Nejste přihlášen/a.
vidím co píšeš
to nic neřeší, že nebudeš jíst maminčina jídla... prostě si dej malou porci - nemusíš jíst přílohy a za ty peníze od otce si kup zeleninu
Celkem Ti rozumím, ale 33Kč na den/měsíc je opravdu málo, ceny v obchodech určitě znáš. Snad jediné plus bude, že se naučíš sakra dobře počítat. Navíc, pitomé je, že jseš zrovna v období, kdy potřebuješ hodně energie a vše možné pro Tvůj vývin.
Holt jestli se chcete vzdát jídla doma, které dostanete zdarma, a místo toho se sama kvalitně stravovat za 1000 kč/ měsíc, tak to je asi dost nereálné. Ale to asi poznáte sama až vyzkoušíte.
Ani nevíš jak Ti rozumím.U nás to nebylo lepší a rodiče dodnes žijí na"zbytkách".Staré jídlo v lednici,zásoby nakoupené v akci a když vaří,tak tučně,nezdravě a ve velkém.Střední školu jsem přežila na rohlíkách a čínských polívkách.Tenkrát mi vycházelo 30kč na den a to nebylo ani na fast food,natož na zdravé meničko.Do kuchyně jsem moc nesměla a když,tak se mi matka vysmála,co to mám za patlaninu.No,ale vařit sem se musela nějak naučit. Díkybohu jsem bývala sama o víkendech,tak jsem si vařila těstoviny nebo rýži se zeleninovou směsí.
Třeba velký pytel mražené zeleniny(v Lídlu)stojí kolem 40kč+kečup,udělat směs,dokořenit(pokaždé jinak)k tomu rýži nebo těstoviy a je to.Nebo si vařit luštěniny.Čočku stačí uvařit a ochutit,zahušťovat se nemusí,stejně tak hrách,soja,cizrna.Z luštěnin si jde dělat i jednoduché a zdravé polévkyJinak na svačinky si kupuj ovoce a zeleninu,vždycky je nějaká v akci,aby vyšla levně.
Co jsem samostatná a dospělá,tak jídlo je na měsíc minimálně za 3 500kč.
Když budeš jíst jen chleba... U nás chleba 1200g stojí 24 kč. Chleba na snídani, k polévce a na večeři by mi měl vystačit na 5 dnů. 6 chlebů tedy za 144 kč. K tomu dvě másla (margarín) za 50kč to by mi mělo stačit na chleba a med za 180 na chleba. 424 kč je pryč a zbývá necelých 600 kč za což bych koupil sáčkové polévky knor (případně polévky si uvařit sám to by možná vyšlo levněji). Jinak je dobré kupovat těstoviny a zeleninu a to spojit dohromady protože zelenina a těstoviny nejsou drahé. Přežít by se na tom dalo ale bez hlavního jídla. Párky a klobásy raději nejez je to velice nekvalitní sajrajt bez živin, většinou tam dávaj pomleté chrupavky, umělé ochucovadla, konzervanty tedy chemikálie. Prostě zbytky a chemikálie. Vůbec to není dobré. Dneska je sakra těžký narazit na poctivého obchodníka, který odebírá jen kvalitní výrobky.
Jinak 1000 Kč na jídlo je opravdu málo.
Ale hodně ušetříš když nebudeš kupovat polotvary, ale budeš si jednoduchá jídla vařit. Maso už vyjde dráž, ale dřív ho lidi taky nejedli denně. A v polotvarech ho taky moc nenajdeš.
Ted jsem akorát měl dušenou mrkev s bramborovou kaší (3/4 kila mrkev + kousek másla + 1 bujón + trocha cibulky + trocha mlíka + brambory + koření) , čočka s vejcem vyjde levně a je hned hotová, zeleninové rizoto (osmahnout cibulku, přidat zeleninu mraženou, okořenit a k tomu uvařit rýži). A tak bych moh pokračovat. Všechno cenově vyjde jako 1 porce polotvaru ,akorát že takhle je těch porcí minimálně dvojnásobek.
Přesně tak. Však říkám že zelenina je levná. A rýže a brambory je přece zelenina. Nebo ne?
Mně jde jen o to že někomu se prostě nechce vařit - nebo nemá čas - musí do školy nebo do práce
V čem myslíte že je lepší? No polívky knor ze sáčku tam jsou obvykle 2 nebo 3 porce ale nevím kolik stojí. Kdysi to stálo kolem 24 korun a dnes nevím kolik. Takže při dnešních porcích by mi to vystačilo na dva obědy. Já teda polévky vařit neumím ale z toho jak to popisujete se mi to nezdá jen masox a sáček s částeně předvařenou zeleninou. Obvykle se polévka dělá jako vývar nebo tam toho máte víc - Hrášková, gulášová. To by vás už tak levně nevyšlo. Přece bude rozdíl mezi sáčkovou hrachovou a tou vaší z masoxu a sáčku zavařované zeleniny.
Masox je jen ochucovadlo.
Takže já si myslím že třeba takový vývar a sáčková polévka je co se týče živin jedno a to samé.
Tak samozřejmě jde dělat i vývary ale ty už vyjdou dráž. Hrášková jde udělat levně - mražený hrášek nebo ten z konzervy.
Zrovna teď vařím kapustovou polévku - cibulku, jíšku, přidat kapustu a vařit, přidat masox, případně rozmixovat a je fakt dobrá, lepší než z pytlíku. Vývar by byl dražší a té práce s ním. Velká kapusta za 25 Kč, bude asi tak natřikrát.
na třikrát mám na mysli na 3 takové polévky.
Tak jídlo od mamky nechceš a přitom chceš jíst zdravě a to jen za 1000 kč měsíčně? Už ti to tady radili. Nemyslím, že všechno jídlo od mamky je nezdravé. Aní ta svíčková není nezdravá, když si vezmeš jen 2 knedlíky a tochu omáčky. Co je nezdravé na hovězím mase nevím.Párek na snídani vynech, můžeš jen chleba se zeleninu, neříkej, že ji mamka nekupuje.Pokud tvoje mamka vaří obědy i večeře, tak je dobrá. Jez menší porce, dokup si zeleninu a sportuj.
Ještě ale nevíte z čeho je ta svíčková vyrobená. Třeba u nás se ke svíčkové omáčce podává hovězí maso
Je to stejné jako v tom komerčním potravinářském světě - pod různými výrobky se stejným názvem se skrývají různé noční můry a hledat výrobek po kterém vám bude blaze dá hodně námahy. Problémem například u párků je že se prodávají zmražené a já nepoznám v tomto stavu jakou má kvalitu. Musel bych ho rozmrazit, sáhnout si na něj a někdy i rozříznout nebo uvařit a pak rozříznout abych poznal jestli je kvalitní. Samozřejmě rozhodující je ochutnání ale to vám v obchodě nenabídnou. A navíc ti co jsou zvyklí na levný hnůj nepoznaj rozdíl mezi dražším kvalitním párkem a levnou nekvalitní sra*kou (jak tomu krásně po česku říká náš ministr financí).
Mražené párky? Nikdy jsem na ně nenatrefila a asi i nekoupila. Uzeninu stačí koupit jednou a to spíše váženou, protože ta balená je plná chemie. Po ochutnání a zjištění, jak mě chutná, se rozhoduji, jestli do toho krámu ještě vkročím, nebo zkusím jiný typ uzeniny. Chce to přemýšlet a zkoušet. Pokud mám špatnou paměť, tak si zapíšu, kde jsem co koupila, a jak to bylo dobré a kvalitní.. Také je dobré se podívat na recenze a pokecat se sousedkou, kde mají co dobrého.
Zjistili jsme, že v té dnešní bídě se dají koupit ještě trochu kvalitní výrobky. Nejsnáze to je v Globusu, kde jsme spokojeni, jak s cenou, tak kvalitou masných výrobků. Dobré uzeniny a mléčné výrobky prodávají z auta Němcova farma Radonice, ale to jen asi okolo Prahy. A prodávají výtečné buřty a párky. Též mám drobné masny, kde vím, že mají to anebo to od malých dodavatelů.
Píšete, že mamka vaří k snídani párky, k obědu svíčkovou a k večeři pizzu. Tak bych to viděl tak, že místo párku si dáte na chleba třeba sýr, oběd ve škole a o víkendu menší porci, případně navrhnete, že oběd uvaříte, když mamka koupí květák nebo filé. Třeba byste se divila, ale většina jídel včetně těch nezdravých se dá uvařit zdravě, případně nahradit část zdravou přílohou. Mamka bude mít knedlík a vy těstoviny. Najednou zjistíte, že peníze nepotřebujete na 3 celá jídla, ale jen pár příloh a doplňků. To už se dá finančně zvládnout. A když dáte mamce občas ochutnat, třeba místo bůčku sama občas přinese z akce brokolici. Taková zapečená brokolice se sýrem a bramborem je moc dobrá, třeba ji můžete zkusit místo pizzy. Rozhodně bych se s mamkou zkusil domluvit, sama myslím může ustoupit snáz, když uvidí, že to myslíte vážně, pomůžete s nádobím a jste štíhlá a zdravá. A že by taková mohla být taky.
žádné fígle nejsou - jíte jen levné a přitom zdravé potraviny - mrkev, hlávkové zelí (syrové), brambory, ovesné, nebo jiné vločky, mléko, vajíčka, chleba, jablka, rýže, těstoviny ... vodu ...
- ale bez masa to asi nedáš - a nevím, do jaké míry je vlastně maso pro mladý organismus nezbytné - staří ho už nepotřebují.
oprava -
chtěla jsem říct - s masem to asi nedáš ...
1000,-? to mají víc naše kočky, nezlobte se ale na to není žádný fígl, 1000,- je tak žalostně málo, že vám bude denně kručet v břiše. Raděj se s maminkou domluvte, že k večeři místo pizzy budete dělat např, tvarohovou pomazánku, zeleninové rizoto a těstoviny se špenátem (to si dnes manžel moc pochutnal).
Dá se to anony, to je 22 rohlíků v kauflu denně, téměř 6 jogurtů denně, 20 kg levnějších špekáčků atd. Zajít si do obchodu a počítat, není třeba se ptát. Bylo již dost sdělení, co lidem zbývá na jídlo. Z čeho žijí bezdomovci? A ještě lze žebrat a vybírat popelnice, v létě se toho v přírodě najde, takže i ušetřit.
Nebo co to zkusit? A pak se pochválit, není nad vlastní zkušenost! Kdo to zkusí (aspoň zchudne, na váze)?
Jogurty jsou nezdravé, obsahují hodně cukru (pravděpodobně rafinovaný)... 15-17g na 1ks. 6 jogurtů tj 102g cukru tím jste tak 10x překročila limit na den doporučený lékaři. Proto jogurty moc nejím. Ale co mně bylo řečeno, jste-li hodně aktivní např. sportujete tak to spálíte a nic se neděje. Mě jen děsí představa co by mi 6 jogurtů udělalo se zubama (kazy)... Myslím že ovoce a zelenina místo těch jogurtů je zdraví prospěšnější. Snažím se žít zdravěji ale s oblibou říkám, že si místo jednoho nebo dvou jogurtů klidně mohu dát třeba 2 tyčinky twix (24g cukru) (případně jen jednu na den pokud budu chtít žít zdravěji ).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.