Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Windows 10

Od: mis* odpovědí: 24 změna:

Zdravím

Chtěla bych se jen zeptat co si myslíte o windows 10 je dobrý nápad si jej stáhnout? Nejsem totiž pc expert tak mám strach že si s novým systémem neporadím a budu ztracená co se týká vlasností a celkového chodu notebooku na němž mám windows 8. 1. A taky to že to pořád po mě bude chtít nějaké aktualizace a budou každou chvíli skákat tabulky atd.

Napište prosím někdo názor a zkušenosti se systémem :)

doplněno 09.07.16 15:28:

ještě něco když se mi W10 stáhne přes noc budu muset ještě něco instalovat popřípadě jak?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, např, viz odkaz. Nebo pohledejte ve zdejší rubrice o PC. Zdravím!

poradte.cz/...

hodnocení

0x

Proč si ho chcete stáhnout? Proč se děsíte? Proč nejste spokojená s tím co máte? Proč chcete měnit něco, co funguje? Zvláště pak, když nejste velký odborník. Schválně, napište, proč.*hej*

doplněno 09.07.16 07:27:

Ahááá! Děkuji. :)

mis*
hodnocení

Já. Jen pochybuji a přemýšlím o tom že si ho asi tejně budu muset stáhnout nebo budu donucena koupIt už teď mi každou chvíli skáčou tabulky s upgradem rozhodně jsem spokojena co mám ale i tak. Upgrady skončí a mě nakonec skončí i za nějakou dobu podpora w 8. 1. A budu tam kde jsem byla jen chci vědět názory ostatních než potom litovat. Jsem hrozně přemýšlivý a hlavně nerozhodný člověk :)

ladinpraha*
hodnocení

0x

Tisíc lidí, tisíc chutí. Každému vyhovuje něco jiného. Každý nový OS přináší určité změny, na které si uživatel musí zvykat. Na něco si zvykne hned, na něco třeba nikdy. Podle mých zkušeností pod každým novým OS přestane fungovat nějaký SW, případně i HW a je třeba je nahradit. Mám W7, funguje k mé spokojenosti, tak nemám potřebu ani chuť na tom něco měnit.

fran56ris*
hodnocení

0x

Tak pokud máš 8.1 není co řešit.W 10 nejsou nic jiného než vylepšené 8.1 a to tím,že je zkombinovali z W 7 a něco málo přidali.

Raději nyní než potom platit.Zpět se rozhodně vracet nebudou,žeby vrátili W7? ani náhodou,to by si trhli ostudu.

Navíc desítky běźí na PC,noteboocích,tabletech i telefonech.Tak o co jde.

isteron
hodnocení

0x

Aktualizácia z W 8,1 a W 7 , ktorá je teraz zdarma, raz skončí. Ja som aktualizoval ntb z W 7 , bežalo mi to asi 5 hod, samé nastavilo nové ovládače a teraz mi ide ntb rýchlejšie ako 9 ročný desktop, ktorý má už 9 rokov, a každú chvíľu čakám, že sa mi rozpadne, mám tam ešte Vistu. Už mi to predpovedal aj servisman. Aj Chrome už upozorňuje, že Chrome neaktulizuje Vistu, alebo naopak. V čase aktualizácie, išla pred polnocou, som mal dosť nízku rýchlosť, ale podarila sa na prvý krát.

bruter*
hodnocení

0x

Vážená dámo,když já dědek 76letý jsem to nainstaloval do noťasu a funguje to bez problémů,tak se toho nemusíte bát.Posílám pac a pusu.

patronka*
hodnocení

0x

Už mám OS Win 10 víc než měsíc a jsem stále spokojenější. Všimla jsem si, že nejvíc kritiků je z řad těch, kteří si tento OS NEnainstalovali, takže jejich informace pocházejí zřejmě z agentury JPP ( jedna paní povídala ). Do konce možnosti upgrade zdarma už moc času nezbývá a tak si ti váhaví nakonec budou muset sáhnout do peněženky. Instalace trvá několik hodin, nejlépe je nechat ji proběhnout přes noc. :)

fran56ris*

Je to přesně jak píšeš.Nevíc kritiků pochází z dílny zastánců starých OS.Znám jednoho,tam má Windows 95 a nemíní měnit.Mu to na účetnictví,která se na něm horko těžko naučil prostě stačí.

Osobně jsem poslední Notebook koupil z W 7,přešel na W 8,upgradoval na W 8.1 a loni mezi prvními na W 10 za ten rok to mám tak zmáknuté ,že se těším na letní edici.Abych se nenudil.*cteni*

isteron

Ja mám už tretí pc, a ntb . Pracoval som na 95,98,2000,XP, Vista , W 7. a všetko som inštaloval sám. Nie som študovaný pracovník IT, Sám som si inštaloval jednotlivé verzie, a ak som nemal licenčný kód, vypomohol servisman, alebo odbordná príručka. Mám 12 ročné skúsenosti na úrovni skúsený užívateľ. Mimochodom 1. pc som dostal ako dar pri odchode do penzie.

Patronka napsala jste to přesně. Jen dodám nepracujete s operačním systémem ale s prgramy se kterými jste pracovala v minulost na starší verzi OS. Z OS 7. mi v OS 10.jedou všechny v četně prastarého Kopírovacího programu z XPečka KLONE CD.Tak proč jezdit ve starém autě když mužu mít nové lepší a to zdarma asi ještě měsíc.

ridick
hodnocení

0x

Pokud máte hardware,které splňuje alespoň minimální požadavky na win10 tak proč ne.Já sice používám sedmičky,ale taky budu upgradovat na win10.

hodnocení

0x

Loni v říjnu sem si koupil novej noťas kde už byly desítky nainstalovaný. Taky sem z nich měl docela vítr ale zjistil sem že v tom moc velkej rozdíl oproti sedmičkám není.

Luisi, přesně tak. Já to měla jako Ty. A to jsem úplný neumětel. Ale vůbec mi nepřipadá, že by to byl nějaký rozdíl. Sice se i vyskytly problémky, ale ty jsem měla předtím také. A jsem přesvědčena, že ty "problémky" jsou mezi židlí a počítačem. Tedy jsou proto, že jsem blbá já a určitě ne ta "desítka".

rizzlah*
hodnocení

0x

Jsou fajn, používal jsem roky W7 a opět to byl skok ve svižnosti XP - 7 - 10. Poznáte to, rychlejší start, rychlejší práce s průzkumníkem. Aktualizace se dají poměrně lépe regulovat než u 7 ( tam pomohlo pomalu instalaci aktualizací zakázat a provádět jen ty důležité ručně. ). Určitě to bude nezvyk

hodnocení

0x

O aktualizacích ani nebudeš vědět, jedou automaticky, žádná výhružná okna; taky je mám stočené z 8.1 už skoro rok, ovládání skoro stejné, samé zatím dobré zkušenosti, jak píšou ostatní. Při upgradu u něj seď, né v noci aby pracoval sám, potom instalovat nic nemusíš, to, co jelo v 8,1 pojede i tady. Akorát ten jejich prohlížeč Edge mi nesed, stahneš si libovolný, na jaký jsi zvyklá. Tak hodně zdaru.

hodnocení

0x

Já myslela, že upgrade na W10 zdarma skončilo 29, 6. A teď už se musí koupit. Jedině, že byste měla vytvořené iso na DVD. Přes noc se vám samo nenainstaluje. Trvá to nějakou hodinku a ke konci to chce párkrát něco potvrdit. Ze začátku všechno perfektně nechodí, ale postupně jak si to stáhuje aktualizace, tak se programy rozeběhnou.

pavel56*

Upgrade skončí 29.7 trošku jste popletl měsíce:)

liborkoudelik*
hodnocení

0x

Já jsem si windows 10 naistalovala na notebook, který mám čtyři roky. S naistalováním jsem velmi spokojená i když se jedná o starý počítač win 10 přijmul dobře.

hodnocení

0x

U nových systémů je úplně běžné že vyskakují aktualizace. Když si koupíš nový OS Windows tak musíš počítat s tím že to vlastně není tak úplně dodělaný, protože jsou v tom bugy, díry a oni ty díry teprve záplatují až podle reakcí uživatelů. Je to tak s každým softwarem. Dá se říct, že si koupíš produkt, naštveš se že nejde, máš ho třeba půl roku s ním nejsi spokojená a třeba ho ani nemůžeš použít, za půl roku výjde záplata (update) a najednou to používat jde. Ovšem aby to fungovalo, musí uživatelé nahlášit bug a to se málo komu chce. Zrovna včera jsem si říkal jaký je to paradox, dáš tisíce za soft a zjistíš že není dodělaný nebo prostě ti nevyhovuje, pak se to rok a půl aktualizuje (service packy / "služební balíčky") a pak máš klid protože výjde nový systém a těch aktualizací na ten předchozí už není tolik. No a za další rok je tvůj systém už starý, takže ti skončí podpora a "musíš" si koupit nový.

Přidám svůj vlastní dotaz - kdo máte Windows 10, dá se tam nastavit rozlišení obrazovky 800x600 pro lidi co špatně vidí*? U nás na XPčkách to máme celá rodina a představa, že změníme na vysoké rozlišení, které nejde pořádně přizpůsobit by mě děsila. * - Jako v tom smyslu, že ty okna na W7 nejsou nastavitelný pro 800x600. I když to technicky jde, tak se tam ta okna nevejdou. Takže můj dotaz spíš je jako vo tom, jestli ty vokna v uživatelském systému jsou naprogramovaný tak, aby šla použít i na 800x600.

h4ever, už jsem se hroutila pod pocitem provinění, že žiju v době kamenné, že mám XP. Ptala jsem se svého ajťáka na telefonu a ten mě ujistil ať si ty XPečka nechám. Zná mě a ví, že jsem neuvěřitelný pcanalfabet. Děkuji, že jste mi sebevědomí zvednul, že se nic neděje. *pusa*

doplněno 12.07.16 08:40:

Děkuji vám za čas a vysvětlení. Já jsem v té situaci, že když se nedaří, pak svůj pc, jménem Vincent poprosím a on mi vyhoví. Často se mu omlouvám, protože jsem velký hmhmhm, nemůžu o sobě říci, že jsem debil, ale asi jsem. V kroužku a na kurzu mi něco vždycky vysvětlí a část z toho zapomenu, protože mi všecko příjde jako vytržené z kontextu. Nic na nic nenavazue, nemá pokračování. Z mé generace, je nás mnoho takových. Zvláště ženy. Když už k pc někdy v životě zasedly. :-D Vnouček hrál nějakou hru se skákajícím autíčkem a pak mlátil do jedné klávesy, aby si přidal body a Vincent odmítnul. Řekla jsem, ať ho nemlátí, ale poprosí. Malý měl řeči, že přístroj se neprosí a tak. Ať prý to zkusím já. Oslovila jsem Vincenta a poprosila a ejhle, on to dal! Jen nevím, jak dlouho mi to malý bude věřit! :-D *smich* *haha* Mám to štěstí, že jsem našla hodinového ajťáka. Přijel, hodinu se v tom šťoural, něco jsem se zeptala, on v klidu vysvětlil. Žádné: Jéééžiši, mamko, babi, cos to vyvedla?! Mamko, babi, už jsem to říkal a tak! Chtěl 200 i s cestou. Nainstaloval mi vzdálenou pomoc. Když je zle, Vincenta napraví. Ale nezneužívám ho. Snažím se sama.

XP na běžné práce jako je v textovém a tabulkovém editoru, stačí, na prohlížení ještě taky, i když to tak nebude věčně. Developeři a developerské organizace jsou čím dál méně ochotnější podporovat staré softwarové technologie, chtějí své programy psát na modernějších základech, které s XP nejsou kompatibilní. Z tohoto hlediska hrozí že se jednou ocitneme v době, že nám nepojede prohlížeč. Naštěstí tento problém se dá vyřešit tak, že si prostě na internetu stáhneme starší verzi.

Například prohlížeč Firefox mám ve verzi staré - verze 32 ale i nejmodernější - verze 48 (v září už by mohla být verze 49). Instalačku si schovávám protože se mi s ní pracuje pohodlněji než s nejmodernější 48, leč je podstatně výkonnější, i když dodetailu jsem to netestoval.

Problém spíš vidím v technologické stránce. Počítače dříve nebo později zastarají a musíte si koupit nové. Pokud někdo trvá na starém a levném PC na kterém nejdou hrát hry, tak doporučuji sehnat si PC s grafickou kartou bez aktivního chladiče (jestli se takové ještě vyrábí to nevím, ale moderní technologie přináší větší výkon i při malém odběru energie a tedy se nebude přehřívat i kdyby jste hrála graficky méně náročnější hru). U počítačů s aktivním chladičem jak na procesoru tak na grafické kartě - tam je ventilátor. A vše co se hýbe a točí se časem opotřebuje - začne hučet a vibrovat a musí se vyměnit. A v takových případech je problém se zpětnou kompatibilitou - do starého počítače nejde dát nejmodernější technologický kousek. Navíc na starý počítač nedostanete nejmodernější systém právě kvůli zmíněné neochotě programátorů vyrábět podporu pro zastaralé věci. Kdo ale uvažuje dalekosáhle může si pořídit dneska počítač, který mu vydrží přes 10 - 15 let a s nejmodernějším operačním systémem Windows 10 snad vydrží tak dlouho. O zastaralém OS se to říct nedá protože XP jsou dneska už bezpečnostně prošlé.

Co se bezpečnosti XP týká, neotvírat neznámé soubory které vám přijdou na mail, i obrázky a mediální soubory mohou být zavirované. Ale tyto pravidla platí pro všechny systémy, to není jen XP. Také se vyhýbat neznámým stránkám, kde může být malware, který se dostane do PC. Spustitelné soubory, které nemáte z dobře ověřověřeného zdroje nespouštět. Různé načerno stažené věci rády zavirovávají počítač, který pak nepracuje podle očekávání - trojské koně rádi monitorují vaši aktivitu na webových stránkách a na celém PC. Kdo je v těchto věcech opatrný nemusí se bát zavirování. Navíc nepoužívám antivirový program, ten mám nainstalovaný v druhém operačním systému a jednou za 3 měsíce ho spustím, abych si ověřil, že se mi tam nedostal vir. Tak mi to stačí. Počítače příbuzných ale nekontroluji, ti tam mají antivirák ale jede jim celý PC strašně pomalu (právě i díky antivirovému programu).

Jinak doufám, že s postupem moderních technologií se dočkáme také toho, že nebude třeba programy instalovat na disk, ale bude stačit do operační paměti, protože by se programy spouštěly mnohem rychleji, a my, kdo PC nevypínáme bychom to ocenili (ovšem s možností automatického zálohování a synchronizace s diskem - snad SSD).

h4ever. Mám Win 10 Ale na surfování po interntu XP stačí toť tak asi vše a kdo počítači moc nerozumí tak si myslí že počítač kazí on a ajťáci vydělávají.

Windows 10

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Tak taky zase něco přidám. A přiznám se, že i když mě samotná otázka zajímá a proto jsem na tohle vlákno vlezl, moc jsem z toho všeho napsaného nepřečetl. Já to mám tak. Mám XPéčka a pořád mi u nich přestává díky nepodpoře něco fungovat. Mám od kámoše nějaké taháky, jak to obejít, či řešit jinak. Ale prý by mi stačilo posunout se dál a že by mi do PC dodal 7mičky. Tak prostě do nich půjdu. Dokonce mají být nějak zdarma.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]