Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se tesite na Velikonoce

Od: beatrys odpovědí: 16 změna:
kamaradky tvrdi ,ze tyto svatky nemaji rady.Pryc jsou ale casy,kdy na vesnici chodili kolednici dum od domu.Dnes je pospolitost uplne jina.Jak travite svatky vy?Pecete beranka.prozivate je spise po te krestanske strance,nebo jedete treba na jarni vylet?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ohneta*
hodnocení

0x

Nijak, já budu v práci

hodnocení

0x

Dobrý den.Tak já se těším na nádivku a na králíka.Takže na ten kus žvance*smich*.Jinak budeme dělat i beránka.Když jsem byl malý kluk,tak se tady koledovalo,ale teď už to není..A ještě zasadím"zelánku" a návštěva hřbitova.Vajíčka neděláme,ale když přijde na návštěvu sestřenice s manželem,tak vždycky donesou a zase od nás mají pekáč nádivky.

hodnocení

0x

Přijedou obě dcery a zeták a synovec a švagrová a vůbec bude bugr,vám kteří budete velikonoce prožívat klidněji přeji pohodu a konečně jaro.Veselé velikonoce přeje Ladislav

osel59
hodnocení

0x

Moc, nebudu 4 dny v práci to je hlavní. A taky - i kdyby nebylo hezky, tak jsou to svátky jara, je definitivně po té strašné nekonečné zimě a jaro je na dohled. Už tady skoro je. Posune se čas, bude déle vidět, začne vše kvést, vonět vzduch, hřát sluníčko a konečně se bude moct VEN. Mám velikonoce raději než vánoce. Sic je méně volna, ale to jaro na dohled dělá divy.

roomy
hodnocení

0x

Já mám Velikonoce rád:D je to dobrá společenská akcička:D

lidus*
hodnocení

0x

Těším se na Velký pátek to bude fazolový salát a jidáše, těším se letos na Velikonoce jelikož jsou spojeny s narozeninama maminky a opět se sejdeme všichni. Těším se na rozzářené oči vnuček až budou zdobit vejce a čekat malé koledníky. Beránka peču-biskupský chlebíček, ozdobím sněhem a mašlí, mazanec nepeču ale koupím. Jinak pro mě Velikonoce nic neznamenají.

hodnocení

0x
Jsem ateista, Velikonoce i Vanoce jsou mi uplne jedno a absolutne je neslavim, popravde nerozumim, proc by tyto svatky mely mit pro neverici jakykoliv vyznam

hodnocení

0x

I když jsem nevěřící, slavíme velikonoce, přivítáme koledníky, užijeme si krásného volna, nadělám trochu práce navíc, sejdeme se s přáteli.

Zkrátka pohodička při velkém volnu.

sandra19
hodnocení

0x

:D na Velikonoce se vždy klidím z domova i s dětmi:D

hodnocení

0x
Pohoda , vemu synka a pujdu na vysluzku k rodine. Ktomu par pulecek a bude svet veselejsi.

mp*
hodnocení

0x

Těším se (hlavně na dobrou tržbu, jestli teda bude). Jsem v práci. Letos se to prodloužilo ještě o den. Letos jsou Velikonoce docela brzy, tak snad se oteplí. Hlavně se ale netěším na ty hrozné fronty v Makru pár dní před Velikonoci. Pokusím se předzásobit. Moc nemám rád Velikonoční pondělí. To jsou tady u nás obyčejně všichni pod obraz, mlátí mi spolupracovnice (musím je chránit vlastním tělem). Prodej jídel malý, panuje všeobecný chaos.

hodnocení

0x

Velikonoce držíme jen kvůli dětem, mě osobně neříkají vůbec nic, tedy pouze to, že jsou spojeny se smrtí Ježíše Krista.

hodnocení

0x

My jsme taky ateisti, ale velikonoce "držíme" v tom smyslu, že je vnímáme jako svátky jara. Ale v naší vesnici přetrvávají tradice "řehtání" celá léta. Od Zeleného čtvrtka odpoledne, po celý Velký pátek až po ráno na Bílou sobotu chodí kluci (tak do 15 let) po celé vesnici s trakaři, řehtačkami, klapačkami i tzv. "kocoury" a řehtají. Suplují tak zvony, které podle pověsti odlétly do Říma. Kluci mají ves rozdělenou na "rajóny", každý rajón si hlídá určitá parta a běda, kdyby zašli za jeho hranice. To se strhne i bitka. Na Bílou sobotu po ranním řehtání pak chodí "vyřehtávat", tj. koledovat. Zpívají koledu a lidé jim za řehtání dávají výslužku. Dříve, když byly v každé chalupě slepice to byla především syrová vejce, dnes, kdy každá domácnost musí i pro svou potřebu vejce nakupovat, to jsou především sladkosti a peníze. Kluci mají mezi sebou v partě přísnou hierarchii, rozdělené funkce: pán, podpán, vejcák, podvejcák... Podle funkcí a účasti na řehtání, kterou přísně evidují, pak výslužku rozdělují. K nám se vždycky už ve čtvrtek na první řehtání sjíždějí malé děti z příbuzenstva a tuto tradici si plnými doušky se vším všudy užívají. Samozřejmě u nás pak nechybí barvení vajíček, pletení pomlázky a pondělní koledování.

mp*

Jako nevím, ale neměl by být až do neděle klid? Zábava podle mě začíná až právě až od toho Velikonočního pondělí. Třeba to máte u Vás jinak.

hodnocení

0x

Těším se na ně z prostého důvodu. Miluji jaro a léto. A ty doby, kdy jsem Velikonoce prožívala tak jak to popisujete, na vesnici a se vším všudy, tak ty už se bohužel rozplynuly do nenávratnosti času. Ale bylo to krásné...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]