Nejste přihlášen/a.
Žiju s rodiči v panelákovém bytě, ale s tátou se už od dětství moc nemusím dost pije a dokáže být i dost nepříjemný, taky je dost přísný na což už jsem si zvyk a prosedět celé dny doma nad knížkou mi nevadí. Studuju na střední škole právě jdu do třetího ročníku. A blíží se mi osumnácté narozeniny a táta mi už pár týdnů vyhrožuje že v osumnácti půjdu nemilosrdně z domu a většinou kůli hloupostem jako rozbitá sklenička nebo omilem vyhozené pojistky nebo špatně utřený prah atd. Mamka s tím nesouhlasí ale u nás je hlavní pán a živitel táta. Po smrti dědy už nemám žádnou jinou rodinu na kterou bych se mohl obrátït ani žádné místo kam jít. A tak by mě zajímalo jestli má právo mě jen tak vyhodit na ulici když pořád studuji a jsem nezaopatřený. Děkuji za odpověď.
Toto říká zákon o rodině:
§ 85 zákona o rodině
(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.
(2) Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů.
A vyživovací povinnost nekončí dovršením plnoletosti, ale ukončením přípravy na budoucí povolání - viz dále: babyweb.cz/...
Je třeba upozornit, že není určena žádná věková hranice, po kterou je třeba vyživovací povinnost plnit, někdy se nesprávně uvádí věk 26 let, do nějž se maximálně vyplácejí různé dávky státní sociální podpory, ale stejně jako dosažení zletilosti v osmnáctém roce věku dítěte nemá na trvání vyživovací povinnosti žádný vliv. Ve výjimečných případech (těžce postižené děti) může vyživovací povinnost trvat po celý život, naproti tomu si lze představit situaci, kdy dítě skončí školní docházku a nastoupí do zaměstnání již před svým 18. rokem. Schopnost dítěte samo se živit jako kritérium zániku vyživovací povinnosti se posuzuje především objektivně, dítě není zpravidla schopno se živit, pokud se řádně připravuje formou studia na své budoucí povolání (typicky středoškolským nebo vysokoškolským studiem). Možná je o tom táta tak mylně přesvědčen a nebo jenom straší. Je to smutné. Zde by měla přeci jen trochu "zapracovat"matka, i když je táta veliký šéf!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.