Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestavba v pronajatém bytě

Od: pppetra odpovědí: 6 změna:

Zdravím, prosím o radu, jestli jsem povinná vyjít vstříc majiteli bytu když jej chce rekonstruovat, či se musí přizpůsobit on mně?

Bydlíme přes rok v bytě, při stěhování nám byla slíbena v krátké době výměna oken, k čemuž dosud nedošlo. Nyní se budeme muset vystěhovat, protože majitel chce byt prodat. Najednou přišel s tím, že by vyměnil ta okna. Vyloženě to na mě působí, že se mu hodí, aby byt prodal rekonstruovaný a aby jej ještě někdo uklidil. Jaký je nepořádek z výměny oken moc dobře vím.

Problém ale je, že nejsme schopni dohodnout se na termínu. Oba s přítelem pracujeme po - pá s návratem v pozdních odpoledních hodinách. Přítel momentálně dělá i hodně přesčasů, protože kolega je na nemocenské a nikdo další nemá oprávnění pracovát s jeřáběm a vzv. Vzít si volno by tedy bylo dost problematické. Já jsem ve zkušební době. Ptala jsem se kolegyně a volno bych měla neplacené a nebo bych jej musela napracovat. Můžeme tedy jen o víkendu, což se zase nehodí majiteli, firma prý chce dělat pouze přes týden. Pokud bych doma zůstala já, mám nárok na kompenzaci ušlé mzdy? Pro mě to prostě bude den, kdy budu muset dřepět doma na zadku a jen kontrolovat dělníky. Absolutně zabitý čas.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

vy nejste majiteli, tak nic nekontrolujte ani to neřešte. A´t to řeší majitel. Firma tam bude,když budete pryč v práci a veškerý bordel musí po sobě uklidit.Jelikož se u toho obvykle dost bordelu nadělá, dejte si věci od oken a zakryjte fóliemi! Myslíte, že jsem v bytě celý den seděl a koukal jak dělají.NEsmysl. ráno došli a až jsem šel z práce tak bylo hotovo, jen se uklidily podlahy a nějaký ten bordýlek zametl a vše se dalo na svá místa. Nějaký další problém . . .?

pppetra
hodnocení

Díky, ale chcete říct, že jste nechal dělníky samotné v bytě? Na toto já tedy rozhodně nepřistoupím, proto mě zajímá, jestl simusím udělat čas já podle nich nebo oni podle mě. Sice na jednu stranu pochybuji, že má někdo zájem se mi hrabat ve věcech, ale na druhou stranu skutečně nenechám ve svém bytěplném osobních věcí několik cizích lidí bez dozoru.

tak to je Váš problém, jež něvyřeším. Podle mě je chyba mít byt přeplněný (i drahými) věcmi a bát se o ně. Dělňasi nemají čas na prohledávání bytu a solidní firma si takové jednání nemůže dovolit. Gauč Vám neodvezou ani nábytek, a cennosti si odneste. howgh.

pppetra
hodnocení

Děkuji za názor, zřejmě máme každý jiný náhled na věc. Nemám nějak přehnaně luxusní byt, jen klasické vybavení koupené v poslední době, takže sice moderní, ale nijak nákladné, elektroniku máme také základní, jako většina domácností. Jen mi prostě nepřijde normální poskytnout klíče někomu cizímu a nechat ho pár hodin v opuštěném bytě. Jak říkáte - slušný dělník. Vím já, koho si majitel najde? Nejsem přehnaně paranoidní, nestrachuji se extrémně o své věci, ale dát někomu klíče od bytu je pro mě trochu moc. Mám si pak jít koupit novou fabku a měnit zámky?

figurek*
hodnocení

0x

Jasná věc je ta, že když do rekonstrukce bytu vložíte například 100 tisíc, pak jeho prodejní cena stoupne o větší částku, možná 200 tisíc a možná i o víc. Proto chce majitel rekonstruovat.

Navíc jestli jste ve zkušební době, pak si raději žádná volna neberte. Zhoršila byste si postavení v práci. Ušlou mzdu vám nikdo nevykompenzuje. Jestli si dobře pamatuji, pak kompenzace ušlé mzdy za neplacené volno dostávají jen dobrovolní hasiči a záchranáři povolaní do ostré akce. To není váš případ.

Kdybych měl podnájem v bytě, který budu brzy muset opustit, protože jej majitel chce prodat, pak bych už nehnul ani prstem.

pppetra
hodnocení

Naprosto rozumím, proč majitel chce okna měnit, ale jsem téhož názoru - brát si volno ve zkušební době prostě není to pravé. Budu tedy zřejmě trvat na víkendu, i tak to pro mě bude zabitý den a navíc zbytečná práce navíc (igelity, poklidit, ...)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]