Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Víčka x peníze

Od: lindazmoravy odpovědí: 19 změna:
Proč se na naše děti vybírají víčka a na Africký děti peníze? Nechápu tuto logiku. A proč se vybírá na ulici?mezi obyčejnýma lidma příspěvky na útulky atd. Proč nejdou na hrad do parlamentu vybírat. ( tim nechci řict že na útulky nepřispěju ale přeci jenom nemam tolik peněz jako poslanci.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Myslím že Vám rozumím. Přiznám se, že mě to taky docela - no řekněme kaká... Vezměte si situaci, kdy se české dítě dostane do situace, že nutně potřebuje zákrok, který pojišťovna nehradí ( ano, jistě, byla by jistě dobrá otázka, proč pojišťovna neplatí zákroky, které mají za cíl zachování, nebo zásadní zkvalitnění života) . Takže na tyto děti se vypisují sbírky, sbírají se vršky od PETek a podobně. Sám rád přispívám, ale zásadně ne na ulici - momentálně si vzponínám na Kapku, zdravotního klauna, Helpes atd... Ale je to sakramentsky nesystémové - na tuzemce, který , pokud se vše povede může být následně daňovým poplatníkem se prachy shánějí horko těžko. Ale třeba na ty dvě pipiny, které jely do Pakistánu, kde s obrovským údivem zjistily, že strejdové muslimové nejsou vždy kamarádi a asi tak úplně nestojí o multikuti obohacení se přes sto milionů našlo ! To už nemluvím o tom, že se podobné prostředy najdou i na operaci dětí z Iráku, který si ještě letecky dovezeme.

Osobně bych navrhoval také otočit systém financování - pro české občany bych ruče vytřepal prašule z eráru a na uprchlíky a podobné záležitosti bych s gustem dal i několik víček.

Promon, máte můj souhlas, a doufám, že nejen můj.

Přijde mi, že jsou u nás trochu pokroucené priority*alene*

hanns

přesně! dávám 1*

hodnocení

1x

Omlouvam se za OT, ale pokud muzu krapet parazitovat na Vasem dotazu.

Co se vlastne s temi vicky pak deje? To se nekdo zavazal za urcity pocet vycek poskytnout nejakou penezitou odmenu? Kdo? Jakou? Proc zrovna vicka?

Vim ze se sbiraji, ale nejak mi unika smysl.

lucka*

Dobrý den, pokud vím, víčka jdou na recyklaci, jsou z nějakého specifického plastu, který je ,,cenný" a spíše než že by šlo při výkupu o určitý počet víček, myslím, že to bude na váhu.. A vykupují je prostě firmy, které se zpracováním plastů zabývají. I když také neznám podrobnosti a při cenách plastů si neumím představit, jaký objem jich musí být vybrán, pokud je cílem sbírky třeba 100 tisíc, nebo dokonce milion korun, např. na nějaký drahý přístroj nebo zákrok.. Ale v prvé řadě je idea asi taková, že se jedná o ,,odpad" který většina lidí vyhodí a přitom je ho možno zpeněžit.. aspoň tak nějak sem si to představovala vždycky :)

Taky mi není jasné, jaký rozdíl je mezi víčkem, které odevzdám zárověň s PET lahví (při zpracování se obě rozdílné hmoty stejně automaticky třídí a každá se spracová zvlášť) a víčkem, které odevzdám samostatně. *nevi*

doplněno 10.07.17 11:30:

Lucka - Na recyklaci jdou nejen víčka, ale i ty PET lahve (pokud je nehodíte do směsného odpadu). Takže odšroubováním víčka a samostatným odevzdáním se na věci nic nemění.

lucka*

Víte, v čem je podle mě rozdíl? Když půjdte s jednou PET lahví, která bude mít třeba i víčko, dostanete pár haléřů od firmy, která materiál vykupuje, čili se někomu nevyplatí to dělat. Proto fungují kontejnery na plasty a ano, vím, že se rycykluje i zbytek PET lahve. Když sbíráte jenom víčka, která jsou relativně skladné a ,,těžká" narozdíl od zbytku PET lahve, můžete jít do té recyklační firmy vy a ona vám to proplatí. Proto lidé sbírají víčka, mají možnost peněžní částku pak přímo inkasovat. Funguje to, když se na někoho složí půl republiky, nebo alespoň hodně lidí z práce, ze školy atd.. Kdyby to sbíral jen jednotlivec, nedoplatil by se za vodu pochopitelně :D

Kdysi jsem se zde na poradně ptala, jaký je rozdíl mezi víčkem a "zbytkem"plastové lahve. Celá diskuse kolem toho byla zajímavá.

poradte.cz/...

Zjednodušeně - ve víčkách jsou barviva (pigmenty). Jsou dražší než ostatní plast.

Víčka sbírám a občas v obchodě vysypu do krabice s fotkou a příběhem nějakého dítěte. Vím, že se jedná o haléře, ale rozhodla jsem se sbírat a podporovat tuto absurditu právě proto, aby žila a aby si jí všímali ti, co peníze rozhazují. Jsem jistě naivní, když doufám, že se někdo chytne za nos. Ale je to moje rozhodnutí.

Jedno víčko má ve výkupu hodnotu asi jako půl A4 kancelářského papíru. Tedy pokud zrovna vykupují polyetylén, což většinou nedělají. Je to samosebou dotační podvod, jako mnoho jiných.

hodnocení

0x

Nezabývejte se nesmysly.

hanns

tak spusť třeba o GMO !

cap*
hodnocení

0x

Já na ulici nepřispívám, protože nevím jestli nejsou podvodníci. /již špatná zkušenost/Také mě štvou,jak jsou výběrčí vlezlí. Podle mě by měli stát s cedulí na co vybírají,odkud jsou a když někdo chce,přispěje dobrovolně. Prostě je nezajímá,je-li někdo na pracáku,ale škemrají.Také nevím,proč se nepostaví třeba ke vchodu do Magistrátu města,nebo před banku,kde berou vysoké platy.

protože nevím jestli nejsou podvodníci

Stačí jeden dotaz - u legální sbírky mají ti, co vybíraji, povinnost na požádání předložit patřičné doklady o nahlášení a povolení sbírky a plná moc od pořadatele a kasička musí být předepsaným způsobem zapečetěna.

Také nevím,proč se nepostaví třeba ke vchodu do Magistrátu města,nebo před banku,kde berou vysoké platy.
Protože se dá přispívai i bezhotovostně.

lindazmoravy
hodnocení

Děkuji za vaše názory.

sebod*
hodnocení

0x

Je to ostudné. Pleteme se do toho, co se děje tisíce kilometrů od nás a nevidíme bídu ve vlastních ulicích *zed*. Státní peníze se rozhazují plnými hrstmi lidem, kteří si nezaslouží ani korunu a potřební lidé, kteří do té státní kasy již přispěli, nebo jednou snad přispějí, dostanou jen almužnu nebo vůbec nic.

Teď tu řešíme rodinu, kde se narodilo postižené dítě. Jeho postižení je velice vzácné, v republice toto onemocnění má pouze ono. Dítěti je 6 let, je nechodící, samo se nenají, o nic si neřekne. Vyžaduje péči 24 hodin denně. A toto dítě NEMÁ nárok na žádné zdravotní pomůcky apod. Proč? Protože jeho nemoc není v tabulkách ! *sok* Také se pořádají sbírky na toho malého, na speciální postel, vozík, plíny atd... A pak jdu včera po městě a parta dětí (cca 4 - 12 let) tady jezdí z velkého kopce v autíčkách. Nových. Že je za to odpoledne rozbijí? No a co. Však si dojdou pro peníze na nové. *blee*

Mám nemocného vnuka. V pěti letech musí mít na noc plíny. Na předpis od lékaře. I tak stojí jedna plína 20 Kč *sok*. To máme 400 Kč za měsíc (naštěstí někdy v noci to vychytáme a nepočůrá se). Jo, pro zdejší rýpaly, co napíší, že je kluk velký a NEMĚL by se už počůrávat - vnuk nemá dostatečně vyvinutý močový měchýř a čekáme, zda se to zlepší bez operativního zásahu *plac*. K tomu musím připočíst peníze za léky, dojíždění do nemocnice na vyšetření atd a jsem na 1.500 Kč/měsíc. Neměly by tohle mít i ČESKÉ děti ZADARMO?!

Ano, jsem naprosto zhnusená z toho, co se u nás děje ! *nene*

figurek*
hodnocení

0x

protože ta víčka nevykupuje státní aparát, ale jakýsi podnikatel. Platí je víceméně ze svého příjmu.

Ještě by tak scházelo do věci zainteresovat státní kasu. První věc které bychom se dočkali, by bylo pořádné zdanění výnosu. To si nepřejete. Že ne?

sebod*

Figurku, kdepak jsi přišel na to, že víčka platí jakýsi podnikatel ze svého? S víčky to je jako se starým papírem, železem atd. Je to podnikání. A proč zrovna víčka na charitu a ne třeba železo? No, jasné, že? Víčka jsou skladná, dá se s nimi dobře manipulovat, jsou čistá... A tady je krásný článek, proč je SBĚR VÍČEK pěkná BLBOST ! expres.cz/...

Ten článek je pěkná demagogie *bzum*. Autorka si kupuje balenou vodu jen proto, aby z ní mohla odšroubovat víčko a to pak kamsi prodat (jinak by pila vodu z kohoutku) a divit se, že na tom prodělává kalhoty. To má stejnou liogiku, jako bych si každý den koupil třeba nový sešit, který nepotřebuju (když už jsme u toho starého papíru), vytáhl z něj piják (jen příklad, já vím, že už se tam nedávají) piják prodal do sběrny a divil se, že ne a ne zbohatnout.

sebod*

magdone, Tys ten článek ale vůbec nepochopil *ee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]