Nejste přihlášen/a.
Necháváte při pracech ve vašem bytě/domě který standardně obýváte dělníky bez dozoru, prostě jim jen předáte klíče? Je to dnes normální a já jsem přecitlivělá, vystrašená, hysterická...?
Ptám se v návaznosti na svůj dotaz poradte.cz/... kdy mi jeden pán sdělil, že jen předá klíče a jde pryč. Pořád mi toleží v hlavě, přijde mi to zvláštní
Ano, při rekonstrukcích koupelny nebo kuchyně jsem to tak dělal. Manželka s dětmi byli na chalupě, já chodil do práce a dělníci byli přes den doma sami. Žádný problém. Ale jsme malé město, kde si místní firma nějakou nekalost nedovolí - všecko se rychle rozkřikne a ten problém by jim za to nestál. Ve větším městě, kde je anonymita lidí i firem, bych se taky obával.
Okouknu a když mi připadají v pohodě, tak nechám, když ne, nenechám, ale to jsem snad nikdy ani nemusela... při kratších pracech beztak alespoň odbíhám do školky a podobně Nikdy nebyl sebemenší problém.
Magdon: jednoho, co má pásku přes oko, jsme náhodou taky měli!
Pokud si řemeslník udělá bez Vašeho vědomí kopie klíčů, může je zneužít třeba po roce. To už Vás ani nenapadne, že jste někomu klíče půjčovali. Takže pokud je to nezbytné, dočasně na dobu prací měním zámky. Případné kopie by pak nikomu nebyly k ničemu. Na druhou stranu, pokud bych byl řemeslník a někdo mi nabídl klíče od bytu, nepřijal bych je. Obyvatel bytu může třeba později něco kamsi založit, nebo ztratit a podezření automaticky padá na řemeslníka.
Při velké několikatýdenní rekonstrukci jsme nastěhovali nábytek, na kterém nám záleželo, a vše osobní a cenné do jedné místnosti, která rekonstrukci nepodléhala, a tu zamkli. Dělníci měli klíče od bytu, ne však od této místnosti. Zámek by asi nebylo problém odemknout nějakým paklíčem, ale spoléhali jsme na to, že o to se pokoušet nebudou.
Pokud bych ale měla v bytě vše na svých místech, krom pár věcí, bála bych se taky. Jsem na tohle taky dost přecitlivělá. Vím, že někteří lidé to dělají, ale osobně bych k tomu přistoupila jen v případě že dělník by byl nějaký můj známý.
Navíc se mi to, že byli dělníci sami v bytě neosvědčilo proto, že zasahovali do věcí, do kterých neměli. Například mi zrušili některé vypínače světel v chodbě, takže tam teď zakopávám. než dojdu ke vzdálenému. Ao, bylo to proti úmluvě, ale když pak přijdete k hotové místnosti, ani vám se nechce protahovat rekonstrukci tím, že by znovu kutali do zdi, pak malovali, atd.
Po té, co mají dělníci klíče, samozřejmě měním zámek.
Nejde jen o to aby se z bytu něco případně neztratilo, ale ještě pořád se musí řemeslníci hlídat aby všechno udělali tak jak si to člověk představuje, pořád je mezi nimi mnoho fušerů a "abstraktnich" umělců :D
Dobrý den,
sousedi nad námi v paneláku si nechali předělávat bytové jádro. Jelikož to bylo na delší dobu, zbytek bytu měli zavřený a zamčený a jen občas se stavily aby se podivali jak pokračují práce.
Neslysel jsem od nich jedine slovo že by něco bylo špatně nebo byl nějaký problém, ono taky zaleží jakou firmu pověříte rekonstrukcí.
Víc než na firmě záleží na konkrétních lidech, byť dobré firmy. Měl jsem velmi dobré zkušenosti s truhlářskou firmou, až mi jednou přišel jakýsi čičmunda, při práci si celou dobu povídal (sám se sebou) jak je to složité a jak by měl postupovat a strávil tam celý den. Večer jsem ho bez zaplacení konečně vyhodil. Jeho šéf se přišel na jeho "práci" podívat a omluvil se mi za něj. Druhý den jsem si to dodělal za 1/2 hodiny sám. Takže i z těchhle důvodů je dobré být u toho.
A samozřejmě taky záleží na referencích té firmy. Pokud se dohodnete večer u piva v hospodě se dvěma človíčky, že to jsou zedníci a ráno si je pustíte beze všeho do bytu na stavění zdí, jste dobrodruh, nebo filantrop.
My jsme měli na rekonstrukci koupelny firmu s internetovými stránkami, kde měli už svoje hotové práce, všechny kontakty a používané materiály. Před začátkem přišel táta se synem, prohlídli, popovídali jsme si u kávy co a jak. Jedny bytové dveře jsme zamkli a v ostatních prostorech měli volný pohyb. Když byl nějaký problém, zavolali, jinak si denně po sobě uklízeli. Prostě spokojenost.
Mnoho let jsem dělal výrobu nábytku, dá se říct že klientelou firmy byli převážně velmi zámožní lidé. Od mnohých jsem obdržel nejen klíče, ale i kód k alarmu (jasně, obojí se dá lehce vyměnit) Zvláštní mi to nepřišlo. Stejně tak mi nepřišlo na mysl cokoliv ,,přemístit´´ nebo šmejdit jinde, než jsem potřeboval k práci. Prostě nic zvláštního.
Ačkoliv teď mě napadlo - stejně postupoval kdysi i má máma, nechala klíče od baráku natěračům oken a po cca půlroce našim vybílili barák - zajímavé bylo to, že šli naprosto najisto - přesně věděli, kde je trezorek, kde má táta sbírku známek, kde má máma šperky, že jejich pes nekouše atd.
Nenechám. Jsou to cizí lidi, které neznám. Buď se domluvím na jiném čase nebo dni nebo sobota neděle, nebo si vemu dovolenou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.