Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se připravujete na Vánoce?

Od: blanka33* odpovědí: 70 změna:

Dobrý den, Vánoce se blíží a tak bych se vás chtěla zeptat, zda-li jste takový, že vždy už máte všechno připravené, nebo jestli jste takový, že všechno děláte na poslední chvíli, pár dárků kupujete třeba ještě 20. prosince, okna myjete třeba v polovině prosince, světýlka dáváte na okna také na poslední chvíli a stromeček strojíte třeba až 21. prosince :) ... Já bych řekla, že jsem ten tak napůl první tip člověka a napůl druhý tip člověka... Některé dárky koupím už v září, ale třeba stromeček strojíme opravdu až toho 21. prosince :-D ... A vy? :)

doplněno 08.11.16 19:43:

A ještě něco k Štědrovečerní večeři ... Co máte k jídlu? Někdo totiž nemá rád ryby a proto má řízky *sok* ... U nás rozhodně kapr s bramborovým salátem a a rybí polévka nesmí chybět ;) .. Kapra nejíme celý rok a právě proto se na tu Štědrovečerní večeři tak těšíme :)... Ti co mají řízky, nemají z toho takové potěšení, protože řízky můžou mít za ten rok několikrát... A rybí polévka taktéž, třeba někdo dělá čočkovou a kdo ví, jakou ještě *sok*... A vánoční zvyky? My hlavně rozkrojíme jablíčko a pouštíme lodičky ;)...

70 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Ptáte se jenom jednoho muže (takový), nevím, nevím, kolik se Vám sejde odpovědí...

doplněno 09.11.16 01:37:

Jen jste mne pobavila, že jste v otázce určené spíše ženám oslovila muže... [Jsme přece ve volné diskuzi, nebo se pletu?]

Pro Liduš: Kdepak červenou, já jsem opravovala zelenou nebo černou, vyjímečně fialovou.

blanka33*
hodnocení

ivzez né pardon takoví *smich*... Tak jsem se spletla no, to je toho *smich* ..

jezevec*
hodnocení

0x

Tak dárky začínám nakupovat právě v těchto dnech, elký úklid probíhá většinou o Zlaté sobotě, stromeček strojíme 24. dopoledne. Štědrovečerní večeře většinou řízky, protože se bojíme kostí (mě už se jednou ve chřtánu sekla). Takže salát, řízek, bez polívky, dobrý víno, kostel, spát. Dříve (do mých ca. 25 let) následovala po kostelu ještě hospoda a vylití se do mrtva :-D.

lidus*
hodnocení

0x

On někdo určil, že uklízet se musí jinak než běžně? Okna mám umytá v létě, převlékám postel každý měsíc, utírám prach pravidelně...Dárky se u nás dávají dětem a to už mám dávno z eschopů doma, letos na mě vyskočila na monitoru reklama a tak mám dokonce dvě trička manželovi. Stromeček jsem loni vyřešila jednou provždy, má asi 50 cm, je nazdobený a se světýlky, po svátcích šup do pytle a pak zase šup z pytle. Na Štědrý den vánočku a pak v 16h bramborový salát, losos, rybí polévka manželovi a já zelňačku (polévky mi roky dá sousedka), ryby nejím, dám si klidně řízek. Pak si uvaříme kávu a jdeme k dceři. Letos bude děda montovat domek pro panenky, já s vnučkama skládat Lego. Lejeme olovo, nakrmíme zvěř.Těším se na návštěvu kostela, odpolední mši se zpěvem pro děti, 25.12 každoroční setkání rodiny u maminky. Vánoce nehrotíme, žijeme si v klidu.

doplněno 08.11.16 20:15:

Ivzez, Vy mít červenou propisku :).

Omlouvám se za své překlepy, pořezala jsem se ošklivě na ukazováku levé ruky a prostředníkem se blbě píše. Moje hrubky, to je jiná, to tím pořezáním neomluvím.

blanka33*
hodnocení

lidus, samozřejmě že se uklízí víckrát za rok *smich*, ale myslela jsem prostě před Vánoci, když jste třeba myla okna v létě, tak před Vánoci je lepší umýt je ještě jednou :)

jezevec*

Jako nic mi do toho není, ale "okna umytá v létě a postel převlékat jednou MĚSÍČNĚ"?

Já teda nevím, ale u nás se všechna okna myjou jednou za dva týdny a postele převlékáme každý týden (v létě i po pěti dnech), ale možná jsme ujetá rodina...

blanka33*
hodnocení

Mám dvě dcery : Jedna dcera už je větší a tak si postel převléká sama asi tak jednou týdně a druhé dceři převlékám asi jednou za tři týdny, protože si ji nezašpiní, jenom ji má už potom trochu spocenou... A na okna moc času nemám, takže jak kdy no... A že těch oken je dost :) ...

lidus*

Jezevečku u vás bych bydlet nechtěla. Dost pochybuji, že práci děláte vy, chudák manželka. Okna umytá 2x za rok jsou dostatečně čistá. Nevím proč bych převlékala postel každý týden, nejsme čuňata, my se mejeme. Nejsem otrok domácnosti, dnes už toho sama moc nezvládnu a nevím proč bych měla někoho otravovat s mytím oken po 2 týdnech. Máte pravdu, každý ať si uklízí jak chce, já nesloužím bytu ale slouží on mě, nechápu lidi co mají obývák výstavní ale nesmí se tam jíst...

Blanko a proč se mají okna mýt na Vánoce?

blanka33*
hodnocení

lidus no aby byla okna čistá, né? :)

Tak já jsem loni umyla okna cca 14 dní před Vánoci, a na Štědrý den byla znovu špinavá. *sok* Nejdřív se prášilo, potom zapršelo – a už to bylo. Mohla jsem to dělat všechno znovu, ale nakonec jsem nad tím mávla rukou. Letos je zase budu umývat pěkně s třídenním předstihem. :-D

vilik*
hodnocení

0x
Dárky jsme dávno zrušili, kupujeme jen milé drobnosti. Sypaný čaj, kávu z pražírny, víno, knížku...
Dětem koupíme předem na eshopech pár věcí, nejčastěji elektroniku, které si řeknou. Přeci jen, v naší rodině se věc koupí, když je potřeba a jsou na ni peníze, nečekáme na svátky či narozeniny.
Uklizeno máme průběžně, cukroví manželka nějaké upeče, stráví pečením asi dvě odpoledne.
V průběhu prosince vyrazíme jednou, dvakrát společně mezi lidi, nasajeme atmosféru, sedneme si na kafe, dáme si svařák, smějeme se uštvaným sháněčům dárků, koupíme si nějakou drobnost.
Chodíme i na vánoční koncerty, v okolí se vždy najde nějaký kostel, ve kterém se koncert pořádá.
Stromek zdobíme spolu dopoledne o Štědrém dnu, manželka pak osmaží kapra a já při tom balím dárky dětem.
Pak se jdeme osprchovat a po večeři jdeme vyhlížet Ježíška.
Následující dva dny navštívíme postupně oboje rodiče, máme pevně určený den, kdy se sejdeme u nich vždy celá širší rodina, naštěstí jsme se dokázali domluvit.
Jediné, co mi na svátcích vadí, že se vždycky najde v poslední době v okolí nějaký k.kot, který si musí pustit pár rachejtlí. Asi na zkoušku před Silvestrem.

balzerka
hodnocení

0x

Dárky nakupuji celý rok, když něco vidím na cestách, co je právě to ono, tak beru a ukrývám. A kapra jsem si přinesla nedávno z výlovu. Už je naporcován v mražáku. No a už začínám nakupovat ingredience na pečení: kokos, vanil. cukry, rozinky, ořechy...

08.11.16 21:24
hodnocení

0x
Jak se připravujete na Vánoce?
blanka33*
hodnocení

*smich**smich**smich**smich* však právě proto jsem se ptala, jestli jste akční a už máte skoro vše připraveno *smich**smich**smich**smich*

iveta*
18.11.16 13:02

*smich**smich**smich**palec*

junkers*
hodnocení

0x

Spíše bychom se měli připravovat na smrt. Vánoce jsou jen takovým šidítkem, aby se zapomělo, že to máme už spočítáno. Měli bychom zmoudřet, dokud je čas. Každý, kdo se snaží zachránit svou duši o ní přijde ..

Junkersi, vy jste adventista? (Jenom se ptám.) :)

doplněno 09.11.16 09:55:

Jasně. :) Ptám se proto, že jste se tu jednou zajímal o adventistickou Bibli + tento názor na Vánoce je také typický mj. pro adventisty. Já mám jiný: tj, že ve skutečnosti by měl člověk vánoční i velikonoční radost prožívat celoročně, neustále, a v plné síle. Ale toho my nejsme schopni, alespoň ne tady na zemi - proto je dobré, si to alespoň někdy připomenout.

junkers*

Adventista ne. Realista.

mp*
hodnocení

0x

Je fakt, že je zajímavé, kde ti kapři (a nejen o Vánocích) vlastně končí. S kým mluvím, tak kapra nejí. Já mám třeba kapra rád, ale dám si ho obyčejně taky jen na Vánoce. Když si mám v rybárně vybrat ze sladkovodních ryb, tak je kapr na konci mého výběru. A to nemluvím o mořských rybách.

V okolí mého bydliště kupují kapry skoro všichni. My tedy míváme amura, ale to je spíš výjimka... :)

doplněno 09.11.16 09:58:

My také strojíme stromek ráno 24. prosince (nebo max. 23. večer) - a sklízíme ho na Hromnice. :-D Dáváme ho do vody, takže když ho odzdobujeme, bývá krásně narašený, s dlouhými mladými ratolestmi (už taková příprava na jaro).

doplněno 09.11.16 11:38:

Rybí polévku děláme také - z hlav, nejlépe, když jsou alespoň tak dvě nebo tři (nosí nám je i sousedi :-D), potom je pěkně silná. Jako malá jsem ji moc ráda neměla, protože mamka do ní dávala jikry nebo mlíčí (a to já vůbec nemusím ani dnes).

hodnocení

0x

Nechápu, proč píšete, zda stromeček strojíme AŽ 21. prosince. Proč už tak brzy? Vždyť Štědrý den je až 24. 12. Pokaždé jsme proto stromek tajně strojili na Štědrý den dopoledne /dokud byly děti malé/ , poslední léta 23. 12. navečer. Aby byl náskok. Ale proč už 21. 12.? To bychom za chvíli mohli sklouznout postupně až ke zdobení stromku na VŘSR. *smich*

Úklid. Pokud člověk není čuník a uklízí průběžně, tak ten vánoční úklid zase není nic tak strašného. Ano, uklízím poctivě, myju okna, peru záclony i závěsy, ale jak říkám, kdo žije v čistotě, není to až takové drama uklízet na Vánoce.

Vánoční dekorace dávám začátkem prosince. Nemám ráda barevná světýlka, plasty a podobné činčurinky, všechno ladím do přírodních materiálů. Větve, ořechy, stuhy, plátky sušených jablek a pomeranče, slaměné ozdůbky...Blikající sněhulák či Santa Klaus mě přivádí k zuřivosti. Ale co člověk, to jiný vkus. Někdo má Vánoce střídmé a krásné, jiný jako komediantskou střelnici. To je na vkusu každého z nás.

Jídlo: ryby mám ráda, moc. Proto pro mě není kapr jen 1 x za rok vánoční pochoutka. Nemám ráda mražené ryby, vybírám si čerstvé a nebráním se jim ani během roku. Před 14 dny jsem ochutnala čerstvého sumce. Takže ten kapřík není pro mě žádná specialitka, ale těším se na něj a sním ho s chutí. Jen ty neštastné kosti kdyby nebyly! *ee* Proč si nepořídíte kapříka častěji do roka? Nebylo by to pro Vás pak nic neobyčejného. V Tescu třeba mají chlazené porce. Nebo v Globusu, viděla jsem kapry i v Albertu. Je to zdravé, je to chutné, tak proč čekat až na Vánoce? Manželovi a 92 leté babce dělám prsní kuřecí řízek. Manžel se bojí kostí, zrak už také není to, co zamlada a tak mu vyhovím. Já si koupím pokaždé jednoho menšího kapra pro sebe a upravuji si ho po 2 - 3 porcičkách tak dlouho, až ho sama sním.

Nejlepší život bych asi měla, pokud bych si vzala rybáře, jako krásná Maruška v pohádce Byl jednou jeden král. To by byly dobroty. Bohužel, žádný rybář, kterému bych se pověsila na krk, se v té době nikde v okolí nepohyboval. Škoda.

Rybí polévku nedělám. Nevařila se v manželově, ani v mé rodině, nikdy, nebyla jsem proto zvyklá. Zkoušela jsem to. Nabídla mi ji ochutnat dobrá kamarádka a také čistotná a dobrá kuchařka. Pak paní sousedka, také velmi pořádná paní. Nemohla jsem si pomoci, nechutnalo mi to ani od jedné. Cítím z toho tu rybinu. Asi to má v rybí polévce tak být. Je to zvláštní, po rybím mase se mohu přetrhnout, ale polévka mi "smrdí". I když jsem tam dávala jikry, zeleninku osmaženou na másle, prostě samé dobré věci. Výsledek mi nechutnal a už se asi nepředělám. Přitom znám lidi, kteří si bez rybí polévky nedovedou svátky představit a jedí ji tak dlouho, pokud sběračka nerachotí o prázdné dno hrnce.

Znala jsem pána, už není, bohužel, mezi námi, který si Štědrý den nedovedl představit bez vinné klobásy. Paní musela každý rok hodně této dobroty sehnat a pán jedl a jedl a jedl...A byl navýsost spokojený.

Čočková polévka se vaří na Nový rok - aby se lidí držely peníze. Já ji na Nový rok nevařím, manžel polévky moc nejí, proto se nás asi ty peníze nedrží. No tak aspoň vím, proč tomu tak je. A že si za to mohu sama.

Tak všem pěkné Vánoce, i když jsou ještě daleko. A nepřežeňte úklid, vaření, ani jídlo. Nejhorší je, když si ženské po Vánocích ukazují navzájem špeky a hořekují, že to musí shodit. Mohou si za to samy. JE TO TAK! *ua* Jaga.

"To bychom za chvíli mohli sklouznout... ...ke zdobení stromku na VŘSR"

No ono to k tomu fakt spěje. V minulosti nikoho ani nenapadlo dělat vánoční výzdobu dřív, než opravdu na Vánoce. Jen výklady obchodů bývaly vyzdobené pár dní předem. Navodila se tím (zároveň se zahájením prodeje pomerančů a mandarinek) ta správná romantická vánoční nálada. Vánoce pak opravdu začínaly 24.12. příchodem večera.

V posledních letech se objevuje vyloženě vánoční zboží (třeba kolekce) už někdy v září. Obchody se zdobí nevkusnými Santy a podobnými odprornostmi od listopadu. Stromečky se leckde strojí i týden předem. To pravé kouzlo Vánoc, jakožto krátkého (celkem přesně ohraničeného) časového období s přesně daným zahájením se tak rozplizlo téměř na půl roku. Romantika se kamsi vytratila :(.

Takovéhle Vánoce se mi nelíbí *blee* a je to jeden z důvodů, proč na ně z vysoka kašlu.

blanka33*
hodnocení

babajaga s tím stromečkem, my totiž strojíme stromeček už 21. nebo 22. prosince, protože o Vánocích děláme bramborový salát a holky koukají na pohádky :) ... Tak jsem právě nevěděla,zda-li už náhodou nestrojíte stromeček dřív :)...

A jaký by mělo důvod ho strojit ještě dřív? Vždyť potom už musí být okoukaný. :(

doplněno 09.11.16 16:43:

No, když ho nazdobím 23. navečer, stihne se vše krásně. ;)

Jasně, on si to každý dělá, jak mu to vyhovuje, ale zdobit stromek třeba týden před Štědrým dnem, to by mi bylo jaksi líto, že už to potom není tak slavnostní/ neokoukané.

blanka33*
hodnocení

ildika no právě jak říkám, nemáme potom už toho 24. prosince na to čas a tak ho strojíme 22. prosince :) a to ještě není okoukaný :)...

No právě, já považuju za předčasné i toho 23 večer.

Za mého dětství, i za dětství mých dcer, nosil Ježíšek stromeček 24.12. večer, zároveň s dárky. Logicky tedy nemohl být v pokoji už o den dřív. To pravé kouzlo Vánoc spočívalo právě v tom překvapení, když ráno ještě nebylo nic mimořádného (kromě napečeného cukroví a napětí ve vzduchu), jen zavřené dveře do obýváku, kam nikdo nesměl. Děti celý den nervózní a natěšené, sotva byly schopné dojíst večeři... A pak, z ničeho nic!... V obýváku zazvonil Ježíšek *sok* (nikdo si nevšiml, že je to zvonění nápadně podobné našemu budíku :-D), děti se vrhly do obýváku a ve dveřích zůstali v úžasu stát *sok*. V rohu stál krásný, svítící, prskající a vonící stromeček! A pod ním ohromná hromada dárečků! Teprve teď přišel ŠTĚDRÝ VEČER. V tomhle okamžiku, jak úderem blesku, začaly Vánoce. Na ty rozzářené a překvapené dětské oči nikdy nezapomenu.

A o tyhle, po celý život nezapomenutelné zážitky, se dnes lidi (a hlavně své děti) rozplizlými, předčasnými a nezakrývanými přípravami připravují. Je mi jich líto *plac*.

Je to trochu předčasně i toho 23., jenomže já mám před Vánocemi všeho hrozně moc a na Štědrý den už chci mít pokoj a klid. Takže akorát pěkně beze spěchu připravit večeři, žádné uklízení apod. (a po zdobení stromku se musí ještě minimálně vysát koberec). Pro děti bych ale stromeček strojila až 24. prosince, zrovna jako jsme to měly my se sestrou, když jsme byly malé. :)

lidus*

Blani nezlobte se ale pro vás jsou asi Vánoce stres, v mrazu přešůrovat okna, něco upéct, 21.12 nastrojit stromek, fofrem povysávat jelikož vždy něco střbrného spadne na koberec a 24.12 dělat salát asi pro regiment vojáků, mě salát netrvá déle jak půl hodiny, ráno uvařím brambory ve slupce, dám na balkon vychladnout, oloupu a nakrájím, mezi tím už mám uvařenou zeleninu, vejce, vše smíchám a přidám majonezu. Salátu dělám velkou mísu aby zůstal na 25.12, beru ho k mamince. V pohodě stíhám i pohádky a odpolední kostel a to ještě stihneme i dát krmení zvířatům.

doplněno 09.11.16 16:45:

Mám pocit, že pro někoho jsou Vánoce o úklidu, o stresu, vše musí být jinak a lépe než v jiný den. Ježíška by nejspíš trefil šlak, kdyby na oknech byla šmouha, nedej bože ve dřezu neumítý hrneček,že? Možná k nám chodí jiný Ježíšek než-li k vám, on nestresuje mě a já zas jeho. Jediné co je důležité, dárky vnučkám, klid a pohodička.

blanka33*
hodnocení

Prý pro regiment vojáků *smich**smich**smich* ... No tak pro manžela, mě, dvě dcery, pro strýce a dvě babičky, ale tak udělat i kapra atd.. Zvířata také musím nakrmit... Okna meju třeba v půlce prosince a taktéž dávám světýlka :)... A nechápu proč stres *nevi* *ee*? Pro mě Vánoce nejsou stres, jen se prostě musí vše připravit, ale je to takové pohodové, když to děláte s rodinou :)... Okna sice meju v mrazu, ale většinou když jsou holky ve škole a já přijdu z venku, nechám si bundu a jdu na to *palec*... A většinou nedělám všechna okna, dělám hlavně u holek v pokojíčku a v obýváku, ale to vše v půlce prosince a v kuchyni si už okna umyju třeba na začátku prosince, aby to nebylo honem honem *ee*...

doplněno 09.11.16 16:51:

No tak u nás zase nevadí šmouha na okně, to zas né, ale uklizené hračky, utřený prach, to musí být ;)...

Blanko, důležité je, že vám doma to tak vyhovuje - ne? ;)

Já nemám ráda, když jsou ve výlohách obdchodů stromečky už od půli října a sama ho zdobím opravdu až v předvečer Štědrého dne nebo potom hodně brzy ráno, ale každý má na to nějaký svůj postup. Hlavně se nestresovat a nepřenášet potom ten stres i na ostatní členy rodiny.

hodnocení

0x

Vánoční přípravy u nás probíhají cestou nejmenšího odporu. Nejdříve peču "Pf" z keramické hlíny, abych měla na rozdávání, každý rok dělám jiné. Když jich mám dostatek, udělám pár cukroví...pár to jest dva druhy, dcera a vnoučata pečou hodně, takže si to prohazujeme, ode mne mají rohlíčky a pracny, my zase dostaneme zdobené perníčky, úly, kuličky. Když se to blíží, peču vánočky jak pro nás, tak pro mého taťku a když dcera nestíhá, ještě pro její početnou rodinu.

Dárky hlavně pro děti, od dcery dostaneme typy a když jsou to věci pro nás neznámé, sežene to a donese k nám.

Podle české tradice hospodář na Štědrý den dopoledne ozdobí strom, syn mu případně pomůže, protože je to náročný a zodpovědný úkol.

Bez kapra bych neměla Vánoce, jsem tak zvylá z dětství, že plaval ve vaně, takže já, syn a můj táta kapra, manžel požaduje řízek, já to prostě neřeším, chce řízek, má řízek + salát samozřejmě.

Vnoučata si napřed rozbalí po večeři doma, pak se přiženou k nám, mají to kousek. Původně máme docela uklizeno, po rozbalování již tolik ne, ale není potřeba se kvůli tomu hroutit *tanec*

doplněno 09.11.16 11:47:

Ještě co se týká oken, myji na podzim za hezkého počasí a protože svátky chci prožít ve zdraví, bez nějakého nachlazení, "přelíznu" je před svátky jen vyjímečně a ještě ne v celém baráku, není to pravidlem, záleží na počasí a dalších okolnostech

janickap
hodnocení

0x

Jelikož přítel nemusí moc rybu, tak děláme řízky no :D a čočkovku až druhý den s párkem třeba :) jinak já teď hlavně řešim dárky a už mi trošku dochází fantazie :) co chlapům kupujete třeba vy?

janickap chlapům kupuji knihy např., pažní pouzdro na mobil, kámen k počítači na pohlcení elektrosmogu /růžením/ .

blanka33*
hodnocení

Manželovi kupuji hlavně oblečení ;)... Třeba pěkná teplá mikina taktéž potěší ;) a také jsem jednou vyděla v Lidlu ohřívací podložku do auta a tak jsem mu ji koupila :)...

hodnocení

0x

" ...jsem ten tak napůl první tip člověka a napůl druhý tip člověka..."

Ještě existuje třetí typ člověka, a to jsem já. Vánoce už nějakých dobrých 10 let nedržím. Takže dárky nekupuju na poslední, ani první chvíli, protože je nekupuju vůbec *frajer*. Okna meju, když už nevidím ven *hi* a rozhodně to není v prosinci. Stejně je to s ostatním úklidem. Stromeček pomáhám zdobit u přítelkyně pár dní před štědrým dnem, u sebe doma žádný nemám. Světýlka, ani nic jiného na okna nedávám. K večeři většinou něco dostanu od přítelkyně, jinak si rozmrazím něco ze zásob (jedno co, třeba ten řízek, nebo taky hovězí guláš). Večer ležím doma na kanapi, čučím na pohádky, otevřu si pivo a užívám si klidu a míru *pivo*. Dcery i přítelkyně se mě sice snaží přemluvit k aktivní účasti, ale nechci. Zmatků a šílenství kolem vánoc jsem si v životě užil už dost. Takhle mi to vyhovuje.

Jo, to když byly holky malé, strojil jsem stromeček až 24.12. dopoledne. Pěkně za zavřenými dveřmi, aby to nikdo neviděl. Pak se do obýváku nesmělo, dokud po večeři nezazvonil Ježíšek...

doplněno 13.11.16 08:27:

Tak jsem taky včera umyl okna. Ovšem nebylo to kvůli Vánocům, ale proto, že se mi doprostřed okna vys..al holub *bum* a to fakt působilo rušivě. Jenže když jsem odstranil holubinec, byl místo něj pro změnu uprostřed okna čistý flek :(. Takže mi to nedalo a umyl jsem to všechno. Taky jsem vypral záclony. Mám zas na pár let pokoj *frajer*.

doplněno 13.11.16 08:41:

Mimochodem jso to ty samé ibišky, které jsem tu řešil před rokem.

Jak se připravujete na Vánoce? #2

Nějak mi z posledního příspěvku vypadla věta: "Taky jsem při té příležitosti lehce přistřhl ibišky, přes které už nebylo vidět ven". Už to nešlo doplnit.

bagar*
hodnocení

0x

Dárky kupujeme průběžně od listopadu, stromek zdobíme 23.12. večer, jinou výzdobu nemáme, neuklízíme (držíme se hesla, že Ježíšek se narodil v chlévě, tak se u nás musí cítit dobře) *smich* Okna v zimě opravdu neumýváme, naposledy v létě a pak až na jaře, čaštěji není třeba. K jídlu rybí polévka, kapr, kousek lososa a bramborový salát. Já osobně bych si řízek nedal na Vánoce ani omylem.;)

hodnocení

0x

,,já mám na vánoce ráda vše čerstvě naklizeno,,je to takové vše čisté -voňavé .Ale v klidu a pohodě,,

kaarel

ono neni spravne cely rok se chovat jak vul a pak si hrat na svatouska kazdy den by jsme se meli chovat zodpovedne k.

pt®
hodnocení

0x

Já dnes umyla okna a dala výzdobu:

Jak se připravujete na Vánoce? #3
vilik*
Dnes jste měla pít první letošní víno po procházce pěkným sychravým podzimním počasím a ne dávat na okno Santu;)
pt®

"vilíku", úplně jste mně zkazil radost. Já dodnes věřím, že mám Mikuláše. Říkejte mu, jak chcete, pro mně je to Mikuláš a basta. Jo a víno ani jiný alkohol nepiju, mám alergii na alkohol a na penicilín. Dejte si za mně...*kafe*

doplněno 13.11.16 19:50:

Tak jsem si vyzdobila okno znovu:

doplněno 15.11.16 21:31:

"ildika", já Vím, že jste mně chtěla ukázat Mikuláše. To už je jedno, je doma vystavený. Ten kolovrátek jsem koupila náhodou na Aukru, moc se mně líbil a tak je na tácku, jak sVánoční, tak potom s Velikonoční výzdobou. Mám ještě jeden kolovrátek opravdický, prostě miluju ty staré krámy...:-D Tak všem přeju "šťastné a veselé..."

Jak se připravujete na Vánoce? #4
Jak se připravujete na Vánoce? #5
Jak se připravujete na Vánoce? #6

Chaloupka je moc pěkná! Ale Mikuláš vypadá jinak. ;)

Třeba jak tento zleva.

pt®

"ildika", když jsem byla malá, dala jsem si na hlavu kus záclony a myslela jsem si, že jsem princezna. Pro mně je to Mikuláš ať vypadá, jak chce a svátky mají být, jako z pohádky, tak mám výzdobu podle sebe, mně se to tak líbí, ale díky za odkaz...

doplněno 13.11.16 10:54:

"janm", já ho dostala, moc se mně líbil, pro mně je to Mikuláš...

doplněno 13.11.16 11:01:

"janm", já si ho dám jinam, ještě by mně nějaký fanatik rozmlátil okno...*plac*

Pt, vždyť já Vám to nezakazuji. :-D Ať si to každý dělá dle uvážení – také nemám ráda, když mi někdo "kecá" do věcí, které si dělám podle sebe a nikomu to neškodí. To stejné platí i pro Váš případ.

doplněno 14.11.16 10:16:

Máte to velmi pěkné – mně se nejvíc líbí ten kolovrátek! *palec* Úplně jsem si představila, jak bych si s něčím takovým jako malá vyhrála.

janm*

ildika

S Mikulášem je dnes "problém" většina lidí chce koupit "Mikuláše" jenže obchodníci mají na skladě většinou jen "Santu", takže bych to nikomu nezazlíval, člověk se musí hodně snažit aby se mu do obydlí Santa nevloupal *smich*

doplněno 13.11.16 10:57:

pt

Neřešil bych to :)

doplněno 13.11.16 11:23:

pt, to pochybuji :) A máte to opravdu pěkné, pokud to chcete mít ale "tip ťop" a "důrazně ochránit naše tradice" tak by to chtělo něco takového jak odkázala Ildika, taková figurka "tradičního Mikuláše" by Vám to určitě pozvedla, ty tradice co máme u nás jsou řekl bych takové "hlubší mystičtější " ještě ne tolik "zkomercionalizované" takže by jsme si to měli chránit, myslím že když si seženete figurku "original Mikuláš" rozhodně to budou kolemjdoucí "kvitovat ".

Když byli synovci ještě malí, dělali jsme jim Mikuláše a čerty, a já jsem stanovil podmínku, že budeme minimálně použivat "koupené věci" např. "vousy"apod. vše ostatní jsme vyrobili sami, aby to bylo autentické a užívali jsme original pomůcek včetně pytle, vidlí (original) užili jsme starých látek, ozdobných lesklých potahů apod. , i trocha "uhlíků" v pytlíku musela být (protože uhlím topím nebyl problém *smich*) Výsledek byl natolik "skvělý" že jsem to ani nepředpokládal a kamarád soused z dědiny si nás pozval domů i pro svou malou ratolest a později si náš "výrobek" i zapůjčil. Místnost jsme vždy ještě přizpůsobili tlumeným světlem zapáleným františkem, takže to vypadalo jako "skutečná návštěva z nebes" , atmosféra byla opravdu "mystická" zvonky, řetězy, vůně františka, někdy jsem měl v hrníčku i kousek doutnajícího uhlí (dělal jsem čerta) takže trochu toho "sirného pachu" bylo taky jak má z pekla správně být. Jakmile Mikuláš s čertem "odešli" měli jsme takový obřad, že jsme tu trochu uhlíků (co dostali za tu "trochu zlobení") hodili do kamen "čertovi" *smich* (protože to byl přirozeně on kdo doma v kamnech topil)

Také příchod jsme měli promyšlený, nejdříve děti za oknem na protější půdě viděli "světlo" (tam jsme se totiž převlékali a chystali), pak viděli jak "shora sestupujem" obcházíme kolem chalupy a pak se ozvalo zaklepání a teprve se vešlo dovnitř *smich*

janm*

-pt

Zvláště ta "chaloupka" roztomilé moc hezké *palec*

majsterjoe*

Jedině ta chaloupka.

lidus*

Moc hezké. Napadelo mě, že i jáse připravuji na Vánoce už jsem snědla 1kg burských oříšků, miluju to loupání.

doplněno 13.11.16 12:58:

Pavlínko, já bych si radost zkazit nenechala, důležité je, že se to líbí Vám.

pt®

Liduš, v tom případě my už na Nový rok, vařila jsem dnes čočku...:-D

doplněno 21.11.16 16:11:

*slunce* Mám takový pocit, že život ženy je samé "La-La-La"...vstaLA, ustlaLA, nakoupiLA, uvařiLA, napekLA, uklidiLA, umyLA, praLA,věšeLA, sundaLA, skládaLA, žehliLA, děti venčiLA, spat uložiLA, manžela potěšiLA, vypLA, usnuLA...LA-LA-LA-LA-LA-LA ! ;)

doplněno 07.12.16 11:25:

Ještě jedna inspirace pro kolegu a rádce "milancukrár", který miluje stromek plný řízků:

Jak se připravujete na Vánoce? #7

hodnocení

0x

Ach, vánoce! Přijde mi,že loňské byly včera ;)a už jsou tu zas? Na vánoce se připravuji v podstatě stejně, jako každý rok:-D.Tzn. přeháním to s úklidem,ač uklízím průběžně po celý rok( to nechápe můj manžel),dárky kupuji nahodile,klidně i v létě, když na něco šikovného natrefím, na vánoce jako když to najdu.Nerada je ale balím.Po mikuláši napeču cukrovíčko,den před Štědrým dnem 3 vánočky( peču i pro dcery),štrůdl, vyrobím bramborový salát a kvůli manželovi uvařím polévku Juchu-je to převzatá slovenská tradice od jeho maminky.Kapra dostaneme od švagra(vášnivého rybáře).Stromek strojí manžel dopoledne 24.12. a já ještě trochu doladím výzdobu.Prostě klasika.Odpoledne přijdou mladí,v pohodě posedíme a pak jedeme na hřbitov rozsvítit svíčky.A večer je snad v celém Česku stejný, mám pravdu?To je vše.Co si ale neodpustím,před začátkem adventu vyzdobím vánočně celý byt. Tak to jsou všechny moje přípravy Občas si známými zajdeme do města nasát předvánoční atmosféru.U stánku si dáme medovinku nebo horký punč.Zní to poměrně idylicky, ale opak je pravdou, protože do toho všeho mě neustále komanduje moje 88letá maminka.

cemina
hodnocení

0x

Vánoční přípravy zahajuji prvním adventem...úklidem se nezabývám,uklízím průběžně celý rok a nevidím důvod,proč bych zrovna o vánocích měla mít extra naklizeno...návštěvy k nám chodí kvůli nám a ne se podívat jak mám uklizeno.Zapálím první svíčku, do oken dám výzdobu,nachystám seznam na pečení cukroví, a do auta si dám vánoční cd...průběžně nakupuji dárečky, během roku mám odposloucháno co by kdo chtěl...Ve volném čase peču, mě to baví, mám to jako relax od práce. Když jsem se nastěhovala k příteli, první vánoce jen koukal, protože to tolik neprožíval...teď poněkolika letech říká, že se vždy těší když přijede z práce domů a doma to voní po cukroví...S kamarádkama jezdíme na vánoční trhy, popíjíme punčík,baštíme trdelníky a nasáváme atmosféru...S drahým a dětma jezdíme lyžovat, bruslít, stavíme sněhuláky..bydlíme na horách ,takže máme z čeho...a pomalu spějeme k štědrému dni..

Ovšem pro mě osobně vánoce začínají když v TV začínají hrát písničku od Wham "Last christmas"...to už si říkám, tak a už je to tu...srdcovka už od puberty...

Docela Vám tu vánoční atmosféru závidím. Až na to pitomé last christmas.

Pokud je člověk Čech, je jeho srdeční zaležitostí: Nesem vám noviny /a tím nemyslím listonošku ;)/, Slyšte, slyšte, pastuškové, Narodil se kristuspán, Zelená se chvojka, Dej bůh štěstí tomu domu, Stojí vrba košatá, hej, hej, koleda, nebo Já malý přicházím koledovat.../. A co Hej, mistře od J. J. Ryby. .Máme spoustu krásných koled, kdysi platilo, že "co Čech, to muzikant" Tak proč sem tahat nějaké cizí christmasy? *bzum* To mi připadá jako začátek konců české tradice.

Jinak závidím. Co bych dala za pěkný výlet bez starostí, stačilo by na 1 den. Punčík a trdelník, proč ne? Ale zatím to díky naší dementní babičce nejde. A až to půjde, bude už třeba pozdě, už to nepůjde ani nám. Babča už nebude, ale nebudou ani síly, abychom si i my něco pěkného užili. Nějak ten život rychle utekl. A to jsem si myslela, že na stará kolena budu spokojená a mít dost času. Spokojená nejsem a čas nemám.

Podnikli jsme kroky s umístěním babičky v ústavu. Nejde to až tak rychle, jak bychom si představovali. Mnoho zájemců, málo míst. Jak v jednom seriálu říkali: Hodně slimáčků a málo kapustičky. *smich*

Pokud se nám podaří, ráda si příští rok adventní čas opravdu prožiju. Svíčky, vůně, dobrůtky... snad jen ty christmasy mi nebudou chybět. Babička mi jako maličkému děvčeti zpívala krásné české koledy. A ty ve mně už nadosmrti zůstanou, i když babička už 45 let není mezi námi. Jaga.

,,Také nesnáším ty cizí výrazy a hlavně jak se přeje na zdraví.Hepy,,,,,,atd...hrůza.

vilik*
Já bych Last Christmas nezatracoval:).
To samé museli říkat v roce 1796. Takový hejsek, ten Ryba, chtěl by tu zavádět nějaké novoty:-D.
Mimochodem, hodně vánočních písní jsou koledy. To není totéž. Koledníky dnes spousta lidí bere jako sezónní žebráky. Spousta koled vznikla mnohem déle, než kostelní echt vánoční písně. A vidíte, dnes už jsou koledy tradiční a sváteční i pro zapřísáhlé staromilce. Na rozdíl od koledníků, kterým stěží někdo otevře jen na 3 krále a ještě je prolustruje, jestli jsou praví certifikovaní diecézí nebo jen divocí neregistrovaní. Těm by nedal třeba nic:).
Takže ty tradice se vyvíjejí taky a s odstupem času přijdou všem normální.

cemino, taky mám nejraději písničku od Wham. Je pěkná a i ten klip. Samozřejmě naše koledy jsou taky pěkné. Ty poslouchám v rádiu na Vánoce. Už delší dobu nemám pocit, že jsem v Česku. V Praze slyším jen samé cizí jazyky. Těžko říct, z jakých zemí. Angličtinu, němčinu, ruštinu poznám.

nijak
14.11.16 08:57
hodnocení

0x

Nijak.

hodnocení

0x

Taky říkám nijak. Víc mě vzrušuje jaro než Vánoce. Vánoce jsou stres. Hlavně před Vánocemi v práci a v obchodech plno lidí. Těším se až bude po Vánocích. Dárek si můžu koupit sama a udělat si radost. K tomu Vánoce nepotřebuju.

venda*
hodnocení

0x

U nás začínají přípravy od začátku adventu - vyzdobíme si byt, společně s partnerem pečeme perníčky, takže celé předvánoční období nám to v bytě pěkně voní. S úklidem to nijak nepřeháním - respektive mám ráda pořádek po celý rok, takže před Vánoci jen běžný úklid. Kolem Mikuláše vždy peču ostatní cukroví, vždy i pro mou mamku - letos to neplánuji přehánět, upeču jen linecké a rohlíčky a hotovo. Každou neděli si zapalujeme svíčku na adventním věnci, vždy si k tomu dáme skleničku dobrého vínka a relaxujeme. Je pravda, že všude v obchodem kolem adventu a blížících se Vánoc to trochu houstne a a lidi šílí, ale my si užíváme tu pohodu doma :) Dárky mám vymyšlené, ale ještě jsem nic nekoupila - většinu budu řešit nákupem z e-shopů. Stromeček si zdobíme 2 - 3 dny před Štědrým dnem - oba dva máme celkově Vánoce moc rádi a chceme o to víc nasávat tu atmosféru. Děti ještě nemáme - ale pokud mít budeme, tak stromek chceme zdobit až na Štědrý den. Štědrý den trávíme spolu sami dva, k snídani klasicky vánočku, kterou peču den předem. K obědu si vždy dáme čočkovou polévku, jdem na vycházku a večer máme kapra a bramborový salát. Během dne popíjíme vaječný koňak a večer si zase otevřeme lahvinku dobrého vínka. Další vánoční dny trávíme u rodičů - jeden den u partnerových a druhý den u našich - vždy se sejde celá rodina (i babičky atd.) u oběda a je to v takové pohodě. No už se začínám na prosinec těšit. Když jsme byla mladší, tak mě mrzelo, že se na Vánoce člověk tak dlouho těší a za tři dny je po všem. Od té doby, co mám svoji domácnost si užíváme s partnerem celý advent a je to moc pěkné.

hodnocení

0x

Mně bude úplně stačit, když bude krásně chumelit. To mám moc ráda, když to vidím z oken. Ale zrovna tak miluji velké opravdové bouřky kdy se blesky na obloze křižují, hrom bije a průtrže mračen. Ale také mám slunce a jasné nebe. Tak jak na to koukám, tak já mám vlastně ráda úplně všechno. Já to říkám pořád, že jsem šťastný člověk.

Jinak tady s hadrem určitě lítat nebudu. Normálně uklidím jako vždy. Těším se na pečení cukroví a k tomu právě miluji když padá sníh. Všude mám okna, tak když běhám s plechy do kuchyně, chumelenice mne provází každým krokem. Jinak nemám žádné povinnosti s kupováním dárků, neboť nemám komu. Synovi už jsem dárky koupila na Aliexpres, sám si je vybral a vnoučta nemám. Pejsek a kočička budou mlsat se mnou a dostane i venkovní kocourek, který teď bydlí v altánu. Takže já se na to všechno těším. Akorát stromeček už nestrojím, ale vždycky si tady někam rozvěsím nějaké ty ozdůbky.

Stejně je to zajímavé, jak stačí takováto nevinná otázka k tomu, abychom na sebe vyblekotali spoustu informací o svém soukromí... ;)

Suzy,,také miluju jak sněží je to pohoda,,akorát nemusím velká vedra už..Přiměřeně,Mohlo by napadnout půj metru sněhu,,to jsem škodolibec,,ale mi by se to líbilo..

Právě dneska jsem sháněla tu kouli jak se s ní zatřepe tak sněžíí,,,ale už tam není sníh,,ale nějaké třpytky -což jsem nebrala.

Myslíte sněžítko? Já jsem viděla i s obyčejným, netřpytivým "sněhem".

doplněno 21.11.16 19:57:

V Brně, ale nepamatuji si, v jaké prodejně. Sněžítko si můžete snadno vyrobit i doma, ale chtělo by to vymyslet, z čeho (netřpytivého) vyrobit ten sníh.

ildika,,,viděla no ale kde?

Ahoj Suzy, ale cukroví pečeš pro někoho, ne? Nebo pro sebe? Jinak já mám ráda výzdobu venku a v obchodech. A lidé před Vánocemi mi připadají příjemnější. Asi protože se těší na Vánoce. Doma akorát vytáhnu malý ozdobený stromeček. Koupím jmelí. Nemám troubu, tak cukroví nedělám. Navíc budu skoro každý den v práci. Tak ani nepečené dělat nebudu. Musím si i hlídat váhu. Koupím akorát kokosky a pracny. Dárky už mám koupené. Tak se mějte!

paja122
hodnocení

0x

Já už mám skoro všechny dárky nakoupené (některé už od října). Stromeček strojíme až 24. prosince ráno, k večeři máme řízky ale i kapra (každý si dá to co mu chutná) a polévku neděláme (pokud nepřijede babička a nepřiveze rybí). A zvyky dodržujeme jen 2: rozkrajování jablka a pouštění lodiček s dětmi ;)

jezevec*
hodnocení

0x

V přípravách na Vánoce jsem zrovna dneska zásadně pokročil. Koupil jsem si litr Captaina Morgana, litr Jägermeistera, litr vanilkový Absolutky a humra do mrazáku... :-D A zase se těším o něco víc...

lidus*

Jezevečku, na toho Captaina bych se nechala pozvat.

jezevec*

Není problém... Poraž prasátko, jitrniček nadělej, ovárku navař a budu tě čekat s otevřenou náručí... :-D :-D :-D

blanka33*
hodnocení

Jé to je hezké, jak si tu pořád povídáte :-D :)... Mimochodem blíží se konec listopadu *sok*, toto utíká *sok*...

irrenn*
hodnocení

0x

Já se trápím s dárkem pro tchyni, je vhodná matrace? A máte někdo zkušenosti s tímto eshopem kvalitni-matrace.eu/

děkuji za odpověď

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]