Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Matka mi již skoro rok vyhrožuje vyhozením z domu pokud budu mít o pololetí jedinou čtyřku nebo pětku na vízu.
momentálně je mi 17 ale zhruba 8.2 mi bude 18 let
Chci se zeptat.
Má na to právo aby mě mohla vyhodit na ulici?
Jak se mohu Bránit?
Má nějaké vyživovací povinosti pokud stále studuju?
Jak je to s bydlením, když si jej sám nemohu obstarat?
Doporucil bych ti řídit se heslem: koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Zatím pokud dobře čtu, tak tě živí rodíče, proto by bylo více než vhodné začít se řídit tím co ti říkají a začít na sobě pracovat a učit se. Bránit se lze jednoduše, nemít na pololetí žádnou čtyřku, pokud nejsi hloupý a nechceš aby tě měli ostatní za hlupáka, začni ve škole makat a nebudeš muset psát dotazy na poradně jak na matku, která dře jen proto, aby její syn mohl proti ní brojit... Rodíče nejsou nepřátelé!
Opravdu jste přesvědčen, že Vás matka nemá ráda? Opravdu by bylo tak obtížné splnit její podmínku? Opravdu jste tak líný, že raději budete hledat cestu, jak matku obejít? Opravdu si myslíte, že takto vyzrajete na svůj budoucí život? Opravdu Vás nikdy nenapadlo zamyslet se nad sebou?
Tady to vyhrozovani je celkem casty jev, ale maloktery rodic ho opravdu splni. Nicmene na sebevedomi to nedoda a tlaci Vas to do kouta. Na druhou stranu... z jedne skoly uz jste zrejme tedy utekl. Proc, to resit nebudu. Druha take nic moc. Nevim, ale na ctyrku se to da vytahnout vzdycky a na nejake ctyrce svet nestoji. Vazne nejste schopny to urovnat aspon na ty ctyrky? Abyste mel petky, to byste skutecne na skolu musel kaslat ojedinelym zpusobem...
Zkuste mamu tak troku pochopit - jedna skola nevysla, hrozi, ze treba nevyjde druha. Co pak s Vami? S defacto zakladnim vzdelanim?
Ja osobne bych zamakala, at mam aspon ty ctyrky. Pokud studujete ucebni obor a vysku neplanujete, na znamkach moc nezalezi. Zkuste mame vysvetlit, ze proste nejste studijni typ, ale jste dobry zase jinak. A vyhazovem se znamky obvykle nelepsi.
V krajnim pripade mate moznost odejit z domu nejam jinam, matka ma po dobu studia vyzivovaci povinnost. Pokud ovsem mate kam jinam jit - a byl by to mozna dalsi zbabely utek.
No po pravdě nemá právo tě vyhodit a to ani v případě, že by ti bylo víc jak 18 let a podílel by ses na chodu domácnosti. Pokud máš samé čtyřky, jsi mladý a vidíš život tak, že se o sebe nedokážeš sám postarat, tak jsi ubožák, co dodat... je mi tě líto. Já myslím, že skutečnej chlap by nikdy nepřipustil aby ho živila matka, mělo by to být naopak.
Tak, kdyz vis, kdy ti bude zhruba 18, tak se podle toho chovej. Vytahnout se z 5 na 4 vetsinou snamena se nechat jednou vyzkouset, jednou se naucit, popripadne si takto opravit vice plnych bodu. Dojdi za uciteli a domluv se s nima, co pro to musis udelat. Ma to vyhodu, budes vedet kdy a z ceho te vyzkousi, coz uplne bezne neni. Potom se nemusis bat, ze te mamka vyhodi a bude spokojena. Jestli, jak rikas jsi na uceni prilis tupy, coz neverim vzhledem tomu, ze mas dost inteligence, aby jsi sem zadal dotaz. Takze odpod lenost, prestan utracet cas a vrhni se do uceni!
Nijak to nesouvisí s věkem dítěte, vyživovací povinnost nezaniká dosažením zletilosti, tedy osmnácti let. Pokud dítě i po tomto věku dále studuje, trvá vyživovací povinnost až do konce studia. Je ale třeba, aby se jednalo o studium smysluplné, jímž se dítě připravuje na budoucí povolání. Pokud dítě střídá školy bez toho, aby některou z nich dokončilo, nelze na rodičích spravedlivě požadovat další placení výživného. To je ovšem třeba řešit na základě konkrétních okolností. Vyživovací povinnost naopak může skončit i před osmnáctým rokem věku, pokud dítě ukončí školu a v dalším studiu nepokračuje.
doplněno 24.11.11 09:19:Snažte se hodně, protože i děti mají vůči rodičům jisté povinnosti a ta vyživovací je jedna z nich...
Zákonný zástupce Vás "na ulici" vyhodit nemůže, ale má možnost a plné právo svěřit Vás do ústavní péče - tzv. do "děcáku". Možná by se ulevilo vám oběma.
Pokud mi je 18 tak jí toto právo zaniká ne?
ps nemám ani 1 pětku ale ted jsme meli čtvrtletí a já měl 2 čtverky jinak jedničky a dvojky a 1 trojku a matka mi řekla že jestli ty 2 čtverky nezlepší tak jdu z domu
Vase matka je s prominutim svihla. Chapu, ze chce, aby z Vas neco bylo, ale pod natlakem vyhazovu z domu se uci velmi spatne. ja mela na stredni vzdycky z matiky ctyrku, tata s tim byl tak nejak smireny. Kvuli ctyrce vyhodit dite - to nechapu. Pak kde se berou sebevrazdy a uteky z domova, ze
Zkuste opravit aspon tu jednu ctyrku, aby se s ni dalo mluvit... ackoli si myslim, ze Vas nevyhodi. Cim vic clovek vyhrozuje, tim mene to udela.
Když máš od základky samé čtyřky, proč zacláníš na už druhé střední škole? Nepřeji Ti neúspěch, ale nevidím v tom dobrý výsledek. Mamka je nějaká divná - když ví, jak jsi na tom vždycky byl, najednou po těch všech mizerných výsledcích chce vysvědčení bez čtyřek? Jak k tomu došla? To je stejné, jako kdyby chtěla třeba poklad Inků. Lepší by bylo, kdyby ses pořádně vyučil Ruce máš a dobří řemeslníci potřeba byli, jsou a budou. Mají větší cenu než nějaký student s odřenýma ušima. A nemusel by ses stresovat, co bude.
ZHRUBA 8. 2. Ti bude 18 let. Ty to nevíš přesně, jenom zhruba? To ses narodil plus mínus dva dny? To já vím, že můj velký den přijde URČITĚ 18. 2. A ne ZHRUBA. Ale těch 18 bych tedy brala. Jaga.
Neznám Vaši matku, ale zajímalo by mě, jaké má ona vzdělání a v jaké profesi pracuje.A jestl si na Vás neléčí svoje nenaplněné ambice z mládí.Znám případy, kdy matka mlátila dceru bejčákem, když přinesla na základní škole dvojku z písemky, protože matka z ní chtěla mít dokrorku.Doktorka z dcery sice je, ale po psych. stránce je poznamenaná.Její matka měla jen zákl. vzdělání a o náročnosti studia něměla ani potuchy.Kolegyně z práce nutila studovat dceru gympl i přes to, že na to bohužel neměla, dělala jen reparáty a pak to dopadlo tak, že dceru po příchodu z práce našla přiotrávenou práškama.Matka opět bez vzdělání, jen měla velké ambice, aby lidi řeli, že má studovanou dceru.Je složité Vám pomoci, zkuste matce vysvětlit, že na to nemáte a nebo vyhledat poradce v oboru, který se tímto zabývá, např.psycholg apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.