Nejste přihlášen/a.
Vážení rádcové, dnes ráno, po 6 hodině, při zhlédnutí několika animovaných pohádek, mě napadlo, zda neučíme naše děti už od batolecího věku agresivitě a nenutíme je aby si do svého podvědomí zapsaly, že vyhrává ten silnější, že podvádět se může. Ve všech epizodách se našla šikana, agresivita a nikde nebylo špatné jednání odsouzeno a potrestáno. Mimoni, Angry Birds, Spangebob, jakési létající princezny v brnění a s meči, Ogi a škodíci a ještě další, opravdu jsem v každé viděla jen agresivitu a nic pozitivního. Musím dodat, že moje 5ti letá vnučka ovšem byla nadšená, těch ptáků Angry Birds má plyšových pět. Naštěstí existuje Na Vlásku, Ledové království, Zvonilka...Bohužel Maková panenka a Rumcajs a spousta těch pro mě hezkých kreslených pohádek dnešní děti nezajímá.
Je to jen můj pocit, že je něco špatně?
Taky se mi ježí vlasy na hlavě, když zjistím, co vnoučci milují. Řekla jsem si, že žádné novoty nebudu vyprávět a že se vrátím ke klasice. A tam se mi vlasy zježily ještě více. Všude krev, týrání, agrese. O Smolíčkovi, Perníková chaloupka, Červená Karkulka, Tři prasátka a ještě několik. Nakonec jsem vybrala jen Hrnečku vař a O veliké řepě. Představte si, že skoro každý pátek vyprávím O veliké řepě už skoro 2 roky. Začalo to tím, jak řepu vytáhli. Další týden ji museli zavařit, pak museli vymalovat, pak zahrádku připravit na zimu. Na jaře naopak sít a sadit. Pak jsem celou rodinu, bez zvířátek, jsem poslala na lyže na hory, k moři, na bazén, na velký nákup, k lékaři, podívat se na vlaky a na letiště. Všechny jsem je vzala na procházku do lesa, na houby, zanést kaštany, vybrat stromek na vánoce. Normálně ty postavičky začaly žít svůj normální život, kdy dědeček pracuje na zahradě, vnučka mu pomáhá a myje nádobí, babička vaří a zvířátka pospávají. Minulý týden jsem nechala babičku vnučce vyprávět O veliké řepě. Malý měl z toho sradu, že pohádka v pohádce.
Je s podivem, jak děti milují tvrdé umělohmotné ještěry, bojovníky, roboty, potvory škaredé. Dovedou s nimi spát. A když uvidí Kašpárka nebo klauna, tak šílí strachy.
Liduš, za tu knihu děkuji. Ta se bude hodit na nejbližší svátek.
Jéé to jsem ráda, že si podobné příběhy nevymýšlím sama, u nás děda vypráví příběh o elektřině, o tom jak roste strom a podobně, já zase o farmáři co měl spoustu zvířat a popletlo se mu krmení, jak farmář tloukl máslo, dělal sýr... a v poslední době chce vnučka povídání o kostech a vnitřních orgánech. Abych neplácala nesmysly musela jsem nastudovat knihu ale nedávno jsem našla na nettu levneucebnice.cz/..., už se těším až příjde. Jenže když jedou ti praštění ptáci jsou babiččíny pohádky na druhé koleji.
V klasické pohádce sice to násilí taky bylo, ale bylo jaksi doprovodným jevem příběhu s dobrým koncem. A ty pohádky vždycky končily dobře (teda podle toho, z které strany to vezmete, pro Ježibabu, či draka to obvykle moc dobrý konec nebyl ). Ty staré pohádky ale měly logický děj a daly se vyprávět. Zkuste dítěti vyprávět (nebo i přečíst) nějakou dnešní "pohádku", třeba ty Škodíky (to je aspoň sranda), Pokémony, nebo dokonce o těch nesmyslných potvorách, co se mění na auta a neumí nic jiného, než všechno ničit. V dnešní pohádce děj příběhu jaksi ustupuje do pozadí a ta agresivita se stává nosnou záležitostí. Čím brutálnější, tím lepší. Zeptejte se dítěte o čem byla pohádka, kterou ráno vidělo v televizi. Určitě si bude pamatovat, jak nějaká vraždící potvora zabila jinou takovou potvoru a při tom zlikvidovala velkoměsto, ale o čem to vlastně bylo nebude mít ani tušení (celkem logicky, ono to totiž o ničem není). Za to, že děti prakticky neznají klasické pohádky a dávají přednost násilí a teroru si můžeme sami. Podle mě to není dobře a jednou se nám tahle výchova vymstí.
Dobrý den Liduš, hodně záleží na tom, jaký program rodiče dětem pustí. Pokud by si pro sledování pohádek vybrali TV Déčko, tak tam najdou pohádky pohodové, bez násilí apod. Déčko vysílá i hodně starých českých pohádek - kreslené i hrané (O hajném robátkovi, Maková panenka, Rumcajs). A zahraniční pohádky či příběhy jsou taky v pohodě - např. Malý princ, Noddy, Včelka Mája aj... Nic jiného dcerce nepouštím.
Mám totožný názor, při špatném počasí s dětmi občas sledujeme pohádky a to, co nosí do školky, vesměs vracím neshlédnuté, protože na ty hovadiny se prostě nedá dívat! Nemá to hlavu ani patu, v jednom kuse se všude bojuje, střílí, lítá, zmatek a randál. Pětileté děti mi hrdě vykládají, jak se dívali na Twilight, Noc oživlých mrtvol nebo různé střílečky. Jestli je před televizi prostě rodiče odloží, aby měli klid a děcko ať si dělá, co chce, anebo jim tyto filmy předkládají úmyslně... to nevím. Ale normální mi to fakt nepřijde.
Snažím se hledat pěkné pohádky, líbí se mi i moderní animáky, Ledové království, Hledá se Nemo, Ratatouille, ale i klasika jako Kráska a zvíře nebo Lady a Tramp, co děti milují, je Pat a Mat a Bob a Bobek .
Ve starých pohádkách, ať v Perníkové chaloupce, Karkulka, Malá mořská víla, Růženka apod. jsou také plné násilí a boje, ale je to podané tak nějak mile a nenásilně . I když z pohádek pana Andersena se ježí vlasy na hlavě.
A jak říkají Cimrmani, pohádky jsou pro děti špatným příkladem. Už odmala se učí, že nejmladší a odstrkovaný dostane nejkrásnější princeznu, hloupý Honza přelstí všechny chytráky a Smolíčka zachrání na poslední chvíli jelen.
Když pak ale děti vykročí do života, zjistí, že odstrkovaný nakonec stejně ostrouhá, naivní sedne na lep chytrákovi a zatímco si na člověku smlsne kdejaká havěť, jeleni se klidně pasou.
O rozebírání Karkulky a fázích trávícího procesu ve vlkově břiše ani nemluvě
Zdroj: poradte.cz/...
Safra, mám tady počítačového šotka... .
Kreslené filmy Jen počkej zajíci byla docela milé, protože se ani vlkovi ani zajíci nic nestalo, jenom ho vlk, stejně jak v přírodě, chtěl chytit a sežrat a zajíc mu stejně jako v přírodě šikovně unikal. Seriál z konce 80. let Tom a Jerry už je z prostředí nepochopitelného a důmyslného násilí, výbuchy, kocour je roztrhaný, přefiknutý laserovým dělem, výbušniny v myší díře, to už fakt není veselý příběh pro děti. Násilí, brutalita. Naštěstí jsou ještě milé kreslené a animované filmy pro děti, které tu už zmiňovali předchozí rádci a jiné televizní kanály, které děti neděsí a neotupují jejich cit poznáváním, že brutalita a násilí jsou snad k smíchu, ale malé děti netuší, že by se měly smát a i když klaun upadne, malé, upřímné děti se nesmějí a natahují moldánky, že klaun hapal.
Pro děti je na tv písnička pět pé a jedno z nich je pohádky v půl - Ferda Mravenec a jeho přátelé a další milé pohádky pro děti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.