Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daňové zvýhodnění pro chudší lidi

Od: h4ever® odpovědí: 39 změna:

Navazuji na diskusi poradte.cz/...

v níž jsem se vás ptal na představu o tom jakého platu musí člověk dosáhnout, aby mohl založit rodinu. Myslím si že je potřebné, aby stát podporoval nejen rodiny s dětma, ale i ty mladé lidi, kteří tu rodinu chtějí založit. A tak bych vám představil jak bych to udělal já, kdybych byl ministrem financí a zajímá mě váš názor. Jen podotýkám že ve zmíněné diskusi většina lidí řekla, že minimum je 18 tisíc pro to, aby se dalo vyžít (chudá rodina), 20 tisíc aby se dalo vyjít a nebýt na hraně (nemáte na dovolenou). Současně. Podle této stránky: kurzy.cz/... průměrná mzda v roce 2014 byla necelých 27.000. A tak bych byl pro kdyby politici zavedli určitý druh daňového zvýhodnění pro lidi usilující založit rodinu - pro ty lidi, kteří nemohou dosáhnout výše průměrné mzdy, by existoval program do kterého by mohli vstoupit a díky daňovému zvýhodnění by se jim výrazněji zvýšil plat. Byly by tu určité podmínky, které rozeberu níže, protože je samozřejmé, že stát nemůže dotovat všechny, ale ti bohatší musí pomáhat sociálně slabším, ti když si přilepší tak zase budou více utrácet, takže stát pak vybere víc na daních z příjmu.

Takže podmínky pro vstup do programu by se zakládaly na tom, že by dotyčný musel mít práci na HPP a minimálně půl roku plat s minimální výší řekl bych 14.000.

Další podmínkou by byl věk mezi 18-35 roky.

Program by byl nastaven tak, že dotyčný zaměstnanec by odváděl zálohu na dani o určité výši - jednoduše to co by normálně platil ze svého platu by zaplatil měsíc předem (zaměstnavatel by mu dal vyšší výplatu). Odpovědnost za zaplacení daně by padla na zaměstnance. Následně o měsíc později mu stát dá slevu na dani, která bude představovat min. 10% toho co by se na daních odvedlo bez slevy na dani.

Ještě důležitá podmínka by byla, že než by mu byla udělena sleva na dani, tak by dotyčný musel být v tom programu min. 6 měsíců (půl roku platit zálohu na dani) a pak by se mu teprve začala ta sleva odčítat. Tím by se totiž dali vyřadit oddělit nezodpovědní lidi, kteří sice mají malý plat, ale hned jak dostanou výplatu veškeré své prostředky promrhají třeba hazardem nebo alkoholem. Takové lidi by stát pochopitleně neměl podporovat.

V současnosti, je to tak, že dotyčný například vydělává 14.000 (11.710 čistého). Státu se celkem odvádí 7050 kč (podle daňové kalkulačky) z toho sociální a zdravotní pojištění (zaměstnanec) -1 540 Kč a sociální a zdravotní pojištění (zaměstnavatel):-4 760 Kč. Daň činí 750 kč. Nevím jak se ty daně vypočítávají, ale dejme tomu, že by se ta celková částka 7050 snížila o 12% (tj. 900 kč). Čili zaměstnanec nejdříve zaplatí cca 3000 na dani, příští měsíc se mu ale vrátí 900. Za rok tak ušetří 10800.

Čím vyšší by byl plat tím vyšší by bylo to daňové zvýhodnění.

Tak další příklad dejme tomu hrubý plat 18.000. Dejme tomu že by už bylo daňové zvýhodnění 15% z 9660 je 1496 kč a za rok by zaměstnanec ušetřil 17.928 kč.

Další příklad hrubý plat 20.000. Dejme tomu, že by už bylo daňové zvýhodnění 16% z 10950 je 1752 kč a za rok by ušetřil 21024. Přitom ale to co našetří stát zase vybere nadaní, protože dotyčný najednou bude moci jet třeba na dovolenou.

Další příklad hrubý plat 23,000. Dejme tomu že by už bylo daňové zvýhodnění 17% z 12.915 je 2196 kč a za rok by ušetřil 26.340. Už se začínáme přibližovat k průměrnému platu.

Další příklad hrubý plat 26,000. Dejme tomu že by už bylo daňové zvýhodnění 18% z 14,865 je 2676 kč a za rok by ušetřil 32.112. Pokud by dotyčný vydělával více, tak už by neměl nárok na daňové zvýhodnění, protože už dosáhl průměrné mzdy.

Přínos pro stát:

- díky tomu, že stát dostane peníze na daň dříve, bude mít v jednom okamžiku víc peněz.

- tito lidé budou následně více utrácet, takže dvounásobný zisk (stát na ničem netratí)

- více lidí bude moci cestovat na dovolenou nebo k moři tj. podpora cestovního ruchu.

Nevýhoda pro zaměstnance:

- musí zodpovídat za svůj vlastní účet, musel by každý měsíc pravidelně ze svého osobního účtu odvádět daň o určité výši nastavené jemu na míru a při zvýšení mzdy by zas odváděl vyšší částku.

- musí odvést peníze předem, ale to není tak moc a brzo se mu to vrátí

Výhoda pro zaměstnance:

- Pro někoho z chudších sociálních vrstev je 10.000 - 20.000 navíc za rok fúra peněz a určitě by je dokázal efektivně zužitkovat.

- měl by větší šanci dosáhnout průměrného platu a žít důstojnější a zdravější život.

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jakákoliv komplikace už tak komplikovaného daňového systému je kravina. Daňová politika má být jednoduchá, transparentní a bez výjimek. Sazba daně se má držet v rozumných mezích - ne málo, aby to mělo smysl a ne moc, aby se příliš nevyplácelo daně obcházet. Dnes se s celkovým zdaněním nacházíme nad rozumnou mezí. Takže zde je prostor, jak poplatníkům ulevit.

Oceňuji ovšem vaši snahu spíše ulevit na daních těm, kteří do systémů přispívají na úkor těch, kteří si válí špeky na tučných dávkách. Tohle je určitě správný směr.

hodnocení

Já si zas myslím že vyjímky jsou třeba, protože rovná daň pro všechny bude pro ty co mají málo neúnosná a pro ty co mají hodně ty zas třeba nepřiznají své pravé příjmy a výdaje (např. dnes tak běžný švarc systém). Ještě bych k tomu zavedl více typů smluv šitých na míru a zrušil bych brigádní smlouvy úplně (DPP, DPČ) , ty bych nechal jen studentům.

hodnocení

0x

H4ever: odpovím vám jednoduše.

Vstupte do politiky a sem zvědavej jak dlouho vám to vydrží?!?!?!?!?!?

fex
hodnocení

0x

Přínos pro stát:

- díky tomu, že stát dostane peníze na daň dříve, bude mít v jednom okamžiku víc peněz.

- tito lidé budou následně více utrácet, takže dvounásobný zisk (stát na ničem netratí)

- více lidí bude moci cestovat na dovolenou nebo k moři tj. podpora cestovního ruchu

.

No ono to není zas až tak jednoduché. Pokud byste byl ministrem financí, kde byste vzal peníze z rozpočtu na tyto úpravy? Dvounásobný zisk? kde by se vzal? Není možné říct, že by si lidé kupovali dovolenou.

Stát by tímto určutě neměl více peněz.

Vaše úprava lze tedy shrnout jakoby si lidé odváděli soc. + zdrav. sami, ale zaměstnavatel by jim musel vyplácet superhrubou mzdu, pokud by dostali takovouto slevu, stát, by byl krácen na sociálním, zdravotním i na dani.

Nevidím v tomto žádný přínos.

hodnocení

Já myslím, že ten přínos je v tom že stát má více peněz, protože to je zjednodušeně když si půjčíš od 100 lidí po 1000 kč tak máš 100 tisíc. na konci měsíce si půjčíš od dalších a těm předchozím to vrátíš, takže si stále v plusu. Ty peníze se dají nějak využít třeba investicí do turistického ruchu, do zaměstnanosti a do dopravy (aby bylo dobré dopravní spojení do práce). Teď si to znásom několika miliony... Důležitá věc, co jste možná nepostřehli. Když by to bylo svázáno s HPP tak lidé jsou motivováni upřednostňovat HPP před smlouvami brigádního typu (Smlouva o provedení práce a Smlouva o provedení pracovní činnosti, nebo práce na živnostenský list). Tím spíš by tam byl menší prostor pro švarc systém. Nevidím tam možnost jak krátit stát na daních. Ano, je možnost, že dotyčný nezaplatí pokud je nezodpovědný, ale v tom případě vypadne z programu a příjde na něj exekutor. A pokud na to nemá tak z programu by vystoupil a bude to za něj platit zaměstnavatel.

doplněno 24.03.15 14:18:

Tak by se to zhrnout nedalo. Podle prvního příkladu (mzda 14.000 hrubého):

zaměstnanec běžně odvádí sociální a zdravotní pojištění 1 540 Kč a zaměstnavatel odvádí sociální a zdravotní pojištění :-4 760 Kč. Daň činí 750 kč. Uvedl jsem že by zaměstnanec zaplatil zálohu cca 3000. Možná by se to mohlo brát jinak: 1540 + daň, tedy platil by jen 2290. Když by se to zaokrouhlilo tak dejme tomu 2300 nebo i víc podle toho kolik by se rozhodl platit aby neměl nedoplatek na daních.

fex

A před vstupem do tohoto systému to státu odvede kdo? Nebo pokud se takovýto systém nasadí plošně, tak zaměstnanec bude muset první měsíc zaplatit odvody 2x. Buď sám, nebo 1x zaměstnavatel a 1x zaměstnanec.

I kdyby, tak jedenkrát a pouze poprvé, když do systému vstupuju, tak státu něco dám. Kolik to bude? Potom ldyž stát bude krácen při slevě 12krát ročně, po dobu třeba 30 let, tak to je stejně zanedbatelné.

doplněno 24.03.15 14:15:

Samozřejmě vymyslet něco, co by prospělo lidem je chválihodné.

hodnocení

Je ale důležité to, že ten systém by nebyl povinný. Byl by to program, do kterého by dotyčný mohl dobrovolně vstoupit. Pokud by si na to netroufl tak by nemusel a platil by to pro něj zaměstnavatel postaru. Ale přišel by tím o peníze. Před vstupem do toho programu by to normálně bylo při staru. Muselo by se to vymyslet tak, aby ten zaměstnavatel byl předem informovaný o tom, že ten zaměstnanec si to chce platit. Zřejmě by bylo dobré, kdyby se na tom dohodli, vyplnili by spolu příslušný formulář a s tím by pak zaměstnanec šel na finanční úřad, kdy by třeba dostal nějakou kartičku kterou by mohl předložit tomu zaměstnavateli) nebo prostě by předložil, že to má už schválené a pak by se počítalo to období kdy se mu aktivuje ta sleva na dani.

mot
No jasne dalsi formular. A na tu cestu na financak by dostal zamestnanec od zamestnavatele volno?
A kdyz by mel nekdo o 100kc vyssi mzdu a nemel uz na to zvyhodneni narok, to by byl povazovan za bohateho? A ve vysledku by mel nizsi prijem nez ten co tu slevu dostane...
hodnocení

Takový je už život. Když nemáš tak nemáš. Musíš si to udělat tak, abys měl. Třeba si říct o vyšší plat. Těch sto korun by zaměstnavatele nezabylo.

fex

Pojďme si teda rozebrat příklad: bezdětný mladý člověk s podepsaným prohlášením poplatníka

Aktuální stav:

Hrubá mzda: 14 000

Superhrubá mzda: 18 760

čistá mzda: 11 710

Daň: 750 Kč

Sociální a zdravotní pojištění (zaměstnanec):-1 540 Kč

Sociální a zdravotní pojištění (zaměstnavatel):-4 760 Kč

Odvody státu celkem:-7 050 Kč

Nový stav:

Hrubá mzda: 14 000

Superhrubá mzda: 18 760

čistá mzda: 11 710 + 750 + 1 540 = 14 000

Sociální a zdravotní pojištění (zaměstnavatel):-4 760 Kč

Následně by tedy odvedl těch 2 390, které by za něj odvedl stát...

Následně by tedy mohl dostat nějakou tu "Slevu" takže by mu zbylo něco více peněz.

Nicméně stát by dostal od lidí peníze pouze 1x a pak by do konce už jen platil za zaměstnance, takže ve finále by se mu to nevyplatilo, a zatížil by ještě více např. státní dluh. Nicméně tato problematika není jednoduchá, takže to nelze plošně tvrdit.

hodnocení

Proč píšeš: "Následně by tedy odvedl těch 2 390, které by za něj odvedl stát... " Proč by za něj něj stát něco odvádět? 2390 je třeba aby zaplatil zaměstnanec státu. Zbývá tedy odpovědět na otázku kde by na to stát měl vzít peníze, aby mohl poskytnout slevu na dani. Myslím že by bylo třeba předem zvážit co stát udělá s těmi získanými penězi. Půl roku má na to čas než začne vyplácet tu slevu. Je třeba ty peníze nenechat ležet ladem ale investovat je aby se to vrátilo ve formě zisku. Bylo by třeba předem promyslet strategii, do čeho je třeba investovat. Myslím že třeba podpora zaměstnanosti rozumným způsobem - aby to nebylo jen utápění peněz ve smyslu, že stát dá peníze na platy zdravotně postiženým. Pokud by stát nedokázal zajistit návratnost tak by na ten program neměl peníze aby mohl dál pokračovat. Počítám s tím, že lidi ty peníze co získají utratí za něco co potřebují a nenechají je ležet na spořícím účtu. Někteří by je utratili a to by prospělo ekonomice.

fex

"které by za něj odvedl stát" - by za něj odvedl dle součásné varianty

Pokud by stát nedokázal zajistit návratnost tak by na ten program neměl peníze aby mohl dál pokračovat.Stát v tomto případě nezajistí návratnost = program nepokračuje. Myslím že rozebírat dále by to nemělo cenu.

fex

Stát na tomto stejně žádné peníze nedostane, těch 2390, které by tedy zaměstnanec odvedl státu, by se jinak použily na sociální a zdravotní, takže i kdyby stát jednorázově vydělal 100 mld na tomto, tak mu bude z těch odvodů 100 mld chybět na sociálním a zdravotním. To znamenená, jak jsem psal, žádný zisk, jen zatížení státu.

hodnocení

Navazuji na téma:

poradte.cz/...

rv*
hodnocení

0x

To vám navrhnu jednodušší systém:

1. Každý občan ČR dostane na účet měsíčně pevnou částku (třeba 5 000,-Kč) nezávisle na tom, jestli pracuje, kolik mu je let, jak je invalidní.

2. Zruší se všechny možné státní výdejny peněz a lidé, kteří v nich peníze na základě různých složitých pravidel vydávají (úřady práce, sociálka, ...)

Je na každém, jestli bude o suchém chlebu za 5 000,-Kč, nebo jestli si něco přivydělá.

Je na každém, jestli bude sám bydlet v bytě, nebo se o náklady podělí s pěti dalšími.

Je na každém, jak se zajistí na nemoc/ na stáří, jestli bude počítat s hodnými sousedy, kteří ho nakrmí, nebo si bude platit třeba pojištění.

Daně by se upravily, aby stačily na vydávanou pevnou částku (asi by je bylo třeba podstatně snížit)

mot
Ano to by bylo idealni, ale zase by "nekteri" kriceli ze maji malo.
Ale obecne k otazce, proc by mel nekdo, kdo ma treba vic zamestnani, nebo k normalnimu zamestnani treba podnika a vydelava vic, byt znevyhodnovan? Oproti nekomu kdo pracuje za 15 a ve volnem case sedi pred televizi nebo v hospode pred pulitrem?
hodnocení

Tak si má najít práci na HPP. Mohl by mít práci na HPP na poloviční úvazek třeba. Jde o to, že bych touto reformou nechtěl podporovat švarc systém, tj. třeba ty podnikatele co zaměstnávají lidi na "brigádní smlouvy", dají jim to jako brigádu a neplatí jim zdravotní a sociální, případně ještě dostanou něco na ruku něco co není daňově přiznáno. Já bych byl nejradši kdyby se tyto smlouvy DPP a DPČ úplně zrušily, protože to bere práci lidem kteří chtějí pracovat na HPP a znevýhodňuje to na trhu práce. Pak není možné najít slušně placenou práci a v MS kraji a jsou velice šasto nabídky práce za 8-10.000 hrubého, někdy i za 12.000 jako dělnické a řemeslnické práce zcela běžně (např. v oboru pekařství máme v OV firmu co nabízí práci 4.000 (uklizecí práce) (pomocné práce), 8000 (pekař), 10.000 (řidič pro rozvoz), 11.000 (prodej) a 15.000 (vedoucí pozice). Když se podíváte na obor malíř-natěrač nebo prodavačka tak je to podobné taky žádná sláva. No ale nejhorší je když vám nabízí že vás zaměstnají jen brigádně, tedy nemáte šanci ani řádně využít čas protože vás nezaměstnají na plný úvazek ale třeba jen 2x-3x týdně a mezitím promrhaný čas a nezaplacený důchod, ani sociální a zdravotní, nic. Takže brigádní smlouvy a podobné vedlejšáky jsou zlo a já bych to zakázal. Nechte brigády "dětem" a studentům a dospělým co potřebujou živit rodinu nebo chtějí mít rodinu dejte normální práci na HPP.

Ještě doplním: za 15.000 může sedět v hodpodě, ale asi pak nebude mít na zaplacení té zálohy na daň když to prochlastá. A za 15.000 vám nikdo nedá práci na poloviční úvazek aby měl čas vysedávat v hospodě.Ještě přesčasy bude po vás chtít zaměstnavatel.

hodnocení

0x

Tam, kde se momentálně pohybuji (vzdělávání dospělých) je dost dobře nemožné mít jednoho zaměstnavatele a HPP, resp. je to vzácné. On ten zaměstnavatel totiž občas práci pro mě má (jsou kurzy dotované ÚP a ESF, je zájem mezi firmami, je zájem u veřejnosti), a občas ji prostě NEMÁ - a on sám s tím nic nenadělá. Jsem tedy nucena mít DPP u různých zaměstnavatelů. Jak vyřešíte tohle? Já totiž budu hrubě proti, aby měl výhody jen člověk na HPP. Já v podstatě nemám žádnou práci jistou - jakmile skončí kurz, skončí moje práce (min. částečně, pak si SAMA hledám další); a to mám za to ještě trpět tím, že nebudu zvýhodněna jako člověk, který má v podstatě stabilní práci?

Líbí se mi, když někdo přijde s nápadem (kňourat u piva umí každý...), ale myslím si, že to nemáte dotažené do konce. Což není výčitka, to snad ani nelze.

A taky si myslím, že to není tak lehké. "Jako ministr financí" reformu předložíte a zakrátko "jako ministr financí" skončíte. Žádná reforma není činem jednoho člověka, vždy je to jakýsi kompromis, do kterého kafrá kdokoliv, kdo má moc.

hodnocení

Právě proti DPP je to namířené proto si přečtěte můj příspěvek výše, co jsem právě odeslal. Tak on je záměr neposkytovat tu slevu všem a proto se logicky najdou lidi, kteří se do dotyčného okénka prostě nevejdou.

Ano, dočetla jsem, mám to tedy chápat tak, že je to namířeno proti zaměstnávání na DPP. Ale JINAK TO V NĚKTERÝCH OBLASTECH NEJDE a proto mám být znevýhodněna? Nebo jak to tedy uděláte, abych mohla být někde zaměstnána? Nebo snad zaměstnána být nemám vůbec?

A to, že se "tam někteří prostě nevejdou", to je Vaše zdůvodnění nějaké praxe?!

hodnocení

Měla byste dvě nebo tři možnosti: 1) najít si práci na HPP (vybrat si jiného zaměstnavatele) nebo 2) jít na živnostňák. Není v tom žádné zvýhdnění, ale já bych DPP stejně zrušil takže by vám nic jiného nezbylo. Tihle zaměstnavatelé by si pak museli najít živnostníky, kteří by tu práci pro ně odvedli. Nebo 3) změnit práci. Osobně doufám v to, že jakmile by přestaly existovat tyhle DPP a DPČ tak by pak stouply platy a řádná zaměstnanost by se zvýšila, protože je to právě švarc systém co tomuhle státu škodí nejvíce. Často to není o tom, že zaměstnavatel nemůže řádně zaměstnat (HPP), spíš nechce, protože je pro něj levnější když mu dá málo a bokem mu dá na ruku nezdaněné peníze. Však to známe všichni tak se netvařme jako že to neexistuje. Oba jsou přece spokojeni - "zaměstnanec" jakoby dostane víc protože se to nedaní. Jenže kdo chce řádně pracovat a odvádět si peníze na důchod tak je kvůli tomu v háji. Je to konkurence, jejiž nepřímým důsledkem je snižování platů a v tom důsledku lidi nemají na to, aby mohli žít důstojný život.

ad 1) Ve městě jako je Liberec je x různých (pro mě možných) zaměstnavatelů, každý z nich má nějaké menší číslo zaměstnanců na HPP dle toho, jak má dlouhodobě zakázky, a pak má o mnoho více zaměstnanců na DPP - jemu se to, kolik má práce pro své zaměstnance, docela dost pohybuje i v rámci jednoho roku (prázdniny apod. - nezapomeňte, že se bavíme o vzdělávání).

ad 2) Neuživím se. Jak chcete proboha z jedné vyučovací hodiny, za kterou dostanu 200,- nebo 250,- (a která mne stojí i 3-4 hodiny práce) zaplatit zdravotní a sociální pojištění pro živnostníky? Možná, když budu makat od 6 do 22...

ad 3) Tady nejde o mě. Tuhle práci, dokud o ni bude zájem, bude někdo muset vykonávat (tak proč bych to neměla být já, když ji dělám dobře?), takže se kdokoliv jiný octne v mé situaci.

Jaký švarc systém? Firma má zakázku, nemá na ni zaměstnance, tak najme jiného na DPP. Co bude s takovou firmou, když bude mít zakázku, ale nemá na ni zaměstnance, když jedinou možností bude najmout si někoho na HPP? Zakázku odmítne. A další a další, její zisky budou menší. Až nebude, nebude mít kdo zaměstnávat. Jaký máte "lék" na toto?

Podívejte se, já nejsem proti - taky mě ty DPP a nezaplacené sociální nebaví. To není na dlouho. Jenže já ty peníze, které bych musela odvádět jako živnostník, se vší tou zodpovědností, prostě nevydělám. Ano, taky bych byla ráda zaměstnaná na HPP, ale takhle to prostě nechodí. Ty jazykovky získávají zakázky opravdu jen tak, jak přicházejí - třeba v průběhu září-listopadu je jich více, pak nic, pak jedna dvě v lednu... jak se tohle dá "pokrýt" se zaměstnanci na HPP a vydělávat?

pokud dle vašeho názoru státu nejvíc škodí švarc systém, tak proč byste chtěl rušit DPP a DPČ? to není švarc, švarc je, když "zaměstnanec" není zaměstnanec, ale OSVČ. "peníze bokem" někteří zaměstnavatelé vyplácí u všech typů smluv, i u HPP.

celkově mám pocit, že asi moc nevíte, o čem to vlastně píšete?

hodnocení

I to je možné, jsem jen běžný občan sdělující svůj názor, nejsem odborník na daňovou politiku.

hodnocení

0x

jako na mne je to tak složitý, že jsem to ani nedočetla. chyba - daně by měly být jednoduché a ne vymýšlet zbytečné složitosti. nějak nechápu smysl toho, že mluvíte o dańovém zvýhodnění, ale motáte do výpočtu i sociální pojištění (tedy důchodové, nemocenské a politiku zaměstnanosti) a zdravotní pojištění. to jsou různé organizace, různé účty, různé výkazy.

co se rodin s dětmi týká, mají nárok na daňové zvýhodnění za dítě, pokud to jsou chudé rodiny s nízkými příjmy, tak i na přídavek na dítě (to je sociální dávka, není součást výplaty). za určitých podmínek je sleva na dani i na vyživovanou manželku.

hodnocení

Ale myšlenku jsem nastínil. Problém je ale v tom že zvýhodňováni jsou jenom rodiny s dětmi a to formou sociálních dávek. Tady jde o to zvýhodnit lidi, kteří jsou mladí a chtěli by si třeba tu rodinu taky založit ale nemají na to protože jsou pod tou hranicí 18.000-20.000 ze které by se dalo ještě rodinu uživit. Tihle lidi nemohou mít děti (leda jako levobočky a neplatit alymenty za ně, ale tohle podporovat nejspíš nechceme) pokud je nechtějí přivést do sociální bídy. Takže by šlo o to pomoci lidem, aby jim stouply platy a mohli si tu rodinu založit. Je jasné, že někdo kdo má 8.000 - 12.000 na to nedosáhne. Ale zase jeli to žena, tak ta si může najít muže, který bude vydělávat více a dosáhne a tím pádem bude ta jejich rodina podpořena.

Já původně chtěl do toho zahrnout i tu podmínku, že kolik vydělává partner, ale to by se těžko prokazovalo a sledovalo. Protože správněji posuzovatelné by to bylo kdyby se sledoval ten příjem na rodinu společně, jenže to by bylo moc komplikované. Třeba pokud on vydělává 30.000 a ona 11.000 tak se mi zdá zbytečné aby dostávali ještě nějakou slevu na dani - z 41.000 už musí být schopni docela slušně vyžít. Ale tohle není jak kontrolovat.

ale tak ony nejsou zvýhodňovány "jen" rodiny s dětmi formou sociálních dávek. ze sociálních dávek dostávají přídavek na dítě a rodičovský příspěvek, jako dočasnou kompenzaci za to, že kvůli péči o dítě (zpravidla) nemohou vydělávat. na ostatní sociální dávky nebo dávky v hmotné nouzi mají nárok i bezdětní občané. až si rodinu založí, nárok na dávku mít budou. dokud si ji nezaloží, proč by měli dostávat peníze?

joudic*
hodnocení

0x

superhrubou mzdu nemuzete pocitat, tyto odvody za vas plati povinne zamestnavatel (za zamestnance, za hlavu) tzn to nejsou vase penize

uska*
hodnocení

0x

Mladý, svobodný muž může odjet - odletět za prací a peníze si vydělat

Pokud byste měl úlevy na založení rodiny, co v případě rozvodu, to peníze budete vracet? Rozvedeného také bude stát podporovat, aby si mohl založit jinou rodiny atd...?

doplněno 24.03.15 22:15:

h4ever - máte v tom obrovský zmatek. Na mne to působí - já chci, já chci, já chci a vy všichni se starejte. Pořád se vám jedná o podporu mladého člověka, který nemá peníze na založení rodiny. ALE - nechcete se učit řeč, nechcete se stěhovat, nechcete podnikat třeba i při hlavním zaměstnání. Prostě nechcete se přičinit, aby vám bylo lépe. Omlouvám se, je to mimo mísu.

hodnocení

Tak když odjede za prací do jiné země, tak bude odvádět peníze do jiné země a ne do ČR tak by to pro něj nemělo smysl.

Ne každý chce cestovat do ciziny. Třeba ne každý umí tak dobře anglicky a ne každý by v té cizině našel práci. Ale pokud ano, je to jeho věc. Může tam klidně zůstat a založit rodinu. Ten program by ale měl být zaměřen na lidi žijící v ČR. Nevidím smysl v tom podporovat rodiny Čechů žijící v cizině (to by asi platil daně v cizině a ne u nás).

Jedna věc mě zaráží - já přece nic nepsal o manželství. Proč by nepodporoval rozvedeného, tak ať už potomky má nebo nemá může chtít mít další potomky...

fex

Já znám ve svém okolí několik výrobníchh podniků, kde často přibírají nové lidi. A chlap když bude makat, tak si těch 17 - 18 tisíc čistého vydělat může. Takže je to i o tom, kdo chce pracovat a kdo nechce.

hodnocení

Vy jste úplně mimo. Nejde o mě, já už mám svý za sebou. Jde o dobro druhých, ne o moje. Z toho hlediska se nestarám o sebe, ale o to co by prospělo mladým. Já nejsem mladý a neplánuji rodinu. Mě se to netýká. Žiju v MS kraji a na splnění těch podmínek bych neměl šanci. Nejde o mě. Ale, mladý člověk, který chce žít v ČR a tu taky pracovat a tím podporovat její ekonomiku a chce jednou založit rodinu by tu šanci mít měl. A už proto že chce založit rodinu třeba ve svém rodném městě nebo vesnici a třeba vlastní i barák nebo ho che postavit, by měl mít šanci žít tam kde se mu líbí a ne cestovat kvůli práci do EU. Takový život není pro lidi co se chtěj usadit. Takže mimo místu jste vy.

eulalie*
hodnocení

0x

No přelouskala jsem to povídání a jedna věc mě zaráží... tak ty výhody daňové by byly pouze pro lidi s HPP? Proč? A co OSVČ? Ti by jako ostrouhali? Každý přeci nechce být zaměstnancem, ale baví ho podnikat.

hodnocení

Nejsem podnikatel ale z médií pořád slyším o daňových úlevách pro podnikatele. Proč jim poskytovat další úlevy? Nevím jak je to s OSVČ. Ti přece nemají plat. Tady jde o program, který má pomoci lidem přiblížit svou mzdu k výši průměrného platu. Nevím jak je to s živnostníky kolik vydělávají, ale věřím tomu, že kdyby živnostník vydělával 14-18.000 za měsíc tak kvůli tomu tu živnost asi dělat nebude. Jistě jsou profese kde by živnostník asi moc nevydělal jako třeba kominík nebo uklízeč... Ale oni nemají plat takže nevím kolik si vydělají, těžko to mohu posuzovat. Krom toho ti živnostníci často šidí stát na daních ať už to jsou malí podnikatelé, stánkaři, někteří vietnamci kteří obchodují s nelegálním nebo nepravým zbožím, atd. Tak proč jim ještě poskytovat daňové úlevy?

eulalie*

Ale to je diskriminace. Proč by daňové úlevy měly pobírat jen pracovníci v HPP? Melo by platit, daňové úlevy pro ty, kdo maji děti...a ostrouhat by měli ti, co se nerozmnozuji. Jinak to celé nemá smysl a volit vas nebudu *smich*

mot
Treba kominici budou obvykle osvc. Nebo znas snad nadnarodni firmu plnou kominiku?Nic o tom nevis,ale na nove si slysel,ze ti podnikatele sou podvodnici a je treba s nima zatocit...boze.
Zamestnanci zase casto okradaji zamestnavatele (kradou zbozi, pouzivaji sluzebni veci pro soukromy ucely),tak proc jim jeste poskytovat danove ulevy?
fex

Tak se zkuste podívat, kolik musí takový OSVČ platit sociální a zdravotní pokud by chtěl dosáhnout na důchod takový jako bude mít zaměstnanec vydělávající 20 tisíc...

fio
hodnocení

0x

Snaha, ale zbytečná.

Jediné, co je dobře, je práce na HPP. Zde utíkají peníze státu i pracujícím. Ztrácí zápočtové roky na důchod, jistotu. Z manuálně pracujících občanů se stávají otroci za minimální mzdu. Již nyní je nařízeno, že firmy mají využívat hlavní pracovní poměry. Brigády a dohody pouze ve vyjímečných případech. Ale odvody jsou vysoké, tak se firmy a podniky chovají tržně - výhodně pro svoje hospodaření.

Nezkoumejte, jak platit více, či méně daní u nás občanů, ale podívejte se, jak hospodaří naše vláda a odpovědní pracovníci s vybranými a svěřenými prostředky. Tam je jádro pudla. Ale je rčení, že kapříci si svůj rybník nevypustí, tak co s tím?

Stát musí snížit své náklady.

Méně zaměstnanců.

Méně ministerstev, institucí.

Méně neziskovek.

Méně administrativy.

Lepší výběr daní.

Lepší hospodaření.

Nezadlužování se.

Umořování dluhů.

Vyrovnaný rozpočet.

Zodpovědnost za chyby a špatné rozhodnutí.

atd. atd

sunset*
hodnocení

0x

Vážený pane, problém není v tom, že "chudý" lidi vydělávají málo. Problém je v tom, že stát sežere víc než 50 procent okamžitě na všech možných daních, DPH, poplatcích atd a ve výsledku vám dá za ty prachy houby s octem ve chvíli, kdy vy byste potřeboval šišky s mákem.

Pokud uvažuju medián výdělku, tak má zaměstnanec 18000 hrubý příjem = 25 tisíc musí vydělat zaměstnavateli, (superhrubá + zaplatí mzdovou účetní a cesty na OSSZ a ZP). Z čistého uhradí při nákupech DPH a spotřební daně, zbyde mu reálně 12 tisíc na přežití.

Další fór je, že nikdo nakonec netuší, co fakticky stojí například lékařská péče. Což je dobře, protože náš uvažovaný mediánový jedinec dokáže z dnešního zdravotního pojištění uhradit celoživotní péči o sebe, manželku a 2 děti do 20 let úplně v pohodě. Vzhledem k tomu, že manželka taky většinou pracuje, její zdravotní pojištění je v systému navíc a lze ho ukrást a třeba protáhnou nosem jako "sněžící" ředitel nemocnice.

Tedy ještě jednou a pomaleji - z 25 000 se stalo cestou 12 000. Z odevzdaných 13 000 se 4 000 spotřebovalo jen na chod mašinérie a 2 000 někdo okamžitě ukradl. Dalších 7 000 stát neefektivně použil na úhradu důchodů, hasičů, mhd, policie, dálnic a konec konců i agentur pro začleňování smažek a výzkumných ústavů pro český folklór. A to vše každý měsíc znova a znova, nonstop. Každý den od 7 do 11 minimálně makáme na stát.

Každej by oprávněně řval jako tur, kdyby mu zloděj z kapsy vytáh pětistovku. Ale když mnohem větší sumy vidí jen občas na pásce, tak mu ani nepřipadá, že ho někdo okradl. A to je ten problém, že ani nevíme, jak moc nás stát bere na hůl!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]