Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řízky křehčené - co to znamená

Od: petka222 odpovědí: 21 změna:

Ahojky, koupila jsem v supermarketu Albert - Kuřecí prsní řízky křehčené hluboce zmrazené a zajímá mě, co to znamená to křehčené? Dívala jsem se na štítek, ale ten tisk je špatně čitelný, je to moc bledý, tak to nemůžu přelouskat :(. Dík za odp. P.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

perda*
hodnocení

5x

Maso je napícháno solným roztokem. V podstatě si zákazník kupuje o něco více slané vody. Takto upravený výrobek by měl být označen jako masný polotovar nikoliv jako maso. Proto je ten štítek nečitelný, běžná praxe.

Při přípravě masa pozor na sůl, neboť maso samotné již soli obsahuje až až..

Osobně mi křehčená masa vůbec nechutnají a nekupuji je.

mamcazmoravy*

Opravdu je to hodně napuštěno příměsemi a to nejen solí, ale i mnoha "Éčky". Já osobně jsem to nekupovala, ale mamka mi chtěl dát - taky koupila v akci 2 balení a že si můžu vzít a vyzkoušet. Tak jsem si přečetla složení, a nechtěla jsem. Prostě spousta chemie navíc.

madla*
hodnocení

4x

Já jsem se s tím také setkala v jednom supermarketu, byla to krůtí prsa křehčená, v akci, za mnohem nižší cenu než se obvykle prodávají. Už jsem po nich sahala, když paní vedle mně říkala "no to je pěkný hnus, chtěla jsem to za tu cenu koupit psovi, ale je v tom hodně soli, ještě by mu to mohlo uškodit". Tak takhle jsem se dověděla, co jsou křehčená krůtí prsa a raději si připlatím za ty normální.;)

petr123*
hodnocení

3x

Upřímnou soustrast. Jednou jsme to taky koupili, maso bylo sice opravdu takové "jemnější" ale že by to pomohlo chuti se říct nedá... Od té doby si na to dáváme pozor.

hodnocení

2x

Řeknu to hrubě. Nedá se to žrat. Jako by člověk kousal osolenou umělou hmotu. Je to podle složení láku samá chemie. Nedoporučuji!

lidka*
hodnocení

1x

Nikdy jsem křehčené maso ještě nekoupila, takže nemohu posoudit. Ovšem myslím si, že musí být pěkně vymáchané. Předpokládám, že to je ošetření masa naložením do slaného nálevu, aby se prodloužila trvanlivost, když zrovna nabídka převýšila poptávku. No a když se ani naložené maso neprodalo - tak šup s ním do mrazírny. *ee*:D A našla jsem celé pojednání o křehčeném masu: *klik*

Křehčené maso

14.07.2009
kategorie: Výživou ke zdraví
komentáře: 0

S pojmem křehčené maso se setkáváme již poměrně často, toto maso je běžně k dostání v obchodech. Dneska už to není nic neobvyklého. Co si však máme představit pod pojmem křehčené maso? Odpověď na tuto otázku zná poměrně málo lidí. My se vám na ni pokusíme dát odpověď.

Nejčastěji jsou k dostání křehčená kuřecí a krůtí prsa a to jak mražená tak i chlazená. Původním záměrem bylo, aby se z jinak suchého masa, stalo maso šťavnatější, křehčí a chutnější. Jak už to tak ale bývá, našlo se několik jedinců, kteří pochopili, že se z křehčení masa dá udělat celkem slušný byznys a začali na něm vydělávat. Jednoduše řečeno křehčené maso, je maso upravené tzv. "nástřikem", což je voda se solí a různými ochucovadly. Tento nástřik může tvořit 20 někdy dokonce i 30% celkové hmotnosti tohoto masa. Výrobci hřeší na nezájem lidí o to, co si vlastně kupují. Naprostou výjimku tvoří lidé, co pečlivě čtou složení výrobků na etiketách a ti si určitě toto maso nikdy nekoupí. Až příště půjdete nakupovat a narazíte na křehčené maso, zkuste si jeho složení pečlivě prostudovat, možná budete překvapeni.

Co je vlastně křehčené maso?

V případě takto upraveného masa, už nehovoříme o mase, ale podle vyhlášky se jedná o masný polotovar, protože je do masa přidávána voda, sůl a různé chemické stabilizátory. Na etiketě tak často objevíte ve složení, že obsah masa je např. pouze 70%, zbytek tvoří voda, sůl a tzv. "zlepšovadla".

Proč se maso křehčí?

Jedním z důvodů křehčení je to, aby se maso (hlavně kuřecí a krůtí prsa), která jsou sama o sobě suchá, stala křehčími, šťavnatějšími a chutnějšími, měla by se tak vlastně zvýšit kvalita tohoto masa. Avšak opak bývá pravdou, takové maso se někdy po rozmražení stává těžce uchopitelné, blátivé a je v něm cítit divná pachuť.

Dalším (určitě častějším) důvodem křehčení, je snaha výrobců, co nejvíce vydělat. Protože přidáním vody do masa se zvětší jeho hmotnost a tudíž i výtěžnost. Voda je levná a my jsme za ni ochotni zaplatit v domnění, že se jedná o maso. Můžeme to chápat jako čím více vody se do masa přidá, tím větší zisk mají výrobci, kteří využívají lidské neznalosti a pohodlnosti. Většina z nás se nezabývá čtením složení na výrobcích (a už vůbec ne u masa). No taky koho by napadlo, že maso, které si koupíme není už maso, ale něco zcela jiného.

Jak se maso křehčí?

Voda se injektory vstřikuje přímo do masa. Nadměrné množství vody, je však nutno zamaskovat různými chemikáliemi, které navrátí ošizenému masu chuť a zabrání vytékání vody z masa ven.

Přidané chemikálie dokáží např. dodat masu přirozenou barvu a také jemnou a příjemnou chuť.

V žádném případě nechceme tvrdit, že veškeré takto upravené maso je špatné, to určitě ne. Výjimečně můžete narazit i na křehčené maso, které vůbec nebude špatné naopak bude měkké a chutné. Existují i výrobci, kteří tuto úpravu provádí skutečně za účelem zvýšení kvality, ale není jich mnoho. Jediná možnost jak zjistit, co všechno obsahuje ono křehčené maso, které si chceme koupit, je pečlivě číst složení. A protože česká legislativa nařizuje výrobci uvádět všechny složky, které jsou ve výrobcích zastoupeny, neměl by to být žádný problém.

Záleží na posouzení každého, jestli si takto upravené maso kupí, nebo ne. Pokud už toto maso kupujete, dávejte pozor na složení a vybírejte takové, které má co možná největší obsah masa. Uvědomte si, že v dnešní době do sebe dostáváme velké množství chemie, které se nemůžeme vyvarovat. Proč toto množství ještě zbytečně zvyšovat takto "vylepšeným"masem.

hodnocení

0x

úetko22 děkuji za dotaz, ostatní děkuji za odpovědi. Konečně mě to někdo, ajko laikovi vysvětlil. Páč se to fakt dá jíst, ale nechutná to. Brzo mám po tom hlad.

Už je nekupujeme.

Děkuji

hodnocení

0x

úetko22 děkuji za dotaz, ostatní děkuji za odpovědi. Konečně mě to někdo, ajko laikovi vysvětlil. Páč se to fakt dá jíst, ale nechutná to. Brzo mám po tom hlad.

Už je nekupujeme.

Děkuji

barbakan*

Ty koktáš? Já jen,že se opakuješ!*smich*

jak je toto možné, kdo mi to tam dal? Přeci jsem nepsal vše dvakrát.

malvinka*

No páni rádcové, další novinka na trhu vážně jsem se dívala zda čtu pozorně nápis zněl - Mělněné maso. Opravdu kolikrát zůstává rozum stát. divila jsem se paní, jenž si rovnou do košíku vložila rovnou 2 ks balíčku.*afro*

Prosím až nara*placni*zíte na Amarouny dejte signál.

Pěkný zbytek dne.

Malvínko, to asi již někdo rozmělnil, jako jednou použil?

malvinka*

Milane jste jednička,*smich**hej**palec*. Váš názor byl první co mne v tu chvíli napadlo.

alf*

tak na amarouny jsem nenarazil, ale mám tu objasnění mělněného masa coop.cz/... , je to popsané pod tím obrázkem kuřete a nebojte, je tam uvedeno že to není zdraví škodlivé :)

dracek*

Milane nejseš sám taky sem to netušil ale když se to použije do číny nebo ryzota tak se to dá :)

lidus*
hodnocení

0x

Ano je to pravda, maso je injektáží soli a vody upravené. Nemám s tím při vaření sebemenší problém a chutná naprosto stejně jako nekřehčené.

petr123*

No v tom případě upřímně lituju ty, pro které vaříš :(

Jinak ohledně výhodné ceny - zkus si propočítat kolik v kile křehčeného "masa" zaplatíš vody a kolik by to balení tedy stálo, pokud by tam bylo opravdu 1 kilo masa. Najednou by se ukázalo, že cena je v podstatě stejná jako u poctivého masa.

mami
hodnocení

0x

ahoj, bohužel tyto řízky nejsou moc dobré. Znamená to, že jsou napuštěné vodou a solí. Levné neznamená dobré!

hodnocení

0x

Černé ovce v ČT1 minulý týden to rozebírali, drahé levné řízky, již nikdy.

amlim*
hodnocení

0x

Křehčené řízky znamená obchodní trik, málo masa, hodně soli, chemie, Éček.Hnus.*cert*

hodnocení

0x

Dobrý den, tak tohleto maso už nekupuji, protože to není ani zdravé , ani dobré... Navíc, když si přečtete na etiketě složení, zjistíte, že obsahuje asi tak 80 % masa .Není lepší si koupit maso čerstvé , nekřehčené, 100 %?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]