Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezatracujte OS Windows 10

Od: patronka* odpovědí: 30 změna:

Četla jsem řadu negativní názorů na OS Win 10, ale když už se mi sám nainstaloval, rozhodla jsem se ho vyzkoušet. Po vyřešení drobných nedostatků ( dík zdejším rádcům ), už mám jen samé dobré zkušenosti. Chce to si s nastavením trošku pohrát, ale není to vůbec složité. Skvělý je prohlížeč Microsft Edge, se kterým se pracuje snadno a sám se přizpůsobuje potřebám uživatele. Takže nebojte se, když jsem to zvládla já... :)

doplněno 05.06.16 22:47:

Omlouvám se, já jen chtěla vyprovokovat diskuzi o tomto OS, ale moc konstruktivních připomínek tu stejně není. Chápu, že není vhodný pro profesionální využití, ale profík snad nebude používat Win 7 Home Edition, ne? Mohla jsem taky využít možnosti návratu v Win 7, ale brala jsem to jako výzvu a zatím nelituji. Až narazím na problém, jistě ho tu zveřejním...:)

doplněno 07.06.16 16:12:

Pokud jsem to pochopila správně, tak kromě sledování ( což provozuje např. i Google ), je většina problémů s OS Win 10 spojena s připojením k internetu od O2. Já mám připojení ADSL od Vodafone a od chvíle, kdy jsem začala používat desítku a jeho prohlížeč MS Edge, mi internet nespadl ani jednou, naopak při sledování TV pořadů připojením k PC k TV je obraz výrazně lepší a konečně přes celý monitor... :)

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stonek*
hodnocení

0x

Sama si vlastně protiřečíte, " když už se mi sám nainstaloval" ... nic jiného Vám nezbylo. Popisujete vlastnosti, které až tak nikomu nevadí a ty kontroverzní , kvůli kterým ty negativní názory jsou, vůbec nezmiňujete. Za mě to je dobrý sluha, ale může být i zlým pánem. Jako s tim ohněm.

hodnocení

0x

Mno... Po zkušenosti z nuceného přechodu z Win XP na Win 7 se dalšího přechodu přímo děsím. Že Win 7 zabírají dvakrát víc místa na disku mi až tak nevadí. Přestala mi ale fungovat řada starších (i zaplacených) programů, za které jsem dodnes nenašel náhradu. Přestalo mi fungovat několik starších zařízení, pro které už ve Win 7 neexistují ovladače (takže jsem například zahodil téměř nepoužitý scaner). Po přechodu jsem dával PC do kupy řadu týdnů, aby fungoval aspoň přibližně stejně. Nevím, co by se stalo po přechodu na Win 10, ale já potřebuju na PC pracovat a ne znova a znova cosi nastavovat a učit se pořád něco nového. Takže fuj, děkuju - nechci.

hodnocení

0x

No já teda nevím. Ty Patronko víš, že já ho mám už skoro rok a nestěžovala jsem si. Naopak. Ale zrovna se mi stalo, že jsem se vůbec nemohla dostat do počítače. Prostě mi to napsalo, že mi chybí nějaké síťové protokoly a šlus. nikam jsem se nedostala. Založila jsem kvůli tomu zde otázku, kde popisuji co jsem si prožila s telefonováním na O2 a problémy které mi vznikly. Já tu desítku používám dlouho, nikdy jsem žádné síťové protokoly neodistalovávala, ani nevím co to je a přesto mi najednou začaly chybět a to mi znemožnilo otevřít cokoliv. Teď to zase šlape, ale trnu hrůzou, kdy se mi to zase objeví. A je to problém způsobený tou desítkou. Našla jsem si to a nejsem sama, které se to stalo.

hodnocení

0x

Tentokrát s Vámi vůbec nesouhlasím, patronko. W10 jsou v mnoha situacích poměrněně nestabilní. Chápu, že uživateli, který má PC na net a max nějaké psaní, evtl tabulky to tak nepřijde. Ale věřte, že na profesionální využití s potřrbou stabilního běhu aplikací je to maximálně k vzteku.

Navíc - můj počítač je můj. Tudíž nechápu, proč a jakým právem by měl někdo zvenčí rozhodovat o tom, jaký OS na něm bude! Copak někdo z ,,yntelygentů´´ od Mrkvosoftu ví, co já potřebuji a kvůli čemu jsem si počítač koupil?

hodnocení

0x

Pokud se něco nainstaluje bez mého svolení, je to VIR - tj. W10 má chování VIRU - vč. sledování, které bez ohledu na předchozí OS je opravdu výraznější než by bylo zdravé...

hodnocení

0x
Dal jsem jim šanci dvakrát a vždycky byly do dne pryč. Prostě ne, nechci je a ani chtít nebudu. Nevyhovují mi, nelíbí se mi, jsou na mém počítači pomalejší než 8.1.
Považuji se za pokročilého uživatele a mám rád věci pod svojí kontrolou, což u desítek prostě nejde, systém si všechno dělá sám jak uzná za vhodné, a to já prostě nesnesu.

mirex*
hodnocení

0x

Nedá mi nepřidat se.
Byť je Win 10 Microsoftem servírován poněkud neomaleně, až drze, je to systém stabilní. A v podstatě zadarmo. Když jej instalujete přes zdravé (nezaprasené) Sedmičky, instalace proběhne bez problémů, snad až na nějaké drivery, které se dají stáhnout dodatečně. Jistě, některý soft má problém (za mne Corel X3 ani v režimu kompatibility). Hodně staré železo se také dá většinou rozchodit, ale už to chce víc úsilí. Ale je to daň za pokrok.

Vzpomeňte si, jak se nadávalo na Sedmičky při přechodu z Xpéček. To bylo nějakého řevu.

doplněno 07.06.16 16:30:

Nehledě na to, že by hodně velké skupině uživatelů stačil jako operační systém "internetový prohlížeč", třeba Google Chrome OS, nebo něco podobného.

patronka*
hodnocení

I tvůrci software chtějí být z něčeho živi a i Corel Draw už má verzi 10. Pro běžné uživatele ( třeba jako my senioři ) je ten OS ideální, protože používáme počítače hlavně ke komunikaci, nákupům, poučení, pobavení, relaxaci a v neposlední řadě pro cvičení odumírajících šedých buněk mozkových :)

doplněno 07.06.16 19:59:

Verze označovaná jako 10 je zřejmě verze X7.6, která už je kompatibilní s Win 10, ano? :)

mirex*

Corel Draw je nyní v nejvyšší verzi X8, ale to jen pro upřesnění. Chtěl jsem jen říct, Desítky se dají ochočit úplně stejně jako jejich předchozí verze. Stabilita a rychlost je dokonce vyšší než dříve.

mirex*

Corel označuje svoje vyadané verze celými čísly, tedy x6,7,8...Od verze X4 už na Desítkách běží.

grafik

Bohužel windows 10 běží s Corel až od verze X8. Nižší verze neběží, tak jak by měla.

hm*
hodnocení

0x

Asi mi skoro nepřísluší sem přispívat, protože WIN už roky ve svém domácím PC nemám a v práci jsou jen coby virtuální stroj. Ale věřím tomu, že až (během tak 2 roků) vychytají nejhorší chyby, budou W10 z pohledu naprostých laiků dobrým systémem. Jsou (tedy pokud zrovna fungují s internetem) pod dohledem Microsoftu a ten je bude na dálku spravovat, spousta věcí je (a bude) "zálohovaná" v cloudu kdesi u Microsoftu. Kdekdo bude určitě nadmíru spokojen, jak to krásně samo šlape. Ale pořád mi to připadá stejné, jako by se k vám domů sama vloudila uklízečka s tím, že od teďka bude chodit každý den ráno a odcházet bude dle svého uvážení, která by vám přerovnala nábytek a všechny věci, sem tam něco vyhodila, něco naopak přinesla navíc (třeba větší televizi), a jen by vám občas třeba oznámila, že našla vaši peněženku a tak ji radši schovala u sebe doma, abyste ji náhodou ještě někde neztratili. Ne, děkuji, W10, ani kdyby za ně platili, nechci.

praivo*
hodnocení

0x

Tak jsem si řekl, že se sem jednou zase podívám, a nedá mi to abych neodpověděl taky:

W10 mám natrvalo už od loňského května (Insider). Na všech mých počítačích jsou výrazně rychlejší než W7, nemám problém s ovladači, kterých jsem pro 7 musel dost instaloval ručně, a nekompatibilitu se staršími aplikacemi zatím nepozoruji. A i kdyby se něco objevilo, pořád je tu možnost virtuálního počítače s libovolným OS...

Tento příspěvek píšu na ThinkPadu X220T. S dotykovým displejem "desítky"spolupracují výrazně lépe než "sedmičky"- je to zejména tím, že se zvětšily některé ovládací prvky (např. Start a hlavní panel nebo tlačítka oken). Koneckonců tento OS byl od začátku vyvíjen právě pro bezproblémové ovládání dotykem. Líbí se mi třeba i možnost přihlášení otiskem prstu bez instalace dalších programů.

Co se týče sledování, tak to je médii nafouknutá bublina. MS to dělá především kvůli Cortaně a vyhledávání v hlavním panelu - data se nezpracovávají lokálně, ale někde na jejich serverech, a tam se napřed musí dostat. Kdo chce, může si to klidně vypnout. Dělá to Apple, Google, dokonce i třeba Canonical (!), ale z nějakého důvodu se mluví jenom o MS...

@magdon: Že neexistují ovladače přímo pro daný OS ještě nic neznamená. Já ve W7 používal k tiskárně ovladač pro XPčka, stačí jenom hledat.

Co se týče stability, "normální"W7 mi ještě NIKDY nespadly, to se mi stalo jen u Insideru a to ještě tuším pouze jednou za 1 rok na třech počítačích a jednom mobilu.

Systém si rozhodně nedělá všechno sám, nastavení je dost. Kdyby někomu chyběly klasické Ovládací panely, stále v systému jsou, dají se rychle najít např. přes vyhledávání.

Co se týče "nedobrovolného"upgradu, zde sice s agresivním přístupem MS nesouhlasím, ale jedná se o celkem logický krok. Prostě se jim nechce udržoval 3 (resp. 4) OS najednou. Upgrade z XP na 7 automatický nebyl a lidi si stejně stěžovali. Nelze se prostě zavděčit všem.

Přikládám odkazy na pár mých příspěvků ve vlákně o W10 na Redditu (anglicky):

reddit.com/...
reddit.com/...

patronka*
hodnocení

Těší mne, že nejsem jediná spokojená. Po dalších třech týdnech používání OS Win 10 jsem stále spokojenější, nacházím další nové vychytávky, které jsou mi příjemné a na nic nevhodného jsem ještě nenarazila. Sice na mne jednou zkoušel ty síťové protokoly, ale po restartu už se to neopakovalo. :)

tomas11*

Jen dotaz - opravdu se Vám někomu nainstalovaly 10tky samy od sebe aniž by jste dali souhlas?

To jako vážně?

doplněno 26.06.16 12:15:

Doufám že to ani není možné.

doplněno 26.06.16 20:06:

pro patronka:

Takže podle Vás jste PC vypnula . A on si pak sám vesele instaloval W10 - tak to je už scifi zřejmě.

patronka*
hodnocení

Ano, je to tak. Začalo to nevinně, když se "uspaný" počítač několikrát po sobě sám od sebe zaktivoval a protože už mne to štvalo, na noc jsem ho vypnula. Když jsem šla kolem po několika hodinách, bylo už nainstalováno 75% Win 10, tak jsem to pro jistotu nechala doběhnout. Ráno jsem se na to podívala a protože jsem žádné zrady nenašla, rozhodla jsem se to vyzkoušet. Samozřejmě, byla tu možnost návratu k Win 7, ale nelituji :)

doplněno 26.06.16 22:53:

Prostě jsem klikla na "vypnout" a víc jsem to nesledovala. Naštěstí jsem nevypínala monitor, to bych objevila změnu až ráno. Určitě jsem předtím několikrát křížkem zavřela nabízené upgrade a aktualizace jsem nerušila. GK jsem měnila nedávno, protože jsem potřebovala port HDMI na připojení k TV. Jsem spokojená i když bych do toho dobrovolně nešla dík různým pochybovačům, kteří Win 10 neuznávají. Já už k nim nepatřím :)

praivo*

To je vlastnost W10 - aby tě OS neotravoval instalací aktualizací během práce, tak si je instaluje když s ním nepracuješ. W7 tuším uměly maximálně odložit instalaci o 4 hodiny, což mi občas docela lezlo na nervy, až jsem automatickou instalaci vypnul.

Jak už jsem napsal, nesouhlasím se strategií MS co se týče instalace/upgradu, ale s OS samotným jsem plně spokojen. Mimochodem, stačí přepnout jazyk a oblast na US/UK/DE a začne fungovat Cortana a s ní např. "Quiet hours" (tiché hodiny - OS na stanovený interval vypne zvuky).

@tomas11 - ano, bohužel, opravdu to tak funguje.

Pokud si nevypnete aktualizace, pak prostě párkrát vyskočí info "byla stažena aktualizace a bude nainstalována dne..." - a při jednom vypnutí "počkejte prosím, instaluje se", po zapnutí jste na W10 !

Kdybych to neviděl u otce, neuvěřím... proto píšu výše, že nemám rád něco, co se chová jako vir.

doplněno 26.06.16 20:29:

Jasně - vyskakuje to vpravo dole mezi stovkami dalších upozornění - jako aktualizace adobe, antiviru, ... ale zvláště starší uživatelé prostě jen klikají na vše, aby to jelo právě ted... No a když to třeba jen zavře křížkem, nic nepodnikne "proti" - pak má prostě smůlu. Konkrétně tatík s tím, že jeho PC nedokáže W10 rozjet, protože mělo hodně starou GK. Instalace proběhla a rozlišení K.O. - zkoušel jsem všechno, nakonec jsem musel koupit novou GK.

tomas11*

No jo , tak ale nějaké upozornění tam bylo asi. Musím přiznat že by mne z toho asi kleplo.

Já koupil notebook s osmičkama a ty mi teda neseděly vubec, proto jsem přechod na desítky odkliknul. Musím se přidat na stranu obhájců desítek protože proti osmičkovým omalovánkám to aspoň vypadá "normálně". Problémů zatím moc nevyplavalo, šmírovani jsem jakž takž omezil specializovanou utilitkou ale nevím nevím jestli mi to k něčemu bylo. koukám ze po instalaci každých aktualizací si widle dělají co chtějí. Nastavím například jako defaultni přehrávač pro média VLC a po aktualizacích se mi stejně video otvírá v jejich paskvilu. O tom, že když jsem nechal odebrat starši tiskárnu se mi ji už nepodařilo znova nainstalovat ani nemluvím. To jsou ale proti osmičkám drobné mušky. Jestli mi ty potvory ale nepřestanou házet hlášku abych si Windows aktivoval, když jsem přecházel z legálních 8,1 tak se naštvu a opráším své vztahy se starým dobrým Ubuntu linuxem.

A instaloval jste VLC jako klasický software, nebo jako aplikaci z windows store?

Jmlc, a přesně mezi tyto lidi patřím. Já také "proti" nic nepodnikám, jelikož nevím co. Tak to zavřu křížkem. Nejsem úplný debil a schopnost dedukce mám vyvinutou, ale ne na výrazy počítačové, jelikož jim nerozumím a tím pádem nemohu ani dedukovat. Veškerého manipulování se bojím, protože vím, že bych to také mohla všechno nějak vymazat. O nějakém obnovování a ukládání někam nechci ani slyšet, protože bych dokázala obnovit leda tak to h.no, jelikož bych stejně nenašla kam jsem to uložila a jak to odtamtud zase vypáčit zpátky do počítače. Takže já jsem takový tichý zoufalec který se u počítače se všema těma "úžasnýma vymoženostma" potí hrůzou, kdy se to zase nějak úplně samo celé změní. Počítačovou krabiznu mám dost velkou a nakládat to na kolo a jezdit s každou blbostí za nějakým machrem není zrovna sranda a volat ho sem, tak to máte výjezd za dvě stovky, plus čas, než to zase tady srovná. *uf*

hodnocení

0x

Přešel jsem dobrovolně před cca 2 týdny (čistá instalace, nikoliv upgrade) a nelituji. Rychlý, kompaktní a stabilní systém. Po instalaci jsem řešil jen nefunkční zvukovku - stačilo stáhnout ovladač.

Jinak nevím co si představit pod termínem profesionální využití... Dělám do IT a nemám s desítkami problém, a mám dost kamarádů v IT oboru, kteří jsou na tom stejně a mnohdy využívají desítky již řadu měsíců.

Základní problém desítek je v tom, že Windows.
Není to operační systém a profesionálně to použije jen blázen.

"Dělám do IT a nemám s desítkami problém"

No právě. Protože děláte do IT, problémy dokážete snadno vyřešit. Ale každý není technik IT, běžný uživatel (například zedník) nedokáže vyřešit pro Vás banální problémy.

stonek*
hodnocení

0x

Jednou je stejně budeme mít všichni, ať chcem nebo ne. Béé.

hm*

Všichni ne. :)
(Teda, doufám.)

patronka*
hodnocení

Znám člověka, který stále ještě píše v T 602 a ukládá na diskety *smich*

Znám pár lidí, kteří ještě stále píší propisovačkou a popsané papíry ukládají do šuplíku. A taky žijí. A docela spokojeně. Někdy si říkám, jestli to nebývalo jednoduší.

hm - Obávám se, že ano. Jen doufám, že to bude ještě pár let trvat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]