Nejste přihlášen/a.
Já jsem vždy toužila po tom, mít hodně peněz. Ale přitom jsem nikdy nesnila o nějakém luxusním baráku a autě za několik milionu, nebo po nejdražším značkovém olbečení. Moje motivace za penězi bylo (a je) vždy cestování po světě.
Jednoduše mě napadlo, že bych si našetřila peníze, vzala stan a nějaké věci ( možná by ty cesty byly na kole, protože cyklistika je moje záliba ) a vyrazila jako "tulák" na cestu kolem světa! (samozřejmě že ne sama, to by mi bylo smutno)
Je důležitý to ještě nějak promyslet. Pravděpodobně si udělám VŠ, a pak nastoupím do práce, a až pak bych odjela, protože bych měla alespoň nějakou praxi + našetřený peníze. Ale i když bych byla dost skromná a spala skoro pořád ve stanu, tak se bojím nedostatku peněz...:/ A taky si říkám jaký by to bylo po čtvrt roce přijet zpět domů, to bych asi neměla kde bydlet a musela si hledat jinou práci. Ale na druhou stranu bych mohla psát cestopisy, nebo aespoň pro nějaký cestovatelský časopis, takže bych si vydělávala na cestách...
A je mi jedno, že bych zpátky doma žila v chudobě. Nikdy mi nešlo o materiální věci, tak jako o život plný zážitků a poznání...
Myslíte, že je šance, aby to vyšlo?
Když se chce a je vůle svůj sen realizovat, tak jde lecos. Jen je třeba v dnešní době pamatovat i na to co bude potom. Spousta věcí a záležitostí nebude tak jednoduchá jak si je představujete. Záleží kam vyrazíte. A s psaním cestopisů to určitě nezbohatnete. Vše už je zmapováno a napsáno a co není, tam se jen tak nedostanete. Na cestopisy a dokumenty se pořádají nákladné výpravy a to je pro jednotlivce téměř nemožné. Je toho spoustu a vše je třeba promyslet. Téměř samozřejmostí by měla být znalost angličtiny.
Na takovou cestu by jste musela delší čas šetřit. Mít peníze na nájem, cestu i úspory na dobu, kdy se vrátíte a kdy budete zatím bez práce. Také je třeba myslet na různá nebezpečí pod stanem, atd. Bylo by dobře jet spíše s kamarádem než s kamarádkou. Nebo ve skupině. S tím bydlením než odjedete by to nemusel být problém, určitě máte někoho důvěryhodného komu svěříte peníze na zaplacení vašeho nájmu a poplatků. Nebo si nájemné předplatit. Potom se jenom vrátíte do svého.
Když vše promyslíte úplně do detailů, proč by neměla být šance cestovat.
Šance je obrovská. Pokud se rozhodneš k něčemu takovýmu, nebude těžký sehnat sponzory, minimálně na materiální vybavení, ale i prachy sehnat na něco takovýho bude poměrně snadný. Nebude těžký sehnat ani mediální partnerství a pokud budeš mít s nějakýma novinama nebo e-magazínem dohodu o tom, že pravidelně uveřejní reportáže z tvé cesty, sponzoři kasičku otevřou, tím jsem si jistý. Samozřejmě se nesmíš v Mnichově otočit a vrátit se domů.
Druhá věc je ta, jak všechno hodláš přepravovat. Minimálně budeš potřebovat oblečení na tři až čtyři dny, stan, spacák, karimatku, notebook, kameru, jídlo na nějakou dobu... sakumprásk minimálně 30 kg nákladu. Zvládneš to? Navíc budeš muset uijít minimálně 20 tisíc kilometrů (nepočítám dopravu po moři). Kdybys ušla 20km denně, je to počin na 3 - 4 roky. To taky zvládneš?
Ale strašně ti fandím. Najdi si nějaký info o Dominice Gawliczkový, která na maličkým skútru projela celou jižní Ameriku. Byla na cestě asi třičtvrtě roku, spala ve stanu. Vydala o tom úžasnou knížku Dominika na cestě, vřele doporučuju si jí přečíst.
Jdi do toho! Zážitky ti nikdo nikdy nevezme...
jezevec: Zapomněl jste dodadt, že zmíněná začínala velice mladá s tímto typem cestování a nasbírala obrovské zkušenosti. Jen tak, že si vzpomenete, že teď vyrazím nadlouho kolem světa bez předchozích zkušeností a něco o tom vědět, vám peníze nikdo nedá.
Jen naprostý slaboch a lempl považuje jakýkoliv boj za předem prohraný. Nelituj toho, o co ses pokusil a nevyšlo to. Lituj každé promarněné šance, kdy ses o to zdánlivě nedosažitelné alespoň nepokusil...
V jednom příspěvku jsem popsala své zkušenosti, viz.:
poradte.cz/...
Pokud máš v plánu cestovat tím, jak popisuješ, tak nijak extra šetřit nemusíš. Problém ale bude se zdravím, léčbou a fyzickou kondicí. Procestovat svět na kole je celkem zápřah. Existují knihy na toto téma i besedy. I v ČR. Dokonce minulý rok se dost besedovalo s Havířovskou rodačkou, která cestovala na motorce. Doporučuji tyto besedy.
Bohužel pán, který procestoval svět na kole a byl také z MS kraje, tak už je po smrti. Ale stačil vydat knihy a je to zajimavé čtení.
Co se týče složení takové expedice, tak to není o smutku ale o bezpečí. Ber v potaz to, že jako žena navštívíš oblasti, kde platí jiná kultura a ženy třeba ani nemají svá práva. Co se týče kola, musíš být schopná většinu věcí si udělat sama, popřípadě vědět jak se domluvit.
A co se vydělávání týče, můžeš vycestovat na jeden rok do nějaké země, vydělávat si tam peníze a pak vzít kolo a procestovat danou zemi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.