Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám doma malé světlé housenky s tmavou hlavičkou (do červena) cca 1 - 1,5 cm...denně mi jich tak 3-6 leze po stropě, zabiju je a druhý den jsou tam zas, Netuším, co jsou zač. Jediné, co se mi tu občas objeví je mol, ale jeden a vzacne. Nemáte někdo odpověď, kde se ty housenky mohou brát a jak na ně? Mockrát děkuju.
Propátrejte zásoby mouky (přítomnost larviček molů prozrazují pavučinky na okrajích pytlíků nebo nádob), vygruntujte drobečky z pečiva a kupte si lepové destičky s feromony (běžně k dostání v drogeriích) - zavěsíte je na několik míst do spíže i kuchyně a dospělí molíci se nalepí a budete mít klid. Jen to nesmíte dát na půdu na ochranu ořechů jako my "chytráci" - stáhli jsme moly z okruhu několika kilometrů. Od té doby vím, že to mám používat v uzavřených prostorech a ne na půdě
mrkněte na obrázek prozeny.blesk.cz/... - že je to ona? tak to je housenka mola a jak píše pisatel přede mnou, někde máte jejich hnízdo, buď v potravinách nebo šatníku, potravinoví mohou být nalezlí i pod papíry ve spížních policích, v igelitkách, kde zbyly drobečky, ale nejradši mají oříšky, kakao, kroupy, mletou papriku, ale nepohrdnou ani čímkoliv jiným při přemnožení. Na ty šatní musíte do šatníku a vše protřepat, vyvěvětrat a vystříkat, napadené vyhodit. Upřímnou soustrast, čeká vás pěkná drbačka. :-S
Nastrkejte všecko sypké ze spižírny na noc do mrazáku. :D A nejlépe každý nový nákup také nechat přejít mrazem. Od mouky, až po fazole. Potravinám to neuškodí a všechno živé zmrzne
já někde četl (asi to platí hlavně pro mouku), strčit ji po nákupu celou na půl minuty do mikrovlnky
To je dost nebezpečná rada, protože pokud v té mouce nejsou larvy (které jsou vlhké), mikrovlnka nejede do dostatečné zátěže a může se po škodit, na což stačí prvních 10 milisekund. Pokud tedy prohánět mouku MW troubou, tak dejte k ní (ne na na ten pytel, ale vedle něj) něco, co má vysoký ztrátový úhel, třeba navlhčenou houbičku na mytí, kt. by se mimochodem v MW troubě měla desinfikovat každý den aspoň minutu kvůli baktériím.
Já jsem po úřadě a po sousedech sbírala pečivo pro srnky a ptáky. A jak se říká "za dobrotu pro žebrotu", tak jsem si je také přitáhla domů. V suchém pečivu se jim moc líbí. Tak pozor na to, jestli sušíte housky na strouhanku! Koukala jsem do mých "babských rad" a doporučují rozmístit do špajzky a kredence bobkový list. Párkrát jsem si je přenesla s moukou. Dostanou se ty potvory fakt všude!
Nepátrejte jen v mouce, já jsem je měla ve staré čokoládě co nechal brácha omylem vzadu v lince (spíži). Takže preventivně vyhodit mouku a podobně a pak všechno probrat, zdůranuji kus po kusu a vše. Já jsem to měla jednoduché, jsem v paneláku a moc zásob doma nemám. Mám dojem, že můžou být ve všem co je k snědku jak tu někdo psal. Přeji úspěšný boj.
Zapomněla jsem napsat Koupila jsem si nálevku na kompoty. Ta sedne na hrdlo láhve od mléka a všecky sypké potraviny mám v nich. Je to praktické, přehledné, hygienické.
Udělala jsem to, když jsem snad potřetí všecko ze spižírny vyhazovala.
A na noc do mražáku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.