Nejste přihlášen/a.
...na netu se "pohybuju" cca 20 let a prakticky vždy v diskusích tykám... A tykání očekávám...
Je to špatně? Resp. - zajímalo by mne, zda tykání působí urážlivě (nebo jinak negativně)...
Normální člověk to vezme v pohodě Ten, co se cítí nadřazený, bude uražený a tykání Vám vytkne. To si myslím já.
Je mi jedno, jestli mi někdo tyká nebo vyká, vadí mi to jen v jediném případě: když mě někdo slovně napadne a automaticky zatyká. Takového upozorňuji, že jsme spolu husy nepásli.
Já osobně tykám taky ... ale když vidím, že někdo tu vyká, tak mu taky vykám. Ze slušnosti by jsi správně by jsi měl vykat ... aspoň podle etikety.
Tady na fórum to vidím jako že si 2 lidi pomáhají a tykám
zdá se mi to "osobnější".
Dle mého názoru úražlivě nepůsobí pokud nepíšeš nějaké urážky
Jej ... než sem to napsal, tak martinaa to napsala taky Jinak plně souhlasím
Hmmm... Já tykám bez ohledu na věk (předpokládaný)... Ale já to tak mám i v životě - např. při práci (kolegům/kolegyním) tykám taky téměř automaticky...
mowla,tady radši vykej,nevíš,jestli dotyčný nevstával prdelí vzhůru,ikdyž ti minulý den tykal taky.
Takže je správné, když někdo, komu je 20, tyká tomu, komu je 80 (mně je 73)? To se mi moc nezdá. Vykání je zásada slušnosti, nejde o nadřazenost. Při společném jídle u stolu také neprdíme. To bylo běžné před 500 lety. Třeba angličtina to tak moc nebere (you, your...), i když tam se zdvořilost vyjadřuje jinak. Já zásadně vykám každému, koho neznám. Byl jsem tak vychován. Štvalo mě nevyžádané tykání na pracovišti, a když mě dotyčný vytočil, tak jsem mu to bez obalu řekl. Totiž problém je v tom, že tykání by se z internetu mohlo přenést na ulici. Už se tak i děje. Prostě s takovým člověkem se odmítnu bavit. Existují nepsané normy a meze a ty by se měly dodržovat.
Já tedy většinou vykám.Nějak mi to nedá jinak.Ale vůbec mi nevadí,když mi někdo tyká...Až na velice řídké vyjímky.A jak napsali rádci zhora,při slušné diskuzi není vykání nutné.
Jen čirou náhodou si pamatuji,když se nicku promon dostalo té výtky o které píše...Já se v tom případě omluvím a jedeme dál...
Vykání není otázka slušnosti ale zvyku.
Když potká sokol sokola tak si říkají bratře / sestro a tykají si i když se předtím nikdy nepotkali. Je to snad neslušné?
Já su vodák - tykáme si a řikáme si "Ahoj"... Jezdím tak asi 30 let - a i když jsem potkal i negativní reakce, nehodlám své chování měnit...
Jo...
Díky za reakce (a za to, že aspoň nějaké závity se mi v mozku hejbaj) a usnesl jsem se, že budu ´a-priori´ tykat dál...
Přeju příjemnou noc, dny (a noci) další a veselé Velikonoce... A tak...
mě pokud někoho vyloženě neznám tykání vadí velice. pokud se nacházíte ve společnosti a i internet lze nazvat společností lidí, abyste nezasáhli do něčí osobnosti jistě je lepší apriori vykat než tykat, jedná se o základní společenskou kultúru a znalost. Přitom když mi někdo jen tak zbůhdarma začne tykat, tak z něj cítím pocit nadřazenosti,protože si dovoluje něco, co mu nebylo nikdy nabídnuto/dovoleno, a slušný člověk o to nejdřív požádá. Jednoduše a Prostě se to nehodí. Ano! je to otázka přístupu,kdy třeba motorkáři nebo motoveteránisti si tykat můžou resp. to dělají, ale nezobecňoval bych to. Když píšu do prodejny poptávku na zboží taky tam nenapíšete" hele kemo pošli mi ty krabice rovno tři" a podobně,mj. zní to velice vulgárně a neurvale. Tady na poradně je jistý pan Milan, moc lidí jej asi nevidělo, všichni jej znají, ale nevímproč by se třeba jemu mělo tykat (jen příkladem).
MJ. pamatuju časy kdy vykali i děti rodičům a nebylo to od věci! - potomek si nikdy k rodiči nedovoloval to, co dnes! ale ta doba už je z minulého století.
Tykání na netu má původ v počátcích jeho vývoje, kdy se zde setkávala velmi specifická skupina lidí, kteří si byli blízcí zájmy i věkem. Pro ně bylo tykání zcela přirozené, vykání by působilo divně. Dnes, kdy jde o prostor "zabydlený" účastníky široké škály zájmů i věku, domnívám se, automatické tykání může být vnímáno jako nezdvořilost. I na této poradně je to znát, rádce a tazatele spojuje vlastně jen obecně popsaný problém, potřeba nechat si poradit a ochota o radu se podělit. Za opovážlivé lze považovat automatické tykání osobě, která je jinak zcela cizí a často i ve věku, kdy si zaslouží jistý projev úcty vyjádřený vykáním. Pokud půjde o příspěvek na jiném fóru, kde je zvykem tykat, je snadné se přizpůsobit - stejně jako to funguje v reálném světě.
B.
jistě že! Přece když napíši dopis všem známému Dr. R. Uzlovi, žemám nějaký probém nebo dotaz, přece mu nepapíši:" Ty Radime nemohl bys mě pomoct, s problémem". Jako inteligent by mě musel považovat za machra z buranova. Třeba na poradte mi velmi vyhovuje oslovení či popis:" souhlasím / nesouhlasím s kolegou a podobně!
Přiznávám se, že na Poradně tykám i vykám. Podle jakého klíče? Opravdu nevím. Ale když se nad tím zamyslím, tykám asi jen ve dvou případech:
1/ kdy tazatel uvede svůj věk asi tak do 18 let. Případně, když je dotaz opravdu naivní, roli hrají i pravopisné chyby.
2/když mě otázka tazatele rozlítí, uvede do varu. Pak se neznám a ve zlosti tykám.
Jsou tady na Poradně lidé, které osobně neznám, ale vážím si jich a bylo by mi ctí, kdybychom si mohli tykat. Společenské mantinely jsou ovšem nastaveny jinak.
Pokud někdo tyká mně, nevadí mi to. Pokud tedy není vulgární. Prožila jsem mládí na školách, táborech, soustředěních, výletech, potlaších /nebo potlachách?/ a tam si vždycky lidé tykali. Když za mnou jednou přijeli přátelé z tábora, bylo mi tehdy asi 45 let, a návštěvníkům 20, mojí mamce bylo velice proti srsti, že mi tykají. Vzala si mě stranou a syčela na mě: To Ti nevadí, že Ti takoví cucáci tykají? Povídám jí s klidem: Mami, to nejsou cucáci, to jsou mí kamarádi. Mamka vytřeštila oči, polkla naprázdno a další dialog naštěstí vzdala.
Takže než vynucený bontón za každou cenu, tak traději kamarádské TY! Jaga.
jura2: Dobrý nápad :D A na hloupé dotazy jako třeba tento (ale jsou tu mnohem lepší chuťovky, ale nechtělo se mi hledta, tohle bylo po ruce) autorovi onkat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.