Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vo co gou

Od: jirbar* odpovědí: 13 změna:

Ptám se to jsou tazatelé tak mizerně nápadití, když si nevědí rady s problémem, tak snad alespoň by mohli umět formulovat název dotazu.

Pomozte mi

Je tohle normální

Půjde to nebo ne

Pomozte!

Ptám se jake jeden z tazatelů " Je tohle normální"

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tohle neřeším. V jádru se dá říct, že když někdo napíše Pomozte! tak mě to aspoň tolik netahá za oči, jako když někdo výše uvedené zvolání pojme jako : Pomocte! Což ve mě asociuje různé činnosti, obzvláště za situace, kdy většina mladé generace píše bez diakritiky ( moc práce s mačkáním háčků, nééé... )

jirbar*
hodnocení

No jo to bych se měl uživatelce "marianka" omluvit, že jsem upravil její dotaz "Pomocte mi" na "Pomozte mi"

hop®
hodnocení

0x

Ještě, že Admin už před delší dobou vymyslel náhled dotazu... *palec*

Jinak nemám co bych k podobným nadpisům dodal... *cert*

hodnocení

0x
Normální by bylo třeba: O co jde, o co kráčí, o co se jedná?

Ne, za normální bych považoval shrnutí problému do jedné výstižné věty. To, že někdo potřebuje pomoci, či poradit považuji za samozřejmé a dané už samotným názvem a směřováním serveru.

Zrovna v tomhle případě se mi zdá ono "Vo co gou" docela příhodné. Jinak samozřejmě souhlasím (s Hejkalem i s tazatelem;)).

hodnocení

0x

Jo, zrovna nedávno mě dostal dotaz s názvem "Pomozte-Nutno Spěchá!" Už jsem si říkala, co se stalo, jestli dítě vypilo něco, co nemělo nebo se pes nemůže postavit na nohy atd. A ono to bylo cosi o tom, že se tazatelka chce stát herečkou :D.

Abych řekla pravdu, tak mi hodně vadí chyby v názvech (alespoň tam, by se měl člověk snažit). Vedle "pomocte" je to "hold" nebo věty, které nedávají smysl (jako nedávné "Veterána pak nalakovat") - to se vždycky chytám za hlavu. Ale už to v těch dotazech neřeším, akorát by mi všichni říkali, jaký jsem hnidopich, a že není třeba na internetu psát spisovně. Bohužel, je to nutné. Alespoň pokud své příspěvky zveřejňujete. Na chatu nebo ICQ ať si každý píše, jak chce, ale na fórech a podobných stránkách by se měli všichni snažit (alespoň psát česky). Číst nějaké padesátiřádkové dotazy bez jediné interpunkce, je opravdu peklo. Zvlášť, když je někdo líný zamyslet se nad i/y ("Jmenuji se Pepan a s přítelkyní jsme se rozešly"...).

Pro rejpaly: Ano, vím, že někomu to dělá problémy. Chápu, že někdo píše na eng klávesnice a píše se mu rychleji a lépe bez diakritických znamének, ale 99 % lidí kašle na češtinu z lenosti. Nemusí být dobře každé slovíčko a každá čárka. Ale kdyby šla vidět alespoň ta snaha... A samozřejmě je převaha těch, co na to kašlou, kteří pak nadávají těm, kteří jim chtějí pomoci a opraví je. To je na palici. Kdyby psali dobře, nemusel by je nikdo opravovat. Hlavně, že se pak rozčilují, co si to dovoluje někdo k dotazu o andulkách, psát něco o gramatice.

.

Ale to už jsem trochu OT. Prostě lidi: pište česky a srozumitelně. Toť vše. Správný výraz (i/y) si najdete během pár vteřin, stačí si to HOLT zapamatovat.

hop®

Kolikokoli, jen krátce, zopakuji svých pár názorů.

Nevadí mi absence diakririky, někdo píše z mobilu, někdo má svůj systém nastaven na jinou kódovou stránku, raději oželím háčky a čárky nad písmeny než aby pak dotaz zde byl zobrazen nesmyslně.

Vadí mi absence zdravého rozumu, rozumné gramatiky i logiky. A to jak v samotném NÁZVU dotazu, tak i v jeho znění. Určitě podstatně víc toleruji překlepy v odpovědích, než v samotném prvotním dotazu! Pokud někdo pokládá otázku, podle mne by si měl trošku dát záležet na tom, jak bude dotaz vypadat, má na tuto činnost neomezený čas. U odpovědí určité chyby toleruji, sám se občas překlepnu... Ale více si vážím patnáctiletého rádce, který píše odpovědi gramaticky téměř bez chyb, než tazatele, který o sobě prohlašuje, že je inženýr zeměkoule a naseká v každém slevé alespoň jednu chybičku...

Jinak samozřejmě, mezera za tečkou či čárkou ve větě by měla být samozřejmostí, jinak se to pak nedá číst...

P.S.: Na ICQ (a podobně) také píšu trošku jiným stylem, je to uzavřená komunikace s omezeným počtem lidiček, není to tak dávno, co mi to zde "ulítlo", hned jsem dostal po právu pár "peskanců":)

doplněno 27.07.12 21:37:

Bylo to zde:

poradte.cz/...

Nechci se tím chlubit, na druhou stranu se za tento úlet nijak nestydím...

Ano, naprosto s vámi souhlasím ve všem :). Absence diakritiky a sem tam chybička je odpustitelná, prohlašování se za mistra světa a sekat jednu hrubku za druhou už ne.

hop®

Ano, a pokud "někdo" (mám na mysli konkrétní kolegyni, nebudu upřesňovat) místo odpovědi a rady pouze kárá tazatele za chybnou gramatiku a naseká tam skoro tolik chyb, jako bylo v dotazu, tak to není dobré. Navíc když na moje slušné upozornění reagovala velmi podrážděně, tak si pak musím myslet své - nicméně - každý máme své dny... ;)

28.07.12 00:01

hop*palec*.

iz*
hodnocení

0x

"Pomoct!" je také "dobrý" název pro dotaz. Naštěstí zde funguje náhled dotazu...

Víc než diakritika mi chybí interpunkce a záměna slovních druhů (přídavné x podstatné jméno) nebo větných členů (předmět x podmět), v takovém dotazu se mi pak špatně orientuje.

hodnocení

0x

to mi ani nepřipomínej, z toho doslova kvetu, ale každý má právo na omyl. Byl tu jedinec, který každý den v kládal otázky s předmětem "Kdo pomůže" nebo "Kdo zná odpověď", něco takového. Napsal jsem mu, že je to fakt blbost a ať si dá víc záležet, lepší blbá 2 slova vytržená z kontextu než "pomocte". A další den? "Kdo zná odpověď"... *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]