Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koledníci v sobotu?

Od: katkajjjj odpovědí: 17 změna:

Zdravím, proč chodí koledníci o velikonocích v sobotu? Jsme na malé vesnici (1000 obyv.), už tady zvonili malí kluci podruhé. Mají i kasičku. No nejsem na ně nachystaná :(. Dala jsem jim nějaké drobné bonbóny, co jsem doma vyhrabala, a 200Kč. Ani neříkají žádnou koledu, nemrskají. Tak proč tedy chodí? V pondělí budou chodit na novo? Díky za info, ňák tomu nerozumím :)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Co takhle se zeptat jich? Já bych jim vysvětlil, že dneska není koleda, tudíž nic nebude. Ať se zastaví v pondělí mezi osmou a dvanáctou, jinak že mají smůlu... Pokud jim budete dávat peníze, připravte se, že si to mezi sebou povědí a v pondělí tam budete mít frontu. A třeba někteří přijdou i 2x.

doplněno 26.03.16 10:00:

O koledě na bílou sobotu slyším prvně . A soudě dle článků na internetu je to pravda. Zase jsem o něco chytřejší.Tradici vyřehtávání znám pouze z vyprávění a o té sobotní koledě mi to zatajili nebo mi to uniklo a nebo jsou místa, kde tyhle 2 věci nemusí jít vždy pospolu. U nás se mimo Velikonoční pondělí sice taky chodilo na koledu, ale už na Květnou neděli. A tento termín byl vyhrazen pouze dívkám.

sobrona
Dobrý den. Musím váš trochu opravit. To nebyli koledníci,ale klapači. Tito kluci klapou už od čtvrtka odpoledne a končí právě v sobotu. Je to křesťanský zvyk. Ve čtvrtek jak se říká "odlétají zvony do Říma" a tito klapači nahrazují zvony. Klapou několikrát denně. No a v sobotu to právě končí a za tu "službu" vybírají peníze. Je na každém kolik jim dá . Většinou je to pár desítek korun 20,50,70,100. Koledníci se zastaví až v to pondělí s pomlázkama a je zase na vás co jim za to dáte. Já osobně peníze na šmekustra nedávám. Mám nachystaná uvařené vajíčka a nějaké drobné cukrovinky. Ovšem co se dává koledníkům taky závisí na tom či oném kraji.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud někdo nedrží tradici a "koleduje" mimo termín, tak je to žebrota.

A tu nepodporujte. Zdravím!

doplněno 26.03.16 09:57:

Je zajímavé, že tazatelka neví, v jaké oblasti ČR je ta jejich vesnice .

fastcrash*
hodnocení

0x

Na vesnicích v jižních čechách se chodí koledovat na bílou sobotu. Nevím podle jakého svátku to je ale je to tak. Na zelený čtvrtek a na veliký pátek se chodí po vesnici s řechtačkama a na bílou sobotu chodí koledníci vyřechtávat. Musí ale zaspívat básničku. Poté dostanou koledu

katkajjjj
hodnocení

Takhle nějak to asi bude. Vlastně tady byli ti, co chodili ve čtvrtek a v pátek po vesnici s těma řechtačkama. Takže za to, že řechtají, asi dnes něco chtějí ;). Tady se takové různé zvyky docela dodržují. Jen někdy nevím, proč. Díky :)

majsterjoe*

Nájhodou to je pěkný zvyk, o kterém jsem nevěděl. Jsem rád že jsem se dnes dozvěděl něco nového.

fastcrash*
hodnocení

0x

jak píšu. musí ale zazpívat básničku a pak mají teprve něco dostat.

hahanaj*
hodnocení

0x

je to tradice ,ale málokde se už dodržuje ... ten den chodili hrkači - jak odletěly zvony do Říma, kluci vyrazili s hrkačkami a řehtačkami. Zastaví se vždy před okny a přednesou báseň o Marii a Ježíšovi a řehtají a zase jdou dál ... Chodí ráno v 7 hodin, v poledne a večer v 18 hod. Dnes už příjdou pro výslužku, protože se zvony zase vrátí!

zwiki*
hodnocení

0x

To slyším poprvé v sobotu, aby chodily koledníci a 200 Kč to jste štědrá teda...Pocházím z východních čech od Náchoda a tady na Karvinsku je ještě klid.

Někdy se takové zvyky mění vesnici od vesnice. U nás chodí v neděli po koledě malé holčičky ale ve vedlejší vesnici o tom že by holky koledovaly nikdo neslyšel.

jabraka*
hodnocení

0x

Na Plzeňsku chodí mládenci na "Chřístání".s řehtačkami nahrazují zvony a přitom žádají od místních občanů dary.V pondělí ovšem chiodí s pomlázkou k děvčatům.

JABRAKA

fbiswaz
hodnocení

0x

Dobry den

Tady tohle nejsou kolednici ale HRKAČI.Ctijou pamatku PANY MARIE a ukrizovani JEZISE KRISTA.Hrka se od ctvrtka a a v sobotu vyklepavaji.Davaji se jim penize nebo syrove vajicka.

mp*
hodnocení

0x

Musím potvrdit, že opravdu v sobotu se chodí na "koledu" nebo na řechtání. Alespoň v Jižních Čechách okolo Písku. Tuto novinku jsem se dnes dozvěděl od dcery, která tam tráví Velikonoce a docela se dneska divila, že "koledníci" tam chodí už dneska. Asi jsou to ti řechtači.

ertl
27.03.16 09:50
Řechtání :-D:-D
balzerka

H Řehot, řehtání, řehtačka :)

hodnocení

0x

Viz: poradte.cz/... odpověď ode mně = Zmatenka. Jak už v tomto příspěvku bylo popsáno, ten, kdo chodí v sobotu vyřehtávat, jsou "pán a podpán, vejcák a pdvejcák"(tak se jim říká u nás), kteří koledují tu výslužku pro své řehtáče. Musí při tom u každého domu zazpívat koledu:

" Židi nevěrný, na kopci černým, kopali jámu Ježíši Pánu, aby ho jali, ukřižovali, na Velkej pátek do hrobu dali, na Bílou sobotu zas vykopali. Tento smutnej čas obrátil se vesele, zato my se radujeme, že Pan Kristus z mrtvých vstane!"

Pak naposledy o těchto Velikonocích zařehtají řehtačkami, a jsou za tuto službu obdarováni. Ostatní koledníci chodí v pondělí.

kendy
Ano na Jihu se chodí v sobotu jsem ze Žabovřesk u Českých Budějovic ale liší se to podle vesnice jak bylo psáno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]