Nejste přihlášen/a.
Ahoj
Pro rok 2015 , když bych odešel z evidence UP.
Kolik bych musel platit zdravotní? a socialni bych musel platit taky a kolik? diky za vase odpovedi
Zdravotní je povinné. Jako osoba bez zdanitelných příjmů byste musel platit 1242 Kč měsíčně. Pojistné je splatné vždy od prvního dne kalendářního měsíce, za který se platí, do osmého dne měsíce následujícího po kalendářním měsíci, za který se platí. Připadne-li poslední den splatnosti na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty nejblíže následující pracovní den.
Sociální (= důchodové+nemocenské) povinné není, ale nedostanete nemocenskou a doba, po kterou neplatíte, se nezapočte pro důchod. Můžete se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění (nemocenské pojištění si sám platit nemůžete). Můžete si platit kolik chcete, nejméně však 1 863 Kč měsíčně.
Ráda bych se také na něco zeptala. Jsem zaměstnaná a brzy půjdu do důchodu. Je možné, platit ještě při zaměstnání dobrovolné důchodové pojištění,aby se mi zvýšil starobní důchod? Děkuji za odpověď.
V zásadě to zřejmě možné je, i když dobrovolné důchodové pojištění je konstruováno spíš pro občany bez zaměstnání. Doporučila bych otázat se na důchodovém oddělení Vaší OSSZ - stačí telefonicky, důchodářky Vám to řeknou.
Dobrovolného pojištění mohou být účastny osoby starší 18 let, které podaly přihlášku k účasti na dobrovolném pojištění.
Účast na pojištění je však v takovém případě možná v rozsahu nejvýše 15 let. Za dobu přede dnem podání přihlášky je účast na pojištění možná nejvýše v rozsahu jednoho roku bezprostředně před tímto dnem.
Pokud uplyne patnáctileté období a občan nepodá odhlášku z pojištění, končí účast na pojištění uplynutím posledního dne tohoto období. Pojistné zaplacené po ukončení pojištění se vrací jako přeplatek na pojistném.
Napadlo mě platit si dobrovolné důchodové pojištění, tak rok dva. Volala jsem na OSSZ,ale nikdo mi to nebral.
Chtěla bych platit tak 2-3 tisíce měsíčně,pokud by to za to pak stálo. Zítra to zkusím znovu. Moc děkuji
Tak jsem se dnes ptala a připojistit se lze pouze jako nazaměstnaná a nelze i jako důchoce. Takže navýšit důchod pouze tak,že budu muset pracovat dál v důchodovém věku. Škoda, že jsem to nevěděla,když jsem byla vedená na ÚP, to bych si jistě důchodové připojištění připlatila.
Hanko, dnes jsem to probírala s naší vedoucí důchdového oddělení. Podle ní je sice možné si platit dobrovolné důchodové pojištění k zaměstnání (i mně to ze znění zákona (§ 6 odst. 2) zákona č. 155/1995 Sb.) tak vyplynulo), ale v podstatě to považuje za logický nesmysl, protože měsíčně byste musela zaplatit minimálně 1863 Kč (můžete i víc) a protože v posledních letech před odchodem do důchodu se drasticky snižují přepočítací koeficienty, nárůst důchodu by byl odhadem 20,- až 50,- Kč měsíčně, což by se rozhodně nevyplatilo.
Do důchodu mi zbývá 10 měsíců, to by bylo něco kolem 20 tisíc,pokud bych platila 2000 Kč měsíčně, tak podle mých výpočtů by to bylo asi o 200-500 Kč navýšení důchodu. Rozumím tomu dobře? Tento důchod by mi zůstal trvale ne?
Kdybyste si doplatila 2000 měsíčně na dobrovolné důchodové pojištění, "navýšila" byste si fiktivně vyměřovací základ (hrubou mzdu) přibližně o 7.150 Kč měsíčně. Ale důchody se počítají z veškeré pojištěné doby a z výdělků počínaje rokem 1986. Navýšení příjmu cca o 71.500 v posledním roce před důchodem Vám výši důchodu zdaleka neovlivní tak, jak byste si myslela. Samozřejmě neznám průběh Vašeho pojištění ani výši Vašich vyměřovacích základů (ročních hrubých mezd), ale zkusila jsem si hodit do důchodové kalkulačky obecně vyměřovací základy od roku 1986, a za posledních 15 let ve výši cca 220.000 ročně a pak jsem přihodila 70000 v posledním roce pojištění. Skutečně mi vyšel důchod cca o 30 Kč vyšší než před navýšením
Tak o 30 Kč se to opravdu nevyplatí,nezbývá než si jít někam přivydělat. Moc děkuji za Váš čas a trpělivost
Nemáte zač. Probíraly jsme i problematiku OSVČ, kteří si platí spoustu let minimální pojistné, aniž by je napadlo, jaký dopad to bude mít na jejich důchod. Byla i řeč o tom, že i když si v posledních dvou letech navýší roční vyměřovací základ třeba o 100.000, dopad na výši důchodu je zanedbatelný a jsou to jenom vyhozené peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.