Nejste přihlášen/a.
Chvíli jsem zvažoval, jestli by nebylo lepší umístit tuto otázku do rubriky Vzkazy, přání a stížnosti, ale nakonec volím Volnou diskuzi, byť budu "brečet a stěžovat si". To, že je spousta příspěvků plná mnohdy až neuvěřitelného množství pravopisných chyb, je věc obecně známá, kritizovaná, vysmívaná, diskutovaná a nakonec tolerovaná. "Rvalo mi to žíly" a pořád mne to nenechává klidným, ale jsem schopen se přes to přenést, pokud to nepřekročí míru a nemá to vliv na srozumitelnost textu. Koneckonců, moje čeština taky není bez chybičky.
V poslední době zde ale narážím na příspěvky, u kterých je problém zjistit, co chtěl přispěvatel vlastně říci. Jsou tam hrubky, zaměněná slova, špatné časování či skloňování. Krom nedokonalého vzdělání (co s tím, že?) za to mohou mobily a jejich funkce - predikce textu. A jsme u jádra pudla. Jsem toho názoru, že nepřečíst a neopravit si po sobě příspěvek je krajně nezdvořilé a ve své podstatě je to pohrdání ostatními přispěvateli. Poněvadž upozornění na nesrozumitelnost textu jaksi nezabírá (a už jsem narazil i u sys - což pouze konstatuji a nechci, aby to bylo dále jakkoliv řešeno), budu od nynějška hodně zvažovat, jestli mi takový příspěvek stojí za ztrátu času a nervů. Jak jsem zaznamenal, někteří rádci to mají nastaveno jinak a snaží se za každou cenu, jejich svoboda.
Jak to máte Vy?
Poznámka pro osoby technicky méně nadané: Ta "blbá" predikce se v každém mobilu nechá vypnout. Je lepší psát bez interpunkce, než jako Apač.
Jsem na tom podobně. Všimnu si, ale dokud rozumím, neřeším.
Ohledně vývoje do budoucna si myslím toto: Jako vždycky musí lidstvo i člověk jako individuum klesnout na nějakou úroveň, která mu není příjemná, tak i úroveň vyjadřování půjde postupně dolů, aby dosáhla dna a mohla se od něj odpíchnout. Jsme ve fázi, kdy plno lidí zastává názor "a co nějaká chyba, vždyť jsou důležitější věci na světě", ale jednou přijdeme na to, že můžeme mít jak správně napsaný text, tak i ty důležitější věci. (A teď nevím, mám-li správně tu poslední čárku )
Mě osobně by zajímala jistá věc, kterou zde pozoruji již dlouho. Někteří uživatelé mají zálibu v psaní velkých písmen i tam, kde je to v češtině zcela neobvyklé. Např.: Včera jsme jeli k Babičce na Oběd.
Nebo že by za to také mohly ty telefony? (Sama tam takovou funkci nemám/ nepoužívám.)
Tak to je potom docela závažné...
On si neřekne: "Tak teď by se mi tam líbilo dát velké písmeno". Predikce textu mu po pár písmenech nabídne slovo, které (při této kombinaci písmen) používá nejčastěji a když má telefon toto slovo ve slovníku s velkým písmenem, tak mu ho tak i nabídne a on ho použije tak jak je. Protože je uživatel líný dopsat celé slovo (bez použítí nápovědy), tak jak má správně být nebo se mu nechce to první písmeno posléze změnit. Nebo mu to jen přijde zbytečné. Šak co, přečíst to jde, smysl to dává, tak jaképak copak.
A nebo se na to vykašle proto, že píše na dotykáči a dost často je problém strefit se kurzorem na konkrétní písmeno. Taky s tím pořád bojuju, ale "stavovská čest" mi nedá, abych poslal vědomě smsku s chybou.
Osobně jsem na to nenarazil, ani na poradně, ani v mobilu (krom specifických případů, kdy je velké písmeno za každou mezerou). Jinak by to svědčilo o tom, že tazatel má německou školu. Potom by to bylo pochopitelné.
Já na to občas narážím, hlavně u různých školáků (resp. žáků ZŠ). Právě mi to také vrtá hlavou. Ještě bych pochopila, když někdo třeba píše názvy měsíců nebo rostlin s velkým písmenem. Ale běžná podstatná jména? Tam mě žádný důvod nenapadá.
Já bych nezoufal. Je sice pravda, že současný vzdělávací systém evidentně nedostačuje k tomu, aby se někteří jeho absolventi naučili svuj mateřský jazyk, ovšem řešení se už rýsuje. Podle dobře informovaných zdrojů se díky podpoře fondů EU plánuje zjednodušení češtiny. Hrubý nástin je zhruba o tomto :
Dobrý den, jak píšete, je to záležitost dlouhodobá a opakovaně se zde řešila (i já jsem měl založenou otázku o omlouvání se za chybovost, když tazatel píše z mobilu). Kromě vzdělání (a nicotné četbě knih) vidím důvod např. i v rychlosti. Tazatel se musí zeptat rychle, protože potom už má zase jinou aktivitu a času je málo. Takže, tazatel je schopen obtížně dotaz nějak zformulovat a napsat, ale tím je vyčerpán, textu (a jeho opravě) už nevěnuje pozornost, odchází z poradny, jinou aktivitu zde už od něho nelze očekávat (doplnění, poděkování, oznámení výsledku rady či hodnocení) a nikdo neví, zda ho rady zajímají a alespoň se na poradnu později podíval. Jinak bych řekl, že lepší češtinu mají děti ze základních škol, než středoškoláci, resp. ti už mají češtinu "na háku". já se snažím dodržovat zásadu, že jaká je úroveň dotazu, takovou volím úroveň odpovědi. Zdravím!
Já zase "v reálu" mluvím jedním jihomoravským nářečím. Ovšem tady nejde o nespisovnost, ale o celkovou nesrozumitelnost (např. když někdo celý příspěvek napíše jednou větou, a ještě bez čárek).
Pro totak®:
Myslím, že ten váš problém s opravováním slov po odkliknutí mezerníku se dá snadno odstranit, jen je potřeba to automatické opravování nastavit na "upozorňovat, ale neopravovat". Pak budete mít slova s chybou například podtržena barevně nebo vlnovkou a sám se rozhodnete, co opravit a co ponechat. Je to praktické, také to tak mám nastaveno, vřele doporučuji.
no,já narazil na jiný problém,který se týká mne osobně...smířil jsem se s tím,že mám problém s mne,mně,mě...nebaví mne? velká písmena,ale - nesl jsem na úřad papír a chyběla tam jedna věta. ta paní mi dala propisku a řekla - dopište to tam. lidi,napsat jednu větu psacím písmem! to byl problém,já zíral. zatracené klávesnice!
Jestli mohu malou pomůcku...
2. a 4. pád = kratší tvar (mě)
3. a 6. pád = větší číslo = delší tvar (mně)
Nebo také: vždycky jsou u každého pádu 2 tvary (2.a 4. pád mě, mne, 3. a 6. pád mi, mně). Takže nevím-li, zda mě nebo mně, řeknu si ten druhý tvar. Když je druhý tvar kratší (mi), bude správně mně. Když je delší (mne), bude správně mě.
Je to trochu srozumitelné?
Když je někdo blb, tak je blb a nic s tím nenaděláte. Mně spíš vadí bagatelizování té hlouposti těch lidí. Pokud na jejich příšerný projev poukážete, sesype se na vás hromada dalších ignorantů, bohužel i včetně adminů. Že neodpovídáte k tématu a nejsme v češtinářském kroužku.
Osobně si myslím, že pokud je někdo schopen naučit se pravidla silničního provozu (řidičák mají téměř všichni), tak je i schopen naučit se alespoň nejzákladnější pravidla gramatiky.
Zdravím.!
Milý "André Marie Ampére"... Češtinu již na zdejších stránkách neřeším, jelikož jsem si tím kolikrát
velmi zavařil. Admin mi dal poznat svou sílu.! Takže na dotazy, které jsou plné hrubek radši nereaguji,
protože má odpověď by asi nebyla zrovna z těch "slušných."
Člověk, který dokáže "nablít" slova, jako "umivadlo, paneli, základi, ..atd." Navíc, pauzy za čárkou a za koncem věty mu
také neříkají zhola nic... Co si o tom myslet.? Co radit hloupému.?
To, že se píšou zprávy z mobilů, neobstojí v tom, že jsou psány s hrubkami.!
Píše je člověk, ne nějaký robot od Čapka.
Ja zrodzony w miešče miedzy Luczinou i Olzou, jestem na pol Polak.
To mi však nedává právo, ničit český jazyk.
Adminovi se předem omlouvám, pokud jsem jej něčím urazil a dopředu bohužel předpokládám,
že mé zostuzující příspěvky na adresu negramotů bude stále mazat.
Это демократия.! A občas...
"Jedovatej... Jízlivej..?
Najděte si, prosím, pane "Sys"le, když už máte tu syndromickou touhu, někoho poučovat o tom, co je DANÉ!.
Jak se asi píše...? Jedovatý, jízlivý..!
tak co..?
Vy, sám, Mě budete učit český jazyk, když ho sám neovládáte..?
To se samozřejmě týká i mých minulých příspěvků, které jste jako "admini" smázli, díky tomu, že jsem
použil poněkud expresivní výrazy...
Které ovšem dnes používají "mladí" zcela běžně. Zde, na těchto stránkách, tuto rétoriku použít nelze,
jelikož bych byl "odstřihnut".
Uvědomte si, že si sami "serete na hlavu".!
A teď mě smažte.! Asi si to opravdu zasloužím.
Čím to asi je..?
pravdu dím.!
Ano, jsem rebel. Nikdy jsem nešel s "proudem většiny", Vždy jsem přemýšlel... Proč, jak, co, když...?
Moc lidí to neřeší. Dnes takřka nikdo. Dnes lidi jen čumí do mobilu.
Divná doba.
Já to řeším tak, když už si nevím rady, jak to napsat, tak si to napíšu ve vyhledávači a vidím jaké relevatní stránky se mi zobrazí. Hlavně ten pravopis vidím, protože mám nějakou paměť a po přetčení několika tisíc knih Vás to prostě trkne. Tam jsou nějaký editoři, a ti ten pravopis hlídají. Jinak pravidla pravopisu neznám vlastně vůbec, mám to jen odkoukaný.
Nějak to tu ničí formátování textu. Při psání příspěvku mi to sice umožnilo text zformátovat (barva textu, tučně, kurzíva), ale uložilo se to jako neformátovaný text bez formátování. Nepomohla ani oprava.
I lidé, kteří pravidla pravopisu nezvládají, mají právo na radu. Třeba tu někdo příliš nechybuje a je tupější na matematiku. Je proto lepší? Osobně mi nevadí, když lidé chybují (asi jim to ve škole nešlo, ale mohou být dobří jinak). Vadí mi však hrubost, napadání ostatních a neúcta. Pokud takový člověk má i hrubky, tak mám sto chutí mu to vpálit, ale myslím, že jsem se doposud udržela. Kdysi (a dlouho) jsem byla v češtině skvělá, ale už zjišťuji, že občas mám výpadky v pravidlech také. Najednou nevím, jestli písmeno malé, nebo velké apod. Určitě je to tím, že už 30 let píšu minimálně, tedy neprocvičuji a v mém věku si už občas něco i těžko vybavuji. Tak i já prosím o toleranci. Někdy mně to děsí, najdu v pravidlech mne a mně - a příště zase nevím nic! Už to asi lepší nebude, spíš naopak...
Nikdo tady ale nepožaduje určení vedlejší věty přívlastkové, podmětné, předmětné a jiné bohemistické finesy.
Chce to jen, aby lidé psali čárky ve větách, za interpunkcí mezery. Alespoň tušili jaká jsou vyjmenovaná slova, vzory. Přestali používat to přiblblé "aby jsme, aby jste". A zvládali jiná elementární pravidla.
Jak říkám výše, znáte tolik lidí, kteří nejsou schopni udělat řidičák, protože na to nemají buňky? Protože řidičák chtějí, naučí se to. Mateřský jazyk a úcta ke čtenářům, potažmo sami k sobě, to už jaksi ne. To už raději přejdou do útoku, prý že "Grammar Nazi".
Jestliže je už z celého dotazu zřejmé, že dotyčný je spíše chudák (s hlavou), potom je dosti neomalené až sprosté mu předhazovat pravopis (a celkově se nad ním povyšovat). Občas se tu takové dotazy vyskytují, a bohužel ani tento fakt nebrání chronickým "opravovačům" v jejich jízlivých poznámkách. Ovšem největší legrace je, když někdo opravuje cizí pravopis, a sám dělá hrubky.
--------
Blešíku, vidím to stejně. Mnohem horší je neomalenost a agresivita.
Dlouhodobě zastávám názor, že na chyby, zejména drobné a v textu ojedinělé, by se na poradně upozorňovat nemuselo. Ovšem některé dotazy začínají být "za hranou". Teď se zde dozvídám, že na vině nejsou mezery ve vzdělání, ale klávesnice. Pro mě je to lenost, drzost, neúcta... Osobně to začínám považovat za větší prohřešek než to, co je uvedeno v Z1 a Z2. Ale zároveň tuším, že obsah Promonova odkazu není moc legrační. Je prorocký. Budoucnost je "mafšíce".
Vaše slova = můj názor.
To s tou klávesnicí bych přirovnal k tomu: Někdo umí psát od přírody pěkně, někomu není dáno (to je třeba pochopit a tolerovat). Ale každý má možnost si vzít čistý list papíru a ořezat tužku. Někdo si dá tu práci a udělá to. Jiný na to vlítne s tupým polenem a načmáře to špinavýma rukama na mastný pytlík od svačiny. Svědčí to o kultuře ducha. Jasně, každý má právo na odpověď, ale jaký šel, takovou potkal (tolik ke spravedlivému rozhořčení @2kedar). Netřeba bránit lajdáky. Pokud nedostanou za uši, příště to vezmou ještě "víc u huby".
...budu od nynějška hodně zvažovat, jestli mi takový příspěvek stojí za ztrátu času a nervů...
Neprectes a neporadis Ty, precte a poradi nekdo jinej. A nebo nikdo. Se zkusenosti, ze odesel s neporizenou, se jiz dotycny nevrati a tedy dojde k prirozene selekci.
A dokud nekdo odpovidat bude, pak je dotaz zrejme stale citelny a pochopitelny. Ze se jim nebudes zabyvat zrovna Ty konkretne bude tazateli zrejme putna.
Moje rozhodnutí, moje svoboda. Jejich rozhodnutí, jejich svoboda. Záleží na míře jak to má kdo nastaveno a jak hluboko je ochoten klesnout. Nebudu uraženě vyhrožovat odchodem jako někteří (ani to nemám v úmyslu, ani není proč). Nebudu agitovat (nejsem ani komsomolec, ani Svědek). Jen jsem chtěl dát najevo svůj názor na věc a vědět, jak se věci mají u ostatních.
Patřím k lidém kteři pravidla pravopisu příliš dobře nezvládají. I přes to, že se snažím psát pravopisně a bez chyb tak ne vždy se mi to dobře daří. Ve Firefoxu používám doplněk "český slovník pro kontrolu pravopisu" který mne na pravopisné nebo jiné chyby (překlepy) upozorní a navrhne mi možné opravy. Je to dobrá věc která mi s pravopisem docela dost pomáhá, ale bohužel tato poradna tento doplněk neumožňuje používat (nefunguje zde) což je dost velká škoda.
Psaní s pravopisnými chybami mi až tolik nevadí pokud ty chyby nejsou v téměř každém slově. Spíše mi vadí překlepy a psaní bez diakritiky. Připadá mi to, že se někdo snaží psát rychle a nezvládá to nebo nemyslí nad tím jak to píše. Pokud jde o diakritiku tak alespoň mne se lépe čte text s diakritikou než bez ní. Navíc některé slova psané bez diakritiky můžou mít úplně jiný význam než s diakritikou např. šířka (rozměr) a sirka (zápalka). Občas mi připadá jako by některé příspěvky byly psané v tatarštině nebo nějakém neidentifikovatelném jazyce když jsou psané kombinaci pravopisných chyb s překlepy. To je až takový problém příspěvek si před vložením přečíst a případné chyby opravit? Pro některé lidi asi ano. Já se to tak snažím dělat, ale i tak mi občas něco unikne. Je tu sice ještě možnost opravy i po vložení příspěvku, ale ta je časově omezená na 5 minut a ne vždy se to stíhne.
Také mi nevadí psaní nářečím, pokud to nářečí není nějaké exotické.
Připadá mi, že se již stalo módním trendem češtinu prznit, stejně jako v dopravě odbočování bez blinkru. Dnes již beru některé příspěvky s rezervou a ty bez diakritiky vůbec nečtu, ale co mě stále dožírá je mluva veřejně činných a hlavně hlasatelů a komentátorů, především v rozhlase. Výrazy jako "Hezké fota, demogracie, konzert..." mi doslova kroutí palce u nohou.
Pecka je, když má ve veřejnoprávním rádiu vstup politický komentátor a za každým slovem dělá "éééééééé, hmmmm".
Asi by se dalo pokračovat do nekonečna, ale úroveň rozhlasových moderátorů je katastrofální a jazyk díky nim dostává řádně na pr...
Často trpím, někdy mne to odradí odpovědět a jindy zas tazateli chyby vytknu. To se ale často se zlou potážu. Najednou se tu zjeví plno takových, co mne odsoudí, neb se přece řeší problém a ne pravopis. Tohle fakt dojme: "Jak to vydíte? A co by jste poradily, měla by jsem se rozvédst? "
Psaní bez diakritických znamének jsem skousla. Tazatel píše z mobilu a to jinak nejde. Snad bych tolerovala i interpunkci, i když se skřípajícími zuby.
Ale - nesnáším hrubky. Když tu někdo napíše:
- začal jsem v práci mýt na rukou virášku...
- nebo s přítelem jsme se milovaly, jezdily jsme spolu na výlety...
- nebo přišla bysem, ráda bysem viděla...
- jak se jmenuje tato bilynka?...
to běsním. Ale byla jsem už párkrát setřena, pokud jsem něco ohledně gramatiky vytkla, tak to dneska řeším jen tím, že si na adresu pisatele řeknu pěkně nahlas: TY JSI ALE TAKOVÝ BLBEC, ŽE TI NENÍ ROVNO! A NAVÍC JEŠTĚ NA VEŘEJNOSTI! A tím to končí.
Je to smutné, dneska má skoro každý v puse všelijaké happy, out, snacky, breaky, little...a jiné zpotvořeniny, které míchá do češtiny, ale mateřský jazyk neovládá.
Snad opravdu nejhorší, viděla jsem na tržnici tabuli s neumělým nápisem: PRAVÍ VČELÝ MET. Co k tomu dodat? Nebyly to totiž zemědělské či selské trhy /pěkně po česku/, ale trhy FARMÁŘSKÉ. Proto není divu, že nějaký do Čech přenesený farmář češtinu neovládá. Jaga.
Nedalo mi to a perly jsem začal sbírat. Ne ty z poradny, ale ty v obchodech (a nejen pravopisné)
Zatím poslední je Krkonožský guláš,
jen nevím, jestli se to odvozuje od místního názvu Krkonože nebo Krkonohy. Takže si nejsem úplně jistý, kam mám tuhle krajovou specialitu zařadit
Ampere, to nic není.
CK Autoturist mi poslal na mail nabídku - víte čeho? Dovolené na LYPNĚ! Nestydí se tohle rozesílat.
Před velkou cukrárnou měli před Vánoci na černé tabuli: vánoční kolekce, čokoládovÉ prasátka, čokoládové RIBIČKY. Jen jsem zalapala po dechu. Moje úžasná učitelka češtiny rotuje jistě v hrobě. Jaga.
A občas stačí nahlédnout do novin. V Pardubických novinách už se psalo o NEBOŠTÍCÍCH, O LÍTKU slavné herečky, o ZVÝŘENÉM prachu. A v Blesku? Poučný článek o langustách, jak žijí v pralese, běhají po stromech. Autor článku si popletl mangusty a langusty. Někdy se ty noviny hodí vážně jen na zadek.
Roztomilé chyby mívají v prodejnách Vietnamci. Jinak klobouk dolů, že se naučili docela česky. Cedule: KOBLYCH u našeho tradičního sladkého pečiva a u zeleniny: ZÉli NÉni.
Mě rozčiluje, když někdo píše tyhle šílené hrubky a omlouvá to tím, že je dys- nebo píšou na mobilu. Ne, člověk s dys- nenapíše "šly jsme s přítelem na houby" ani "rád by jsem přečetl". Jsou to výmluvy líných lidí, kterým je pravopis u ... vy víte čeho.
Jojo, s tím souhlasím. Ale!
Napřed uvedu radu a na závěr třeba, že se to nedá číst nebo upozorním na hrubou chybu. Ne oblíbené hobby některých zde, naprosté shození tazatele a možná někde v závěru malá rada, nejlepší jsou ti, co pouze zkritizují a ani neporadí - nebo nechtějí poradit, protože je otázka s chybami pod jejich úroveň.
To zas točí mě. Předně bychom pořád měli být poradna a až pak kontroloři pravopisu. Na otázky, které nejdou pořádně přečíst, natož pochopit, kde to má hlavu a patu, nereaguji a nijak mě to nepálí...
Máme na to podobný názor.
-----
Jinak opravdu myslím, že sem píše relativně dost lidí (tazatelů), kteří měli problém dokončit i zvláštní (praktickou) školu. Je správné/ morální se jim za to posmívat?
Každý by se měl naučit pravopis (a jiné věci, které spadají do základního vzdělání) na maximální úrovni, jaké je schopen. Ovšem u někoho ta "maximální úroveň" nemusí být zrovna vysoká.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.