Nejste přihlášen/a.
Je jasné, že názor žen a mužů bude dost odlišný, takže zajímá mě váš názor, ale taky mě zajímá jestli je to názor ženy nebo muže (se vsadím že ženy budou psát větší čísla). Takže vemme situaci, že máme mladého člověka ve věku 22-24, max. 25 let a není to žádný boháč, který by po rodičích sdědil majetek, ale musí vyjít z toho co si sám vydělá a vlastní byt ještě nevlastní. A ten člověk by samozřejmě chtěl najít partnerku a jednou s ní založit rodinu. Kolik by měl muž podle vás minimálně vydělávat aby uživil rodinu (tedy aby žena o něj měla zájem a neodkopla ho kvůli tomu že málo vydělává). Řekněte nějaké střídmé číslo, protože bavíme se o minimu se kterým se dá založit rodina a vzít si i nějakou hypotéku na bydlení nebo leasing na auto. A taky napište jak byste si to představovali jestli výdaje na bydlení půl na půl nebo má všechno platit muž?
Sice bude patřit rodina k těm sociálně slabším ale myslím, že je spousta mužů co si ani na těch 20 000 hrubého které uvedu, nešáhnou. Jsem stará škola, máme s mužem všechno společné ale mám špatnou zkušenost s manželství dcery a tak bych společný účet nedoporučila, určit jasná pravidla a hlavně pozor na tu hypotéku (na koho bude bydlení napsané). Proč potřebujete leasing na auto, proč nutně potřebujete auto?
Jako Liduš, bez auta v dnešní době? A zkuste si vytáhnout argument "vždyť všude jezdí vlaky a autobusy"! S malým prckem, který dostane nečekaně v noci horečku, pojedete na pohotovost jak? !
Sanitkou.
Jistš že bez auta to jde. Ve městech brzy stejně bude docházet k omezení automobilů.
Joe, všimnul jste si, jak málo odpovídáte na otázky a jak často reagujete na radu, na rádce? Proč tohle děláte? Nikoho nezajímá, co si myslíte o radě Anizonky. Mi tohle děláváte velice často. A mi se to nelíbí. Navíc, je to proti pravidlům. Nedělejte to
Koukněte, kolik je vašich příspěvků, reakcí na rádce poradte.cz/...
Jestli jste se zase špatně vyspala, doporučuji si po oběde lehnout a relaxovat.
Toto jsou volná diskuze, odpovídám všem podle chuti. Všimla jste si té rubriky VOLNÁ DISKUZE?
Jinak hezký slunečný den.
Děcko co v noci nečekaně dostalo horečku nemusí k lékaři,každá matka má doma nějaký Nurofen, Paralen (pro mimino čípek). Pokud to bude něco akutního volám ERZETU. U nás v Brně jezdí šalinÿ a auto není nutnost ale nadstandart.
Spousta chlapů těch 20 000 čistého nemá, ženské bývají na mateřské (rodičovské) cca 7000Kč a přece i s takovým příjmem zvládnou splácet hypotéku a dokonce mít i 2děti a psa. Na dovolenou můžou na "maltu". Ne, každý vydělá 50 000 a víc, pokud budeme čekat až postavíme dům, zasadíme strom a uvidíme Svět tak vymřeme.
Jsem už ve věku, kdy na penězích fakt nezáleží. Dá se vyjít s málem, když bude mít jiné kvality, tak ať maká za minimální. Zcela vážně! (Já jsem schopná patnáctku vydělat, tak nám to stačí.)
Kdo platí (nejen bydlení, ale další, resp. všechny výdaje)? Jestliže vydělávají stejně, tak 50:50, jestliže jeden vydělává 80% spol. příjmu a druhý 20%, tak 80:20. Když je žena na mateřské, tak stejně - ona má 7000, muž 14000, tak 1:2. A tak dále...
Když jsou mladí, tak si lze vzít hypotéku s velmi nízkými splátkami na dlouhou dobu, a i s nízkými příjmy se to dá zvládnout. Lepší než s důchodem (jestli vůbec?) platit nájem. Auto, to už je jiná - pokud není opravdu moc potřeba teď hned do práce, radši bych šetřila a koupila sis jej, až na něj budu mít.
Dobrý den, no založit rodinu jde i s menším obnosem peněz. Na tu hypotéku a leasing auta - to už bych viděla zase, aby do rodiny přibylo peněz více. Bez hypotéky to vidím na 15 tisíc čistého, s hypotékou podstatně více - aspoň 25 tisíc. S těmi patnácti tisíci to není na nějaké vyskakování, ale vyžít se dá. Co se plateb týká - no normální by mělo být, že by peníze v rodině byly společné. Nejhorší kombinace je, když žena zůstane s dětmi na rodičovské dovolené a muž ji jakože živí s tím, že ona z jeho výplaty nevidí ani tu pomyslnou výplatní pásku a o nějakých společných penězích si může nechat leda zdát...a o peníze si žena musí žebrat a pokorně se plazit po kolenou...
Těžko určit, každý má jiný životní standard. Někdo spotřebuje víc, jiný je skromnější.
Podle sebe. Jsme dva, důchody spolu něco přes 20 tisíc. Jenže bydlíme ve svém, takže žádná hypotéka, hory módního oblečení už také nepotřebujeme. A jsme spokojeni.
Vaříme poměrně skromně, je jasné, že o víkendu maso je - kuřátko, kačenka, řízky... Ale v týdnu většinou jídla typu koprovka, bramboráky, buřtguláš, rizoto, franc. brambory...
Takže za nás - stačí nám to. Pokud byste byli 2 a přišlo děcko, bylo by to náročnější. Je to ale taky tím, že dříve maminky praly látkové pleny, dokázaly uvařit dětskou výživu, dneska se kupují pleny papírové /chápu, že je to bez práce, ale nákladné/ a ty přesnídávky se také ve skleničkách nakoupí. A to všechno leze do peněz.
Takže záleží na tom, jak budete s parnerkou hospodární. Jaga.
Myslím, že nejhůř je na tom důchodce, který zůstal sám a platí nájem. To pak na léky a stravu moc peněz nezbývá.
Za kolik se dá vyžít, to se obecně říct nedá. Každý má jiné potřeby, záleží i na tom, kde bydlí - jiné to bude v centru Brna, jiné v zapadlé vesnici (a navíc v té vesnici to bude různé podle toho kam dojíždíš do práce, v jakém stavu máš dům atd. atd.) To, co v jednom případě může být dost na spokojený život, může být v jiném případě nepříjemně málo. Na druhou stranu, smrt hladem u nás snad v poslední době nebyla zaznamenaná.
Co se týká rozdělení výdajů, všechno u nás jde na jeden účet ze kterého se všechno platí. Není moje a tvoje, ale naše. Myslím, že rozdělené peníze do manželství nepatří, že jsou jen zdrojem neshod.
Pokud bude te uvažovat byt, 3+1 mimo velká města, tak počítejte 1 000 000 - 1 200 000, tomu sedí hypo na 20 let 6.500 měsíčně + související energie +- 5.500 měsíčně. Pokud budete tři, tak počítejte 5000 na každého a měsíc. K tomu nějaký "režie" 2-3000 měsíčně. A jste kolem 18 -20 000 za měsíc. S hodně odřenýma ušima. Bez dovolených u moře nebo na horách, bez auta nebo s ojetinou ...
Klidně se oženit, pár let budovat zázemí, tj. sehnat byt, vybavit, stabilizovat práci a pak si pořídit dítě. Aby žilo v relativně klidné rodině, bez stresu.
Jak dělit výdaje? Záleží na tom, jak se domluvíte. Při malém příjmu padnou skoro všechny prachy a tak už nemusíte nic řešit. Pokud řešíte to, kolik musí chlap vydělávat, aby ho žena neodkopla, tak hledejte nějakou jinou, jak zlatokopku...
Honzíku, je vidět, že máte přehled, ale k tomu minimu, které jste nastínil musíte trošku přidat:
1/ 6.500 hypo
2/ 5.500 energie
3/ 3 osoby = 3 x 5.000 = 15.000 /počítal jste 5.000 na každou osobu/
4/ 2.000 až 3.000 režie
A je to rázem 30.000 Kč, jako když fikne. S hodně odřenýma ušima. Těch 18 - 20 je velice málo, podle toho, co jste všechno uvažoval. Jaga.
Máte pravdu, zapomněl jsem 3x 5000 . Nicméně částka nájem a energie je daná, maximálně mi vypadne nájem, když bydlím ve svém, ale přibyde položka údržba a provoz nemovitosti. Takže nula od nuly pojde.
Život není laciná záležitost. Zvlášť, když člověk nechce být závislý na státě ...
Nejhorší je, když se zdá, že do výplaty pár dní a vypadá to, že ještě ušetřím a pak se objeví nějaký deux ex machina a díra v rozpočtu, jako BLANKA
Samozřejmě, že o čisté. Hrubá je mi poněkud ukradená, protože je to jenom číslo na papíře. Čistá je ta "tvrdá měna"
20 tisíc hrubého je tak akorát pro člověka, který bydlí sám někde ve velkém městě v pronajatém bytě s tím, že zaplatí veškeré potřebné výdaje a na něco navíc (dovolená, nová elektronika, zábava) už nezbyde. Pro zabezpečení rodiny bych se spíše přikláněla tak k 30 tisícům hrubého. A co se týká výdajů - já preferuji placení činže na půl.
Například známí z mého okolí, kteří nemají partnery si spíš pronajmou garsonečku než aby se sami hnali do hypotéky. Takže samozřejmě pokud hypotéka vyjde témeř na stejno jako podnájem, tak už je jen na člověku, jak se rozhodne. Což už jsme mimo téma diskuse, já to uvedla jen pro příklad jak i člověk když je sám rychle zatočí s 20 tisíci čistého.
Četl jsem a upřímně lituji, že jsem si tehdy ten článek "neuschoval" , že nejhůře jsou na tom manažeři, jsou prý úplně podhodnoceni, a naprosto nedoceněni. Novinář v úvodu psal o tom, že nástupní plat je pouhých 100 tisíc (měsíčně) ale že se začínající manager nemusí bát a brzy bude mít 200 a když bude dobrý tak i 300 tisíc, za což se prý už dá jakš takš slušně vyžít, hm, tak nevím, to mysleli vážně? Sto tisíc měsíčně a z toho se nedá vyžít?
Možná se Vám to bude zdát divné, ale je to částečně pravda. V určitém postavení máte určité výdaje. Nevěřte ale novinovým článkům, v našem nadnárodním koncernu má plat -+ 100 000 jenom několik TOP manažerů a jejich zodpovědnost bych opravdu nechtěl. Ono být manažerem a mít pod sebodu +- 100 lidí např. je sakra zodpovědnost. Ale bavím se o výrobní sféře, ne o nějakém virtuálním byznisu.
Když to shrnu podle svého. Je mi 26. Měsíční výdaje: 8 000Kč hypo, 2 000pojištění, 5 000leasing auto,1 500benzin, 6 500voda+plyn+ele RD,600mobil+net,2 500školka(děti 3 a 5roků) a k tomu jídlo a oblečení. Tak si to spočítejte kolik musíte vydělávat. Příjem mám rodičovskou 5 000Kč a zbytek manžel
Vaše fantazie je moc dlouhá a špatně se mi čte. Zkuste kandidovat a snažte se, doma něco napsat to zvládnu taky. Ještě si dovolím upozornit, že jelikož jsem normální, tak jako každému člověku, je mi bližší košile než kabát, budu-li v politice já bude na prvním místě můj prospěch a to, že Ferda Vokřápálek nevydělá ani průměrnou mzdu a ještě z toho mála odvede daně mi bude šumák.
Bydlíme ve svém. Odhaduji, že kdybych bydlel sám tam, kde teď, dokázal bych celkem normálně vyjít měsíčně s asi 8000 Kč (pravidelné platby za energie, vodu atd., jídlo, cesta do práce). To je tedy odpověď na otázku. Tato částka ovšem neobsahuje neodhadnutelné (ale přizpůsobitelné) náklady na opravy, pořizování bůhvíčeho apod., ani náklady na dalšího živeného člena případné rodiny, takže (aspoň) o všechny tyto nepravidelnosti by bylo dobré mít příjem vyšší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.