Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z nebe padají hliněné kuličky! Co to je?

Od: jakbysmet* odpovědí: 19 změna:

Nevím kde se berou malé hliněné kuličky asi velikosti broku do vzduchovky. Mám jich na zahradě u lesa a pole spoustu vidět na autě, na všech plochách, na krytu bazénu. Četnost je asi 50ks na m2. Na krytu bazénu je patrné, že se jedná o původně mokré hrudky, protože jsou přilepené. Nevím jestli to dělá nějaké ptactvo, nebo nějaký hmyz? Musel bych ho ale vidět, když je toho tolik? Protože na zahradě mám mnoho kvetoucích rostlin, uvažoval jsem o včelách samotářkách (zednice), ale to bych musel vidět. Když to večer uklidím, tak to tam ráno zase je. Už věřím na UFO, nebo na odpad z letadel. Nevíte někdo co to způsobuje?

doplněno 16.08.13 12:40:

EDIT 16.8.2013 12:35:

Možná že jsem nejasně zmínil, že to není záležitost jednorázová, ale trvá celé léto. Je to patrné z mé zmínky o tom, že "Když to večer uklidím, tak to tam ráno zase je". Takže ani jedna odpověď nemá logiku, protože popisují jednorázovou událost.

doplněno 17.08.13 13:24:

Foto na černém pozadí:

Z nebe padají hliněné kuličky! Co to je?
Z nebe padají hliněné kuličky! Co to je? #2

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

1x

Unás to je také,mám toho celé auto,je to hlína z pole.přes den se zvédá a v noci padá s rosou.

jakbysmet*
hodnocení

Doplnil jsem o foto.

honzamalatny::Že by padala hlína z pole jako rosa není možné. Nepráší se, není vítr, rosa nepadá v kuličkách a kapkách *smich*

@ladinpraha: Píšu že to je v okolí i u sousedů. Nikdo nemá uspokojivou odpověd. Proto se ptám zde.

ukulele*

a odkud jsi? máte v blízkosti třeba větrné elektrárny - turbíny? Ten výrok, jak jsi napsal, ře rosa nepadá v kuličkách a kapkách si toho smajlíka nezasloužil, ale nechci to tady rozvádět.

jakbysmet*
hodnocení

ukulele: Rosa jistě nepadá z nebe v kapkách velikosti v prům. větší než 5 mm viz zde: cs.wikipedia.org/... Takže to co píše honzamalatny, že by padaly kapky rosy s prachem polí a pak vyschly na hrudky hlíny velikosti broku do vzduchovky, je nesmysl, to uzej sám. Lokalita je uprostřed polí, lesů a luk. Nejbližší město je 20km daleko. Nic takového tu není. Jsem zkušený technik a jistě bych se neobracel na borce z oblasti zahrad ale obrátil bych se jinam, kdybych měl sebemensí tuchu, že původcem je průmysl.Asi to fakt budou včely zednice (samotářky) a asi nemají dost děr na zazdívání. Nevím jak hlínu na zazdívání děr nosí, jestli to jsou tak velké kusy? Místní včelaři tento druh včel neznají, takže nepomohou. Proč by to jinak házely na zem?

ukulele*

jen pro vysvětlení, my jsme nevěděli, jak ty věci vypadají, víš? a on neměl na mysli, že ta rosa kape, ale on ví, stejně jako já, že se molekuly vody shlukují v částice, které jsou kulatého tvaru, proto jsou vodní kapky kulaté, takže jsme soudili, že na vodu odpuzujících a nebo prostě nesavých materiálech se ta rosa spolu s hlínou slučuje v kapky vody a po odpaření vody, že zůstane jen ta hlína, ale co jsi nám ukázal fotky, tak je jasné, že se nejedná o kuličky, jak jsme to my pochopili, ale spíše o hrudky, ale ty jsis z toho vzal to své a připadal ti Honzův názor směšný, což není. Chápeš to? Teď se přikláním k tvému názoru, že se jedná o hmyzí záležitost, určitě by bylo dobré pár těch hrudek opatrně nabrat a při návštěvě města, muzea se zeptat entomologa, a nebo se pokusit hledat na entomologických stránkách.

ukulele*
hodnocení

0x

prach z polí se spojí ve vyšších vrstvách atmosféry s mikroskopickými částicemi vody a tyto hliněné kapky pak spadnou na zem, a nebo si japonci vozej v letadlech naší hlínu na ostrovy, možné je všechno.

figurek*
hodnocení

0x

jj, to se stalo v Americe. Nějaké letadlo kdesi ve stratosféře mělo problémy s plným záchodem, tak ho vyklopili za letu.

Tahle pohádka koluje světem už desítky let. Tak si představuju pilota, jak za letu vystoupí a jde otevřít uzávěry žumpy... *smich*. Nehledě na to, že při otevření čehokoliv "kdesi ve stratosféře" by pravděpodobně poslalo letadlo k zemi.

Připomíná mi to jeden nejmenovaný americký (jak jinak) film, kde strojvedoucí metra za plné jízdy vypustí ze soupravy brzdovou kapalinu.

doplněno 16.08.13 09:22:

Z nebe ale může padat skutečně leccos. Osobně jsem zažil jen červený, údajně saharský písek, ale mohou to být i drobní živočichové (žáby, rybky). Pokud se kdesi přežene tornádo, může menší předměty vysát hodně vysoko. Při příznivém větru pak padají i velmi daleko od původního místa.

ukulele*

tak u mě to byl s tím nákladním letadlem samozřejmně vtip, myslel jsem jako, že mu ta hlína padá ze sklápěčky, hahaha, ale za tím spojováním pevných částic v atmosféře si stojím

jakbysmet*
hodnocení

Možná že jsem nejasně zmínil, že to není záležitost jednorázová, ale trvá celé léto. Je to patrné z mé zmínky o tom, že "Když to večer uklidím, tak to tam ráno zase je". Takže ani jedna odpověď nemá logiku, protože popisují jednorázovou událost.

Nejsou to kuličky chrobáků?

ukulele*

mohli bychom vidět fotku? a je to v širokém okolí? jakou to má barvu? je to o stejné hustotě?

jakbysmet*
hodnocení

Představte si brok do vzduchovky - to je přibližný tvar a velikost. Když je to napadané na hladkém povrchu (auto, střecha bazénu a pod.) tak je patrné, že to bylo vlhké, protože je to přilepené.

Je to i v okolí.

Barva hlíny = jako má hlína v okolí. Jílovitá hnědá.

Všechny kuličky (hrudky) mají stejnou hustotu = jemná jílovitá, neprašná bez jiných příměsí..

Vlaštovky, ani podobní ptáci co z hlíny staví hnízda tu nejsou. Většího množství hmyzu, co by hrudky uneslo, bych si musel všimnout. Na jaře a začátku léta to tu nebylo.

Na uvedených plochách je to vidět, nevím, jestli je to v trávě a záhonech, na velkých listech květin to není, nebo se to neudrží. Je dost možné, že to padá jen na uvedené plochy, kdyby to padalo všude (trávník, záhony, cesty, pole les), tak by toho musely být tuny!

ZÁHADA!

ukulele*

Není to záhada, vše má vysvětlení. Určitě se muselo něco stát, co to zapříčinilo. Práší se ve vašem okolí, staví se tam třeba dálnice, nebo je tam nějaký lom, nebo velká pole? Domnívám se, že jde skutečně o shlukování pevných částic v atmosféře. Jednou mi říkal známý, že měli záhadu, také se jim objevovali kuličky hlíny na zahradě, no a pak se to vysvětlilo, bydlí poblíž továrny na keramzit a rozbil se jim tam nějaký filtr, nebo co a vzduch, jenž ochlazoval ten hliněný granulát strhával malé kuličky ven a když byl silný vítr, tak jim to nafoukalo párk kuliček na zahradu.

Také mě napadá, že to můžou být kapky rosy, které se zaprášily zemním prachem, sprašem a poté vyschly, zmenšily objem a vše co obsahuje molekuly vody má schopnost se tvarovat do kuličky, pokud je to na hladkém povrchu. Zkuste sem dát foto. A napište odkud jste, stačí okolí města, ať mám představu o geologických a hlavně pedologických podmínkách ve vašem okolí.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Padají kuličky, to je všechno, co jsme se zatím dozvěděli. Pokud se něco takového objeví, tak bývá dobrým zvykem to zdokumentovat, nafotit a pod. Potom je dobré se zeptat sousedů, jestli se s tím už setkali a jaký na to mají názor. Zatím to vypadá tak, že kuličky jsi viděl jenom ty a nikomu jsi se s tím ve svém okolí nesvěřil.

jakbysmet*
hodnocení

0x

Myslím, že je to vyřešené s pomocí zahraničních expertů
záhada: http://x2t.com/vosy
řešení: x2t.com/...

floro*
hodnocení

0x

Vosy kutilky pro své larvy z hlíny staví toto poradte.cz/... . Přilítnou do vlhké hlíny, uhnětou kuličku a v kusadlech je odnáší kam potřebují. Nevím jakou mají úspěšnost dopravení nákladu až na místo určení, ale možné je všechno. A kdy se to tam objevuje? V průběhu dne, přes noc?

honzmalatny*

Tak jsem dnes seděl na zahradě u vosího hnízda a viděl jsem jak vosy vlítávali do země a z ní vynášely ty kuličky.Takže to budou asi ty vosy.

floro*

No jasně, zvětšují si hnízdo, tak hlínu musí vynášet! a je rozluštěno *tanec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kuličky hlíny

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]