Nejste přihlášen/a.
Vadí ti, když ti člověk začne ihned tykat? Je podle tebe vykání potřebné pro dobré vztahy mezi lidmi? Mě došlo, že je to pro mě naprosto zbytečná lidská společenská záležitost, které se nehchci účastnit. Prostě chci tykat všem. Všichni jsme si rovni v mém pohledu. Ale zajímalo by mě, jestli se cítí někdo z vás tykáním uražený a proč?
doplněno 23.06.12 06:08:Skáčete na společenské hry, na herectví, které toto lidstvo neustále hraje. Ego potřebuje vykání. Skutečný člověk ne. Život je sranda, ale těmato a podobnýma zásadama se bere moc vážně, točí se kolem nesmyslů, namísto skutečného žití, radování se - tykat se dá s láskou, uctivě - protože ten pocit úcty, lásky není ve slovech, ale v tom, co jde ze mě, energie - pro mě je vyjádření té velké úcty právě v tykání - všichni jsme bratři, sestry - vykáním vás vyčleňuju na někoho cizího, na nekamaráda. Člověk s láskou se nebude cítit absolutně dotčený, jsou vyšší hodnoty než tyto umělé konvence. Třeba člověk, který by měl do roka zemřít, tak na tohle bude kašlat a bude žít naplno, tykání netykání. Kdo má čas, tak tyto blbosti řeší a je mě jasné, že většina s velkým egem je řeší - ale chápu, že si představujete takové buranské tykání - já naopak to hluboce láskyplnné. Třeba ten příklad s vodákama - je to vyjádření cizosti, když bych vykal. Já to cítím stejně se všema bytostma.
Upřímně? Ano vadí. Samozřejmě je" tykání! a "tykání". Jsou situace, kdy je tykání celkem přirozené.Když budu chodit pravidelně s partou lidí třeba na volejbal, asi si nebudeme vykat. V zaměstnání, i po letech, mám kolegy s kterými si stále vykám A přesto máme přátelské vztahy.Je to o vzájemné úctě. Je pravda, že jsem ještě nikdy slušnou nabídku na tykání neodmítla. Ale aby mi někdo jen tak začal tykat? Tak to se mi vůbec nelíbí. Píšete, že chcete tykat všem. Ale co ti" všichni"?Chtějí to také? A věřte mi, není to jen o věku. A proč se mi to nelíbí? Cítím to jako neúctu vůči své osobě. Tak to prostě cítím.
Počkat - to už tu přece bylo, tykání všem bylo obecnou normou - jen se povětšinou používal tvar : Tak soudruhu, takhle to nejde.
Jinak pravidla společnského styku jsou konvence. Ty nejsou povinné, takže pokud trváte na tom, že budete všem tykat, no tak budete. Nikdo Vás za to nezastřelí, ani nezavře, ale prostě se musíte smířit s tím, že u mnohých prostě budete za křupana - a to se všemi důsledky. Hlavně u takového přijímacího pohovoru se vůbec nemusíte takové ,,společenské záležitosti´´ zúčastňovat. Stejně tak se pak ale velmi pravděpodobně nebudete zúčastňovat zaměstnání ve Vaší návštěvou poctěné firmě.
Mne osobně tykání vůbec nevadí a mnohem lépe se cítím když mi lidí bez rozdílů tykají. Vykání mi také nevadí, ale radši mám tykání. Vykat vykám většinou starším a neznámým lidem nebo těm u kterých předpokládám, že by se v případě tykání mohli cítit uražení.
Něco jiného je ale v případě internetových diskuzí. V internetových diskuzích (alespoň těch českých a slovenských) je v naprosté většině běžné tykání. Jsem proto aby se v internetových diskuzích tykalo a taky i většině diskutujících tykám a považují to za něco zcela normálního. Vykání mi sice nevadí, ale nelíbí se mi když si někteří diskutující přímo žádají aby jim někdo nebo všichni vykali a tváří se uraženě kvůli tomu, že se jim někdo dovolil tykat. Připadá mi to jako hodně naívní a asi i neslušné povyšování se nad jinými diskutujícími. Vykání rozhodně nepovažují za projev úcty k druhému člověkovi. Úcta se dá poznat podle toho jak se kdo vyjádřuje o někom jiným a né podle tykání a vykání. Rozhodně za neúctu nejde považovat když někdo napíše např. "s těmi tvými názory rozhodně nemohu souhlasit" nebo za úctu když to někdo napíše formou např. "s takovými názory jaké máte vy vás považují za sprostého hulváta". Ono vždy je dobré při vyjadřování se o někom alespoň trochu se zamyslet nad tím jak to ten někdo může přijmout. Někoho může urazit tykání a někoho jiného neurazí např. "ty jsi hlupák".
Jednoznačně jsem pro tykání v internetových diskuzích a fórech, protože tam se diskutující většinou neznají a aní nevidí a nemůžou tak posoudit s kým diskutují. Nevidím ani žáden rozumný důvod proč bychom měli na tom co je běžné a naprosté většině internetových diskutujících nevadí něco měnit, nebo se přizpůsobovat několika málo jedincům kterým toto tykání vadi. Tím asi pobouřím některých z vás, ale berte to prosím jako můj názor který nikomu nevnucuji a se kterým nemusíte souhlasit. Já na tom, že v internetových diskuzích většinou tykám nehodlám nic měnit, protože nevidím k tomu žáden rozumný důvod.
- všichni jsme bratři, sestry - vykáním vás vyčleňuju na někoho cizího, na nekamaráda...
Ano máte pravdu. Vy totiž skutečně nejste můj kamarád, natož sourozenec a já nemám zájem, abyste jím byl. Právě proto mi tykání od Vás značně vadí.
Od Vás ano. A pokud chcete tykat všem a je Vám jedno co chtějí ostatní, pak máte na rovnost trošku jiný názor než já. Názor dost sobecký...
Obecně mě tykání od jiných lidí, které neznám, uráží. Tím myslím, když mi třeba tykají v obchodě (o důvod víc, pro nemám ráda skate shopy), když mi tyká někdo na ulici atd.
Chodím na vysokou, když mi někdo tyká tam, myslím tím ze studentů, které neznám, třeba na chodbě nebo v menze, to je něco jiného, tak mi to nevadí. Je to asi tím, že i když se neznáme, jsme vlastně spolužáci. Taky jim tykám. Ale vlastně je to zvláštní... kdybych stejně staré a stejně vypadající lidi, které neznám, potkala venku, budu jim vykat a budu očekávat vykání od nich.
... a k vaší poslední otázce "proč": Protože vykání má v našem socio-kulturním i jazykovém rámci tradici, opodstatnění, byli jsme v něm vychováni a stejně tak jako čekám, že člověk umí npsat správně vyjmenovaná slova, muž ví, kdy má pustit ženu do dveří, čekám, že kultivovaný člověk umí používat vykání a tykání.
Patřím k těm jedincům, kteří rádi tykají, za určitých okolností tykám automaticky a automaticky tykání očekávám (např.: su vodák a je pro mne nepředstavitelné, abych komukoli na vodě vykal a nebo kdokoli vykal mě).
Ale vycházím i z kontextu situace - např., chci-li po někom neznámém laskavost, vykám. Stejnětak vykám babám - nenabídnou-li mi tykání... V běžných situacích vykám starším či ´výše postaveným´... To patří ke slušnému jednání - aspoň myslím...
Vadí mi, když mi tyká např.cigan z bytu pode mnou, když mi tyká někdo, komu jsem to nenabídla. To divadlo, o kterém píšete, je základem lidské společnosti. Žádné rovnostářství, žádné bratrství, žádné "rodinné vazby bez rodiny". Může se pak stát, že takový "bratr" si vezme moji peněženku s mým důchodem, protože ji jenom bude potřebovat. Tak jako do divadla nepůjdete v hokejovém drezu, do tělocvičny nevejdete v gala, na pohřbu svého dědečka nepustíte Mládka a na náměstí nepůjdete nahý, tak nemůžete tykat někomu, komu (třeba) nesaháte ke kotníkům. Jsou to pravidla a proto společnost může fungovat alespoň tak, jak funguje. Porušení těchle pravidel je malým krůčkem k tomu, že budou porušovány zákony. Ve spoustě jazyků vykání není, ale je to odlišeno jiným způsobem. Např. Poláci při vykání užívají 3 os. Něch šie pani němatrvi- Netrapte se. Jak to je v jiných jazycích moc doložit neumím.
Toto, co píšete by mohlo platit stejně tak dobře u pravopisu, úplně ho zavrhnout. U stolování, postačila by lžíce a hluboký talíř. U společenského chování, zvítězil by ten silnější.
Je pravdou, že ubývá lidí, se kterými si tykám a kteří mi říkají křestním jménem. Jsou to lidé, které mám ráda, vážím si jich. Ale "už se kácí v našem lese".
Ve společnosti je spousta pravidel, ale myslím si, že třeba Japonci jich mají mnohem více a tak může obrovské množství na malém místě spolu žít bez toho, aniž by si navzájem ubližovali. A tykání je první krůček k porušování těchto pravidel, která zajišťují jakýs takýs pořádek a klid ve společnosti.
Tak předně tykání X vykání s životem naplno, skutečným žitím, radováním se... vůbec nesouvisí. Pokud máte potřebu to dávat do souvislosti, tak to na mne akorát tak působí dojmem, že máte se svým životem nějaký zásadní problém, ten ale těžko vyřešíte tím, že budete všem tykat.
Jinak mne tykání neuráží a neřeším ho a v komunitách, kde je tykání přirozené, tam mi nečiní problém. Neuráží mne ani mimo tyto komunity, tam už ale tykač obvykle působí divně. Asi jako vyjít si na vandr ve svatební róbě, do divadla v teplácích nebo na plovárnu v zimníku.
V některých zemích se tyká, poněvadž snad ani v gramatice vykání není, proto je to pro tamnější obyvatele přirozené. U nás je to přirozené mezi dětmi, spolužáky a studenty a u nás pak platí to, co velice dobře to vystihl "askmenow", když říká:
Protože vykání má v našem socio-kulturním i jazykovém rámci tradici, opodstatnění, byli jsme v něm vychováni a stejně tak jako čekám, že člověk umí npsat správně vyjmenovaná slova, muž ví, kdy má pustit ženu do dveří, čekám, že kultivovaný člověk umí používat vykání a tykání.
Ano, od neznámého člověka, kterého vidím prvně, mi tykání vadí, a to hodně. Signalizuje to o něm, že se buď neumí chovat, nebo je hulvát, protože je mu to jedno. Není to o nějakém herectví, je to o slušnosti, zvlášť ke staršímu či neznámému člověku. Ano, pro mě to je cizí člověk a nemám důvod ho řadit mezi kamarády, pokud k nim nepatří.
Samozřejmě když mi zatyká stejně starý kluk v šalině, je to něco jiného, než když mi tyká třeba návštěvník našeho podzemí. Jako vodák mohu svědomitě říct, že tam je situace jiná, vodáci jsou jedna parta, jedna duše, tykají si všichni. Stejně tak třeba parta motorkářů, cyklistů.
Tykejte klidně všem, ale jednou se Vám to může vymstít, až narazíte na někoho, kdo neslušné chování nemá rád. A spíš bych řekla, že Vaše ego si potřebuje dělat, co chce, bez ohledu na to, jak to vypadá Prostě já chci a přes to nejede vlak.
Neon : Tykat každému bez rozdílu věku, pohlaví a postavení, je tedy dost přidrzlé. Někomu to nevadí, jiného se to dotýká. Normální je, cizím lidem automaticky netykat. A pokud to někdo dělá jen proto, že mu to přijde normální, pak je to vůči tomu druhému neomalené. Mně tykání většinou nevadí, nemám s tím problém od určitých lidí a nemám potřebu to vůbec řešit. Na druhou stranu nevidím důvod proto, aby mi tykal každý hejhula jen proto, že to má ve zvyku a já si to musela nechat líbit.Slušní lidé se mezi sebou domluví bez problémů i přesto, že si vykají. Tu hranici tolerantnosti i v tykání, máme každý svojí a máme na ni právo. Není jednotná pro všechny. To Vaše všichni jsme bratři a sestry je dost úsměvné a není to žádný argument, kterým byste mě přesvědčil o tom, že tykání je na místě. Nejsme z jedné rodiny, ani ve straně jsem s Vámi nebyla... Vy nejste tedy můj bratr a já nejsem Vaše sestra. Byla bych ráda, kdybyste si to zapamatoval. Tolik k Vašemu dotazu...
Tak sefovy,byt mladsimu,vzdycky vykat,ani ja bych nechtela ,aby me sef tykal,odstup musi byt.ono takovehle tykacky neznaci nic dobreho,muzou se zneuzit.To ze nabizi tykani nejdriv zena ,mne prijde take spravne.Jinak tykat si maji kamaradi a to jde lehce v mladem veku.Starsi lidi vice rozlisuji hodnoty a i to se podoli na tom,zda tykat, ci vykat.Mam pratele kterym i stale vykam,znamena to,ze si jich vazim,muzu se na neobratit,ale presto si nejsme az tak rovni,aby jsme si mohli tykat a to nemyslim tak,ze bych se citila vys,nebo nize,to neni v tom.Tak vek urcite hraje take sve procento,roli.Proste mi nesedi lide,kteri se jeste ani neseznami a uz nabizi tykani.tykat si mzu ,kdyz je mi nekdo hodne blizkya ja jemu.musi to byt vzajemne.
Neone,bez urazky,ale uz vam nekdo rekl,ze mate poruchu osobnosti?Nejsem sice odbornik,ale mne to tak pripada,opravdu vse chapete nejak jinak.Zkuste dat rec s psychologem,treba se k necemu dobeŕete,proc jsou veci tak a ne jinak.Ja osobne se nepokousim,protoze vysledek by byl nula.
V pohodě, neurážím se. Ale k psychologovi? Máš s tím asi zkušenost, když mě tam posíláš. Já jsem asi takový magor, že o psychologovi si myslím to: že lidi, kteří se začínají probouzet, tak uklidní a vrátí nazpátek do spícího většinového stavu - stavu sebedestrukce - psycholog je člověk, který nedokázal pomoct sám sobě, až ho to dohnalo uklidnit se na ostatních. Od malička si lidstvo sobě navzájem vyplachuje mozek a učí se všechny možné nepotřebné zvyky, hrají divadýlko, mají párty a titanik se přitom potápí. K psychologovi za to, že věřím v lásku mezi všema? Mám utopické esoterické vize o rovnosti.. ale svět je drsný, měli by mě to konečně naučit. Že je potřeba se bránit, bojovat o svoje místo, nebýt nesobecké pako a ještě k tomu drzý. Pěkně naučit etiketu, nějakou vysokou školu a "užívej si života, máš přece tolik materiálních hraček kolem, tak si to nedělej těžší". Asi tak nějak?
Já bych poslal 99% homo sapiens k nějakému léčiteli vědomí. Tito lidé moudří si dokázali zničit podmínky k životu, zatímco řešili to jestli si budou tykat nebo vykat a jaké oblečení je vhodné pro který okamžik a jakou značku auta si koupit a na kolik let je ještě bezpečné se zadlužit, ekonomika přece roste... a tykání je přece neslušné
Mlůžete se vrátit zpátky na stromy, když vám tohle všecko vadí... 60. léta už pominula a když někomu vadí, že mu kde jakej jouda tyká, tak to neznamená, že je materialista se srdcem z kamene...
to vite Neone,sam sobe clovek nepomuze,ani tedy psycholog.Ano ,mam zkusenosti s psycholologem a neni kazdy dobry.Jako nazorove to nemyslite spatne,ale bohuzel ,to neexistuje.Kazdy narod ,ma jinou etiku,mentalne se lisi a ma to svuj smysl.Navic,kdyz si budo lidi tykat se nic nezmeni.Myslite tykat uprimne laskyplne.No,tak to bych chtela videt.Lidstvo nezmenite a pamatujte,ze zlo je i k necemu dobre,bez zla by dobro zaniklo.vsechno musi mit dve tvare,jako den a noc.
Vykaní je u nás velmi silně zakořeněné, tudíž by mi bylo nepříjemné, kdyby mi úplně někdo cizí začal tykat. Říkáte, že jsme si všichni rovni, ale kdo zvolí či zvolil, že si budeme všichni tykat a ne vykat? To mi trochu zavání nějakým rovnostářstvím... Uražená tykáním se necítím, jsem poměrně mladá a tykají mi skoro všichni. Ale když jdu třeba nakoupit a potkám šestiletého caparta, který mi řekne dobrý den, tak se na něj usměju a řeknu mu ahoj, protože mu přece nebudu vykat. Avšak představa, že budu chtít něco mé profesorce ve škole, příjdu za ní do kabinetu a řeknu: "Ahoj, potřebovala bych, abys mě zítra vyzkoušela..." To je zatraceně divné. Anzionka.
tazateli přečtěte si u nás v Česku platná alespoň základní pravidla etikety a snad pochopíte. Tady nejde ani snad o to, kdo je komu roven, ale právě o uznávané společenské konvence. A jelikož se tykání považuje za formu nevychovanosti a není společenské, nemohu jako vysokoškolsky vzdělaný člověk jednat jinak - tj., že někam přijdu a řeknu "nazdar hoši". Mj.když mě tu na poradně někdo nadává,a ještě u toho tyká, tak mě to vadí tak, že bych mu hned jednu vytnul.
juglans: Tvrdit, že má někdo poruchu osobnosti a doporučovat mu řeč s psychologem mi neřipadá být příliš slušně vyjádřený názor a nějaké vykání to vůbec neomlouvá. Napsala jsi názorný příklad, že vykání ne vždy znamená slušnost. Usuzují, že podle tebe asi naprosta většina diskutujících v internetových diskuzích má poruchu osobnosti, protože si dovolují jiným tykat.
anzionka: Na tvojí otázku by se dalo odpovědět podobnou otázkou. Kdo zvolil nebo zvoli, že si budeme všichni vykat a ne tykat? Vidim, že jsi asi ne příliš pochopila o co mi jde. Vůbec nejsem proti vykání a v osobním styku, při telefonování nebo v dopisech taký mnohým lidém vykám. Mne jde ale hlavně o to oslovování se v internetových diskuzích kde je běžné, že si diskutující mezi sebou tykají a mnozí to berou za samozřejmost. Proč bychom na tom měli nutně něco měnit když to mnohým lidem nevadí a nepovažují to za projev úcty nebo neúcty k někomu jinému?
doplněno 23.06.12 21:24:miramira: Podle tebe v internetových diskuzích je naprosta většina neslušných lidi protože jiným tykají aniž by jim to bylo přímo nabídnuté a to i přes to, že tykání je v internetových diskuzích běžné a mnohým lidém to nevadí?
doplněno 23.06.12 22:44:magdon: Já jsem tazatele pochopil tak, že to ohledně toho tykání myslí všeobecně tj. i na internetu.
podle mějste narazil na mnohem závažnějším problém, a to je ten, že opravdu spolem lidé mnohem časteji komunikují po internetových stránkách než osobně, ale i tak pokud nebylo tykání nabídnuto, není to slušné / uznáváno za slušné.
Připadá mi to, že někteří považujete tykání za všech okolnosti za něco hodně neslušného a nepřijatelného a nepřipouštíte ani žádné vyjímky. Když si běžně tykají např. zde zmínění vodáci tak chcete snad někdo tvrdit, že je to parta nevychovaných hulvátů? S takovými názory by jste se měli někteří nad sebou pořádně zamyslet. Stejně tak jako mezi vodáky se asi určitě najdou vyjímky kteří to tykáni neakceptují tak i mezi diskutujícími v internetových diskuzích jsou takoví kterým to běžné tykání nesedí a ostatním vykají. Tam kde je zavedené ve většině tykání nevidím důvod na tom něco měnit a nelíbi se mi kritika těch co si myslí něco opačného a kritizuji ty kteří se nehodlají podle nich přizpůsobit. V běžném životě mimo internetové diskuze, vodáctví atp. kde je tykání většinou považované za něco běžného nebo možná dokonce i za samozřemost je to něco jiného. Je něco jiného mezi vykáním starším neznámým lidem někde na ulici a tykáním někomu při diskuzi v internetu. Vždy záleží na situaci a okolnostech. Lidi nedělejte z toho tykání až takovou tragédií. Můj názor je, že je mnohém důležitější to jak se kdo o kom vyjádřuje než to zda mu tyká nebo vyká.
Vodáci, motorkáři a jiné skupiny jsou něco jiného, než cizí člověk. Je to jedna duše, jedno tělo, proto si tihleti nikdy nevykají. Jako vodák mohu potvrdit. Ale od cizího člověka, navíc pouze přes net, mám radjěi vykání - pokud se mě na něco ptá. Když zatyká, nevadí, pak tykám také Ale tyjání třeba od člověka, který mě uráží apod., opravdu nemám ráda, protože to pro mě není ani kamarád, ani nic podobného.
Dovedete si představit, že Vás někdo seznamuje s člověkem, kterého vidíte prvně v životě, je třeba o dost starší, a suverénně mu zatykáte? Obzvlášť starší generace Vás bude mít za burana a nevychovance. Mezi stejně starými lidmi to však samozřejmě není problém
Vemi záleží na situaci, postavení lidí v ní a věku.
doplněno 25.06.12 14:31:K těm vodákům - tam si tykají všichni, ať se znají, nebo ne. I ti, co se vidí poprvé. Je to velmi zvláštní skupina.
Člověka na netu nevidím, nemám možnost ho obhlédnout, může mi lhát... nicméně třeba na teraporadně si taky skoro všichni tykáme, to je fakt
Když mě někdo uráží, je to hulvát, ale když mi u toho tyká, je to pro mě ubožák
Stejně staré lidi jsem myslela samozřejmě třeba při seznámení přes kamarády, na bridádě atd, ne u lékaře. Tam je to snad jasné. Třeba v práci si brigádníci všichni tykáme, ale dvěma starším průvodcům (jsou v důchodu), vykáme...
doplněno 25.06.12 16:06: Tak třeba starším lidem zde automaticky vykám, když jsem se na něco ptala, také mi vykali, takže se mi nějak příčilo jim znenadání tykat.
Když se třeba s někým neshodnu a je to cizí člověk, vykáním mu dávám najevo, že i tak si ho vážím (jasně, dá se i tykat), kdežto když tu někdo nasadí urážky a zesměšnování a u toho schválně tyká, aby ukázal právě, jakou má převahu (ty chudinko apod.), je to hodně neslušné. I hádat se dá s grácií
Nepříčí, protože vodáci jsou jedna parta Je to pro mne něco jiného, než internet, kde se kdokoli může vydávat za kohokoli. A protože vím, že většina, zvláště starších, rádců upřednostňuje slušné vykání, alespoň, než se seznámíme blíže, respektuji to. Nemá to dělat s nějakou povýšeností nebo něčím podobným
Ano v Česku je vykání zvykem a osobně s tím v běžném životě a tam kde je to namístě nemám žáden problém. Jsou samozřejmě ale situace kdy je vhodnější tykání nebo tykání je dávno zažité a většinou lidí považované za samozřejmost, např. v internetových diskuzích. Některým lidém se to ale vysvětlit nedá, protože by nejraději to co už je dávno zažité a považované za samozřejmost násilně změnili tak aby to bylo po jejích a přitom se ještě tváři uraženě když se někdo dovolí s ními nesouhlasit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.