Kolik dávate u kadeřníka, v restauraci dýško?

Od: Datum: 16.01.16 20:03 odpovědí: 24 změna: 29.11.16 19:26

Ahoj holčiny všeho věku, kolik dáváte dýško v běžném kadeřnictví a kolik v tzv.lepším salonu? Dovysvětlím: po špatných zkušenostech u levnějších kadeřníků a kosmetiček chodím do luxusního salonu, kde jsem spokojená ‚centrum Prahy.Chci poprosit diskutující, které chodí do této úrovně salonů, kolik dáváte dýško, když platíte kartou? Např. když platím za vlasy 2 550 CZK, kolik dát? Většinou mám hotovost připravenou, jako dýško navíc, kolik dát? Chodím k majiteli salonu. A poddotaz, když jsme u dýšek,kolik dáváte dýška v luxusnějších restauracích? Když v nich platítekartou, nahlásíte rovnou číšníkovi vyšší částku, aby ji naťukal, nebo máte u sebe hotovost a dáte dýško formou hotovosti? A kolik dáváte za kafe v kavárně nebo bistru? Příklad:kafčo stojí 34 korun,podnik bez obsluhy,udělají kafe přímo na baru a vy si ho odnesete. Dík


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 16.01.16 20:08

nedávám

Datum: 16.01.16 21:43
avatar

Ve světě, v civilizovaných zemích se v restauraci dává 10 % z utraty jako diškrece. Často to je také hlavní zdroj příjmu obsluhujících. Protože jejich platy jsou nízké.

Samozřejmě je to špatně, protože tito lidé pak mají nízké nemocenské a důchody, takže luxusní restaurace to mají tak, že si bez aby se optali Vás, rovnou z karty strhávají i těch 10 procent, která samozřejmě jdou do platů obsluhy.

Kdo víc obsluhuje má větší plat potom. Je to spravedlivé a hlavně jsou ze hry takoví šetřílkové, co otravují, buzerují a nakonec by nedali ani desetník.
Když je tak šetrný, tak jsou všude stánky s klobásami - bez obsluhy která mu dělá pomyšlení v kulturním prostředí.

V Česku jsou ale češi lakomí a dávají velmi málo. Nechat čišníkovi dvacku, když jsem tam otravovala celý večer a on se pěkně naběhal mi přijde ubohé.

Proto mají v restauracích rádi zahraniční hosty protože se umí chovat a nejsou lakotní.

Od: mot
Datum: 16.01.16 21:53
"Nechat čišníkovi dvacku, když jsem tam otravovala celý večer a on se pěkně naběhal mi přijde ubohé."
A ja do ted myslel, ze je presne tohle jeho napln prace, za kterou je placeny zamestnavatelem…
Datum: 16.01.16 22:53
avatar

Na příklad v Americe a i jiných státech majitel restaurace přijme obsluhu a diškrece je jediný příjem který mají, majitel jim plat nedává. U luxusních restaurací je to tak, jak jsem popsala. Hospody nevím, tam nechodím. U nás jsou velmi špatně placení protože majitel počítá s tím, že dostanou diškrece.


doplněno 16.01.16 22:59:

zajímavé čtení

https://www.google.cz/?gws_rd=ssl#q=spropitn%C3%A9+projevem+neucty

http://www.jaktak.cz/jak-spravne-davat-spropitne.html

Datum: 17.01.16 21:14

Proboha, wasube, copak si myslíte, že v době internetu můžete jen tak plácat játrem jak vás napadne?

V USA existuje už hooodně dlouho minimální mzda pro tipped (dýško dostávající) workers, dle státu kolem $7,50/h.

Datum: 16.01.16 21:55

Není pravda. V civilizovaném světě se někde dává dýško automaticky a jinde je projevem neúcty.

Datum: 16.01.16 22:59
avatar

Nepsala jsem v celém světě...

Od: buss®
Datum: 16.01.16 21:54

a nejsou lakotní.
Dáváte všem, co pro vás něco udělali? Od dělníka, pekaře, v kauflu, děcko nese denně něco učiteli, do kravína, na dráze, popelářovi atd atd atd? Proč ne?


doplněno 16.01.16 23:26:

wasube to není argument, ani problém hosta, dyť oni to nemusí dělat. Trošku se nají, trošku popijí. Neměli s tím tringeltem více, než ti pracující? Proč suplovat zaměstnavatele? Bez hospod se můžeme i obejít.. Bez jiných profesí už tak ne. Teď si vzpomínám, asi před dvěma lety že tady obcházel pošťák, že když nosil poštu, jestli by mu lidi něco nedali.
Kdo z běžných lidí dnes nepotřebuje, není kde až na vyjímky přikrádat...

Datum: 16.01.16 23:03
avatar

Protože popelář, prodavačka, kominík, mají odpovídající platy. Což servírky a číšnici opravdu nemají. Jejich platy jsou o třetinu nižší, protože majitel počítá s tím, že mají spropitné a bylo to tak i za komunistů. Servírka měla daleko menší plat než žena za pultem třeba. To bylo a je špatně.

Od: mp
Datum: 17.01.16 02:23

Tak je fakt, že kde se s hotovostními, či bezhotovostními platbami, tak nějak počítalo, tak se vždy něco dalo. Tomu se tenkrát lidově říkalo taky někdy DÁT OD CESTY. Kdo nedal, tak nedal. Učitelce jsme nosili bomboniery, poštačce od dopisu (jak bych byl dneska rád, kdyby alespoň zazvonila) doktorům kafe (špičkovým whisky), číšníkům se dávalo dýško (spropitné). Samozřejmě kadeřník. Tak asi universitní profesor, či dělník, či živnostník s tím nemohl počítat, ale byly takové profese. A politik ve veřejné sféře už určitě ne.

Od: mp
Datum: 17.01.16 01:57

Tak myslím, že pokud máte možnost dát takové peníze za takovou službu, tak není se třeba ptát - dejte na svůj istinkt. V podstatě jako hostinský mám rád co největší dýška, nemohu posoudit platy pracovníků, když to děláme sami. Ale v každem případě, je to milé potěšení a a ocenění našich služeb. Ale nikdo to nemůže vyžadovat. Takže mohu jen poradit - tam, kde jste si jistí - dávejte - v ostatních případech jen lehce - tak max 5 % ze slušnosti, že už tam nikdy stejně nepříjdete. Jinak k holičce chodím za 180 a dávám jí 40. A platit kartou je zase jen výraz v restauraci, aby věděli, jakou barvu jí máte. To nikomu nedělá dobře, už jen kvůli technickým náležitostem. Věřte, že mají stejně raději hotovost. Už jen pro to, že jim banka shrábne s toho nějaké procenta, a Vy to asi nevíte.

Od: radkapod*
Datum: 17.01.16 15:12

V mém běžném kadeřnictví dávám dýško 20-30Kč při utratě 450,-Kč. V lepším saloonu jsem byla jednou (ani jsem o tom nevěděla *bzum*), tam jsem nenechala ani korunu navíc...jednak mě při mytí nateklo spousta vody za krk a když si mi za barvení a stříhání řekla 1350,- Kč s hrůzou jsem zjistila že to jsou skoro všechny moje peníze v peněžence *smich*.

Kdybych mohla za vlasy zaplatit 2550,- Kč jako Vy, tak by i dyško bylo větší, takže asi bych to zarovnala na 2700,-Kč

Do lux. restaurací nechodím, když jdu s karádkou jednou za rok ven, většinou jen zarovnám...188,- nechám za 200,-

Já prostě grand nejsem :), mě sice jako prodavačce také lidé něco nechají na kase (za směnu tak 10-15Kč) ale nechat si to nemohu, přebytek se musí namarkovat.

Datum: 17.01.16 17:48
avatar

U kadeřnice nic, páč je drahá *smich*, a v restauraci podle toho, jak se chová obsluha a jak mi chutná. Včera, příjemná obsluha, dobré jídlo, dýško 20,-.

Před pár lety, hospoda, kde nám hospodský doslova hodil jídlo na stůl a když jsem požádala o další pití, ještě si pohrdavě odfrkl, že zas musí za výčep. Takový si dýško nezaslouží.

Datum: 17.01.16 19:26
avatar

No tak já bych řekla, že když je účet u kadeřnice 2.550Kč a chodíte tam běžně, tak by se slušelo nechat stovku jako "dýško", přece jí nebudete dávat dvacku. A dala bych jí to do "kapsy", určitě bych to nepřipočítala k ceně a neplatila to najednou kartou. V tom případě nedáváte "dýško" jí, ale jejímu zaměstnavateli. To samé v restauraci. Divím se, že tohle Vás nenapadlo...

Datum: 18.01.16 12:26

kdyz budete cist,doctete se,ze chodim primo k majiteli.vyprosuji si reci typu divim se,ze vas to nenapadlo.diskuse je od toho zeptat se tu na cokoliv.odpovidam tu i ja lidem na dotazy,kde si mohu myslet,ze jsou banalni,ale ten dotazujici ma proste s tou veci problem nebo si neni jisty nebo chce zkratka jen ze zvedavosti vedet jak to maji jini lide...

Datum: 18.01.16 15:30
avatar

No tak když chodíte přímo k majiteli a ten Vás i obsluhuje, což bych se dost divila, protože ceny které uvádíte jsou ceny kadeřnických salonů a tam nemyje svým zákaznicím hlavu majitel, ale má zaměstnance. Pokud jste ale Vy s majitelem taková kamarádka, že přijde a specielně se Vám věnuje se vším všudy, tak mu to můžete dát klidně přímo do jeho účtu...

Nebo to může být kadeřnice, která si pronajímá své "křeslo" v určitém salonu, kde se kadeřnice střídají a každá z nich pracuje jen pro sebe, tak v tom případě také nevidím problém. Zeptám se jí, co jí vyhovuje lépe, jestli na ruku, nebo přímo do účtu...

Datum: 18.01.16 16:58

Vážená paní,ano,i když byste se tedy divila,obsluhuje mne přímo majitel salonu na Václavském nám.a sám mi účtuje.Mám na Vás prosbu:všimla jsem si ve vícero diskusích Vašeho jízlivého tónu,nikoliv jen v této mnou založené. Vyhledala jsem si Vaše příspěvky.Moje snaha je,a asi i dalších diskutujících,aby diskuse tu byly věcné,bez narážek, podtónů a výpadů.Proto Vás poprosím,nezapojovat se do diskusí mnou založených.Děkuji Vám.

Od: socka
Datum: 29.11.16 15:27

Lidi, nerozčilujte se, pokud tato paní má na to, aby vyhodila 2500 za kadeřníka, tak ať si dává dýška třeba 500Kč. Jsou i tací lidi, třeba já, pro koho je 2500 cena surovin pro uživení rodiny na 2 týdny. To raději budu 2 týdny jíst než nosit kupu chemie na hlavě a nežrat :) Mě nikdo v práci dýško nedá a nikdy nedal, ale já osobně dávám stejně jako ostatní v restauracích - od 5Kč do 10Kč (zarovnání) u oběda a cca 10% jednou za půl roku na večeři s manželkou.

Datum: 17.01.16 21:19
avatar

Dávám průměrně 5-10%, prostě zaokrouhluji na blízkou vyšší částku (záleží na útratě). Když jdu na oběd na menu, tak zaokrouhluji na nejbližší pětikorunu, když má menu už cenu zaokrouhlenou, dýško většinou nedávám. Večer v hospodě, kde je útrata vyšší, nechávám většinou kolem těch 10%.

doplněno 17.01.16 21:21:

U kadeřnice jsem nikdy dýško nedával, přiznám se, že mě to ani nějak nenapadlo. Má ceník a podle toho se řídím. Nebo spíš buď mě stříhá známá, kadeřnice za protislužbu (občas jí něco opravuji a vždycky se tak domluvíme), nebo chodím do místního kadeřnictví nechat se ostříhat za 120 Kč. Dýško nedávám.

 

Datum: 18.01.16 15:38
avatar

hmm dát za řepu 2 a půl litru to je taky svým způsobem umění to bych šel radši dohola než dát takovej majlant ale každý ať si dělá co chce.

Datum: 18.01.16 17:14
avatar

Všude kromě supermarketů zaokrouhluji na pětikoruny nebo desetikoruny. V lepší restauraci podle obsluhy (když platím 175, dám buď 200 za dobrou obsluhu nebo 180 za špatnou). V hospodě... chodím do své oblíbené, tam dávám "podle nálady" a podle konta (většinou 20-30 kč bez ohledu na to, kolik platím - většinou kolem 50-150 kč).

Datum: 18.01.16 17:44
avatar

Mně se dýška nikdy nelíbila. Kdo dá dýško jiným profesím? Je to problém zákazníka, že mají nízké platy? Proč je má saturovat zákazník? Když přestanou lidi dýška dávat, tak majitel musí přidat na platu, nebo nebude mít personál, ne? Tak, jako všude. Mám vlasy nakrátko, kratší než většina mužů. Kadeřnice na pánském mě ostříhá za 80 Kč. Měla dovolenou, tak jsem vyzkoušela salón. Vrazili mě učnici, výsledek děs a hrůza, cena 500 Kč za 10 min. práce! Od učnice! A ještě dávat dýško? Dýško dávám, jen proto, abych nevypadala blbě, 10 Kč, jinak s tím ale vnitřně nesouhlasím. A taky platy máme různé, takže když může dát někdo dýško 200 Kč u kadeřníka, tak druhý s nějakou dvackou bude pořád vypadat jak šupák. Jaký to má všechno smysl?

Od: haf
Datum: 29.11.16 19:26

Smysl to ma nesmyslnej, tzv.tringeld alias dýško je jako hodit peniz zebrakovi do klobouku, je to ponizujici gesto. Mnohem lepsi by bylo zaplatit stanovenou cenu, kterou si obsluha kdekoliv za sluzbu rekne, ale v rozmezi spodni az horni hranice, umoznujici zakaznikovi vyber vyse castky dle spokojenosti :)

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.