Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Křehčené maso II a párečky z Makra

Od: malvinka* odpovědí: 4 změna:
Došel mi teno meil tak tak se o info podělím.
V obchodech se usídlil nový fenomén: maso, které není masem
vloženo: 6. 10. 2009 13:07, autor: Marcela Avramopulu
Praha - Vypadá to jako maso, ale není to maso. Co to tedy je? Masný polotovar, který se prodává pod názvem "křehčené maso". Obvykle bývá levnější, než maso klasické a tomu, kdo si nepřečte složení na obalu, se může snadno stát, že si ho koupí, uvaří a pak se bude divit, kam se ho část vypařila a jak je možné, že je tak slané.
"Křehčené maso je technologický postup, kterým se údajně mají zlepšit kulinární vlastnosti. Tento postup spočívá v tom, že se maso nastřikuje formou injektáže a do něj se vpravuje sůl, voda a nějaké další látky. V podstatě maso může takovýmto způsobem obsahovat 10, 15, ale možná i více procent vody," vysvětlil mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
Legislativa nestanoví, kolik procent vody může takovýto polotovar obsahovat a jak jsme se sami v supermarketech přesvědčili, křehčené maso většinou obsahuje 20 až 25 procent vody. Takže pozor, i když křehčené maso vypadá na první pohled jako maso klasické, je mezi nimi výrazný rozdíl: s křehčeným masem si zkrátka kupujete i vodu.
Jak křehčené maso na první pohled rozpoznat?
Křehčené maso bývá ve většině případů maso kuřecí, krůtí nebo králičí. Prodává se jak chlazené, tak mražené. "Křehčené maso musí být označeno jako výrobek polotovar a musí být na etiketě napsáno, co všechno obsahuje," zdůraznil Duben. Kromě složení je vždy na křehčeném mase napsáno "křehčené". Takže křehčené maso poznáme snadno, stačí se kromě ceny soustředit i na obal.
Křehčené maso z výživového hlediska
Zatímco na neupraveném mase je ve složení napsáno pouze "kuřecí prsa", ve složení křehčeného masa je toho o hodně víc. Namátkou jsme vybrali jeden z mnoha druhů tohoto výrobku. Jeho složení bylo následující: "Kuřecí prsa 75 procent, neutrální marináda, voda, sůl, stabilizátory, zahušťovadlo, želírující látka, dextróza, aroma, modifikovaný škrob, sušený glukózový sirup." Takových látek, až z toho jde hlava kolem, ale nemusíte mít obavy - jako každý potravinářský výrobek i křehčené maso musí odpovídat hledisku zdravotní nezávadnosti.
Odborníci na výživu přesto mají ke křehčenému masu hned několik výhrad. "Z hlediska výživového v nástřiku je riziková kuchyňská sůl a pak polyfosfáty, které tam mají tu hlavní úlohu, že zadržují v té masné tkáni vodu," uvedla Jana Dostálová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT. Sůl organismus potřebuje, ale z výzkumů vyplývá, že většina z nás přijímá zhruba dvojnásobné množství soli, než by měla, takže konzumace každého dalšího výrobku s vyšším obsahem soli už zdraví prospěšná není. Nadměrný příjem soli totiž zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku a s ním spojených kardiovaskulárních chorob.
"Z hlediska výživového jsou ale v podstatě horší polyfosfáty, protože zvyšují celkový příjem fosforu, samozřejmě fosfor je důležitý biogenní prvek, ale pokud přijímáme velké množství fosforu, tak dochází ke špatnému vstřebávání vápníku a můžeme tím ohrozit tvorbu kostí zubů a ještě některé další fyziologické funkce," vysvětlila Dostálová. A jak je vidět, polyfosfátů přijmeme i bez křehčeného masa víc, než dost. "Jsou obsaženy v kolových nápojích, jsou v řadě masných výrobků a také v tavených sýrech," dodala Dostálová.
Máme se tedy křehčeného masa bát? Samozřejmě, že ne. Jde jen o to, že látky jako např. sůl nebo polyfosfáty jsou obsaženy i v jiných výrobcích a i když jsou tyto látky v každém výrobku v malém množství, konzumace takovýchto výrobků už může znamenat vyšší příjem fosforu nebo soli, a může tak ohrozit naše zdraví.
Průzkum u prodejců
Protože se docela často setkáváme s cedulemi "Akce _ křehčené maso", vydali jsme se do několika obchodů zjistit, zda nám prodejci vysvětlí, co to vlastně křehčené maso je. Hlavním lákadlem totiž bývá nízká cena. Jak jsme dopadli? Většina prodavačů tušila, že křehčené maso obsahuje sůl a varovala nás, abychom si na to dali pozor a maso už nesolili. O tom, že takové maso obsahuje až čtvrtinu vody nám ale řekl jenom jeden prodavač ze sedmi. Nutno dodat, že podání neúplné informace nebyl zřejmě záměr prodavačů, jak nám maso prodat, ale spíše nevědomost.
Takže milí spotřebitelé, jaké maso si zvolíte, je na každém z vás. Zkuste u výběru myslet třeba i na to, že každá nízká cena má své důvody, že není dobré věřit jen nápisům, ale je důležité číst si obaly a taky, že zdraví máte jen jedno.
DELIKATESY - LAHŮDKOVÉ PÁREČKY
doplněno 11.02.10 15:00:

Aha, pasáž o parečcích vysublimovala...

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

madla*
hodnocení

0x

na toto téma tu už jedna diskuse byla poradte.cz/...

Dokud bude poptávka, bude i nabídka. ;) Je známo, že hodně lidí slyší hlavně na cenu a že to, co se nabízí u nás v obchodech je občas pěkný hnus. Kdo chce kvalitní potraviny, musí důkadně číst jejich složení na obalu a samozřejmě platí, že kvalitní potraviny jsou dražší. Zrovna včera jsem četla, bohužel teď ten článek na internetu nemůžu najít, že kuřecí párky obsahují jen 20% masa, zbytek je vepřové sádlo, soja, drůbeží kosti a peří! Tak jsme se s kolegou smáli, že kuřecí se jmenují asi kvůli tomu peří. *smich*

 

hodnocení

0x
avatar atrama

Je pravda, že v dnešní době najít opravdu chutnou potravinu, bez přísad, konzervantů je velmi těžké...a když, tak cena je podstatně vyšší. Nedávno jsme s kamarádkou vzpomínaly, jak k nám vozili tzv.Studenou kuchyni, bylo to jednou v týdnu odpoledne, sešly jsme se s kočárky u obchodu, pokecaly...trvanlivost těch salátů, ruských vajec, ovoželé, aspiků atd., byla 2 dny, ale ta chuť bez těch všech konzerv.přísad se nedá s dnešními srovnat...Ale to je už zhruba 25 let, tenkrát jsme o nějakých éčkách neměli ani ponětí...To křehčené maso se tady probíralo, je to fuj, lepivé, hnus...také jsem to jednou koupila a od té doby, si již dávám pozor.

 

cyril*
hodnocení

0x

Trochu mi uniká smysl zmínky o Makru.

alf*

tak to já jsem na tom hůř - uniká mi důvod založení nového vlákna, šlo to dopsat do původního takhle je zmatek a kdo bude chtít číst o křehčeném tak aby četl dvě a to makro jsme taky nepochopil, proč je zmíněno

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]