Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dokážete identifikovat?

Od: houkal® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

na obrázku níže jsem nafotil jakousi housenečku, která nám začala okupovat zrekonstruovaný dům.

Najdu 3-4 denně, vždy lezoucí po stěnách.

Délka cca 3mm.

Dokážete někdo identifikovat?

Děkuji za pomoc.

Dokážete identifikovat?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Taky jsem je měl, ale objevily se v novém pokoji. Po kompletní rekonstrukci. Stěny, strop, podlaha, nový koberec. Jinak nábytek (skříně, postel) původní. Objevily se vždycky večer, když jsem si u PC zapnul lampičku, abych viděl na klávesnici. Asi je přitahovalo to světlo. Lezli vždycky po stěně nahoru, tam kde lampa osvětlovala stěnu. Díval jsem se i jinde, ale byli jen v tom jednom místě. Díval jsem se i pod koberec, ale nic.

Když jsem po necelém roce koupil novou skříň, tak jsem vystěhoval nábytek a oddělal i koberec, ale nic tam nebylo. Pak jsem postavil nábytek jinak, včetně PC stolu a housenky zmizeli. Říkal jsem si, jestli nelozili z toho okna co jsem měl za sebou.

Dokážete identifikovat? #2

hodnocení

a ještě jeden

Dokážete identifikovat? #3

berta*
hodnocení

0x

Já bych se ptala odborníků .. např. tady: entu.cas.cz/...

hodnocení

děkuji, zkusím.

hodnocení

0x

Co je to za housenku nevím. :) Napíši vám náš příběh a housenek. Je to asi dva roky zpět, bylo to na podzim. Jedno krásné, teplé odpoledne, na bílé stěně chalupy, lezlo asi 6 velikých, chlupatých potvor. Housenky. Ale fakt veliké, ta vaše housenka je malá. Obcházeli jsme celý dům a nic. Druhý den odpoledne, opět housenky, na vyhřáté stěně domu. Tak jsme koupili postřik na housenky, manžel celý dům v základech, včetně chodníku kolem domu, postříkal přípravkem. Další housenky už na stěně nebyly. Zvláštní bylo, že jsme nikde na zahradě, takové housenky nenašli. Jsem zvědavá, co budou dělat, ty vaše housenky.

hodnocení

0x

Zadejte do vyhledávače - housenky v bytě - anebo - červi v bytě - Někde v archivu tahle lezoucí potvora několikrát byla a řešila se. Nemám čas to pohledat. Omlouvám se. *jasne*

kejki

Takže moli - poradte.cz/...

To je legrace ty mrchy hledat, to vám řeknu.

fran
hodnocení

0x

Už se na housenečkou pátralo:

...poprosil jsem o konzultaci pana doktora Petra Šváchu z entomologického ústavu v ČB, tady je jeho odpověď:

jedna se o larvy brouku z celedi Melyridae a jeji podceledi Malachiinae
(cesky nazev bohuzel asi nemaji, nekteri autori vydeluji Malachiidae
jako samostatnou celed), ackoliv do druhu by bylo tezke je urcit i podle
materialu, o fotografii nemluve. Nejake obrazky dospelych brouku jsou tady

http://bugguide.net/node/view/40617/bgpage

nebo tady (jako Malachiidae)

http://www.zin.ru/Animalia/Coleoptera/eng/all_fama.htm

a lepsi obrazek larev (byvaji casto castecne ruzove) je tady

http://picasaweb.google.com/ilgianni67/Macrofotografia02/photo#5026689552452333522

nebo tady

http://www.pbase.com/tmurray74/softwinged_flower_beetles_melyridae

Larvy nekterych druhu se z ne zcela jasnych duvodu v urcitych obdobich
mohou vyskytnout ve vetsim mnozstvi v bytech, zejmena u rodinnych domku.
- nedeje se to napr. v panelovych domech, protoze larvy prichazeji
zvenku a normalne ziji pod kurou, ve starem dreve, pod mechem a
lisejniky (i na strechach) a podobne. Jejich hromadna migrace ma zrejme
neco spolecneho s hledanim ukrytu nebo mista pro zakukleni. Larvy jsou
drave az nekrofagni (v prirode se vetsinou zivi jinymi malymi clenovci),
zcela neskodne a neni treba proti nim nic podnikat - brzo zmizi samy.

Zdravim,

Petr Svacha

hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď.

S největší pravděpodoností se jedná opravdu o tuto larvu.

Manželka chtěla radikálně zakročit, já osobně nerad upírám ostatním tvorům právo na život (pokud to neohrožuje další živé tvory).

S pozdravem, Houkal

miuska*

zdravim p. Houkal, mam tento isty problem, podarilo sa Vam tychto potvoriek zbavit, ci zmizli nakoniec same?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]