Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych si udělat musli tyčinky. Miluji ovocné musli tyčinky Fit (nejvíce jablečnou je hodně šťavnatá) ale v obchodě je to zbytečně drahé tak bych si to udělal podomácku.
Nevidím na tom nic těžkého smíchám kousky kandovaného nebo sušeného ovoce s ovesnýma vločkama ale třeba v těchto tyčinkách Fit jsou takové bílé "kolečka"nebo kuličky a předpokládám že to je to čemu se říká kukuřičné lupínky, jenže když dám hledat kukuřičné lupínky tak vyjížděj jen samý takový ty
Tak kde se daj sehnat takový lupínky jako se dávají do těchto tyčinek? Našel jsem jen "Kukuřičné instantní vločky 300g"za 20 kč ale to je něco jiného - možná bych to mohl použít ale jak?
Daj se ty pravé kulaté lupínky sehnat v obchodě?
Toto je pro mě základ ostatní suroviny neřeším protože vím co tam mám dát.
Jako radu dám odkaz na server varecha.sk - podle mě jeden z nejlepších, co se týká receptů na jídlo.
varecha.pravda.sk/...
" Bílé kuličky"můžou být i rýžové burizony.
A není to spíš toto ve zmenšeném provedení? kupi.cz/...
Já zas považuji za nejlepší toprecepty, ale to bude tím že je to česky a Slovenky se mi číst nechce. Tak možná bych si ty kuličky mohl vyrobit z kukuřičné mouky ale to by bylo na dlouho )
Jenže já to nechci péct. Máme problémy s troubou takže to musí být dělané jen na sporáku. Navíc chci napodobit tu ovocnou tyčinku Fit, tam jsou jablka... Jsem si jistý že do toho dávají něco co je vyrobeno z kukuřičné mouky, ale jak přesně to vyrobily hm to nevím. Ty kuličky jak jsem tu dal odkaz jsou moc křehké dle mého názoru by se to rozmočilo a "rozťampkalo". Tyhle lupínky co tam mají by se dali jistě vyrobit i doma i když by to bylo složitější. Možná kukuřičné těsto dát na plech v tenké vrstvě, pak to projet tímto válečkem:
" Strukturovací váleček SPOKAR Molto. houba - hrubá 250mm"
nechat upéct (nebo sušit) a pak to vzít a rozlámat na malé kousky).
Složení: škrobový sirup, OVESNÉ A PŠENIČNÉ vločky 22 %, jablka 13 %, rozinky 13 %, rostlinný tuk (palmový), extrudovaná kukuřice, LÍSKOVÉ OŘÍŠKY, meruňky (meruňky, konzervant: OXID SIŘIČITÝ, rýžová mouka), emulgátor SOJOVÝ LECITIN, aroma.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE na 100g : 1540kJ (368 kcal), tuky 7,00g (z toho nasycené mastné kyseliny 2,9g), sacharidy 67,7g (z toho cukry 38,7g), vláknina 7,2g, bílkoviny 4,4g, sůl 0,028g.
Teď jsem našel zajímavé informace k tomu škrobovému sirupu (bo nevím co to je a slyším to poprvé). Já chtěl použít glukózový sirup a teď vidím že tam je škrobový sirup.
Na tomto webu jsem se dočetl jak vyrobit maltózu (a teď nevím jestli maltóza je škrobový sirup nebo se škrobový sirup vyrábí z maltózy)
" Maltóza je vhodné sladidlo pri chudnutí. Používa sa tiež aj v doplnkoch výživy pre kulturistov. Môžeme si z nej odliať a v receptoch použiť namiesto medu, napr. muesli. Maltóza je zmes jednoduchých cukrov, ktoré sa v tele pomaly uvoľňujú a preto zabezpečí na dlhú dobu energiu. Nie je preto taká škodlivá ako cukor. "
Takže je to tzv pomalý cukr jestli to chápu správně a to by se mi hodilo. Ještě to čtu
Dál se tam píše že se tam musí přidat ještě amyláza, ta je extrémně drahá takže se to podle mě nevyplatí si to vyrábět doma, ale sehnat se taky nedá.
K těm bílým kolečkám, nemohla by to být právě ta extrudovaná kukuřice?
Na tomto webu jsem našel co všechno se vyrábí z kukuřice, takže to může být kukuřičná strouhanka nebo kukuřičná krupice, těsto z vody vylisované do potřebného tvaru. Jenže tam nesedí ta barva, protože by to bylo žluté. Ale dle složení to nic jiného být nemůže.
Jsou tam taky lískové oříšky (to by ale bylo zase náročnější zpracování aby to bylo oloupané a rozdrcené). Snad by to šlo oloupat stejně jako se loupou mandle: v horké vodě namočit a hned vyndat, schladit, oloupat a pak dosušit.
O nasycené mastné kyseliny (N.M.k.) mi nejde, ty jíme běžně už desítky let a stále jsme zdraví. N.m.k. máš taky ve všem - v olejích, tucích... To teď neřeším. Jsem rád že je tu někdo kdo tomu rozumí. Co se týče cukru, tak ten si hlídám takže se snažím to nepřehánět. Nemám v úmyslu to jíst na svačinu, spíš jen takový pamlsek a v pamlscích cukr nutně být musí. Ty rozdíly mezi cukry stále moc nechápu. Autor toho článku píše že ta maltóza neboli sladový cukr je méně škodlivý než cukr. Jaký je rozdíl mezi glukózou vyrobenou rozkladem cukru kyselinou citrónovou a glukózou vyrobenou z maltózy? Je rozdíl právě v těch cukrech které výsledná glukóza obsahuje? Nebo je výsledek stejný? Jsem si říkal že ten škrobový sirup by byl méně škodlivý než glukózový. Jinak teda éčka mi až tak nevadí pokud se bavíme třeba o sorbanu draselném ty látky jsou stejně v tak malém množství a jsou schváleny jako zdravotně neškodné jinak by se to tam nedávalo. Prostě to máš vevšem a nevyhneš se tomu leda by si chtěl klást velký důraz na zdravou výživu což by ale lezlo do peněz.
Ještě čtu tady a připojuju se k dotazu na ten sladový cukr (kukuřičný slad?): " bude nejspíše nejlepší používat slady/RÝŽOVÝ,KUKUŘIČNÝ/to jsou polysacharidy ,jsou velmi dobré a nezatíží organismus.proč je nikdo nepoužívá?" ale možná si na to odpovím sám - asi to bude tím že je drahý. Ale není mi teda jasný jestli je to to samý sladový cukr a kukuřičný slad, protože když hledám "sladový cukr"tak nenajdu nic ale "kukuřičný slad"tak tam výsledky vyjedou.
A ten škrobový sirup (š.s.) taky jsem nenašel (zbozi.cz) ale pšeničný jo i když je dražší, ale třeba tady zase levněji (410g/35kč). Já to zhruba odhaduju tak že na 40g hlavních surovin použiju cca 22g š.s. (za předpokladu že to má podobné vlastnosti jako glukóza). Co ale nevím, kolik je tam vlastně vody v tom škrobovém sirupu protože třeba glukózu jsem si vyráběl dost hustou tak že už pak krystalizovala a tak 22g mi stačí na toto množství (40g hlavní suroviny, 1g palmového tuku [p.t.],22g glukózy a drží to pohromadě dobře). Pokud je tam více vody tak zase bych musel dát více.
Tak jsem už našel ve zdravé výživě "Pšeničný sirup 890g"za 65 kč. Takže je to podobné jako ta glukóza jo? Protože i v diskusi o dortech jsem četl že na fondánovou hmotu používají bluď glukózu vyrobenou z cukru nebo obilný sirup. Při spotřebě v tom množství co jsem psal mi to výjde na 40,45 dávek tj. +1.6kč na jednu tyčinku. 40g vloček mi tak zhruba vychází za 2kč, tak myslím že to by cenově šlo.
Ono jestli koupíš kukuřičný nebo bramborový sirup je úplně jedno. Škrob je chemicky pořád škrob a je jedno, jestli je z rýže nebo brambor, nebo obilí. Pořád je to škrob a hlavně ve formě sirupu to budou jen cukry. Ta sacharidy se dělí na několik dalších, podle toho , jak jsou nasekané.Polysacharidy mají více než deset cukerných jednotek, záleží i na tvaru "řetízku". Oligosacharidy jsou tvořeny dvěma až deseti jednotkami /sacharoza, maltoza, laktoza/, ty už mají sladkou chuť. Polysacharidy jsou bez chuti. monosacharidy mají už jen jednu jednotku, která nejde dále dělit - glukoza nebo fruktoza. Například bílý běžný řepný cukr je sacharoza, disacharid. Obsahuje jednu jednotku glukozy a jednu fruktozy, takže v těle se jen rozloží na glukozu a fruktozu zvlášt a hned vstřebá. Podobně jako maltoza, která má dvě glukozy. Když ale vytáhneš řepu ze země a sníš celou, tak je to polysacharid, základní jednotka všech rostlin a je mnohem zdravější než cukr z ní vyrobený. Nechutná sladce, obsahuje sice více než deset cukerných jednotek, ale musí se štěpit postupně.Organismus musí jednotlivý /polysacharid/ škrob nastříhat na jednotlivé články.Počet volných konců toho článku ovlivnuje rychlost stříhání a uvolnování množství glukozy ve stejném čase. Pokud koupíš hotový řepný cukr, ten se stříhat nemusí, jen se rozpůlí na glukozu a fruktozu a hned vstřebá, tím pádem se do organismu dostane za stejný čas více energie než tělo dokáže spotřebovat. Tělo reaguje produkcí inzulinu a oslabuje slinivku. Inzulin představuje něco jako vstup glukozy do buněk, jinak by vysoká hladina cukru kolovala v krvi a to je nebezpečné. Bez inzulinu se glukoza do buněk nedostane, jediná vyjímka je mozek. proto si cukrovkáři musí po jídle píchat inzulin - vyčerpaná slinivka ho nedokáže produkovat a energie nemá kudy odejít. Cukr je bílý jed. Co se týká těch nasycených mastných kyselin, to je na tom podobně, akorát mají jiné vedlejší účinky. Prto dávám do těch tyčinek ořechy a semena, které mají mastné kyseliny nenasycené, které jsou zdravé. Jelikož jezdím hodně na kole, dostanu do sebe jak nenasycené tuky, tak vlákninu a minerály, polysacharidy s postupným uvolnováním energie a i bílkoviny.I dávku "rychlejších" cukrů ze sušeneého ovoce. Vše bez chemikálií a hlad nemám. Na maratony si beru i gely, ty už jsou více specifické - taurin, glycin, nebo kofeinové a to už člověka nakopne i kdyby nechtěl.
Díky moc. Chemie je složitá, škoda že ji neumím. Ale myslím že se z toho něco naučím jestli si to zapamatuju. Jestli to tedy chápu správně, je jedno jestli použiju gluközový sirup nebo pšeničný sirup, obojí je glukóza? Glukóza tedy nemůže být o mnoho škodlivější než bílý řepný cukr... říkáš že se to pak stejně rozloží na glukózu + fruktózu.
K tomu polysacharidu - řepě - "Organismus musí jednotlivý /polysacharid/ škrob nastříhat na jednotlivé články." - nejde mi na rozumu proč je to zdravější když to organismus musí stříhat. Bych si myslel že míň námahy pro organismus - cukr - by bylo zdravější. - Aha už to začínám chápat - takže hotový řepný cukr či-li oligosacharid - má jen dvě jednotky a dudíž se rychleji vstřebá do organismus a to je právě horší. Právě jsem si kladl otázku jestli má tato rychlost vliv taky na rychlost s jakou slinivka vyčerpává inzulin? "Tělo reaguje produkcí inzulinu a oslabuje slinivku." Takže u polysacharidů se inzulin spotřebovává pomaleji, nebo vůbec. "Inzulin představuje něco jako vstup glukozy do buněk, jinak by vysoká hladina cukru kolovala v krvi a to je nebezpečné." To je dobré vědět. Takže z toho dedukuji, že glukóza je 2x tak horší než cukr protože cukr obsahuje 1 jednotku glukózy a 1 jednotku fuktózy, ale glukóza je jen 1 jednotka a tudíž se inzulín spotřebovává ještě rychleji.
Takže dík za tak hluboké vysvětlení.
Nene, glukoza je monosacharid, už se dále nedělí. Sacharoza se dělí na glukozu a fruktozu. Nebo med je glukoza a fruktoza, jen nejsou spolu spojené glykosidickou vazbou.
Polysacharidy jsou zdravější v tom, že se musí ten řetízek více než deseti jednotek nastříhat na jednotlivé články, většinou dle složení mají dva konce, takže se uvonují pomalu, pomalu se vstřebávají a nezvedá se hladina inzulinu. Energie se uvolňuje pomalu a delší dobu. Kdežto u cukru se vtřebává rychle a tělo tu energii nedokáže absorbovat, proto nastupuje inzulín, aby mohly nadbytek glukozy rychle spálit. Člověk má za chvíli znovu hlad a přebytečná energie , kterou nesežerou buňky, se ukládá do tuků. Navíc je to prázdná energie, která nemá vitaminy ani minerály. Takže jakékoliv ovoce nebo zelenina je zdravější, kromě energie má i výživové hodnoty. Jinak ty polysacharidy se musí stříhat z toho důvodu, že vcelku neprojdou střevní stěnou.
takže čím rychlejší "cukr"tím pro tělo horší. Má význam jen při sportovních aktivitách pro rychlé doplnění energie nebo těsně po aktivitě pro doplnění zásobního glykogenu. Ten se ukládá přímo do svalů a jater a ten už má v organismu složitější vazbu s členitým řetězcem.Vypadá nějak takhle
jde o to, že živočich potřebuje rychlý zdroj energie, proto tak složitý řetězec s mnoha konci, aby se mohla glukoza rychleji uvolňovat pro práci svalů a některých orgánů.
Včera jsem to nenapsal jasně. Mělo být: "Glukóza tedy nemůže být o mnoho škodlivější než bílý řepný cukr... říkáš že se cukr pak stejně rozloží na glukózu + fruktózu." ... to jsem ale dále pochopil jak vysvětluješ ten insulin co je škodlivější
Med jím dost často (na snídani) takže vlastně jím glukózu a fruktózu...
Tak abych to shrnul, tedy pšeničný sirup je vlastně gluköza.
Ještě jsem si našel co je to sirup:
"Sirupy jsou koncentrované roztoky cukrů nebo vícesytných alkoholů ve vodě, ovocných šťávách nebo drogových výluzích. Jsou určeny k vnitřnímu podání. Obsahují léčivé látky." (wiki)
Hm, to by mě teda zajímalo co je léčivého na těch sirupech co si dávám do pití (značka Hello, je to samá glukóza) ale jedna láhev mi výjde na měsíc a zatím jsem nepřišel na to čím to nahradit (aby to nebylo drahé). Právě ty tvoje materiály jsou dražší. Já mám v plánu spíš tam dát rozinky, ovesné vločky, sušené jablka, hrušky zatím nemám. Ořechy jsou drahé a banány možná ne, ale chutná mi ta tyčinka tak jak ji jím. Glukóza tam je tedy jen aby se to spojilo, takže mohu dát méně a dosladit obyčejným cukrem. A v souvislosti s tímto mě napadlo, že se tě ještě zeptám na roztopený cukr (průsvitný, ještě než dojde ke karamelizaci). Je to stále cukr? Tak mě napadlo jestli by nebylo řešení použít trochu roztopeného cukru + trocha palmového tuku. Tím by měla vzniknout hmota, která to spojí a nebude to glukóza. Něco podobného jsem dělal když jsem dal roztopený cukr + palmový tuk + lecitin + kakao a vznikla z toho taková směs která chutnala kakaovo-karamelově a mírně sladce. Po zaschnutí se to dá normálně kousat jako běžná tyčinka, kakao drží i bez glukózy nebo másla.
abych řekl pravdu, tak ty tvoje tyčinky bych asi nedal, možná jen v případě hlaďáku v nouzi. Se zdravou výživou to nemá nic společného, nemář tam ani vitamíny ani minerály, jen hromady éček ze sirupu, škrobu, kakaa, palmového tuku atd atd. Inzulin není nebezpečný, je to hormon, který spolu s glukagonem hlídá hladinu glukozy v krvi. Čím vícdodáš rychlých cukrů, tím víc slinivka produkuje inzulinu, aby ten cukr předal buňkám, proto je lépe tyčinky kombinovat vlákninou, ořechy semeny, aby se ten cukr vstřebával postupně, pomalej aby se nezvedala příliš hladina inzulinu. víc nejdeš poradte.cz/...
Jestliže glukózový sirup je to samé jako pšeničný nebo kukuřičný sirup tak v tom žádné éčka nejsou protože glukózový situp si vyrábím bez éček. Proč by tam měla být éčka když si to vyrobím sám? Vitamíny jsou přece v sušeném ovoci, ale mě nejde o zdravou výživu, ale o pochoutku, to je rozdíl.
Tohle je velmi zajimavý článek o kukuřici:
Kolik existuje druhů kukuřice a receptů z ní!
Já už vím z čeho jsou ty bílá kolečka, je to nejspíš mléčná kukuřice:
" Za syrova se vykusují zrnka pokud jsou ještě ve stádiu mléčné zralosti (zrnka jsou bílá nebo nažloutlá u kukuřice sladké)"
Je to ještě před tím než se zrnka začnou zvětšovat, jsou měkké a malinké. Nejspíš je dostali ven a usušili.
Vypadá to takto:
(bylo docela těžké najít fotku).
Tak to je přesně ono:
doplňující informace:
" the tiny ears of baby corn are simply immature ears from regular-sized corn plants. Specialty varieties are available for baby corn production, but baby corn can also be harvested from many common corn varieties."
Recept na zavařované baby kukuřice:
Z čeho se baby kukuřice skládá:
(75% voda)
Nakládaná baby kukuřice:
za 51 kč.
Sušenou baby kukuřici jsem nenašel takže se nejspíš ani nevyrábí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.