Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak poznat dobrého křesťana

Od: ruzka odpovědí: 42 změna:
Lidé jsou různých typů povahy,ale říkám si,jak se dá poznat skutečně hodný veřící a oddaný křesťan?

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Mám známou, která se neustále ohání vírou, chodí do kostela, ale pomluví koho může, přistihli jsme ji přímo při vandalismu.

Křesťanství není záruka na slušného člověka.

olin*
06.05.18 18:52

Přesně.

Někteří lidi nechodí do kostela, protože jsou křesťané, ale protože chtějí získat určité společenské postavení a obraz v očích druhých. Být zadobře s lidmi, se kterými potřebujete, může přinášet výhody pokud jich umíte náležitě využívat (myslím těch lidí). Výhodou pro někoho může být, že se může "vypovídat" ze svých trápení, i když už ten člověk neřeší, že řeší "trápení" druhých, o které by se neměl starat. Takový člověk se pak ale stará jen o své duševní potřeby a nevykazuje tím ovoce, které by měl pravý křesťan nést. Křesťanství přece učí, že se máme zříci svých osobních potřeb - což ale v některých případech může být zdá se krajně nemožné, nicméně pravé křesťanství učí, že kdo se zřekne své duše ten ji získá k věčnému životu, a kdo ji chce zachránit ten ji ztratí. Problém tedy může být, že člověk raději upřednostňuje své potřeby, své bezpečí, své mantinely, své pohodlí než-li Boží potřebu: tím že neplní Boží vůli míjí Boží plán, tzn. může zcela minout Boží cíl, kterým je spasení, Boží království. Je napsáno, že máme vcházet těsnou branou, což mimochodem znamená, že cesta víry v Boha vyžaduje, abychom si nebrali mnoho "zavazadel", neboť ty nás potom tíží a nedokážeme s nimi následovat Ježíše.

pt®
hodnocení

5x

Růžo, to pozná jen Bůh, protože zná lidská srdce, ale myslím si, že nehledáte hodného a oddaneho křesťana, protože hledáte dokonalého člověka, a to není nikdo...

ruzka
Nejde o to hodnotit člověka a chtít po něm, aby byl 100% hodný a poslušný křesťan,každý děláme chyby a nikdo z nás není dokonalý. Jde ale do určité míry rozpoznat, kdo je dobrý člověk, laskavý, milý,ohleduplný,vstřícný,podá pomocnou ruku od člověka který je zlý, ubližuje fyzicky i duševně druhým a nemá v sobě žádný cit ani spytováni svědomí, je alkoholik,žije prostopášně, hazarduje. Nějaké hodnocení povahy z psychologie existuje, znaky dobra a zla. Jde o to,že Bůh může hrišnikovi odpustit,pokuď upřímně lituje svého hříchu. Ve škole,tež dokáže lidským smyslem učitelka rozeznat zlobivého uličníka od hodného chlapce. Lidi nejsou všechny stejné povahy.
ruzka
Křesťané by měli být vzorem poslušnosti a milovat své bližní jako sebe sami,tak jak to v evangelium kázal Ježíš. Když bych ztratila peněženku na ulici a našel ji nevěřící,tak si ji nechá, ale křesťan jako dobrá dušička ji poctivě vrátí a bude to brát za dobrý skutek.

Když bych ztratila peněženku na ulici a našel ji nevěřící,tak si ji nechá, ale křesťan jako dobrá dušička ji poctivě vrátí a bude to brát za dobrý skutek.

No a nejhorší je, že se najdou i tací, kteří tomu věří. Prostě všichni nevěřící psi jsou nehorázný svině, zatímco křesťanská komunita je zgruntu vzorem ctnosti,

Teda nevědět že Ruza je troll a provokatér vystupující pod spoustou nicků, tak jsem se vážně naštval.

Takhle se jen směju *smich* Svatá prostato...

ruzka
Velmi zajímavý můj postřeh a nepochopitelný je to,jakmile se rozepíši o víře v boha,tak jsem já spatná a trollím. Když to samé se o víře v boha velmi obsáhle rozepíše paní "pt",tak už to neberete jako troll. Proč jedna z nás může si to dovolit a ta druhá už ne, v čem je rozdíl (dvojí nespravedlivý metr)?
pt®

Růžo, i to jde poznat, že trolíte, jak Vám to již spousta lidí napsalo, totiž zřejmě to lidé poznají. Je třeba si číst Písmo a tam najdete odpovědi. Nevíte, že Ježíě Kristus odpoví těm, co se budou ohánět tím, že dělali mnohé divy a zázraky v jeho jménu, a Ježíš jim řekne "...jděte ode mne činitelé nepravosti..." Vám nepřísluší rozsuzovat lidi, ale dát osobní příklad. Někdy si lidé nesednou, nejsme stejní, jsme každý jiný, ale Ježíš zemřel za všechny a Bůh si nelibuje ve smrti hříšníka, i Vás má Bůh rád, jen se řiďte Božím slovem. Mně samotné přijde, že provokujete, či se z dlouhé chvíle bavíte, něco z Bible znáte, ale něco vůbec ne, jenže to není chyba v těch druhých, spíš ve Vás...když mají být podle Vás křesťané "vzorem poslušnosti", tak se tím řiďte a buďte vzorem pro ty ostatní...

To Ruzka - Vaše víra či nevíra je mi zcela lhostejná a určitě bych ji nekomentoval. Co mě nadzdvihlo byl ten Váš výrok o ukradené peněžence, kterou by křesťan jistě vrátil, nevěřící si ji nechal. Zkuste tohle napsat ve stylu cikán si ji nechá/ bílý vrátí - a už Vám bude na krku viset Šabatová a x-aktivistů za práva menšin, jelikož jste se dopustila urážky skupiny obyvatel ( v tomro případě rasové)

Takže když si uvědomíte, že křesťanů je výrazná menšina, tak tímhle výrokem jste urazila zdrcující většinu obyvatel - tomu lze říct náboženská nesnášenlivost. Ó jak křesťanské...

lidus*

Růžo vaše víra v Boha je totiž jiná než víra PT, ta dokáže v klidu diskutovat a to i semnou o které ví, že ten křesťanský Bůh je ten co ho já neznám a znát nechci. Křesťani nekradou? No to jste mě pobavila, jsou to lidi a jediný rozdíl mezi nimi a mnou je ten, že já nemusím v neděli ráno kmitat na mši a nemusím klečet u zpovědnice. Já se svým Bohem mluvím a prostředníka (faráře) k tomu fakt nepotřebuji.

pt®

"liduš", děkuji za milá slova. Já si opravdu hodně čtu z Písma svatého a nabývám poznání, jinak by moje víra nebyla víra, ale lehkověrnost a zviklalo by mně ladaco.

iz*

@Pt, správně Vám to @Jedubabicka napsala o tom břevnu.

Jakto, že u Růži to vidíte, ale sebe jí nadřazujete, a tím, o čem Růže píštete, že je správné a doporučejete se řídit, se sama vůbec neřídíte?

Aby bylo zřejmé, co míním:

»Vám nepřísluší rozsuzovat lidi, ale dát osobní příklad. Někdy si lidé nesednou, nejsme stejní, jsme každý jiný, ale Ježíš zemřel za všechny a Bůh si nelibuje ve smrti hříšníka, i Vás má Bůh rád, jen se řiďte Božím slovem. Mně samotné přijde, že provokujete, či se z dlouhé chvíle bavíte, něco z Bible znáte, ale něco vůbec ne, jenže to není chyba v těch druhých, spíš ve Vás...když mají být podle Vás křesťané "vzorem poslušnosti", tak se tím řiďte a buďte vzorem pro ty ostatní...«

A přidejte k tomu trochu pokory a lásky k bližnímu svému. Hlavně toho druhého se Vám nedostává.

Bůh si opravdu nelibuje ve smrti hříšníka. Ale nelibuje si ani "v mlácení ostatních Biblí přes hlavu" a nemá rád povýšence. Pamatujte na to, až zase "utrhnete ze řetězu"!

pt®
"ivzez", tolik nevraživosti, tolik hořkosti máte v srdci, ale "z hojnosti srdce mluví ústa", říká Písmo. Pokusím se vysvětlit pár věcí. Pokud se zde "ruzenka" prezentuje, jako křesťan, tak je třeba ji pomoct a usměrnit podle Písma, protože je věřící a Písmo říká, abychom se "rozsuzovali mezi bratřími", ale "nevěřící bude soudit Bůh". "Soud začíná od domu Božího" a věřící mají Boží slib, že "budou proměněni a smrt nad nimi nemá moci". A tak "ruzence" připomínám, co říká Písmo, aby nepřišla o spásu. Chápu Vás, že to nevíte, proto je třeba si číst Písmo a mít víru. I když jste ve slovech tvrdá, tak vím, co říká Pán Ježíš: "když mně pronásledovali, i vás pronásledovat budou pro mé jméno". I když se Vám nelíbí a možná nehodí, co píšu, tak se jen řídím Písmem, kde je psáno: "mluv vhod i v nevhod", jde totiž o lidské životy, aby poznali Krista a došli spásy. Písmo dále říká: "je lépe poslouchat Boha nežli lidi". Přála bych Vám, abyste jste šla cestou pravdy k životu...
iz*

Pt,

máte pravdu, pokud se zde prezentujete jak věřící, je potřeba Vám pomoci. Právě to na rozdíl od Vaší kritiky Růži dělám.

K čemu je citovat Bibli, pokud jste ji nepochopila? Nerozumíte Božímu záměru, nechápete jeho přikázání, neustále porušujete Desatero, povyšujete se nad druhé, ...

Je mi líto, že pro svou pýchu + nadřazenost a zlobu + nevraživost ve svém srdci nevnímáte, kdo to s Vámi myslí dobře. Kdo Vás upozorňuje, čím vším se proti Bohu proviňujete. Každým svým útokem zde se Mu vzdalujete víc a víc. Děláte něco úplně jiného, než tvrdíte (kážete vodu, ale pijete víno).

Bůh Vám zakázal soudit lidi. Řiďte se tím! Je-li Vám Boží vůle "ukradena", alespoň lidi nesuďte podle sebe! Mne – na rozdíl od Vás – nevede nevraživost ani zášť, nýbrž láska k bližnímu. Víte, co to je? Obávám se, že je to pro Vás cizí slovo...

Víte, Pt, každý Váš prst, kterým ukážete na druhého (na Růžu, na mne či na kohokoliv jiného) skrývá ty tři prsty ukazující na Vás... Už Vás tu prohlédlo více lidí. Neměla byste zapomínat, že do vašeho srdce vidí vedle nás i ten, Jehož jménem se zde stále oháníte, aniž byste o něm něco věděla. (Jinak byste nebyla tak zlá.)

PS:

Právě jste potvrdila, co jste ocitovala »z hojnosti srdce mluví ústa«. Dokud jste sama nepotvrdila svou motivaci, nebyla jsem si úplně jista... Škoda, že směřujete mílovými kroky do Pekla → na opačnou stranu, než tvrdíte...

iz*

Pt,

nechápete vůbec nic. Nepochopila jste jediné slovo od nás zde ani z Bible, jíž se stále oháníte. Citování z Bible je k ničemu, pokud má překrýt zlé nepřejícné srdce.

Nepochopila jste ani to, že to, co vidíme my, viděl jěště dříve Bůh. A přestaňte se už ohánět Biblí, z níž nerozumíte ani jedinému slovu! Vůbec nevíte, co je láska k bližnímu, úcta k lidem ani pokora.

pt®

"ivzez", je mně Vás upřímně líto, Boží slovo jste si nečetla a tak ho nesprávně interpretujete, s tím se nedá nic dělat. Vše, co píšete o mně, platí totiž na Vás a můj klid Vás dráždí. Písmo říká: "modlete se za ty, co vás pronásledují a žehnejte těm, kteří vás proklínají"...již na Vás nebudu reagovat, ani nebudu číst vaše komentáře. Modlím se aby se Bůh dotkl vašeho srdce, Bůh Vám žehnej...

iz*

Pt,

opravdu jste zlá, lidi soudíte podle sebe a podsouváte jim své vlastní pohnutky.

Proč si myslíte, že nesprávně interpretuji slovo Boží a proč mi podsouváte, že jsem je nečetla? Opět soudíte podle sebe? Naučit se zpaměti pár veršů a "mlátit jimi lidi přes hlavu" nesvědčí o znalosti a už vůbec ne o pochopení Božího slova a záměru. Kdybyste je chápala, chovala byste se jinak.

Slovo Boží umožňuje (záměrně!) vícero interpretací a ta moje není chybná. Chybná je ta interpretace, která nepřipouští nic jiného než svůj vlastní povýšenecký pohled.

V Pekle Vám to bude slušet. Jestli se nevzpamatujete. Ale bude mi to líto, protože slušní křesťané (a hodně dlouho jsem věřila, že jím jste i Vy → člověk věřící v křesťanského Boha je křesťanem, přestože o sobě tvrdí, že "nemá žádné náboženství") si Peklo nezaslouží...

Možná, že – až k tomu za pár (desítek) let dozrajete – pochopíte, co se Vám tu snažím zprostředkovat. Jen pozor, aby už nebylo příliš pozdě...

PS:

Nehledám dokonalého člověka. Hledám dobrého (a většinu věřících za dobré považuji) člověka. Víte, kdo je dobrý člověk?

@pt - tak je třeba ji pomoct a usměrnit podle Písma
"Usměrnit"? *ee*

Jojo - usměrnit - to praví křesťané umí velmi dobře, mají v tom staletí trvající praxi, mají na to i příručky - Malleus maleficarum není sice nejnovější, je z 15 století, ale jak vidno, mnohým se šikne i ve století 21.

No a někteří praví křesťané s její pomocí naprosto dokonale usměrnili tisíce lidí u nás, celosvětově to byly statisíce.

- cestovani.idnes.cz/...

Podle mě jediný důvod, proč za tyto zločiny nebyla církev postavena mimo zákon stejně jako nacisté je ten, že jednak je to už promlčené, jednak se ten problém vyřeší časem sám

hks.re/...

pt®

"jedubabicka" a "promon", ano usměrnit, ukázat směr k Pánu, aby "ruzenka" nelpěla na lidech, ale důvěřovala Bohu. A pokud by se někdo nechal unášet hněvem, tak končím slovy našeho Pána: "Bože odpusť jim, neboť nevědí, co činí"...amen

@pt - V Bibli je psáno i leccos jiného (Kor1):

"Mně tedy pramálo záleží na tom, soudíte-li mě vy nebo jakýkoliv lidský soud. Vždyť ani já nejsem soudcem sám nad sebou;...Kdo ti dal vyniknout? Máš něco, co bys nebyl dostal? A když jsi to dostal, proč se chlubíš, jako bys to nebyl dostal?"

pt®

"jedubabicka", Římanům 15:17 "Mám se tedy čím chlubiti v Kristu Ježíši, v Božích věcech." Ano, vše máme od Pána...

ano máte pravdu, v Písmu je i leccos jiného, ale "...ku pokoji povolal nás Bůh..." a tak "Pokoj Vám"...

שָׁלוֹם

pt®

"jedubabicka", ...*palec*...*placni*...*slunce*...

72mona3*
hodnocení

4x

Ne. Nelze. Za zavřené dveře nikdo nevidí. M.

ruzka
hodnocení

Není zárukou dobrosrdečné povahy to,že člověk chodí do nějaké církve a má povinnost podle přikázání desatera být poslušný,morálně vyspělý a milovat své blízké celým srdcem a nečinit jim zle? Já zažila opravdu těžké chvíle s křesťany ve společenství,když jsem už onemocněla a nemohla přijít na společné setkání,tak mne nekřesťansky opustili a nezáleží jim už na mne. Je tam jistá arogance a rozdělování křesťanů do různých skupin a odnožu.Jak jim něco nesedí,tak dokáži člověka zavrhnout a být k němu bezcitní. Nejde mi to narozum,takový chování.

Je to v Bibli. Po ovoci je poznáte

hodnocení

4x

Předpokládám, že sáhodlouhou a vyčerpávající odpověď Vám v tomto směru poskytne Pt, je to její specializace.

Já za sebe jen menší poznámku - proč je stále tendence spojovat hodný se slovemvěřící . V historii křesťanství je spousta příkladů, kdy se i nejvyšší představitelé církve vč papeže dopouštěli ať už přímo, či nepřímo těch nejhorších zločinů vč masových vražd. Tím myslím třeba inkvizici a pod. Páchali tyto zločiny oddaní křesťané - bezesporu ano. A byli hodní?

Tím se nechci pasovat do nepřítele či odpůrce křesťanství či křesťanů. Mám k tomu neutrální vztah, vím, že ti současní nenesou na zločinech minulosti vinu - i když třeba v případě nacistů je už pouhé schvalování či podpora zločinem, u církví se tento princip neuplatňuje, byť mají taky pěkně černou minulost, někdy i současnost.

To, že se někdo dopouštěl špatností neznamená, že je to křesťansky správně, takové jednání.

janm*
hodnocení

3x

Hezký večer

Podle mně jdete na to, ale nejen vy ale často i jiní lidé tzv. "z vnějšku" neboť dle mne je napřed nutné se pídit po tom, co je vlastně křesťanství anebo jinak "o čem vlastně v jádru je" "co učí," co sleduje tím co učí? Totiž v opačném případě, budeme-li pouze "napodobovat" to o čem si myslíme že to je a neporozumíme tomu ,pak se mineme cílem. Když budete třeba něco číst, nějaký verš nebo si ho budete zkoušet zapamatovat tzn. když to budete "studovat" je zároveň třeba si udržovat jistý "nadhled" z něhož se budete snažit "porozumět" tomu "jádru". Není to to samé jak se dnes často myslí opravdu není to samé se něco naučit a něčemu do hloubky porozumět. Něčemu se naučit není zas až tak těžké ale něčemu opravdu porozumět v té vnitřní hloubce to už je daleko těžší, přesto ale jde především o to porozumění, protože to zvláště v případě náboženských pravd může být tak "imanentní" že ho lehce zakryje hromada slov. Je hodně lidí vyškolených vystudovaných v tomto oboru ale již málo těch co opravdu porozuměli. Bez porozumění se právě stane a často stává že "chodíme dokola", "mlátíme prázdnou slámu" "lížeme sklenici s medem z venku" ale ve skutečnosti nám to uspokojení nepřinese protože "jsme na povrchu" a ono je třeba jít "do hloubky". Často co nás má vést se stává spíše pastí, prostředek např. "písmo" se stane samotným cílem ale to není dobré...Jedete do nějakého cíle např. města a těšíte se naň, ale jedete v přepychovém voze a tak se po přijetí na místo raději zase svezete zpět a na původní záměr se pak zapomene...často se to děje

bublanina*
hodnocení

1x

Toto je taky váš dotaz, viďte: poradte.cz/...

a před časem se tu objevilo také několik v podobném duchu, kdy jste se z nějakých důvodů nepohodla se svými "soukmenovci". Obávám se, že vše musíte řešit s nimi, tady nikdo do vašich vztahů zase tolik nevidí. Je ovšem otázkou, jestli vůbec chcete poradit, nebo jenom hledáte zájem ostatních lidí o vaši osobu a vaše "problémy"prostřednictvím poradny, protože se cítíte sama. :(

ruzka
Proč se k tématu křesťanů nevyjádřuje nejvíce kompetentní poradce paní "pt" Já čekala na její obsáhlý výrok a radu.

No, asi tady teď pravděpodobně není, že?

Jinak by asi napsala.

hodnocení

1x

Nejde o to jestli je člověk hodný nebo zlý. Všichni hledají Boha a snaží se být více jako on (Ježíš), tedy pokud se bavíme o opravdových křesťanech. Nevím jestli existuje nějaký "hodný" křesťan. V tvých očích se ti bude zdát hodný ten, kdo je méně hříšný než ty.

culdabulda1*
hodnocení

1x

- k čemu je vlastně ale dobrý v normálním životě oddaný křesťan? - už jen to slovo "oddaný" nahání hrůzu...

hodnocení

1x

Růžka zas myslí jen na to své jedno téma. Tak jako jiní myslí na to své:-D . Každý máme své myšlenky zaměřené na nějaký zájem a svoje sny. No řekněte, nebyla by nuda, kdyby jsme všichni mysleli na to samé?

lidus*

Tam kde mám chalupu chodí do kostela snad celá vesnice, znám také co spí s kde kým a v neděli šupajdí ke zpovědi, takové co kradou, dokonce jednoho i zavřeli a vůbec jim nevadilo, že je to ministrant snad 20 let. Na pohřbu mě děsí zpěv rádoby zpěvaček kostelního zboru a tak jsme na přání tchána chtěli hudbu bez toho kokrhání. Jednoduše, ti lidé co tam žijí jsou naprosto normální, smilníci, zloději, prolhaní, zákeřní a závistiví, rozdíl poznáte v neděli kdy se můžou strhat aby nezmeškali kostel.

Věřím v Boha? Zcela jistě v toho svého ano ale rozhodně k tomu nepotřebuji být křesťan i když křtěná jsem a dokonce mám splněno i první přijímání. Jo a farář je taky jen člověk, ten na té vesnici je Polák, mladý, jezdí na motorce a chodí s náma v létě na pivo. Tak Růženko a teď řekněte kdo to je ten podle vás nejlepší křesťan, světec? To ale nežijete v tomto světě.

hodnocení

1x

> jak se dá poznat skutečně hodný veřící a oddaný křesťan?

Tak, že s ním mluvíte o tom, co pro něho křesťanství znamená a jak se mu daří žíti křesťanským způsobem života. Abyste mohla vše vyhodnotit, musíte dobře znát Biblické nauky a nejlépe být sama věřící.

Křesťanské zásady si můžete dohledat pokud je neznáte, ideálně tak, že si přečtěte evangelium (alespoň jednu nebo několik knih Ježíšových učedníků - Matouš, Marek, Lukáš, Jan). Takový křesťan, na kterého se ptáte se projevuje tak, že podle nich žije.

alibababa
hodnocení

1x

Když po něm hodíte kamenem hodí po vás chlebem, když mu seberete kabát tak vám dá i košili ne?

Nedá.

Košile bližší než kabát *smich*

rv*
hodnocení

0x

Dobrého křesťana poznáte tak, že se po smrti dostane do nebe. Pokud nechcete dlouho čekat, můžete to uspíšit, ale nevím, jestli je z pekla telefon do nebe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma víra v boha

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]