Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem pozorovatelům "hliněných kuliček" Jsem ráda, že nejsem blázen... Rodina se už jen tak potutelně usmívá, když o nich začnu. Pozoruji od začátku července, ale mohly padat už i předtím. Znečištěná voda v bazénu + všechny rovné plochy. Hmyz, ptactvo- pozorováním vyloučeno. Od ochlazení se podstatně zmírnilo, až mám pocit, včera ustalo úplně. Pokusila jsem se zde kontaktovat Samaritana z r.2013, zda našel odpověď. Neúspěšně. Otravovala jsem i jinde - ochrana životního prostředí (ústy své tiskové mluvčí mě slušně poslali kamsi), hydrometeorologové (bez odezvy), 1.meteorolog z ČHMÚ (písek ze Sahary - vrátit školné!), 2.meteorolog - předalmě zákonem padajícího trusu 3. meteorologovi a TEN mě dnes osobně navštívil! Nasbírané vzorky ho hodně zaujaly, probírali jsme vzdušné proudy, možnosti doletu pevných částic... Překvapilo ho, že hrudky dopadaly i v tom největším horku vlhké... Opatrně se přikláněl k nějakému znečištění vlivem lidské činnosti. Ale bylo by potřeba někde někoho přesvědčit, aby se udělal chemický rozbor vzorků a ten je drahý. Slíbila jsem mu, že se pokusím zjistit z modré sféry co nejvíce dalších informací. Proto se obracím s prosbou na všechny pozorovatele tohoto jevu, můžete mě kontaktovat na danaspac@seznam.cz nebo 7777 999 85. Bylo by fajn, kdybyste mohli krátce popsat vaše zkušenosti a případně jednoduše zapisovat další pozorování - stupnice hustoty spadu 0 - 5 (5 je nejvíc), datum a čas, lokalita, povětrnostní podmínky. Zatím máme potvrzeno u mě v Praze 5 - Lipencích, dále dle příspěvku v Praze 6, od amatérské meteoroložky, na kterou jsem se také obrátila, i v Dobřichovicích na Praze západ. Byla bych vám všem oprvdu vděčná za spolupráci, protože NESNÁŠÍM NEVYŘEŠENÉ ZÁHADY
a NEJSEM blázen
Přeji všem klidné dny bez kuliček. Dana Špačková
Ještě jsem se s tím nesetkala, ale jsou případy, kdy vítr zvedne písek ze Sahary a prouděním ve vyšších vrstvách se přenese i na náš kontinent. Některý rok nazad, nebo dokonce i vloni, byla auta v Praze pokryta vrstvou tohoto spadu. Byl snad oranžový.
Z jiných částí světa se dozvídáme, že z nebe padaly ryby. To bylo vysvětleno velkým vzdušným vírem nad vodní hladinou. S vodou se do vzduchu dostaly i ryby, a o velký kus dál, kdy vír a vítr ztratil sílu, mrtvé ryby padaly k zemi.
Laicky bych to vysvětlila, že je to hliněný prach zvednutý větrem do určité výšky, po delší cestě nahoře se mohl smísit s vlhkostí a různými pohyby - mletím větru se z této směsi udělaly tyto žmolky. Kdoví odkud jsou tyto ,,kuličky,, třeba až z Afriky, nebo nějaké planiny z Ruska, Asie.
Pročtěte si něco o geoinženírství a budete blíže k objasnění a uhelní prach s kombinací s tím.
doplněno 01.08.15 08:13:uhelný prach-oprava
Děkuji za podnět, ale to by na mě byla asi trochu těžká četba... Nemohl byste mi, prosím, nějak trochu naznačit, co si myslíte, že tento jev způsobuje? Díky moc.
Poradím Vám jak se zbavit deště z kuliček.
Jak je vidno kuličky padají nedaleko ode zdi baráku.
Je nutno zajistit vyčištění okapů. Při prudkém dešti jsou usazené nečistoty vystřelovány z okapu.
Někdy je vystřelován i mech. Tedy mechový déšť? A co na to meteorolog?
Laik i znalci se diví?
Mám dojem, že po každém dešti podobnou nešistotu na chodníku vídám. Zatím jsem tomu nevěnovala pozornost. Podle mě je to tak, jak píše kk. Padá to z okapů. Protože ve vzdálenosti asi dva metry od domu už žádné kuličky ani jiné smetí po dešti není.
Děkuji za názory...z okapů se asi při dešti uvolňuje leccos. Ale to není tento případ. Kuličky přestaly víceméně padat po skončení tropických teplot, kdy vůbec nepršelo, nejlépe pozorovatelné byly na terase, krytu bazénu, ve vodě, na stole, daly se dohledat i v těch nejzapadlejších koutech zahrady, na fotce jsou na terase, která je dost daleko od nejbližšího okapu. Našla jsem je u několika sousedů, jedni bydlí poměrně daleko od nás...takže to bylo u nás všude...
Někde jsem četl, možná tady, že to dělaj vosičky. Takové ty samotářky, co vyrábí hnízdo v dírkách a špuntujou to blátem. Tak asi letí s tou kuličkou, a ta jim upadne.
V r.2013 to tu řešil pán Sam Arit, bohužel se dnes už neozývá...tehdy v diskuzi zazněly i vosičky...na to, aby naházely kuličky na celou naši oblast by musely být krutě přemnoženy a navíc v nebývalé kondici, když unesou náklad velký jak jejich zadeček. A taky by musely mít žalostné budovatelské výsledky, když by jim toho tolik upadlo...U kůlny mám suché písčité místečko, cca 1 m2, tam mají asi 15 dírek do země, zalehla jsem a pozorovala je. Lítají do děr bez nákladu viditelného pouhým okem a bydlí jich tam jen několik málo... A padalo to na nás i večer u ohýnku...to už vosy vrněly v noře
Podobný případ znám. Jednou to bylo výbuchem "školního reaktoru", ty kuličky byly radioaktivní, a když se s nima šlo do laboratoře, tak (poté, co to poznali) odmítli spolupráci, jen jedna laboratoř (až v Rusku) udělala rozbor...
Dalším případem byla vadná spalovna odpadu...
Obojí se ůspěšně tutlalo. Nedoporučuji Vám se do něčeho zamíchat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.