Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výživové a nutriční hodnoty

Od: juglans® odpovědí: 34 změna:

Prosím vás pomůže mi někdo,jestli mám na den výživové hodnoty v pořádku,když potřebuji na den max.5000-6000kJ strop,spíš těch 5000.bylo by vše jednoduché,kdybych nedodržovala dělenou stravu,jinak bych vyvážené jídelničky měla.Jenomže,nesmím mléčné výrobky kombinovat s ničím,jen samostatně.A také teoreticky, přílohy jen smím se zeleným a maso také jen se zeleným,prostě nesmím maso a přílohu,jak bývá běžné.Tak na zítra mám =1.jídlo-zelenina.2.tvaroh polotučný.,3.pohanka a zelenina.,4.jablko.,5.pohanka a zelenina,jelikož se mi nechtělo připravovat jiné,ale mohla bych mít maso a zeleninu třeba...Je tento jídelníček výživově v pořádku,nebo nějaké změny?Jak zařadit chléb,když ho smím jen se zeleninou a tuhle kombinaci moc nemusím..někdy porušuji dělenou stravu,když mám chutna zavináč a to kyselé bez chleba nedám.Redukci,potřebuji asi 25kg zhubnout.BMI asi 29-30,ted nevím dlouho jsem nebyla se měřit..děkuji

doplněno 01.02.16 21:20:

Ještě doplnuji,k hlavnímu jídlu 1 lžička oleje,takže 2 lžičky za den.

doplněno 07.02.16 13:48:

Neumím sem dát odkaz.ale našla jsem zajímavé věci o bílkovinách.Název-Zkostnatelá fakta-Prameny.4ím víc mléka,tím méně vápníku.Je to o Osteporoze.Docela zajímávé,takže ty mléčné výrobky nejsou tak žádoucí.Jen si musím zvyknout,protože je dost ráda...

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, myslím, že si děláte ze stravování peklo a matematickou úlohu.

A v podstatě žádná dieta nejde vydržet stále, resp. jednoho dne ji člověk poruší a už to zase jede. Ono to začíná v hlavě a tam by se to mělo přenastavit.

Podívejte se na video viz odkaz - lze zhubnout i 80 kg (když je motivace a ta hlava si to zdůvodní). Z toho hlídání si čísel se jen stresujete (a máte možná větší hlad).

Vím, že toto není odpověď na Váš dotaz, ale jdete špatným směrem. Zdravím!

ceskatelevize.cz/...

hodnocení

Děkuji Bene,podívala jsem se,rozuím jak to myslíte.člověk by měl poslouchat i své tělo o což se snažím,chtěla bych si vzít z každé rady něco,ale uvěřila jsem momentálně dělené stravě a tak to testuji,má se vyzkoušet vše,jak jinak se přesvědčíme...jinak takový ten matematický program,s tím já bojuji celý život,byla jsem tak vychována.

barca1253
hodnocení

2x

Dovolím si také odpovědět, i když se přiznám, že všechny komentáře jsem nepročítla. Pokud má u vás dělená strava nějaký důvod, snad kvůli nějaké nemoci, i když nevím, co by to bylo za nemoc, tak dobrá. Jinak dělená strava není ničí podložena, naopak se považuje za jeden z mýtů, který vám jen znepříjemňuje život a dělá ze stravy zbytečnou vědu. Nevím sice výšku a váhu, ale max 5-6 tisíc kj? To je žalostně málo pro člověka s nadváhou. Pokud nejste úplně maličký člověk, tak si odrovnáte metabolismus. Ovšem, nyní hubnete, ale upozorňuju vás, že to nebude tuk, ale především svaly, své tělo dostanete do stresové situace, kdy si bude tuk naopak ukládat. Navíc se třeba za měsíc hubnutí zastavý, vy uberete třeba dalších 500kj, potom znova, takže nakonec nebude kam ubírat, dostaví se akorát únava a zdravotní potíže. Hubnout se má na co nejmenším deficitu, aby to bylo trvalé a šlo to z tuků. A jak jste sama zmiňovala. tak právě svaly jsou to, co nám ten ty kalorie spotřebovává. Kolik bílkovin, tuků a sacharidů, to záleží na fyzické aktivitě. Zpravidla to bývá 1-1,5g na kg tělesné hmotnosti, ale je to různé. Poměr živit bývá 50:25:25 - S:T:B, ale opět, není to pevně dané. U toho vápníku je to tak, že z mléčných výrobků je hůře vstřebatelný, ale to z mnoha potravin. Jde o to, abyste měla vyváženou stravu, ale tvaroh považuji za velmi vhodnou potravinu i pro redukci, ačkoliv jeho trávení je kvůli kaseinu náročnější. Jogurt je vhodný zase pro střevní mikrofloru a pokud zvolíte řecký jogurt, např. Milko neochucený, tak v něm je i pěkné množství bílkovin. To samé platí např. o Olomouckých tvarůžcích, to jsou více méně jenom bílkoviny, takže krásná náhrada masa. Jakožto superpotravina, která by neměla chybět, pokud nejste alergik, nebo vegan, jsou vajíčka. Nejen, že je to slvělý zdroj bílkovin, ale také snižuje cholesterol (to, že ho zvyšuje je jen další, snad už zažehnaný, mýtus...existuje totiž i tzv. "správný" cholesterol, který ten "špatný" snižuje). Ale to by bylo na dlouho. Jen se ještě vyjádřím k těm dvěma žlícím oleje. Tím je myšleno, že se jinak tukům vyhýbáte? Pokud ano, tak děláte obrovskou chybu, Ořechy, semínka, všelijaké oleje jsou opět nezbytnou součástí jídelníčku. Laicky a zjednodušeně řečeno, pokud nebudete přijímat tuk, tak si tělo bude tuk bránit a schraňovat. A to nemluvím o všelijakých vitamínech, minerálech a bílkovinách, které obsahují.

hodnocení

barčo-dietu na 6000KJmám se zvýšenými bílkovinami,aby právě nechudla svalovina.Jinak samozřejmě,že nejsem odborník,živím se podle rad v nemocnici.dělená strava,to jen zkouším sama.ne kvůli hubnutí,ale trávení.Tuk samozřejmě jím,jen 2 lžičky denně olej.ořechy bohužel nemohu,mám alergii.O Olomouckých tvarůžcích vím,také šmakoun,kvalitní bílkovina.Vím také že některé vitamíny nebýt oleje,tak ho tělo nepříjme,Nemám problém hubnout..nabrala jsem nyní,že jsem měla obrovzkou fyzickou zátěž,pomalu nad lidské síli a z toho jsem se dostala do klidu,normálu.Jinak sportům se nevyhýbám.V pondělí cvičení s dcerou,středa vodní aerobik,často plavu.Mimo jinéna aerobik,kam jsem se dostala,jsem myslela,že budou normální cvičenky a já jsem mezi nima jako twigi.Ale proč to píši.Jedna paní zmínila co má aktivit a velmi náročnou fyzickou práci,pak jde na tu hodinu s námi cvičit a to dost ve svižném tempu a přesto je strašně silná.Tak nevím,asi budto hodně jí,nebo má už poničený metabolismus a její tělo si možná zvyklo na určitý pohyb a muselo by se přidat a pak víc.Takže asi to vidím tak,že víc a více pohybu přidávat je nesmysl,nejde přidávat nekonečně.,ale důležité co jíme.

hodnocení

ještě toto..vajíčka si klidně dávám k tomu 5g másla a s rajčaty,bez přílohy.Bud si je udělám dušená do vajíček,nebo jako přílohu.dnes má sacharidový den.,takže k obědu čočku se salátem,pak jogurt,zelenina,jedno ovoce, a na večeči jsem dnes líná,tak opět čočka..Zítra budu mít problém,dělám pro děti sladký nákyp z Jahel-prosa a kompoty.Což o to,mohla bych si dát jablíčka,oslazená stévií,můžu i máslo.Ale hlavní problém je,že nesmím proso +mléko +vejce,bez kterých by se jídlo obešlo,měla bych kaši.Mám toto jídlo moc ráda a jáhli jsou zdravá,velmi se doporučuje i nemocným,mají spoustu důležitých složek.asi budu muset přimhouřit očko a mléko zkombinovat se sacharidem.Mám knížku,kde se píše,že mléčné výrobky a melouny,se nesmí kombinovat s žádnou potravinou,jen samostatně...Kdybych tohle řekla nutriční,samozřejmě,že tohle se ji líbit nebude..Provádím očistu podle knížky Jiřího Cingroše-Sám sobě lékařem..Víte já mám ráda,když si něco ověřím a zjistila jsem ,jak mi strašně tato kniha zdravotně ulevila,opravdu se cítím velmi dobře.Ale podmínkou je dodržovat dělenou stravu,kvůli trávení a vůbec se mi to nezamlouvá,jen jsem uvěřila,když je mi ted fajn..

doplněno 12.02.16 14:37:

Konečně jsem se dopracovala k posouzení,kolik namátkově sním tuků,bílkovin a sacharidů.přesto,že KJ málo..tak docela mě to šokovalo..Přesto,že .dnes jen-5392,54KJ----S-226,574.,T-46,7.,B-76,83.Vážím 89kg,výška175cm..Proto jsem založila tuto otázku,když se učí dělenou stravu.Výživově to zkloubit,mi nějak nejde.Jde mi jen o ttakovou rutinu získat odhad,pak už to nebudu počítat,musím nosit v hlavě jaká potravina má čeho více a co potřebuji zvednout.Takže 89 kgx1,5g=133,5g

doplněno 12.02.16 14:43:

Poměr S,T,B,má být 50-25-25?Máte na mysli 50% třeba z vypočtenéhodnoty podle kil?To by znamenalo S-66,75g?děkuji

doplněno 12.02.16 15:07:

Podle nutriční mám mít-6000KJ-----S-159-176g 45-50%---T-32-40g,20-25%---B-105g 30%,Tak už vůbec tomu nerozumím.

eulalie*
hodnocení

1x

No mě napadá ještě jedna věc. Proč držíte zrovna tu dělenou stravu, když píšete, že jinak byste vyvážené jídelníčky měla. Pokud si z hubnutí uděláte protivnou povinnost, založenou na počítání kalorií a sledování, jestli je to výživově v pořádku, tak vás to za chvíli přestane bavit. Co kdybyste jedla pravidelně, ale menší dávky a k tomu přidala více pohybu? Jaký máte celodenní pohyb? Nemyslím tím třebas péči o domácnost a tak, ale co navíc uděláte? Chodíte na procházky, sportujete? Jak?

hodnocení

Mám silnou motivaci,denně i sportuji,ale je to krátce..dělenou stravu držím podle knihy Jiřího Cingroše,již jsem na toto téma zakladála příspěvek,jde o to,že chci nejen redukci,ale i zdraví a některé potraviny se dohromady neslučují,kvůli délce trávení atd..Je to kniha Sám sobě doktorem,nalezne se text i na netu,ale neumím to sem dát.pro pochopení,proč..

stirecek*
hodnocení

0x
Musíte se zeptat toho, kdo vám to zakázal. Jinak vše potřebné uz tady zaznělo, opakuje se to tu denně. Stačí použít vyhledávání.
hodnocení

stireček-kdybych nyšla vše potřebné,tak se tu neptám,všude píší něco jiného..myslela jsem že se tu objeví i odborník.

stirecek*

těch diet je mraky a pokud je chcete zkoušet všechny, budete hubnout celý život a stejně nic nezhubnete. Jen ztrácíte čas. Poté, i když něco sundáte, přejdete z dělené stravy zpět na obvyklou a spolu s tím se vrátí i kila. Ono tloustnutí není z přežírání, ale je to nemoc. A hlavně dnešní doba nabízí hromady blafů, takže je třeba změnit stravovací návyky napořád, ne jen na dva tři měsíce. Jinak to nemá smysl. Ani počítání kalorií nemá smysl, protože něco jiného je, když sním půl kila ovoce a něco jiného, když si dám deset deka klobásy. Kaloricky to vyjde nastejno, ale z rozdílem tím, že po ovoci nepřiberete. Taktéž jste něco psala o 5-6tisíc kalorií denně? Kdo vám to doporučil? To jste kulturistka nebo horník?

hodnocení

psala jsem KJ ne kalorií.5-6000kJ není moc,když mám mít na den 8000KJdietu uznávám jen jednu,podle nutriční terapeutky,kam jsem chodila a hradila mi to pojištovna,hubla jsem dobře.jen si chci výživově upravit dělenou stravu,to nutriční nedělá.dělenou ne proto abych hubla,ale vyhovuje jinak...není problém abych si spočítala kolik KJ jsem snědla dnes,ale jestli jsem měla dost bílkovin,jak moc jsou potřeba sacharidy atd..jinak po ovoci se tloustne,jsou to sacharidy.

eulalie*

No asi to bude rada úplně mimo mísu, ale než takto denně počítat sacharidy, bílkoviny a já nevím, co všechno, tak co kdybyste se řídila akorát těmi kaloriemi a pak si nechala z krve udělat rozbor, jak jste na tom s inty, cholesterol a pod.? Mně například jednu dobu dítko vůbec nejedlo, jen pilo mléko... z krve se zjistilo, že je vše, jak má být.

doplněno 02.02.16 18:42:

inty - neee... ale ionty.

hodnocení

prominte eualie,ale tohle je nesmysl.člověk může sníst hroznýho sajrajtu,než krevní obraz ukáže,že je něco poškozené.Nechci nic jiného,než vědět kolik mám mít na den bílkovin atd..Já vím že jste mě chtěla asi nějakuklidnit,odvést od tohoto,pro mnohé jako nesmysl..Ale mě to nevadí počítat,mám na to čas...

stirecek*

Jasně , mělo to být kJ, v přepočtu je to nějakých přes 1400kalorií. I tak je to dobrá výživová nebo nutriční terapeutka. Sám se divím, že lidi jim věří. Ten pořad Jílkové jsem sledoval v tv a sám jsem se přesvědčil na vlastní oči, že ti terapeuti jsou úplně mimo, jim jde jen o zisk, ne o vaše kila. Ale lidi jak je vidět jsou schopní nebo ochotní investovat, spíš vyhazovat takové sumy jen za několik kil, možná shozených. Přitom hubnutí je tak snadné, dá se hubnout i na gauči, sám bych mohl vyprávět. Já když jsem začal jíst zdravě, ne kvůli nadváze, ale zdravotnímu stavu způsobenému z nemoci z povolání, jsem měl problém do sebe narvat 700kalorií, tj necelé 3000kj. Jedl jsem jen ovoce a zeleninu a bylo toho mraky, do jídl jsem se musel nutit. Za dva měsíce jsem sundal 12kg, ale co hlavní, zlepšil se můj zdravotní stav. Takže netvrdte že se po ovoci nebo sacharidech tloustne, tloustne se po tuku a potravinách s vysokým GI. Ovoce má nízké GI. Vaše terapeutka by měla peníze pojištovně vrátit a vám uhradit váš čas. Dokonce se divím, že tohle stát dotuje z mých daní, když vám napíše dokonce 8000kj za den, když to mám na tři dny. Znovu opakuju, o kaloriích to není, záleží na tom jakých. A samozřejmě jde i o ionty, minerály. Ono mozek lehce oklamete klobásou, ale buňky potřebují výživu a z té klobásy ji nedostanou

hodnocení

stireček-prosím vás,píšete obsáhle,ale už méně pozorně možná ,co píši.Chodila jsem k nutriční,kde to hradí pojištovna na obezitologii,která je v každém městě a může tam uplně každý zajít,v zájmu zdraví.,není to pro estetiku,zde kontrolují i krevní tlak,EKG a vše.co je třeba,když je někdo obézní a hrozí třeba cholesterol...Když budete mít cukrovku,budou se vám věnovat,dle potřeb a pošlou vás k nutriční,nebo dietoložce,která vám vysvětlí jídelníček.Myslíte si,že cukrovka je horší než obezita?Všude jsou zdravotní rizikaTak prosím neříkejte,že vám vadí,že jste poplatník na toto.měl jste problém opačný,i to řeší nutriční,když někdo nemůže přibrat a odměnuje ji zdravotnictví,pojištovna..Musím říct,že mě pomohla a výsledky byly...Nikdo mi nepsal 8000KJ na den,ale 6000KJ.8000 by bylo stav,kdy se váha nehne tam ani tam,to je co spotřebuji.Za dobu co jsem tam chodila jsem měla různě upravene KJ a skladby potravin,vycházela z BMI,přesně zjistila,kolik mám tuku,vody,svaloviny..Víte ono někdo může zhubnout,třeba 5kg a přitom neví,že právě schudnul o svalovinu,nebo vodu,nikoliv tuk.Proto jsou nutriční,aby to měřili a hlídali,co máte jíst.Já měla naposledy jídelníček se zvýšeným počtem bílkovin na 6000KJ.K vašemu ovoci,pořád je to sacharid,ikdyž je jisté,že když si dáte bílý cukr,že jde hned do krve a ztloustnete dřív.Ale když si dáte denně ovoce víc jak 100g,tak už se redukce tak nedaří..

pt®

"juglans", nevím na co máte dietu, ale pokud chcete jen zhubnout, tak na 1kg své váhy stačí 80 kj v potravině. Pokud máte mít dietu 8000 kj, musela byste vážit minimálně metrák. Stačí úplně 5200 kj u zdravého člověka. Proto se ptám na důvod. - pt

hodnocení

Pt-Ale né,mám dietu na 6000KJ se zvýšeným obsahem bílkovin.Nemám problém,hubnu a pozvolna,tak je to nastaveno..5000KJ,to mě dávala na začátku a různé upravy,jak bylo třeba.neřeším tady že nehubnu,ale chtěla jsem trochu držet jiný jídelníček,než mi píše,nebo přibližný,jelikož chci jíst oddělenou stravu a to oni neuznávají,neumí to výživově sestavit.Mám od ní vypsáno přesně kolik gramů můžu jaké přílohy,podle druhu?ale potřebuji jinak kombinovat.Uvedu zde příklad jak vypadá dieta na 6000KJ se zvýšeným obsahem bílkovin.Snídaně-1750KJ-1sacharidová potravina,1bílkovinná,-Tuk 5g,-,Ovoce100g,nebo zelenina 200g.,Nápoj na zvyšování energie-ředěné ovocné,či zeleninové štávy,t.j.třeba -džus100ml a voda min.100ml.Nebo,neslazená káva,káva s mlékem,melta,čaj a podobně...Přesně mám vypsané třeba sacharidy-celozrnné a grahamové pečivo-50g,.Dalamánek,toustový chléb-40g,chléb křehký-40g.,ovesné vločky 40g-4 lž..,musli domácí-35-40g..Tak to je sacharid na snídani.Bílkovin tady mám vypsáno asi 14 druhu a tak uvedu jen příklad-nízkotučný sýr do 30%-40-50g.,Cottage-160g,bílý jogurt 200g,tvaroh 200-250g,1 vejce..Zrovna takhle mám vypsané všechny přílohy na oběd a jen juknu,kolik můžu gramů.takže snídani mám na 1750KJ,svačina450KJ,oběd1750KJ,svačina 750Kj,večeře 1000KJ-pečivo snížit o třetinu,zeleninu ponechat,což je vždy 200g,ovoce NE a bílkovina ve stejné dávce jako oběd.Mám povolenou i 2.večeři na 450KJ,ale nesmím ovoce..Celkový den je spočítán na 6000KJ-----B-105g 30%,,,,T-32-40g-20-25%,,,,S159-176g 45-50%Můj metabolismus odpovídá tomu,že kdybych měla 8000KJ,tak je to právě,co potřebuji,abych nehubla ,ani netloustla..

stirecek*

no s vámi je to zbytečné a je vidět, že poradit si nenecháte. Bílkovina, hlavně ta živočišná je to, co nejvíce zatěžuje organismus. Trávení bílkovin je vysoce energeticky náročné a vznikají u toho spousta kyselinotvorných látek a odpadů. To je to, s čím si tělo neumí poradit a tyto škodliviny organismus odkládá momentálně tam, kde mu to nejméně vadí - do tuků. Nadbytek bílkovin ucpává cévy nebo způsobují koliku ledvin. Navíc je to strava kyselinotvorná. Do toho si dáte džus s jednoduchými cukry a je vymalováno. Tyhle kalorie do sebe nedá ani kulurista a opět opakuju, nejde o kalorie, záleží pouze na tom, jaké kalorie. Sýry, tvaroh opět vysoký obsah tuků a opět kyselinotvorná strava. Pečivo jak by smet, naprosto nevhodný jídelníček. Správný jídelníček je ten, který obsahuje 80% zásadité stravy, pak nemusíte kalorie ani počítat. Ovoce je nízkokalorická strava, polysacharidy, které se uvolňují pomalu a delší dobu, nezvedají hladinu inzulinu a voda plus vláknina obsažená v ovoci to vstřebávání ještě víc zpomaluje. Je to úplně něco jiného než když si dáte pečivo se sýrem, samé tuky a lepidlo. Mouka, cukr, sůl, mléko jsou bílé jedy, tak si nechte chutnat. Vsadím boty, že se tady opět vrátíte a buď s vysokým tlakem, cukrovkou nebo artrozou, v horším případě rakovinou a budete mít o dalších x kg víc...

doplněno 03.02.16 23:03:

Ještě jsem chtěl dodat, že ztrátě svalové hmoty nezabráníte vysokým příjmem bílkovin! Ztrátě svalové hmoty zabráníte pouze pohybem. Organismus nevyužité kapacity odbourává a bude je odbourávat, i když sníte metrák masa denně. Pokud se ale budete hýbat a svaly zatěžovat, svalová aktivní hmota zůstane. Nakonec ty bílkoviny lehce doplníte i z rostlinn stravy a spolu s nimi dávky minerálů a vitamínů potřebné pro organismus.Jinak ty experty v pořadu Jílkové jsem viděl a opravdu jsem měl dost. Každý doporučoval něco jiného, hlavně že za to inkasoval vysoké sumy. Ačkoliv doktorům nevěřím, v tom pořadu byli nejrozumnější plus ten zpěvák, který sundal 80kg. V první řadě to začíná v mozku, člověk musí chtít a jak správně říkal, jím po trochách, co mi vleze do hrstí. Ale jen vaše snídaně kaloricky představuje moji půldenní dávku. A to jsem chlap a aktivní sportovec.

eulalie*

Co? Ovoce co nezvedá hladinu inzulinu? Snad hladinu cukru v krvi...a prosím, které toto ovoce to je? Už jste si někdy měřil po snězení toho cukrunezvedajícího ovoce hladinu cukru v krvi glukometrem? Např. u diabetiků platí, že ani ovoce se nemohou najíst dosytosti bez toho, aniž by jim glykémie je nevyletěla strmě vzhůru. A je málo pravděpodobné, že u zdravého člověka to bude jiné. Kdo chce hubnout, musí i ovoce jíst s rozumem a nepřejídat se jím...

doplněno 04.02.16 07:44:

Štírečku, mám doma glukometr a přesně vím, jak se zdvihá či klesá hladina cukru nejen hodinu po jídle, ale i před jídlem, jaká je glykémie ráno nebo po snězení různých jiných jídel. Tak mě tu prosím nepoučujte o ovoci, které hladinu cukru údajně nějak nezvyšuje... Jo a ty rohlíky diabetici raději vůbec nejedí, tedy alespoň ti, co se o svoji glykémii zajímají.

doplněno 06.02.16 20:16:

No, nevím. Dívala jsem se na ten odkaz na článek na vitariánech, či co to je za stránky. A rady, že diabetik si může sníst ovoce, co hrdlo ráčí, jak tam psali, si tato webová stránka může strčit ... víte kam. A prosím, už mi tady, Štírečku nepopisujte chemické procesy v těle. Mně bohatě stačí, že se mi doma všude možně válí Čihákovy knížky.

stirecek*
Ha ha a uz jste si měřila hladinu po rohlíku s máslem, sýrem či šunkou. Změřte si ji za hodinu dvě tři čtyři a uvidíte, čemu nevěříte. Několikrát jsem tady psal, ze není problém v cukrech rafinovanych, ovocných a jiných, hlavní problém je v tucich. Tuky nejvíce ovlivňují hladinu cukru v krvi, protože tuk brzdí nebo brání odchodu glukózy do buněk. Takže dělená strava ano, ale sacharidova, bez živočišných tuků a bílkovin. Opakuju to zde několik let, ale je to marné marné marné...
Doporucuju číst AZ do konce
vitarian.cz/...
doplněno 04.02.16 11:10:

ale Euálie, ta hladina glukozy se přece musí zvednout, jinak by neproběhla zpětná vazba, není hormon bez receptoru. Výška hladiny glukozy určuje výšku hladiny inzulinu a inzulin určuje spotřebu. Buňky v organismu se koupou v cukerném roztoku, ale stěna buňky je pro glukozu nepropustná. Ten klíč je právě ten inzulin, který se naváže na receptor buňky a otevře pro glukozu vrátka. Čím víc je otevře, tím větší spotřeba a naopak. Vyjímka je mozek, ten má stálý přímý vstup glukozy nezávislý na inzulinu. Vždy je jen o to, jaký je glykemický index a glykemický "nášup". Glukoza má v podstatě volný průchod do buněk, takže se v krvi moc dlouho nezdrží. Pokud teda ji nezbrdí ty tuky nebo cholesterol, což je v podstatě úplně jedno, pak se drží v krvi hodně dlouho, pokud jsi pozorně četla ten článek.

Takže fáma, že se tloustne z cukru není pravdivá, takto to nefunguje. Tuková buňka má jen jednu funkci - vychytávat tuk z krve a ukládat. Aby se tuk tvořil z glukozy musela by se ta glukoza zároveň pálit a to je veliké plýtvání a do toho se spořivý organismus pustí jen málokdy. Toho cukru v potravě by muselo být obrovské množství a to se nedá pouze ovocem zkonzumovat. Cukr samotný problém není, ale takový sladký a tučný zákusek už je o něčem jiném.

pt®

"stireček", při hubnutí je špatně jíst jogurty, pít podmáslí, kyšku, mléko? Co je dobré a zásadité na pití a na jídlo? - pt

doplněno 04.02.16 13:34:

teď na zahrádce nic neroste, takže můžu mít syrovou zeleninu jedině z marketů, nevadí to? nebo kupuju sterilované okurky a červenou řepu...ale také jíme sterilované zelí bílé i červené, (červěné ani nevařím, jíme ho tak),co prodávají v těch igelitových sáčcích. - pt

doplněno 04.02.16 23:16:

děkuju za odpověď...

stirecek*

mléko je bílý jed, tedy i výrobky výrobky z něho, tedy i sýry, mnoho tuku. Zásaditá je veškerá rostlinná strava, nejlépe v syrovém stavu, kdy si uchovává vitamíny a minerály. Ale klidně můžete vařit, třeba brambory. Rýže je například mírně kyselá, ale to nevadí, ničím neškodí a vysoký GI se dá srazit tak, že se přidá vláknina(zelenina) a kousek bílkoviny, tam vadí ten živočišný tuk. Není nutné ten tuk vynechat úplně, ale zase né mraky, jak toho má Juglans, takže deset deka masa na oběd a večeři nikoho nezabije. Je prostě nutné výrazně omezit tu živočišnou stravu. Zdravé tuky, třeba ořechy, semena, avokádo je bomba na zdravé tuky pomáhají odstranit ten zlý cholesterol. A taky ryby, to je vyjímka z těch živočišných produktů. Dále se vzdát jakýkoliv polotovarů, jen to jen hromada tuků, rychlých cukrů aéček. Na pití nejlépe voda, čistá voda z kohoutku. Nebo třeba s citronem, pomerančová štáva z pomerančů atd

doplněno 04.02.16 22:55: To kysané zelí v sáčku je dobré, taky ho beru. Akorát obsahuje syricitany, aby se sáček nenafoukl, ale dá se naložit i doma domácí. Jinak zeleninu pěstuje tchyně a jak ji to tam začne vsecko dozravat, neví co s tím, tak nám to cpe horem dolem. Ovocných sadů je u nás taky mraky, takže brzy na jaře třešně, potom meruňky, broskve a na podzim hrozny. Stačí sednout na kolo, vzít batoh na záda a rychle trhat. Přes zimu nakupuju od místního vietamnce, nevim odkud bere, ale má to pěkné a levnější než kaufland. Brambory, a jiné věci tu pak prodává zemědělec z okolí.
doplněno 04.02.16 23:00: Jinak žádné vedlejší účinky nepozoruju, ani jsem nic nečetl. Akorát mám furt chuť na sex :) toz asi to pomáhá. A ani jsem nebyl čtyř roky nemocný.
Výživové a nutriční hodnoty
eulalie*

A tu zeleninu a ovoce si pěstujete na vlastní zahrádce? Nebo kupujete tu "krásnou" v supermarketu? A kdesik jsem četla, nebo mi to možná někdo říkal, že vitamíny u cizokrajného ovoce ( např. citrusy a to, co nepochází z naší domoviny) z důvodu genetiky nevyužije našet tělo na sto procent, ale jen málo. Jaký máte náhled na toto, Štírečku?

hodnocení

zásaditá není veškerá rostlinná strava.je pravda,že zeleniny jsou většinou zásadité,ale jsou vyjímky,zrovna tak u ovoce..na odkyselení organismu existují různé kůry.

hodnocení

Stirecek-nemá to cenu vám něco vykládat,fakt ne.kdyby jste si přečetl něco o dělené stravě,kterou dodržuji,tak mi tu nepodsouváte,že plácám pečivo sýr a džus dohromady.No to bych dopadla..Bílkovinu jím ted na čas zvýšené množství,kvuli svalovině,jelikož to bylo přesně změřeno,z čeho se skládá moje tělo.. a co potřebuje.Chcete snad tvrdit,že lékaři s nutriční nemají pravdu?navíc bílkovinu jím jenom se zeleninou co se týče masa a mléčné výrobky nekombinuji s ničím,max.se zeleninou..stravu mám bez příloh a když si chci dát přílohové potraviny jako je brambor,rýže,těstoviny,chléb,tak opět jen se zeleninou,max.s ovocem...Ovoce s ním to fakt nepřeháním,mám povoleno 100g za den.cukr nepoužívám vůbec a o soli se nebudu bavit,protože je vidět že znáte tento problém jen obecně...někomu se solit i doporučuje,to je podle toho,kolik máme v krvi sodíku,když je málo,musí se solit.měla jsem takovou nemoc,že mi sodík chyběl.Dále sportovci,musí více solit..Jinak samozřejmě průměr populce,by měl solit o něco méně,nebezpeečné jsou nasolené potraviny,jako brambůrky a podobně..Jinak sůl v normálním množství je nutná pro lidský organizmus.

stirecek*

Víte...s váma je to těžké. Nemá cenu pokračovat v diskuzi. Chtěl jsem vám poradit. Víte jaký je rozdíl mezi vyléčitelným a nevyléčitelným pacientem? Ten nevyléčitelný vyléčit nechce! Docela by mě zajímalo, jakou o jakou nemoc z nedostatku soli se jedná? To jsem ještě neslyšel, nečetl, rád se nechám poučit. Víte jak solí vegetaríáni? Myslíte, že solí ovoce a zeleninu? Ne, protože rostlinná strava veškeré minerály už obsahuje, tudíž dávky těch veškerých elektrolytů tato strava obsahuje. Vaše maso si osolit musíte, to ano, protože jinak je bez chuti a to byste nepozřela, stejně jako chléb, sýr, rohlík a já nevím, co vše jiného. Těmito polotovary a živočišnou stravou máte několikanásobek soli, a jiných kyselých látek. Sportovci mají samozřejmě zvýšený příjem nejen solí, ale všech elektrolytů, protože vypotí litry vody denně a s tím to všechno odchází ven. Jak už jsem psal v jiné otázce, jezdím na kole, od jara do podzimu najedu okolo 10 000 km, takže tohle všechno znám a ovládám, jelikož strava je taky nutná. No a když jedete nějakých 5-6-7 hodin ve 30°stupních na nějakých 180 watech, člověk toho vypotí víc, než stačí během tréninku dopít, tak ty ztráty těch elektrolytů jsou obrovské takže jen o vodě se tak dlouhý trénink se odjet nedá, musí je doplňovat ať už gelama, tyčinkama nebo hypotonickým roztokem a déle doma po tréninku pokračovat. Když jsem tady napsal, že vypiju přes osm litrů tekutin (bez vody ve stravě) za den, tak mně tu jedna ženská napsala, že to není zdravé a že si nalévám žaludek :)

Že je mléko a mléčné výrobky bílý jed, jste si už našla, ostatně už to tady píšu několik let jak papoušek. Sůl je taky bílý jed a taky má vliv na odvápnění, orteoporozu, vysoký tlak atd. A taky jsem vámuž psal, že zábránit ztrátě svalové hmoty můžete jen pohybem. Zvýšený příjem bílkovin ztrátě svalové hmoty nezabrání. Ale asi málo čtete, nebo si stále melete svou, jako Euálie. Ben Vám tady dával odkaz na pořad Jílkové, kde se tohle řešilo, ale vám to pořád nestačí. Jeden nutriční poradce říká, že nejlepší je paleo strava, jiný tvrdí něco jiné, ale žádný neumí vysvětlit proč. Ačkoliv doktory nemusím, tak ten doktor na opačné straně o tom aspoň něco věděl, protože zná ty pochody v organismu a jak tam zaznělo, tuky se pálí v ohni sacharidů. Pokud ty sacharidy - přílohu mít nebudete, bude organismus čerpat a lidově řečeno předělávat tuto potřebnou energii z těch bílkovin, ze svalové hmoty. Ve finále budete stále unavená, vyčerpaná, bez enrgie, navíc zakyselená a dál a dál bude organismus čerpat vápník z kostí a ze svalů na toto vyrovnání pH. Jednou tady psala nějaká ženská, že si nechala vypracovat od nutričního poradce jídelníček a když jsem si ho četl, kolik gramů všeho, tak jsem se nestačil divit. Její známý, 120kilový kulturista jí pak říkal , že tolik žrádla nesežere za dva dny. Oni ti poradci si vemou svoje peníze, nehorázné a zbytek je jim jedno. Tak jim věřte slepě dál. Já když jsem začal řešit svoje zdravotní problémy (astma z práce, chronická rýma), tak jsem dva měsíce jedl pouze ovoce a zeleninu, vyjíměčně trochu šunky sýra, vločky s jogurtem, jedl jsem někdy šestkrá, někdy sedmkrát za den a měl jsem problém do sebe dostat 700kcal, tj necelé 3000kj za den,byly toho mraky, protože ovoce a zelenina je nízkokalorická, ale má vše, co tělo potřebuje, i dostatek energie. Najednou jsem se ocitl v jiném těle, plný energie, zrušil jsem operaci dutin, které jsem měl zacpané a doktoři je za čtyři roky nevyléčili.. A to vše během ani ne týdne. Vedlejší efekt bylo to hubnutí, jelikož jsem měl pár kil navíc, za dva měsíce jsem sundal 12kg. A to jsem jed hodně cukrů z ovoce, tedy podle vás.:) Tak si to přeberte jak chcete, ale 5-6tisíc kj na ženskou za den, to je úctyhodný výkon! Energii nedodávají ty kj ani kcal, ale právě ty elektrolity. Co z toho, když se nacpete masem, za dvě hodiny chlebem, po další pauze džusem a sýrem, kde žádné výživové hodnoty nejsou. Ty výživové nebo nutriční poradce bych přejmenovat na přežírací, protože žádné nutriční hodnoty vám nedoporučili. Jen vám doporučili přežírat se a ještě za to chtějí platit. U vás sice né přímo, tam to platila pojištovna z mých daní a to mě může nas.at ještě více.

eulalie*

Víte, Štírečku, pokud jste ještě nikdy neslyšel o žádné nemoci z nedostatku sodíku, jestli to třeba nebude tím, že nejste lékař...

hodnocení

Proto se mi ani nechce psát onu nemoc,protože je to složitější,ale zmíním-Incipidus diabetes centrális -žíznivka.Nevím také kolikrát mám opakovat,že moje nutriční nebere žádné peníze,pracuje v nemocnici..Stirecku dáváte mi spoustu odpovědí,ale jen né to,co jsem se ptala.Moje otázka zní,kolik potřebuji denně,orientačně bílkoviny,sacharidu,tuku,pro zdravý vývoj...našla jsem nutriční tabulky,kde je u každé potraviny zmíněno,kolik obsahuje třeba bílkovin.ted ještě nejsem dobrý matematik ,musím spočítat procenta a snad se konečně dostanu k cíli.navíc k nutriční se jdu přeměřit,čeho mám víc a nebo méně koncem unora..Myslíte že není důležité z čeho se zkládá tělo?Když někdo dodržuje nějakou dietu bez kontrol,může si spíše ublížit,ubytek váhy může být,ale ne třeba tuku...také vím,že se svalovina vytváří sportem,ale někdy je potřeba zvýšit i přísun bílkoviny ve stravě.čím více svaloviny,tím se rychleji hubne,protože čím víc svalu,tím více organizmus pracuje,ikdyž spíme a spálí se tuk...Proč myslíte že sportovci potřebují upravit jídelníček a třeba zvýšit bílkovinu,aby ty svaly taky vyživovali.zrovna tak běžný člověk nemůže mít jídelníček jako sportovec,ale každému na míru..

stirecek*

"Žíznivka" je hormonální porucha. A je důsledkem předešlého dlouhodobého přesolování. Pak můžete jíst soli kolik chcete a pít vodu po kýblech, stejně se v organismu nezadrží. Ve stravě je toliko soli, že hravě pokryje denní potřebu, nepočítám sůl při vaření. Jen chleba s máslem, sýrem či salámem je obrovský zdroj soli. Proto tyto potraviny nejsou zdravé a jsou příčinou přibývání na váze. Soli tuky a škodliviny zasírají organismus a postupně ho ničí. Aby si tělo udrželo životaschopný stav, ukládá tyto škodliviny do tuků. Kdyby je odkládalo v cévách, tepnách, ledvinách nebo játrech, tak by to člověka kleplo mnohem dříve. Proto se při hubnutí doporučuje zásaditá strava a hodně tekutin, protože při rychlém úbytku tukových kyselých látek a jejich vylučování, trpí nejvíce ledviny. Pak může člověk hubnout podstatně rychleji, třeba i pět kg týdně. Pokud si hlídá pH moče a má to pod kontrolou, může hubnout i rychleji. Avšak vaše bílkovinová strava bude mít kyselin až až jen ze stravy, další zátěž na ledviny přijde, pokud se vám podaří hubnout.

doplněno 10.02.16 22:37:

a pokud se vám podaří hubnout s tímto režimem, budete hodně unavená. Dále jak jsem psal už několikrát, vůbec nejde o kalorie, ale o složení. Mouka, cukr, mléko sůl jsou bílé jedy, dále by se měla omezit živočišná strava. Na to, aby se tělo nacházelo v katabolickém stavu, by musel být bílkovin hodně málo a to byste snad nesměla jíst skoro vůbec. Potřeba bílkovin denně je 0,8gramu na kilo váhy a to se dá hravě pokrýt zdravou stravou. Ale pozor, do této váhy se počítá jen aktivní hmota, ne tuky. Takže pokud vážíte 80kg a měříte 170 cm, vaše ideální váha by měla být někde okolo 65kg. Takže 65kg x 0,8gramů = 52gramů bílkovin denně, kdy sval nehubne, neroste. Když si dáte na oběd 70g rýže a 150g masa libového, máte hned nějakých 20g bílkovin. To samé večeře. Ráno 40-50 gramů vloček a máte denní potřebu bílkovin pokrytou. Ale ani to nezabrání hubnutí ve svalové hmotě, tomu zabrání jen pohyb. Jestli sledujete Jste to, co jíme - tak tam musí cvičit, jinak hubnou i svalovou hmotu na úkor tuků. Vidíte to moc vědecky, počítání kalorií vám jen plete hlavu a výsledek žádný. Ono to není jenom bílkoviny, sacharidy a tuky - to je jen energie, ale vás by měla zajímat především nutriční hodnota - minerály a vitamíny - to je to, co hýbe s tělem a bez toho budete unavená, nemocná a ve stresu. Minerály v mléčných výrobcích nenajdete, možná akorát na obalu. Vše je tepelně zpracované a organický vápník se mění na anorganický, pro tělo nevstřebatelný. Neukládá se do kostí a je dobrý akorát na ledvinové kameny a hemeroidy. Organický vápník není ani ve vařené zelenině, najdete ho jen v syrové rostlinné stravě, pak je pro tělo využitelný. Co se týká živých biokultur, ty taky nejdete v zelenině a ovoci, nejlépe domácí kysané zelí, případně z obchodu v tom sáčku. V jogurtech určitě nee, tam byly živé biokultury naposledy za komunistů, tehdy vydržel jogurt i mléko 24hod, pak se nafoukl a roztrhl. V důsledku působení těch živých kultrur. Dnes jogurt a mléko vydrží půl roku, protože je to mrtvá hmota.

doplněno 10.02.16 22:53:

dále energetická potřeba organismu se počítá opět na živou váhu, tzn tuky se do energetické potřeby nepočítají. Tuky jsou samy o sobě energie a proč byste je měla vyživovat další energií? Na těch 6000kj byste musela vážit nejméně 130kg, ale musela by to být svalová hmota a ta je potřeba zásobovat energií. Ale tuky ždánou enrgií zásobovat nepotřebujete, vy ji právě potřebujete odebrat a to tím, že omezíte přijaté kalorie. Takže si počítejte kalorie na svou aktivní hmotu, těch cca 65 kg, jak jsem uvedl příklad, a ot této hodnoty ještě něco ubrat, aby tělo tento deficit v jídelníčku čerpalo právě z těch tukových zásob. Rozhodně nepočítejte kalorickou potřebu na celou svou hmotnost, tak nikdy nezchudnete.Pokud nejtse sportovec, kulturista, vůbec se tím nezabývejte, to pro vás nemá žádný význam. Ano svaly regenerují při odpočinku, v noci a spalují energii, ale aby tohle činily, musí být dostatečně během dne zatížené težkou prací nebo intenzívním tréninkem. Pak sval sílí a spaliuje i v odpočinku. Pokud nesportujete a nemáte žádný intenzivní trénink, je tohle zbytečné řešit. A zase není sportovec jako sportovec. Kulturista má jediný cíl - hodně svalů, a málo tuků, takže on jen cvičí, žere, odpočívá a zase cvičí a furt dokola. Naproti tomu vytrvalci, běžci, cyklisti atd naopak svalovou hmotu shazují aby se jim lépe běželo, jelo. Pokud můžete chodit a dělat co děláte, svalovou hmotu bych vůbec neřešil. Tu kterou potřebujete si tělo zachová s tím potřebným denním příjmem bílkovin 0,8g na kilo aktivní! hmoty.

doplněno 10.02.16 23:08:

a ještě, když chcete mít bazální energetický výdej vyšší, jezte pravidelně a po malých dávkách. Málo a často, třeba 7x denně. Pokud jsou střeva a žaludek prázdné, nepracuje trávící systém. Pokud tam něco bude, trávící systém pracuje neustále a spaluje kalorie. A na to je právě vhodná nízkoenergetická strava s vlákninou. Protože pokud byste si chtěla vypracovat svalovou hmotu natolik, aby za vás spalovala, musela byste denně dřít v posilovně několik měsíců, abyste si ji vypracovala. ale k tomu byste musela hodně jíst bílkovin a s tím by šly nahoru i tuky. Už jste viděla kulturistu v objemové vázi? Kamarád v objemové fázi váží 125kg, ale na soutěži je v kategorii do 90kg. Ten rozdíl jsou tuky, které musí shodit v předsoutěžní fázi. jak jsem psal, když chce přibrat svalovou hmotu, žere odpočívá a cvičí, ale s tím jdou nahoru i tuky. A vy to chcete naopak, ale máte jídelníček jako on. Ty nadbytečné kalorie z těch bílkovin, které pořád upřednostnujete se uloží právě do těch tukových zásob, protože játra umí udělat cokoliv z čehokoliv.

hodnocení

Stireček,přečetla jsem jen začátek a začínám toho mít vážně dost.přestante si tady laskavě vymýšlet.incipidus že je s přesolování.Pane Bože držte mě..To je něco jak že ovoce vlastně může i cukrovkář...Nic o té nemoci nevíte,tak ani neříkejte z čeho je.Můžou ji mít i kojenci,asi taky ze soli,že?

stirecek*

Juglans vám už irčitě psát nebudu. Jen lituju toho, že jsem vám věnoval svůj drahocenný čas a chtěl vám v dobré víře pomoct. Ale vy neumíte ani číst, takže nejenže hubnout nechcete,ale nechcete žít ani zdravěji než doposud. Místo toho se tady zabýváte něčím, co není podstatné... A pokud seženete dobrého tlumočníka, at vám ukáže, kde jsem psal, že cukrovkáři můžou nebo nemůžou ovoce. To psala euálie, já psal, že cukrovkáři by měli omezit tuky, vvýrazně živočišné, protože tuk je pro cukrovkáře největší riziko a ano souhlasím s tím, že pokud výrazně omezí živočišné tuky, tak ovoce s obsahem vlákniny nepředstavuje žádné nebezpečí. Co se týká žíznivky, tak jsem psal že je to hormonální porucha a hormonální porucha může být i dědičná, či vrozená, tak proto tuto poruchu můžou mít i děti. A těch příčin může být daleko víc, třeba úraz hlavy, či zánět mozku, nemusí to být jen z toho přesolování. U vás jsem to přesolování tak nějak odhadl, protože řešíte hubnutí, a když má někdo nadváhu, je jasné, že je to z nezdravé stravy plné tuků a solí. Teď už ale vím, že vaše příčina žíznivky je ve vaší hlavě!

hodnocení

Stireček-netvrdím vám,že v něčem nemáte pravdu,jsou věci s kterými souhlasím.Ale vážně jste mi hnul žlučí s tím napsat,že nemoc hypofýzy je ze soli.Vždyt to nevědí ani lékaři z čeho se hypofýza poškodí,nebo přestane fungovat.Já měla štěstí,že jsem tuto nemoc měla přechodně,což běžně neexistuje ,ale četla jsem ještě o jednom vzácném případu uzdravení.Jinak když má někdo incipidus,tak mu ho už nikdo neodpáře.Nikdy jsem moc nesolila u mně spíše nadměrně sacharidů a bílkovin typu Lučina,nebo přírodní sýry ,libové maso.jsem prostě masová,ale nyní jen 2 krát týdně libové.Nečetla jsem třeba něco pozorně,tak ted nevím proč euálie se vás ptá,které ovoce na cukrovku.Mně jste tvrdil,něco v tom smyslu,že ovoce můžu sníst hodně a neztloustnu,nebo tak nějak,když tak mě poopravte.Ale já jsem vám napsala,že ovoce je sacharid ,ikdyž z ,,hodnýma,,cukrama,jdou do krve dýl.Mám povoleno 100g ovoce denně,z nemocnice...Možná mě špatně léčí moji obezitu?Nad vašimi doporučenými dávkami bílkovin a podobně se zamyslím .Zeptám se,je možné se někde dočíst,nebo z čeho čerpáte znalosti?děkuji

hodnocení

Jím maso jen dvakrát týdně,čerpám bílkovinu hlavně z rostlinné stravy,ale když si dám do salátu jogurt,tak se snad tolik nestane,když by se nměli mléčné výrobky kombinovat s ničím.jinak souhlasím s tím,že mléčné výrobky se nemají moc konzumovat,ale když ted potřebuji nahnat svalovinu,měla jsem ubytek,tak to chvíli nevadí.až bude vše v pořádku,tak to omezím.Otázkou je,jak moc dokážeme zásobit tělo rostlinnou stravou...Jako uplný vegetarián ze mně nikdy nebude,s tím nesouhlasím...

pt®

"juglans", děkuji za odpověď i za vzorek jídelníčku. - pt

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]