Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Tak já se těším na nádivku a na králíka.Takže na ten kus žvance.Jinak budeme dělat i beránka.Když jsem byl malý kluk,tak se tady koledovalo,ale teď už to není..A ještě zasadím"zelánku" a návštěva hřbitova.Vajíčka neděláme,ale když přijde na návštěvu sestřenice s manželem,tak vždycky donesou a zase od nás mají pekáč nádivky.
Moc, nebudu 4 dny v práci to je hlavní. A taky - i kdyby nebylo hezky, tak jsou to svátky jara, je definitivně po té strašné nekonečné zimě a jaro je na dohled. Už tady skoro je. Posune se čas, bude déle vidět, začne vše kvést, vonět vzduch, hřát sluníčko a konečně se bude moct VEN. Mám velikonoce raději než vánoce. Sic je méně volna, ale to jaro na dohled dělá divy.
Těším se na Velký pátek to bude fazolový salát a jidáše, těším se letos na Velikonoce jelikož jsou spojeny s narozeninama maminky a opět se sejdeme všichni. Těším se na rozzářené oči vnuček až budou zdobit vejce a čekat malé koledníky. Beránka peču-biskupský chlebíček, ozdobím sněhem a mašlí, mazanec nepeču ale koupím. Jinak pro mě Velikonoce nic neznamenají.
Těším se (hlavně na dobrou tržbu, jestli teda bude). Jsem v práci. Letos se to prodloužilo ještě o den. Letos jsou Velikonoce docela brzy, tak snad se oteplí. Hlavně se ale netěším na ty hrozné fronty v Makru pár dní před Velikonoci. Pokusím se předzásobit. Moc nemám rád Velikonoční pondělí. To jsou tady u nás obyčejně všichni pod obraz, mlátí mi spolupracovnice (musím je chránit vlastním tělem). Prodej jídel malý, panuje všeobecný chaos.
My jsme taky ateisti, ale velikonoce "držíme" v tom smyslu, že je vnímáme jako svátky jara. Ale v naší vesnici přetrvávají tradice "řehtání" celá léta. Od Zeleného čtvrtka odpoledne, po celý Velký pátek až po ráno na Bílou sobotu chodí kluci (tak do 15 let) po celé vesnici s trakaři, řehtačkami, klapačkami i tzv. "kocoury" a řehtají. Suplují tak zvony, které podle pověsti odlétly do Říma. Kluci mají ves rozdělenou na "rajóny", každý rajón si hlídá určitá parta a běda, kdyby zašli za jeho hranice. To se strhne i bitka. Na Bílou sobotu po ranním řehtání pak chodí "vyřehtávat", tj. koledovat. Zpívají koledu a lidé jim za řehtání dávají výslužku. Dříve, když byly v každé chalupě slepice to byla především syrová vejce, dnes, kdy každá domácnost musí i pro svou potřebu vejce nakupovat, to jsou především sladkosti a peníze. Kluci mají mezi sebou v partě přísnou hierarchii, rozdělené funkce: pán, podpán, vejcák, podvejcák... Podle funkcí a účasti na řehtání, kterou přísně evidují, pak výslužku rozdělují. K nám se vždycky už ve čtvrtek na první řehtání sjíždějí malé děti z příbuzenstva a tuto tradici si plnými doušky se vším všudy užívají. Samozřejmě u nás pak nechybí barvení vajíček, pletení pomlázky a pondělní koledování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.