazit mezitím potká dotyčný? A kolik každý z tohohle okruhu? Může někdo kdo se nakazí nakazit někoho dalšího za den? Za dva ,tři? Prakticky pro trasování to nemá význam, jde spíš o sledování - a proč jste byli předevčírem 3? Dospěje to k tomu že lidi začnou chodit bez mobilu (což vidím na druhou stranu taky jako pozitivum),ale veškerý efekt bude kde?

klera*
hodnocení

O sledování nejde. Vždyť nikdo netvrdí, že nás to spasí. Můžete nakazit 5, 10 lidí, klidně víc. Jde o to, že to aspoň trochu pomůže. Jde o to trochu tu rychlost nákazy zpomalit. Všichni tu aplikaci mít nebudou, takže všichni naráz neseknou s prací. Možná, když tu aplikaci budete mít, budete o to opatrnější a víc si mýt ruce. Třeba. Už to je nějakej výsledek. Jo, nakonec nejspíš skoro všichni budeme nakažený, ale jde o to, jak rychle. Takže klidně si tu aplikaci nestahujte, ale už teď to má nějakej výsledek- třeba se 3, 10, 100 lidí leklo, když vidělo, že bylo v blízkym kontaktu s někym nakaženym a třeba si několik z nich vzalo ty jednorázový rukavice, když svym rodičům nesli nákup a třeba díky tomu ty rodiče nenakazili. Už to je nějakej výsledek.

No já si nejsem jistá, že by někteří lidé nemohli mít "potuchy" o funkci takového opatření. Stačí se trochu zamyslet. Žádná technologická záhada, ani převratný a neprozkoumaný systém sledování to není.

hodnocení

5x

Ano bez dat to nepojede .Podobný dotaz

poradte.cz/...

klera*
hodnocení

Vidíte, tenhle dotaz mi unikl.

prestik*
hodnocení

3x

Smůla, mám jen hloupý telefon. *alene*

klera*
hodnocení

Jo, to bude nevýhoda...

vilik*
25.03.20 23:13
hodnocení

1x
A proč?
el

Protože díky ní můžete zjistit, zda jste se pohybovali v blízkosti nakažených koronavirem.

vilik*
A jak zjistím, jestli jsem se nenakazil jinde?
Například od někoho bez vážnějších příznaků, nebo třeba cestou z testu, který provádí pracovník v kontaminované oblasti, a který mi vyjde za dva dny negativně?
klera*
hodnocení

Jasně, že jste se mohl nakazit kdekoliv jinde...měl byste se stranit lidem a nosit roušku tak jako tak, ale nikoho ani to vědomí, že má šanci se nakazit kdekoliv, nepřiměje nechodit do obchodu nebo neudržovat blízkej kontakt se svojí rodinou. Zjištění, že se pohyboval v blízkosti nakaženého, by ale mohlo.

vilik*
Je spousta lidí, kteří pracují ve službách.
Aplikaci sdílí či bude sdílet cca desetina lidí.
Údajně se zjistí cca 15-20 % všech nakažených.
Nejvíce ohrožená skupina obyvatel aplikaci mít nebude.
Ale nechci vám kazit radost.

Realistické odhady předpokládají že ve finále to stejně proděláme všichni

vilik*
A mezitím půlka okresu kvůli jednomu nakaženému popeláři zešílí strachem.
klera*
hodnocení

Jo, taky si myslím, že drtivá většina lidí se tím nakazí...ale o to přece nejde. Jde o to tu nákazu co nejvíc zpomalit, abysme nedopadli jako třeba Itálie nebo Španělsko, kde kvůli rychlosti, s jakou se to šíří, nemají místo v nemocnicích, dostatek ventilátorů ani zdravé pracovníky...Čím pomalejší bude nákaza, tím víc lidí přežije.

liska5

Právě proto musíme být důslední, aby to nešlo naráz, aby se to co nejvíc zbrzdilo. Aby počet přidušených nepřečíslil počet dýchacích přístrojů...

vilik*
Mám podobný názor jako Suzymon. Aplikace je k ničemu, maximálně způsobí paniku.

hodnocení

1x

No jestli je to tak jak popisujete, tak to už je úplně k ničemu. Říkáte, že to zabliká třeba až za 3 dny, až když se ten dotyčný přihlásí, že má nákazu a Vy si uvědomíte, že jste v tom obchodě byla *co*. No ale od té doby byste už klidně mohla být nakažená také a za 3 dny to nevědomky roznést dál. Takže jak říkám, ta aplikace asi bude sloužit k něčemu jinému, protože jinak to nemá význam.

27.03.20 01:07

přesně

klera*
hodnocení

Vy si to nemusíte pamatovat...ta aplikace si to pamatuje a upozorní vás. Může to být za hodinu, 1 den, 3 dny nebo klidně týden zpátky. Podle mě má význam velkej, ale jak říkám, vy si to stahovat nemusíte, je to na dobrovolný bázi.

pb®
hodnocení

0x
Já jsem si tu aplikaci právě kvůli tomu nainstalovala, nicméně jak dál, to fakt netuším.
klera*
hodnocení

Jakmile to spustíte, měla byste dostat upozornění o té nové funkci, když to potvrdíte, požádá vás to o zapnutí gps a to zase stačí jenom potvrdit.
pb®
Ne, nic takového se nestalo, instalovala jsem 2x. Možná to chce data v mobilu, které nemám, doma i v práci je kvalitní wifi a nepotřebuju být online 247.
klera*
hodnocení

Na sdílení polohy data nepotřebujete...instalovala jste to z toho odkazu?

No nevím.
Mapy od Seznamu někdy používám, jako jedinou použitelnou věc od nich.
Tak jsem to schválně pustil a nic.
Žádný okno se neukázalo.
Lehká úvaha mě vede k myšlence, mít pro plnou funkčnost oné aplikace účet na Seznamu. Ten nemám a nevidím důvod proč si ho zakládat.
Takže, jestli tady nebude zakopanej pes.
klera*
hodnocení

Účet na seznamu nepoužívám a v mobilu ho myslim ani nemám nikde uloženej...stahoval jste to z toho odkazu?

Mapy.cz mám nainstalovaný již několik let.
klera*
hodnocení

Jestli máte několik let starou verzi, tak to tam mít nebudete.

pb®

Nepovedlo se ani na potřetí. Když má být něco prospěšné, má to být blbuvzdorné. Teď dokonce 2x nefungují ani samotné mapy. Mám to stažené, nějaké ikonky se ukazují, ale mapu vůbec nevidím, jen šedé pole po kterém bloudí modrý bod co určuje polohu. Stahováno z obchodu play. Po prvním stahování byla aspoň mapa vidět, aniž by se to tedy ptalo na polohu, nyní 2x mapy nainstalovány jsou, ale mapa žádná vidět není a na polohu se to nikdy neptalo.

klera*
hodnocení

Tak to je zvláštní...já s tím žádný problém neměla. Asi bude záležet na vaši verzi Androidu...nemusí to fungovat na starších verzích. Taky můžete mít zahlcenou paměť, pomalé připojení...ale sázela bych na tu verzi Androidu.

pb®

Ano, mám starý mobil. Každopádně platí, co jsem říkala, má-li být něco prospěšné, má to být jednoduché a blbuvzdorné. Nebudu si kvůli aplikaci kupovat nový mobil, když starý je funkční.

klera*
hodnocení

Tak jsem našla, že je to pro Android 5 a vyšší...když si zajdete do nastavení, informace o mobilu (mělo by to být nakonci), informace o softwaru, tak bysme měla vidět verzi Androidu, co máte. Jestli máte iPhone, tak je to pro iOS 11 a novější.

klera*
hodnocení

Jasně, to chápu...oni ale stavěli na tom, co už mají, aby to bylo co nejrychleji...předělat celou aplikaci, aby byla dostupná i na starších verzích, to už by asi zabralo nějakej čas.

vir
Chtěli byste, aby se blízké okolí dozvědělo o vaší nákaze? Já bych to teda nechtěl, sám bych duslednou izolací chránil co nejvíc by se dalo, ale informace bych nešířil. Testování všech stejně není možné a dnešní negativní testy nemusí být další dny už aktuální.
klera*
hodnocení

Proč nechcete aby to věděli vaši blízcí?
vir
Klera- protože teď bydlím sám, tak bych nikoho blízkého naohrozil a dalšímu okolí se radši nesvěřuji.
klera*
hodnocení

Já jestli zjistím, že jsem nakažená nebo jsem s někým nakaženým přišla do styku, dám to vědět každému, který se teoreticky ode mě mohl nakazit...ten se pak také díky tomu může stranit svému okolí a třeba zabránit, aby se nakazil někdo z rizikové skupiny. Takhle by to měl dělat každý.

hodnocení

0x

To by mě fakt zajímalo, jak to funguje - jakože člověk pozitivně testovaný na COVID si tu appku dobrovolně stáhne, sám si tam nakliká, že je nakažený, a pak vyrazí ven (i když má být v karanténě!), potkává se s dalšími lidmi a těm pak v aplikaci začne blikat majáček, že se dostali do styku s nakaženým člověkem? :-D

klera*
hodnocení

Počítám že to uchovává historický data...samozřejmě to předpokládá spolupráci nakažených.

A i kdyby... Nakažený řekne, že byl kupříkladu nakupovat v tomto obchodě a v této lékarně a jel MHD.

MHD se denně dezinfikují, obchody taky a lékárny snad několikrát za den.

Takže když kouknu do appky, že tudy prošel včera Covid, tak k čemu mi tato informace bude, když je k ničemu?

Pořád si myslím, že aplikace má nějaký hlubší smysl na sledování.

Aby to fungovalo online, tak by o tom nakažený museli vědět a sami tuto informaci appkou přenášet v reálném čase. Jinak to nemá smysl!

klera*
hodnocení

Ono vám to neukáže trasu kudy chodil nakažený, protože data jsou anonymní. Ale pokud jste delší dobu byl na stejných souřadnicích jako nakažený a ve stejný čas, tak vám přijde upozornění.

Data jsou ukládána a pokud se přihlásí nakažený, jsou automaticky kontaktováni všichni kteří měli možnost se s ním potkal x dní zpět

Na druhou stranu může to být způsob kontroly např. lidí v karanténě

berger*
hodnocení

0x

Mohu se zeptat? Než používat aplikaci s pofidérní účinností,nebyl by lepší způsob? Nešlo by to tak,že u člověka nakaženého by operátor vzal číslo jeho mobilu a varovnou zprávu by poslal těm,kteří se zdržovali v posledních čtrnácti dnech v jeho blízkosti?*nevi*. To by šlo i na hloupé telefony,telefony bez aplikace a.p.

To už by asi bylo v rozporu z GDPR. Instalací aplikace dáváte souhlas a uživatel jí instaluje svévolně.

berger*

To je právě ono - uživatel dává souhlas a ne každý ví,s čím. Navíc vidíte,že dělá problém to rozchodit,jak to potom uživatelé ukončí? Budou to umět? A nezapomenou? Nevím,jak by zpráva typu "Pozor,dne toho a toho jste se pohyboval v blízkosti nakaženého! Omezte pohyb,věnujte pozornost zdrav.stavu" třeba, narušila GDPR.

klera*
hodnocení

Asi by to taky bylo řešení...otázka je, jak by se operátoři dostali k číslům nakažených a navíc, většina lidí, co má lehčí příznaky, ani nemá nárok na testy, takže o nich nikdo neví. Operátoři by potřebovali souhlas nakažených, stejně jako to požaduje ta aplikace. Kdyby se lidi dobrovolně hlásili operátorům s upozorněním, že mají koronavirus a tím by souhlasili se zpracováním svých dat, to by byla možnost. Operátoři by poslali všem upozornění třeba pomocí SMS a tím by se to rozšířilo mnohem snáz než tahle aplikace. Jenom si říkám, jak moc přesná je lokalizace pomocí SIM karty, aby pak třeba nedostala upozornění celá vesnice.

Přesnost polohy určuje hustota bts stanic v síti gsm. Ve městě jich je víc a někde za městem jen hrstka.

klera*
hodnocení

Na ničem jinym to nezáleží? Já bydlím v okresním městě, nic extra malýho a nejbližší stanice by měla být asi 2 kilometry vzdálená.

klera*
27.03.20 12:13
hodnocení

*palec*

hodnocení

0x

Jsem přihlášená v aplikace Mapy.cz kvůli Covid-19, ale zatím ani jednou mi aplikace nehlásila, že by byl v blízkosti nakažený. Připadá mi to zvláštní, když jezdím do Prahy. Už to někomu z vás hlásila, že jste v blízkosti nakaženého? Funguje to? Nechci vkládat novou otázku, proto píšu sem. Děkuju.

doplněno 09.04.20 22:17:

Je to asi na nic. Mám pocit, jako bych naletěla nějakým podvodníkům nebo co. Zkrátka čekám něco a ono nic. :-D

doplněno 10.04.20 10:10:

Lepší je to, že to nefunguje. Protože kdybych ten Covid-19 měla a sousedi to viděli, to bych nechtěla. Hlídali by mě, co dělám, jestli nejdu do obchodu a řekli by si to... Raději ani nedomýšlet, co by dál bylo.

Jsem v Praze a taky nikdy nic. Oni by se ti nakažení museli sami nahlásit. A asi to moc nedělají. Kdovíproč, že?

Asi proto, že aplikace má úmysly sledovat lidi, zda se nevzdalují od svých běžných pochůzek. Smysl tedy bude jinde a tahle blbost je zástěrka pro ovce...

suzymon1

No vidíte. Myslela jsem si to. Bůhví, k čemu ta aplikace bude nakonec sloužit. A i kdyby Vám tam něco bliklo a ukázalo se, že jste byla například předevčírem někde, kde se nacházel nakažený, tak co budete dělat? Jestli to mysleli vážně, tak by to mělo fungovat tak, že byste měla okamžitě jít někam kde se dělají ty testy a museli by Vás přednostně a to ihned otestovat. A to bych to teda chtěla vidět. Takže možná, že právě proto to nefunguje a lidé se vlastně přes tu "zázračnou" aplikaci nic nedozví, protože by nezvládli testovat takové množství lidí nárazově. A jestli by to mělo být tak, že by člověku řekli aby šel domů a od té doby nikam nechodil a s nikým se nestýkal 14 dní a čekal, jestli se to projeví, nebo ne, tak to už je úplně k ho.nu, protože někteří lidé by to také nemuseli psychicky zvládnout. Je to naprd, ta aplikace. A navíc mne napadlo, že by vlastně měli přijet oni s tím testem k Vám, protože když se budete courat někde po ulicích a v tramvaji, nebo metru, než dojedete na některou tu stanici, kde ty testy dělají, tak kolik desítek lidí potkáte? *zmateny*A co kdyby jste to teda od toho dotyčného před 3 dny chytla a oni by to zjistili na tom testu a dali o Vás zprávu do té aplikace? Tak všichni ti lidé které jste cestou tam potkala a oni by tu aplikaci měli také, dostali také upozornění, že jste kolem nich prošla. Vůbec si nedovedu představit ten nával před těma testovacíma stanicema. Prostě je to blbost a není to vůbec domyšlené.

klera*
hodnocení

Hlavně nebýt paranoidní...sousedi by samozřejmě nevěděli, že máte koronavirus. Nikdo neví kdo konkrétně má koronavirus. *alene* Spíš buďte ráda, že vám to nic neukázalo...

suzymon1

Klera, tak já určitě paranoidní nejsem. Tu aplikaci nemám právě proto, že nechci abych se paranoidní stala a nemyslela si, že mne ta nemoc bude pronásledovat kam se pohnu :-D. Tak já nevím, kdo tady vlastně podléhá nějaké paronoii. ;)

suzymon1

Do háje, teď zase čtu co jsem tady "vysmolila" a koukám že jako blb píšu co "kdyby jste" , přitom zrovna tohle mi leze na nervy. Kurnik, ať už to skončí ten koronavirus, nebo z toho všichni zblbneme. *smich*

lidus*
hodnocení

0x

Ne, ani by mě to nenapadlo.

hodnocení

0x

Jen tak mimo -tato aktualizace se mi cpe do tbl a mt už měsíc ! a naco je? na velké hnědé kulové.Vždy jsou jen 2 možnosti-potkal jsem se s nakaženým nebo nepotkal .Další je chytil jsem to nebo nechytil a ta aktualizace mi pomůže v tom,že to nedostanu?!taky logika na hlavu postavena. S dobrými příteli se sejít nesmíme, s cizími lidmii v práci,obchodě se potkávat musíme,ještě včera jsme s manželkou v našem autě musel mít "náhubek",ale přitom spolu snídáme a obědujeme a dokonce i souložíme -a bez ochrany ale v autě?!*bzum*

Ale ostatní venku neví, jestli v autě vedle vás sedí manželka, tchýně, sestra nebo kdo.

A musí to ostatní vědět? tak chybí ještě vydat nařízení- Všichni za okno auta ceduli s nápisem -jedu s rodinou,jedu s cizí osoboui?!

ziv
K čemu to má být jako teď užitečnė, když se máme všichni promořit? *ee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]